Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
A nie jest przypadkiem tak, że żeby zabronić chodzenia musi być postawiony znak
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Sofeicz napisał(a):A nie jest przypadkiem tak, że żeby zabronić chodzenia musi być postawiony znak Tak, chociaż są znaki poniekąd zawierające w sobie ten zakaz jak znaki d-7 i d-9 (zakaz nie wynika oczywiście ze znaków informacyjnych, ale z właściwości drogi, o których te znaki informują)
Poza tym
Art. 11.
1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.
2. Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.
Z dalszych przepisów dowiadujemy się, że wiaduktów i mostów (nie dotyczy kładek) pieszy nie może przekraczać inaczej niż poruszając się na drodze dla pieszych lub chodniku.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 963
Liczba wątków: 1
Reputacja:
8
Sofeicz napisał(a):A nie jest przypadkiem tak, że żeby zabronić chodzenia musi być postawiony znak
Nie chodzi o zabronienie, tylko o obowiązek noszenia kamizelki odblaskowej. Wg projektu nie trzeba jej nosić idąc po chodniku, ale po poboczu już tak.
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Z tą kamizelką to całkiem ich powaliło. Mam jakieś 50 metrów pobocza po zakończeniu chodnika i to przy samej jezdni, więc na wszelki wypadek mam nosić kamizelkę w kieszeni by spokojnie wrócić do domu? Bo nie daj boże, policja nadjedzie. Kolejna bzdura. I nie do wyegzekwowania.
Sebastian Flak
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Mnie się podoba. Pomysł, bo nie wiem, czy ustawa nie okaże się jakimś bublem. Ludzie są potwornie bezmyślni i łażą po drogach po zmroku w ciemnych ubraniach. Pół biedy, że sami przez to giną, ale powodują też wypadki, w których zabijają się kierowcy, którzy na nich wpadają albo usiłują ominąć ich w ostatniej chwili. Niestety w naszym kraju mnóstwo ludzi wymaganie, żeby nie stwarzali zagrożenia dla innych, uważa za zamach na swoje podstawowe prawa.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
Iselin napisał(a):Mnie się podoba. Pomysł, bo nie wiem, czy ustawa nie okaże się jakimś bublem. Ludzie są potwornie bezmyślni i łażą po drogach po zmroku w ciemnych ubraniach. Pół biedy, że sami przez to giną, ale powodują też wypadki, w których zabijają się kierowcy, którzy na nich wpadają albo usiłują ominąć ich w ostatniej chwili. Niestety w naszym kraju mnóstwo ludzi wymaganie, żeby nie stwarzali zagrożenia dla innych, uważa za zamach na swoje podstawowe prawa.
To od razu czipy - bach pod skórę - co się będzie hołota plątać nie wiadomo gdzie i po co?
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Żebyś wiedział.
Już to pisałem ale powtórzę.
Zjeździłem całą Europę ale nigdzie nie spotkałem na drodze żadnej pałętającej się ludności. Nigdzie.
Po przekroczeniu polskiej granicy nagle, jak spod ziemi, wyrastają czarne postacie.
Jak atak zombie.
Co jest z tymi Polakami?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
890
A widzisz! Po drodze nie po poboczu. To jest mentalność świętych krów. A tu ma być ustawa by chodzić po poboczu w kamizelce, co swoją drogą się nieco z celem rozmija... Sam znam gościa, który wracając zawiany do tego stopnia że trzymał się środka szosy bo po pasku łatwiej trafić do domu... I zaręczam że jak szedł środkiem, tak chodził będzie i to bez kamizelki. Natomiast co do samej kamizelki to zapewne nikt chodził w niej nie będzie i będzie ten zapis służył tylko i wyłącznie poprawianiu statystyk policji i zwiększaniu przychodów z mandatu... Moim skromnym zdaniem szosą chodzą samobójcy i idioci (co na jedno wychodzi). Od chodzenia są chodniki i właśnie pobocze.
Sebastian Flak
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
To w ogóle nie muszą być kamizelki. Tam jest mowa o elementach odblaskowych. Może być opaska na rękę. Neuromancer, nie będziesz musiał nosić kamizelki w kieszeni
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Reputacja:
890
A to odblaski ujdą, poobwieszanie tym dzieci to nie jest taki zły pomysł...  Już myślałem że chcą wystroić połowę polski niczym piosenkarzy disco-polo na dyskoteki w remizie i to tylko dlatego że ci mają czelność wracać do domów poboczem
Sebastian Flak
Liczba postów: 1,484
Liczba wątków: 5
Reputacja:
10
Hastur napisał(a):Ciekawe jest to, że rząd rzekomo dbający o bezpieczeństwo obywateli na drodze jednocześnie chce pozwolić na rejestrację w Polsce samochodów z kierownicą po prawej stronie. Wyprzedzanie czegokolwiek takim samochodem to z pewnością manewr bardzo bezpieczny dla wszystkich użytkowników ruchu :] No ale za rejestrację sprowadzanego pojazdu trzeba państwu zapłacić...
Prawda jest taka, że jest to wymóg unijny. Polska długo się opierała wymogom dyrektyw, ale w końcu musi się dostosować. Nie mówię, że jest to rozsądne, ale skoro w innych krajach w Europie, jakoś sobie z tym problemem radzą, to czemu u nas nie?
I live to the day I die
I live to the day I cry
I'm dead the day I lie
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Ja jeździłem "anglikiem" w Polsce i nie powiem żeby było bardziej niebezpiecznie. Rzeczywiście wyprzedzanie na najpowszechniejszych w Polsce jednopasmówkach jest trudniejsze, z oczywistych względów, ale wykonalne (tylko trzeba się wychylać i samochodem i łbem, a to trochę głupie).
Jak ktoś kiedyś stwierdził na blogu motoryzacyjnym: bezpieczeństwo tkwi w głowie, a nie kierownicy.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
http://praca.wp.pl/title,Gdzie-znika-pol...omosc.html
Socjaluchy wmawiają nam, że podatki w Polsce nie są takie wysokie, a wydatki na cele socjalne niskie.
Tak jak wiele razy pisałem oddajemy państwu ponad 50% naszych pieniędzy.
A wydatki na cele socjalne to:
"• Pomoc społeczna – 39 191 mln zł (1878 zł/os."
Co otrzymujemy w zamian za połowę naszych pieniędzy, które zabiera państwo ?
Niewiele.
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Nie aż tak istotne są są te podatki, ale najważniejsza jest jakość Państwa. U nas wysokie podatki, niska jakość (np: na składki płacisz od cholery, a nie masz ani przyzwoitego leczenia, ani emerytury). To jedno z najgorszych połączeń.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
To nie jest "jedno z najgorszych rozwiązań" tylko ostateczny efekt rozbuchanego etatyzmu.
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
Gocek napisał(a):Nie aż tak istotne są są te podatki, ale najważniejsza jest jakość Państwa. U nas wysokie podatki, niska jakość (np: na składki płacisz od cholery, a nie masz ani przyzwoitego leczenia, ani emerytury). To jedno z najgorszych połączeń.
No cóż, mamy długo oczekiwaną, wymodloną demokrację. Tutaj każdy chce uszczknąć z koryta ile się da przez te swoje cztery lata szansy. Reszta to kwestie trzeciorzędne.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Reputacja:
10
Berzerker napisał(a):No cóż, mamy długo oczekiwaną, wymodloną demokrację. Tutaj każdy chce uszczknąć z koryta ile się da przez te swoje cztery lata szansy. Reszta to kwestie trzeciorzędne. Patologia transformacji - ciekawy artykuł
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
EL
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
Gdzie tam ciekawy. Typowy socjalistyczny bełkot podlany sosem z socjalistycznej demagogii.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Reputacja:
10
Śmierć Szczurów napisał(a):Gdzie tam ciekawy. Typowy socjalistyczny bełkot podlany sosem z socjalistycznej demagogii. Merytorycznie, jak zwykle
EL
|