To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Ciekawostka, którą znalazłem w sieci:
Werwolf - niemieckie państwo podziemne w Polsce 1944-2013
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
W Somalii jest do kitu, poniewaz jest niebezpieczna i niestabilna. Jak w ogole rozmawiac o poszanowaniu wlasnosci, kiedy szaleja nieszanujace jej zbrojne bandy Uśmiech

Bezpieczenstwo nie jest wymowka, a FUNDAMENTEM rozwoju.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):W Somalii jest do kitu, poniewaz jest niebezpieczna i niestabilna. Jak w ogole rozmawiac o poszanowaniu wlasnosci, kiedy szaleja nieszanujace jej zbrojne bandy Uśmiech

Czyli libertarianizm jest w stanie wprowadzić jedynie PAŃSTWO, na zasadzie samoograniczenia, bądź samolikwidacji - życzę powodzenia Uśmiech
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Avx napisał(a):W Somalii jest do kitu, poniewaz jest niebezpieczna i niestabilna. Jak w ogole rozmawiac o poszanowaniu wlasnosci, kiedy szaleja nieszanujace jej zbrojne bandy Uśmiech

Napisz to swojemu koledze z branży akapowej utopii, Xeno, który uważa, że Somalia to ziszczenie się najskrytszych marzeń Ayn Rand i Rothbarda.

Zapewne.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Po boliwariańskiej rewolucji Hugo Chaveza w największej naftowej potędze świata brakuje dziś nawet papieru toaletowego.
http://www.rp.pl/artykul/1045760.html

Co tam, socjale?
Odpowiedz
exodim napisał(a):Po boliwariańskiej rewolucji Hugo Chaveza w największej naftowej potędze świata brakuje dziś nawet papieru toaletowego.
http://www.rp.pl/artykul/1045760.html

Co tam, socjale?
Jak to co? Ameryka i Europa cierpi kryzys, w którym miliony osób tracą swoje domy, pieniądze podatników wydaje się na ratowanie prywatnych banków, a Ty się cieszysz, że w Wenezueli zabrakło papieru toaletowego? Oczko Gratulacje.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Cieszę się, ze socjale pokazały, ze potrafią spierdolić nawet państwo z jednymi z największych zasobów naftowych na świecie. Duży uśmiech
Odpowiedz
exodim napisał(a):Cieszę się, ze socjale pokazały, ze potrafią spierdolić nawet państwo z jednymi z największych zasobów naftowych na świecie. Duży uśmiech
Spoko, papier toaletowy zaraz będzie. Prąd też wróci. Martwmy się lepiej, co będzie z nami, naszym długiem publicznym, coraz bardziej "elastycznym" systemem pracy i emeryturami Oczko

Zresztą, jak chcesz to możesz się pocieszać, w zasadzie jak cały chciwy Zachód pogrążony w kryzysie, że w Wenezueli zabrakło papieru toaletowego :lol2:

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Eksperyment socjalutopii po raz 10489 w historii okazał się lipny i zakończony gównoburzą Uśmiech To powód do zadowolenia osób ze środowiska wolnorynkowego. Z drugiej strony - żal mi tych 25% społeczeństwa wenezuelskiego, które chce tam od dwu dekad zbudować normalnie funkcjonujące państwo oparte o wolność handlu i przedsiębiorstw.
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Spoko, papier toaletowy zaraz będzie. Prąd też wróci. Martwmy się lepiej, co będzie z nami, naszym długiem publicznym, coraz bardziej "elastycznym" systemem pracy i emeryturami Oczko

a to przecież sprawka "braci" tych z Wenezueli.
Odpowiedz
Oczywiście, że to sprawka socjalistów. Nawet w rynkowych gospodarkach, w tym kryzys Wall Street, to sprawka socjalistów :lol2:

Ale kryzys Wall Street przy braku papieru toaletowego w Wenezueli to pestka Oczko

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1...chodu.html

Czy się stoi, czy się leży, tysiąc złotych się należy! :rotfl:

Cytat:(...)te pieniądze będą pochodzić z uproszczenia systemu socjalnego i z podwyższenia podatków - oświadczyła. Stwierdziła też, że "podwyższenie podatków to będzie cena, którą wyższa i średnia klasa będzie płaciła za bezpieczne społeczeństwo".
A jakże inaczej. Niech łożą, złodzieje i wyzyskiwacze pokoleń! :evil:
Odpowiedz
Hastur napisał(a):http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1...chodu.html

Czy się stoi, czy się leży, tysiąc złotych się należy! :rotfl:
Przecież do wyborów jeszcze trochę czasu, a tu wciąż ktoś wyskakuje przed szereg.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
To jakiś kretyński pomysł.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):To jakiś kretyński pomysł.

no co ty ku*wa nie powiesz :wall:
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz
Nikt Kalisza nie prosił by podał dowody że nie rozumie matematyki, ale on i tak daje.
Z prostych obliczeń wynika, że gdyby każdy z 39mln Polaków miał dostać 1000zł miesięcznie, to roczny koszt tej zabawy wyniósłby jedyne 468 mld zł. Dla porównania, to około 1,5 pełnego obecnego budżetu, około 30% całkowitego PKB.
Nations do not survive by setting examples for others. Nations survive by making examples of others.
Odpowiedz
Kalisz wygrał konkurs na najgłupszy pomysł roku.

Adam_S napisał(a):Z prostych obliczeń wynika, że gdyby każdy z 39mln Polaków miał dostać 1000zł miesięcznie, to roczny koszt tej zabawy wyniósłby jedyne 468 mld zł. Dla porównania, to około 1,5 pełnego obecnego budżetu, około 30% całkowitego PKB
Nie ma sprawy, podniosą trochę podatki :lol2::lol2:
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
Ja popieram CreatedMindyzm.
Patent polega na kompletnym zniesieniu prawa i zobaczeniu co się stanie i kto zostanie Duży uśmiech
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
Jester napisał(a):Nie ma sprawy, podniosą trochę podatki :lol2::lol2:

albo dodrukują pieniądze, co to dla nich Oczko
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Gonzo: nie ma różnicy między zdaniem "podniosą podatki" a "dodrukują pieniądze" - to jest to samo.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości