To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Xeo95 napisał(a):W polskim rządzie jest ministra, u nas będzie moderatora Duży uśmiech
A kysz :p

Xeo95 napisał(a):A tak na serio: czy słowo ,,moderatorka" jest poprawne?
Tak. Zostało utworzone w ten sam sposób co konduktor-konduktorka, dyrektor-dyrektorka, lektor-lektorka czy operator-operatorka.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
@Nonkonformista
Tak więc co myślisz o kryterium uzualnym? Język tworzą językoznawcy, czy my wszyscy?
Odpowiedz
GoodBoy napisał(a):@Nonkonformista
Tak więc co myślisz o kryterium uzualnym? Język tworzą językoznawcy, czy my wszyscy?
Język jest tworem żywym i plastycznym.
Tworzymy język - owszem. Trzeba jednakowoż zwrócić uwagę,by utrzymać pewną równowagę między uzusem a normą. Czasem uzus staje się normą, ale nie zawsze.
W sytuacji gdy przepis ortograficzny jest martwy i nielogiczny w gruncie rzeczy, można a nawet należy dążyć do jego ujednolicenia lub zmiany.
Jestem na przykład za zmianą w ortografii.
Skoro: ul. Chopina, al. Chopina, pl. Chopina to i powinno być. al. Jerozolimskie /a jednak pisze się prawidłowo Aleje Jerozolimskie/ - dlaczego? Bo tak!

W sytuacji jednak, gdy część społeczeństwa /ta mniej wykształcona i z językiem własnym mniej obeznana/ mówi: poszłem, przyszłem, wyszłem, włanczać, to już trzeba to potępiać, gdyż jest to naruszenie logiki /poważniejsze niż pisownia Aleje Jerozolimskie/ i systemu języka.
Dlatego w szkole potrzeba bardziej uczyć gramatyki i ortografii /w podstawówce i gimnazjum/, a w liceum skupić się na literaturze.

O 'szłem' pisałem - odmiana tego słowa prowadzi do nonsensu /słowa, w którym nie ma samogłoski/
a 'włanczać' Niektórzy mówią 'włanczać', ale już wyłoncznie. Dlaczego? Przecież konsekwentnie powinni mówić włanczać, włancznik, wyłancznie, wyłanczajonc. Widzisz zatem, że ignorancji językowej nie można bronić. Trzeba edukować społeczeństwo, by nie kaleczyło własnego języka.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Bluzgający i piszący merytorycznie to się wzajemnie wyklucza...

W jaki sposób? Czyli, nie ma pięknych i wulgarnych kobiet?
Odpowiedz
Furia napisał(a):W jaki sposób? Czyli, nie ma pięknych i wulgarnych kobiet?
Non sequitur. Kobieta może być piękna, ale przez swoją wulgarność gasi w sobie to piękno. I już nas tak nie zachwyca. To jak psie gówno przed Luwrem.
Luwr i otoczenie jest piękne, ale psie gówno przed nim zniechęca nas do zwiedzania i sprawia, że ocena naszego miejsca jest wtedy gorsza, jeśli nie zupełnie zła.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Non sequitur. Kobieta może być piękna, ale przez swoją wulgarność gasi w sobie to piękno. I już nas tak nie zachwyca. To jak psie gówno przed Luwrem.

Jeszczem nie widziała, żeby jakiejś piękności odpuszczono z powodu jej wulgarnego języka. Prędziej plan powstanie taki, by jęzor ów paskudny z niej wyrugować. Dokładnie tak samo, jak nikt "normalny" nie odpuszcza sobie zwiedzania Luwru z powodu leżącego przed nim psiego gówna. Zgadza się?
Odpowiedz
Furia napisał(a):Jeszczem nie widziała, żeby jakiejś piękności odpuszczono z powodu jej wulgarnego języka.
Ale odpuszczono w znaczeniu, że ktoś się z nią nie przespał czy odpuścił sobie dłuższy związek?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):W takim razie wycofuję się z tegom, co napisał poniżej
Coś ci te archaizacje czasami nie wychodzą.
Chyba "... z tego, com napisał".
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Coś ci te archaizacje czasami nie wychodzą.
Chyba "... z tego, com napisał".
Z tego, com napisał.
Tak. Mój błąd.

To nie archaizacje, Sofeiczu.
Po prostu cząski -em, -eś, -eśmy, -eście /pozostałość po czasowniku posiłkowym być, który tworzył w j. polskim czas przeszły kiedyś, podobnie jak to ma miejsce obecnie w czeskim/ można przyłączać do różnych części mowy.
por.
Byłem wczoraj z damą w knajpie.
Można inaczej zapisać:
Jam był wczoraj z damą w knajpie.
Co zrobiłeś, człowieku?
Co-ś zrobił, człowieku.
Są to formy rzadziej używane, ale jak najbardziej poprawne. A używam ich, bo brzmią po prostu ciekawiej. Uśmiech
Odpowiedz
Pojęcie archaizacji jest względne.
Nie znam nikogo w moim wieku, kto używałby tych form tak po prostu. A jestem o pokolenie do tyłu w stosunku do trzydziestolatków.
Dla nich pewnie to paleolit językowy.
Odpowiedz
Mnie się podoba. Lemem zalatuje Oczko
Sebastian Flak
Odpowiedz
Dla mnie przydatne jedynie jako stylizacja albo żart.
Proponuję koledze, który wrócił z Paryża zapodać "Dawnoś z Paryża". Zrobi oczy jak spodki.

Neuro - na Boga Jedynego! Nie zaczynaj zdania od MI (i jeszcze w tym wątku). Nonk i ja cię zabijemy za takie coś.
Odpowiedz
A co wątek nie pasuje Zdezorientowanyhock: :p
Sebastian Flak
Odpowiedz
Już nie żyjesz!
Skazuję cię na językowy czyściec.
Odpowiedz
Ty się tak nie rzucaj, jak Cię gromem przysmażę to trafisz prosto do surrealistycznego piekła Szczęśliwy
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromancer napisał(a):Ty się tak nie rzucaj, jak Cię gromem przysmażę, to trafisz prosto do surrealistycznego piekła Szczęśliwy
Brak przecinka - trafiasz do interpunkcyjnego karceru. :lol2:
Odpowiedz
Nu pagadi! Zajec! Nu pagadi! (czy jak to tam było Szczęśliwy)
Sebastian Flak
Odpowiedz
Mam pytanie odnośnie odmiany nazw stron internetowych, np. Filmweb, Onet itp.
Czy w ogóle odmienia się te nazwy jak rzeczowniki? Czy można powiedzieć "przeczytałam coś na Onecie (w Onecie?)" Mówimy "link do Filmwebu, czy link do Filmweba?
The spice must flow
Odpowiedz
Dopasowywanie polskiego systemu językowego do tych niezliczonych anglicyzmów, to jak naprawa Apollo 13 na orbicie Księżyca (wtykanie kwadratowych filtrów do okrągłych).
Z Onetem sprawa jest prosta. Utarła się odmiana taka, jak np. "parkiet".
Z webem chyba też wg wzoru "żleb, chleb".
Odpowiedz
Rita napisał(a):Mam pytanie odnośnie odmiany nazw stron internetowych, np. filmweb, onet itp.
Czy w ogóle odmienia się te nazwy jak rzeczowniki? Czy można powiedzieć "przeczytałam coś na onecie (w onecie?)" Mówimy "kink do filmwebu, czy link do filmweba?
Jak najbardziej można. A nawet trzeba. Język W końcu język polski to język fleksyjny. Język
W onecie raczej.
Link do filmwebu - powiedziałbym. Lepiej brzmi.
Z dopełniaczowymi końcówkami rodzaju męskiego -a, -u jest kosmos.
Czasem obie są poprawne, czasem tylko jedna. Jeśli będzie zainteresowanie, przeprowadzę miniwykład na ten temat.
Pozdrawiam ciepło.
DziadBorowy napisał(a)::lol2:
Odpowiedź na tego posta sprawdź sobie w punktach reputacji.
Odpowiedź na kogo? co?
Mamy biernik, nie dopełniacz, Dziadzie.
Odpowiedź na post, tak jak odpowiedź na list. Nie napiszesz przecież odpowiedź na listu, prawda?

No właśnie!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości