To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Ostatni dzień.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Czas minął. Oto odpowiedzi:

1. Chodzi o Jana Zamoyskiego.
2. Jest to cieśnina, która nazywa się Dziwna. Istnieje teoria, według której nazwę wywodzi się od tego, że nurt zmienia kierunek, chociaż językoznawcy dopatrują się podobno jej pochodzenia w praindoeuropejskim określeniu światła czy też błyszczenia. (Nonk, miałeś szansę zmienić odpowiedź po dodatkowych informacjach, teraz mogę Ci przyznać 0,5 punkta).
A oto kamień:
[Obrazek: 1098147_10153061300255317_1824738776_n.jpg]
3. Pomnik szarańczy, stoi w Zwierzyńcu.
4. Palamarka
5. Motti. Od fińskiego określenia sterty drewna.

Punktacja:
Sofeicz 1 punkt.
Nonkonformista: 0,5 punkta.

Gratulacje, Sofeicz :mrgreen:
Odpowiedz
Zacięty pojedynek Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Odpowiedz
Właśnie wróciłem z upojnych, trzydniowych wakacji w lesie bez dostępu do sieci (co za rozkosz) a tu taka niespodzianka.
Pytania były trudne i myślałem, że z jednym punktem nie mam co szukać poza napędzaniem frekwencji.

Postaram się do jutra przygotować pytania.

Xeo95 napisał(a):Zacięty pojedynek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No pewnie. Xeo95 = 0 pkt. Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Duży uśmiech
Odpowiedz
No dobra. Ogłaszam kolejną edycję konkursu.
Oto pytania:

1. Pewien rycerz, który miał swój udział w historii Polski (ale nie był Polakiem) kazał po śmierci wykonać z części swojego ciała instrument muzyczny. Co to za rycerz i jaki instrument?

2. Podczas jednej z najkrwawszych bitew znanej wojny domowej zginęło kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy i jedna pani, która akurat zajmowała się banalną czynnością domową. Jak nazywała się ta pani i co to za bitwa?

3. Był sobie filozof, który oficjalnie zrzekł się obywatelstwa swojego kraju a dodatkowo przyznawał się do fikcyjnego pochodzenia z sąsiedniego narodu. Cóż to był za patriotyczny filozof?

4. Kawałek szkła, kula armatnia i piszczałka organowa. Takie zamówienie złożył swego czasu znany uczony. Do czego było mu to potrzebne i kto to był?

5. W jednej z polskich posiadłości szlacheckich mieszkał jakiś czas obawiający się skrócenia o głowę arystokrata, przyszły nasty król europejskiego mocarstwa. Któż to taki?

6. Rozwój motoryzacji jednego z europejskich krajów na wiele lat spowolniła, w dosłownym sensie, pewna ustawa.
Jaki to kraj i jaka ustawa?

Życzę miłej zabawy i liczę, jak zwykle, na frekwencję.
Może tym razem damy sobie czas na odpowiedzi do końca sierpnia.
Odpowiedz
Przypominam!!!
Czekam na odpowiedzi.
Odpowiedz
Część uczestników chyba jeszcze coś odsypia :mrgreen:
Odpowiedz
Mam już jedną odpowiedź - czekam!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz
Z autorskiego obowiązku przypominam - jutro koniec odcinka.
Odpowiedz
Czyli pewnie nie ma wcale odpowiedzi? :v
Odpowiedz
Bardzo trudne pytania. Google mi się zagrzał, ale nic nie znalazł, niestety.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Dziwicie się? Wakacje są, pytań multum i do tego trudne. Więc i frekwencji nie ma...
Sebastian Flak
Odpowiedz
Trudne? Wydawało mi się, że to odcinek w sam raz na wakacje.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Trudne? Wydawało mi się, że to odcinek w sam raz na wakacje.
Znalazłem odpowiedź na pyt. 3
Wysłałem.
Ale z tą kobietą i bitwą wojny domowej.
Przecież to zbyt ogólne, moim zdaniem.
Spróbuję jeszcze pomęczyć wyszukiwarkę.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Sofeiczu, zwolnij miejsce w skrzynce ! Masz zapchaną!
Odpowiedz
Już odetkałem.
Jako mod miałem limit 100 wiadomości, a jako user tylko 60 więc nagle się zatkało.
Odpowiedz
Czas minął.
Wydawało mi się, że to będzie taki odcinek letnio-wakacyjny ale okazał się trudny.
Mam odpowiedzi od 4 osób - Palmera, Nonkonformisty, Xeo95 i Iselin (w kolejności zgłaszania - dzięki za wzięcie udziału.

Oto odpowiedzi

1. Pewien rycerz, który miał swój udział w historii Polski (ale nie był Polakiem) kazał po śmierci wykonać z części swojego ciała instrument muzyczny. Co to za rycerz i jaki instrument?

Był nim Jan Žižka "czeski Zawisza" (ten tak ładnie namalowany przez Matejkę w "Bitwie pod Grunwaldem). Po śmierci Žižki na jego polecenie zdjęto z jego ciała skórę i wykorzystano ją do wykonania bębna, który był talizmanem armii Sierotek.

Niestety nikt nie odpowiedział.

2. Podczas jednej z najkrwawszych bitew znanej wojny domowej zginęło kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy i jedna pani, która akurat zajmowała się banalną czynnością domową. Jak nazywała się ta pani i co to za bitwa?

Eh te stare porządne bitwy żołnierskie. Chodzi o bitwę Wojny Secesyjnej pod Gettysburgiem, gdzie zginęło 50.000 żołnierzy i jedna ofiara cywilna, którą była Ginnie Wade. Zbłąkana kula zabiła ją w domu podczas ugniatania ciasta na chleb.

Tutaj też nie było odpowiedzi.

3. Był sobie filozof, który oficjalnie zrzekł się obywatelstwa swojego kraju a dodatkowo przyznawał się do fikcyjnego pochodzenia z sąsiedniego narodu. Cóż to był za patriotyczny filozof?

Tym filozofem był Fryderyk Nietzsche. Zrzekł się obywatelstwa pruskiego i wielokrotnie opowiadał o swoim polskim pochodzeniu. Późniejsze badania genealogiczne nie potwierdziły tego faktu.

Na to pytanie poprawnie odpowiedzieli Nonk, Xeo i Iselin

4. Kawałek szkła, kula armatnia i piszczałka organowa. Takie zamówienie złożył swego czasu znany uczony. Do czego było mu to potrzebne i kto to był?

Zachowało się oryginalne zamówienie i rachunek, który zapłacił Galileusz za materiały potrzebne do budowy pierwszej lunety. Kula armatnia służyła do szlifowania tego kawałka szkła (jak on to robił?) a piszczałka organowa była pierwszym tubusem lunety.

Na to pytanie odpowiedział Nonk ale wymienił Huygensa.

5. W jednej z polskich posiadłości szlacheckich mieszkał jakiś czas obawiający się skrócenia o głowę arystokrata, przyszły nasty król europejskiego mocarstwa. Któż to taki?

Tym arystokratą był Ludwik hr. Prowansji, czyli późniejszy król Ludwik XVIII, który obawiając się o swoją głowę mieszkał w posiadłości Izabeli Czartoryskiej w Łańcucie.

Na to pytanie dobrze odpowiedział Palmer. Iselin pomyliła się o jedno oczko wymieniając Ludwika XIX.

6. Rozwój motoryzacji jednego z europejskich krajów na wiele lat spowolniła, w dosłownym sensie, pewna ustawa.
Jaki to kraj i jaka ustawa?

Tą ustawą była słynna brytyjska "Red Flag Act" która nakazywała aby przed każdym poruszającym się pojazdem samochodowym szedł człowiek wymachujący czerwoną flagą.

Tutaj nie było odpowiedzi.

Podsumowując, wszyscy uczestnicy uzyskali po 1 punkcie.
Będzie potrzebna dogrywka.

Muszę pogłówkować nad pytaniami - postaram się do poniedziałku coś wymyślić.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Coraz bardziej ambitny ten konkurs.
Odpowiedz
Znałem tylko jedną odpowiedź, tę o Ludwiku XVIII mieszkającym w Warszawie. Reszty nie miałem siły szukać, zbyt wiele ostatnio się działo: urodziny, rocznica, zlot, praca.

Skąd znałem? Ano, niedawno czytałem Łysiaka. Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości