To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Ech, może należy zahibernowac wątek i wznowić go np. za kilka miesięcy?
Odpowiedz
Może najpierw dokończmy ten odcinek.

Oto pytania dogrywkowe.
1. W historii nowożytnych Igrzysk Olimpijskich było wiele nietypowych konkurencji sportowych. Jedna z nich była prawdziwie "mordercza". Co to za konkurencja i gdzie była rozgrywana?
2. Niemcy w czasie II WŚ miały problemy z wieloma surowcami strategicznymi. Dlatego też rozwijali technologie zastępcze np. produkcji benzyny z węgla.
Jaki inny surowiec strategiczny próbowali produkować używając znanej wszystkim popularnej rośliny?
3. Słynny polityk wzywał pewnego króla do agresji na kraj, który określał jako "Róg na głowie bestii" czyli KK. Wykrakał i tenże król dokonał inwazji.
Co to za polityk?
4. Bywały wojny kilku-, kilkunasto-, kiludziesięcio- i kilkusetletnie.
A jaka wojna trwała krócej niż połowa meczu piłkarskiego?

Dajmy sobie czas do środy, godz. 24.
Oczywiście w dogrywce mogą wziąć udział osoby, które nie nadesłały odpowiedzi na zasadniczy zestaw pytań. Punkty będą zsumowane.

Zapraszam do zabawy.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Ekhm, sprecyzuj pierwsze pytanie.
Odpowiedz
Pytanie jest sformułowane bardzo precyzyjnie, konkurencja była wyjątkowo mordercza (na pewno nie chodzi o wyczerpanie fizyczne).
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Pytanie jest sformułowane bardzo precyzyjnie, konkurencja była wyjątkowo mordercza (na pewno nie chodzi o wyczerpanie fizyczne).
Takich konkurencji nie ma na olimpiadzie.
Przejrzałem listę letnich igrzysk i zimowych.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
No tak, ale w pytaniu stoi jak byk że "była".
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):No tak, ale w pytaniu stoi jak byk że "była".
Tylko ja tam nic morderczego nie widzę. Wymieńmy dyscypliny olimpijskie, które kiedyś rozgrywano na olimpiadach i może Sofeicz się jakoś ustosunkuje, bo co to znaczy 'mordercza'? Że krew poleciała?

- baseball /niemorderczy/,
- golf /też/,
- jeu de paume /jw./,
- krokiet, jw. do dołu listy.
- krykiet,
- lacrosse,
- łyżwiarstwo figurowe /tak, kiedyś było na olimpiadzie/,
- pelota,
- polo,
- przeciąganie liny,
- rackets
- rugby union
- roque,
- softball,
- sport motorowodny.

To konkurencje rozgrywane kiedyś, Sofeiczu. Gdzie owa 'morderczość'? Ja jej nie widzę w żadnej z ww. dyscyplin. Język
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Może jednak nie próbuj odpowiadać publicznie :mrgreen:
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
No właśnie, jeszcze tylko by brakowało aby sofeicz podał publicznie odpowiedz przed końcem konkursu Język
Nie umiesz Nonk odpowiedzieć na pytanie, to poczekaj do końca i potem dyskutuj.
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Może jednak nie próbuj odpowiadać publicznie :mrgreen:
Nie próbuję. Odpowiedź już wysłałem - odpowiednio ową 'morderczość' interpretując. Ale czy to akurat autor miał na myśli, to nie wiem.

Ale skoro Rojza twierdzi, że to była dyscyplina, tom wymienił wszystkie, jakie rozgrywano kiedykolwiek, a których nie ma w programie igrzysk teraz.
Sofeiczu, sprecyzuj pytanie, proszę!

Createdzie, to pytanie jest na tyle niejasne, że mam wątpliwości, stąd mój wcześniejszy post.
Odpowiedz
Jeśli podasz prawidłową odpowiedź, której nie znał Sofeicz (czyli drugą prawidłową), to on Ci na pewno ją uzna.
Ale nie podpowiadaj, do ciężkiej cholery, bo wylecisz z konkursu na dwie edycje! Duży uśmiech
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Jeśli podasz odpowiedź, której nie znał Sofeicz (czyli drugą prawidłową), to on Ci na pewno ją uzna.
Ale nie podpowiadaj, do ciężkiej cholery, bo wylecisz z konkursu na dwie edycje! Duży uśmiech
Przepraszam.
Dobrze, Palmerze.
Skoro tak twierdzisz, niech będzie.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Przepraszam.
Dobrze, Palmerze.
Skoro tak twierdzisz, niech będzie.

Ja też przepraszam Nonkonfie, ale Konkurs to Konkurs.

Uśmiech
Odpowiedz
Zal ci się nagle zrobiło ? Duży uśmiech
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
PT konkursowicze - przypominam, dzisiaj koniec dogrywki.
Nie mam jeszcze odpowiedzi od kilku osób, które odpowiadały w głównej części.
Czekam!!!
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Ech, może należy zahibernowac wątek i wznowić go np. za kilka miesięcy?

Wątek jest fajny - wymaga trochę czasu.
Odpowiedz
Ja dzisiaj wyśle jak wrócę do domu.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):PT konkursowicze - przypominam, dzisiaj koniec dogrywki.
Nie mam jeszcze odpowiedzi od kilku osób, które odpowiadały w głównej części.
Czekam!!!
Jam wysłał odpowiedzi.
Odpowiedz
Wysłałem co wiedziałem, a czego nie wiedziałem, tego nie wysłałem. Uśmiech
Odpowiedz
Ja chętnie wezmę udział w następnej edycji!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości