Sofeiczu, aż cztery wiadomości Ci wysłałem, tak długo kombinowałem z tą "morderczą dyscypliną olimpijską".
|
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
|
|
04.09.2013, 23:58
Sofeiczu, aż cztery wiadomości Ci wysłałem, tak długo kombinowałem z tą "morderczą dyscypliną olimpijską".
04.09.2013, 23:59
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Jest ciekawie!
W dogrywce wzięli udział dotychczasowi konkursowicze oraz dwie nowe osoby Machefi i Ahawa (witam na forum i w konkursie). Oto odpowiedzi i punktacja: 1. W historii nowożytnych Igrzysk Olimpijskich było wiele nietypowych konkurencji sportowych. Jedna z nich była prawdziwie "mordercza". Co to za konkurencja i gdzie była rozgrywana? Ta 'mordercza' konkurencja, to strzelanie do żywych gołębi (poprzedniczka strzelania do rzutków), a była rozegrana na Igrzyskach w Paryżu w 1900 r. (mam nadzieję, że po doprecyzowaniu nie było już wątpliwości, co do sensu pytania). Poprawnie odpowiedzieli Machefi i Ahawa. Nonk i Xeo i Palmer wymienili inne konkurencje. 2. Niemcy w czasie II WŚ miały problemy z wieloma surowcami strategicznymi. Dlatego też rozwijali technologie zastępcze np. produkcji benzyny z węgla. Jaki inny surowiec strategiczny próbowali produkować używając znanej wszystkim popularnej rośliny? Tą rośliną był kok-sagiz gumodajny czyli odmiana pospolitego mniszka lekarskiego. Niemcy próbowali z niego uzyskać kauczuk niezbędny do produkcji gumy. Ważnym słowem jest 'próbowali' ponieważ te próby w skali przemysłowej nie były w pełni udane. Dobrą odpowiedź udzieliła Ahawa. Machefi wymienił Holzgaz (gaz drzewny) a Xeo biooleje ale nie mogę tego uznać w pełni, bo te technologie były znane wcześniej i stosowane na szeroką skalę (przyznaję po 1/2 punktu). Za to Nonk wymienił pokrzywę jako surowiec do produkcji bandaży i opatrunków. Po sprawdzeniu mogę uznać tę odpowiedź (włókna pokrzywy próbowali też wykorzystać w produkcji mundurów). Palmer z kolei wymienił soję, jako surowiec do produkcji gliceryny, a ta z kolei była podstawą do produkcji nitrogliceryny, ergo materiałów wybuchowych. Zgoda. Niemcy rzeczywiście próbowali tego. Tak więc za to pytanie Ahawa, Nonk i Palmer otrzymują po 1 punkcie. 3. Słynny polityk wzywał pewnego króla do agresji na kraj, który określał jako "Róg na głowie bestii" czyli KK. Wykrakał i tenże król dokonał inwazji. Co to za polityk? Tym politykiem był Oliver Cromwell, który wzywał Karola X Gustawa, króla szwedzkiego do inwazji Polski. Ten posłuchał i mieliśmy Potop Szwedzki. Na to pytanie dobrze odpowiedzieli Xeo, Palmer, Iselin, Machefi i Ahawa. 4. Bywały wojny kilku-, kilkunasto-, kiludziesięcio- i kilkusetletnie. A jaka wojna trwała krócej niż połowa meczu piłkarskiego? Tą ekspresową wojną była wojna brytyjsko-zanzibarska z 1896 r., która trwała całe 38 minut (ale zginęło w niej ok. 500 osób). Tutaj nie udało mi się wyprowadzić was w pole. Wszyscy dobrze odpowiedzieli. A więc po zsumowaniu punktów za fazę zasadniczą i dogrywkę punktacja przedstawia się następująco: Prowadzi Ahawa i Palmer - 4 pkt. przed Xeo i Machefim - 3,5 pkt i Iselin, Nonkiem - 3 pkt. I tym razem nie udało mi się rozstrzygnąć konkursu, i znowu muszę sięgnąć do przepastnych zasobów mózgowych :lol2: Myślę, że w dwa dni się uwinę. Teraz będzie trudno.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
05.09.2013, 00:05
Sofeicz napisał(a):1. W historii nowożytnych Igrzysk Olimpijskich było wiele nietypowych konkurencji sportowych. Jedna z nich była prawdziwie "mordercza". Co to za konkurencja i gdzie była rozgrywana? Jasny gwint!
05.09.2013, 08:21
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5 Dołączył: 02.2010 Reputacja: 75 Płeć: mężczyzna Wyznanie: żadne Sofeicz napisał(a):Jest ciekawie!Będzie jeszcze ciekawiej albowiem... nie do końca wiem co w takim razie rozumiesz pod pojęciem surowiec strategiczny, napisałem że mogę ci wymienić kilka nie dotyczących materiałów pędnych (co do niektórych wszyscy mogą się zdziwić, np. Perz) i że ograniczam się się do zamienników materiałów pędnych, ale nie dlatego piszę. Kok-sagiz nie jest odmianą mniszka lekarskiego, a innym gatunkiem mniszka. Taraxacum koksaghyz, a nie Taraxacum officinale. Nie spełnia więc kryterium pytania, a było nim "znana wszystkim popularna roślina". Kto z nas zna roślinę, która rośnie w góra Tienszań, ręka w górę? W dodatku jest opisana w tym samym artykule, z którego korzystałem przy odpowiedzi ale odrzuciłem ze względu na warunki pytania, tak samo jak pnie sosny, zamiast rur wodociągowych (jakiż to surowiec strategiczny?). Na domiar tego nie widzę nigdzie warunku o tym, że technologie miały być nieznane wcześniej oraz kluczowości słowa próbowali (próbowali i u dało się oraz próbowali ale nie wyszło) nie ma to słowa takiego znaczenia jakie mu nadajesz. Na koniec artykuł, bo sam w sobie ciekawy w całości, choć w temacie dopiero od 295 str.: http://ir.ptir.org/artykuly/pl/130/IR(130)_3011_pl.pdf[/quote] To tak tytułem sprostowania, niezależnie od decyzji Sofejcza rezygnuję z dalszej części konkursu, mam zamiar omijać szerokim łukiem wątki założone przez Palmera w dziale historia. Skoro, według Palmera, troluję w nich, to obejdą się be ze mnie. http://www.ateista.pl/showpost.php?p=560...stcount=64 nie chcę też przeszkadzać w "szczytnych" założeniach: http://www.ateista.pl/showthread.php?t=12821 nie chcę też powiększać jego mani wielkości uwidocznionej w wątku Syberia: http://www.ateista.pl/showthread.php?t=12801
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
05.09.2013, 08:34
Machefi napisał(a):Będzie jeszcze ciekawiej albowiem... nie do końca wiem co w takim razie rozumiesz pod pojęciem surowiec strategiczny, napisałem że mogę ci wymienić kilka nie dotyczących materiałów pędnych (co do niektórych wszyscy mogą się zdziwić, np. Perz) i że ograniczam się się do zamienników materiałów pędnych, ale nie dlatego piszę. To tak tytułem sprostowania, niezależnie od decyzji Sofejcza rezygnuję z dalszej części konkursu, mam zamiar omijać szerokim łukiem wątki założone przez Palmera w dziale historia. Skoro według Palmera troluję w nich, to obejdą się be ze mnie. http://www.ateista.pl/showpost.php?p=560...stcount=64 nie chcę też przeszkadzać w szczytnych założeniach: http://www.ateista.pl/showthread.php?t=12821[/quote] Gdzie będzie można odczytać prawidłowe odpowiedzi wraz z uzasadnieniem?. Zauważyłam, że ten konkurs jest przede wszystkim konkursem na czytanie ze zrozumieniem. ;-) Tak Sofeicz formułuje pytania- nie jest to oczywiście żaden zarzut. Ale pytania może zadać każdy? Palmer tez jest trollem;-) Za soję jeden punkt a za pozostałe? Już wiem - mam 3 punkty.
05.09.2013, 09:30
Machefi napisał(a):To tak tytułem sprostowania, niezależnie od decyzji Sofejcza rezygnuję z dalszej części konkursu, mam zamiar omijać szerokim łukiem wątki założone przez Palmera w dziale historia. Skoro, według Palmera, troluję w nich, to obejdą się be ze mnie. Przejawiasz wyjątkowo duży brak szacunku do mnie i pozostałych uczestników konkursu. Cytat:nie chcę też powiększać jego mani wielkości uwidocznionej w wątku Syberia: To mam być mania wielkości? :roll: Przecież napisałem o jednym wpisie, że jestem z niego dumny i że dawno takiego nie udało mi się napisać, a nie że w ogóle jestem zajebisty. teresa124 napisał(a):Ale pytania może zadać każdy? Zwycięzca danej edycji wymyśla pytania do następnej.
05.09.2013, 11:16
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Ponieważ Machefi wniósł zastrzeżenia, co do pytania nr 2, Wielka Rada Tej Edycji Konkursu (w składzie Sofeicz) postanowiła po wnikliwej analizie uznać jego argumenty i przyznać jemu i Xeo po całym punkcie.
Wierz mi Machefi, ciężko jest (przy gigantycznej bazie wiedzy sieciowej) tak sprytnie sformuować pytanie, żeby zmylić tropy, a jednocześnie być w miarę precyzyjnym. A więc po uwzględnieniu tego odwołania punktacja przedstawia się następująco: Prowadzi Ahawa, Palmer, [b]Xeo i Machefi - 4 pkt. przed Iselin i Nonkiem - 3 pkt.[/b] PS. Machefi - apeluję do ciebie, nie odpuszczaj konkursu z powodów pozamerytorycznych. W końcu bawimy się tu wszyscy i zadajemy sobie sporo trudu, żeby wymyślać i rozgryzać zagadki.
05.09.2013, 14:11
Sofeiczu, może się czepiam, ale co jest nie tak z moją odpowiedzią na pierwsze pytanie?
05.09.2013, 14:21
No dobra, skoro są reklamacje, to ja wygrałem.
Bo napisałem Sofeiczowi o olimpijskich medalach z "alpinizmu i łowiectwa". Przecież łowiectwo tym samym jest co strzelanie do gołębi. A nawet gorszym, bo gołąb to szkodnik, a sarenki są takie piękne. Czyli: Palmer 5 pkt.
05.09.2013, 14:27
A alpinizm?
05.09.2013, 14:33
Xeo95 napisał(a):A alpinizm? Żartuję. Rozumiem intencje Sofeicza odnośnie tego pytania.
05.09.2013, 14:58
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64 Dołączył: 01.2009 Reputacja: 60 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
To, może ja nie będę odpowiadał, com napisał.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
05.09.2013, 14:59
A.
Ja jednak ponownie proszę o rozpatrzenie mojej prośby o ponownym przyjrzeniu się mojemu pytaniu przez Sofeicza. Jeśli odpowiedź jest zła, proszę o uzasadnienie.
05.09.2013, 15:10
Przerywając konkursowe dywagacje chciałabym oficjalnie przywitać się z użytkownikami forum
![]() Ateistę czytuję codziennie od grubo ponad roku, ale jakoś niespieszno było mi do rejestracji, a potem napisania pierwszego posta... cóż, bywa i tak, zwłaszcza, że zauważalnie sezon gównoburzowy w pełni. A że hołduję tradycji nieodzywania się (niepisania takoż) gdy nie ma się nic szczególnie merytorycznego czy kreatywnego do powiedzenia, to na razie postanowiłam trzymać się tej bezpieczniejszej części forum
05.09.2013, 17:10
Wycofuję moją prośbę
Wybacz Sofeiczu to przez moje niewyspanie ![]() Witam nową uzytkowiczkę
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia Xeo95 napisał(a):Sofeiczu, może się czepiam, ale co jest nie tak z moją odpowiedzią na pierwsze pytanie?Napisałeś "wyścigi psich zaprzęgów". Może i były mordercze w sensie wyczerpujące i mogły powodować padnięcie psów ale zabijanie nie było wpisane w ich regulamin. Nie mogę ci tego uznać. Palmer Eldritch napisał(a):No dobra, skoro są reklamacje, to ja wygrałem.Jest ciekawie! Palmerze - twój post przyszedł na moją skrzynkę po godzinie 0:00 (bo wysłałem odpowiedzi dokładnie o tej godzinie sprawdzając wcześniej skrzynkę). Co ciekawe, ta wiadomość ma godzinę wpisu 23:57. Mógłbym to uznać ale nigdzie nie znalazłem potwierdzenia o takich medalach z łowiectwa żywych zwierząt. Jeżeli podeślesz jakiś link albo źródło - uznam ci tę odpowiedź.
05.09.2013, 19:23
ahawa napisał(a):Przerywając konkursowe dywagacje chciałabym oficjalnie przywitać się z użytkownikami forum Matko Święta, wspaniale, że akurat w tym wątku wyszłaś wreszcie z szafy. :*
05.09.2013, 19:54
Palmerze - ponawiam.
Podeślij jakieś źródło, o którym pisałem, bo to ma wpływ na dalszy rozkład zajęć! Czekam do jutra.
05.09.2013, 20:46
ahawa napisał(a):Przerywając konkursowe dywagacje chciałabym oficjalnie przywitać się z użytkownikami forum Witam.
05.09.2013, 20:56
Sofeicz napisał(a):Palmerze - ponawiam. Projekt nagradzania alpinistów medalami olimpijskimi powstał przed okresem XX-lecia międzywojennego. Inicjatywę wysunął Międzynarodowy Komitet Olimpijski (MKOl) w 1911 r., a ściślej Komitet Organizacyjny V Igrzysk Olimpijskich w Sztokholmie. W rozesłanym wówczas do poszczególnych państw piśmie z dnia 5 września 1911 r. (jako że do Polski wysłane było na adres Towarzystwa Tatrzańskiego, znajduje się ono obecnie w zbiorach archiwalnych Muzeum Tatrzańskiego) poinformowano: „…W związku z Igrzyskami olimpijskimi w Sztokholmie otrzyma olimpijski złoty medal ta osoba lub te osoby, które wykażą się najwybitniejszymi czynami na polu myślistwa, względnie turystyki górskiej. (… O udzieleniu nagrody rozstrzygać będą dwa osobne sądy, jeden dla myślistwa, drugi dla turystyki. …”. Pełny powyższy tekst można znaleźć w „Taternik” R.V:1911, nr 6 s. 108.Uwaga: nigdzie nie znalazłem wzmianki, że medale w końcu przyznano. Wiem tylko, że organizator Igrzysk w Sztokholmie wprowadził do programu dyscyplinę "alpinizm i myślistwo". Nieźle, co nie? :8O: |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|