To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Wysłałem odpowiedzi do Sofeicza ale ich nie uwzględnił Smutny

Tak więc ostatecznie Machefi i Ahawa zdobyli po 4 punkty, Nonk i Xeo po 3, a Iselin 2 punkty.

Sumując Machefi i Ahawa mają po 8 punktów, Xeo 7, Nonk 6 a Iselin 5.
Odpowiedz
Biję się w piersi (swoje). Miałem wczoraj małe zaćmienie umysłowe przy podliczaniu punktów (pogubiłem się w otwieraniu wiadomości)
Odpowiedzi nadesłał też Xeo (wybacz za niedopatrzenie) i to nawet 4 prawidłowe więc dołączył do dwójki zwycięzców.

Mamy więc kolejny remis.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Czy mogę prosić także o odpowiedzi dla osób nie biorących udziału w konkursie z różnych przyczyn. Pytania ciekawe - może zrobić jakąś tablicę ogólnie dostępną.
Oczywiście już po rozstrzygnięciu!

Jedyna poprawna odpowiedź moja od razu - to był Mozart.
Herbata nie jest używką tylko ziołem;-)

Musiał być bardzo wygłodniały jeśli zjadł cebulkę tulipana ;-)
Niestety moi wszyscy znawcy słowa zawiedli. ;-)
Wynika z tego, że faktycznie ateiście lepiej je znają:-)

oczywiście proszę o natychmiastowe usunięcie tego postu. :-)
Odpowiedz
Ale z drugiej strony Sofeiczu nie jest z tobą tak źle Duży uśmiech Nie dotyczalem odpowiedzi do pytania o kompozytorach i przez to sam sobie odjalem 1 punkt Oczko Ty natomiast to wychwyciles.

@Teresa: ludzie z głosu jedli dużo gorsze rzeczy np. trawę, zeszłoroczne kartofle wygrzebane z ziemi, szczury, kasztany a nawet tekturę.

EDIT: Tak więc ostatecznie Machefi, Ahawa i Xeo zdobyli po 4 punkty, Nonk 3, a Iselin 2 punkty.

Sumując Machefi, Ahawa i Xeo mają po 8 punktów, Nonk 6 a Iselin 5.

PS. Czekamy na nast. pytania. Nie sądzę że to będą ostatnie z tej edycji Oczko
Odpowiedz
I bardzo dobrze. Sofeiczowi z głowy wywieją pomysły urlopowania Duży uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Dziękuję wszystkim za (przedwczesne wprawdzie, ale zawsze Oczko) gratulacje. Naprawdę bardzo mi miło Uśmiech

Xeo95 napisał(a):PS. Czekamy na nast. pytania. Nie sądzę że to będą ostatnie z tej edycji Oczko

Też tak myślę Duży uśmiech
Odpowiedz
To już zaczyna przypominać n-ty odcinek "Mody na sukces".
Ale dobra, idziemy dalej, bo chłop śliwki rwie.

1. Wszyscy jesteśmy śmiertelni. Czyżby?
Pewna prosta kobieta zyskała dzięki nauce prawdziwą nieśmiertelność, przynajmniej w jakiejś części.
Jak się nazywała i dlaczego jest nieśmiertelna?

2. Pytanie historyczno-współczesne.
Z wraków starożytnych okrętów pozyskuje się metal o unikatowych właściwościach, którego nie da się niczym zastąpić w budowie zaawansowanych instrumentów naukowych.
Jaki to metal i na czym polegają jego niezwykłe właściwości?

3. Bez muzyki ani rusz.
W swoim ostatnim dziele jeden z kompozytorów użył swojego nazwiska, jako motywu muzycznego.
Kto tak uczynił - 1 pkt. Można uzyskać dodatkowe punkty podając innych kompozytorów, którzy użyli tego motywu w swoich dziełach.

4. Pewien kraj przeżył swego czasu swoistą rewolucję modernizacyjną dotykającą wielu dziedzin życia, m. in. strojów. Nakazy w tym względzie były zawarte w specjalnej ustawie. 1 punkt za wskazanie ustawy. Dodatkowy za humorystyczne efekty stosowania ww. ustawy.

5. W czasie kiedy obradował sejm poprzedzający jedno z najważniejszych wydarzeń z historii Polski miało miejsce publiczne strzyżenie ważnej osoby.
Kto i kogo strzygł i w jakim celu?

6. Już w czasach feudalnych istniał, początkowo zwyczajowy mechanizm, który był zalążkiem opieki socjalnej dla osób starych.
Jaki to mechanizm i jakie wydarzenia z połowy XIX wieku u naszych sąsiadów przyczyniły się do większego egzekwowania tego prawa?

7. Gwałtowne zjawisko atmosferyczne odegrało znaczącą rolę w formacji duchowej znanego reformatora religijnego.
Kto to był i co to za zjawisko?

Czekam na odpowiedzi do poniedziałku, godz. 24.
Odpowiedz
Racja Neuro.

To jak teraz ma się odbywać dogrywka?

PS. No, w końcu konkurs jest na w miarę wysokim poziomie.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):@Teresa: ludzie z głosu jedli dużo gorsze rzeczy np. trawę, zeszłoroczne kartofle wygrzebane z ziemi, szczury, kasztany a nawet tekturę.
z jakiego głosu?
Odpowiedz
Ni cholery nie mam pojęcia o co ci chodzi Smutny
Odpowiedz
Napisałeś "z głosu", zamiast "z głodu". Literóweczka. Uśmiech
Odpowiedz
NI cholery to Ja teraz nie mam pojęcia o co wam chodzi.
Moja interpretacja:
Teresa zobaczyła literówkę i oczywiście po kontekście zrozumiała o co sofeiczowi chodziło ale postanowiła po "nonkonformistycznemu'' wykazać mu jego pomyłkę.
Ale nie wiem czy wyraz Xeo to taka forma sarkazmu i ironii czy to ja czegus tutaj nie rozumiem...

EDIT:
O kurwa, ja to się za bardzo najarałem...
Moje oczy widziały ze teresa cytuje słowa Sofeicza...
Dopiero dopatrzyłem ze to słowa XEO...
Język
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
CreatedMind napisał(a):NI cholery to Ja teraz nie mam pojęcia o co wam chodzi.
Moja interpretacja:
Teresa zobaczyła literówkę i oczywiście po kontekście zrozumiała o co sofeiczowi chodziło ale postanowiła po "nonkonformistycznemu'' wykazać mu jego pomyłkę.
Ale nie wiem czy wyraz Xeo to taka forma sarkazmu i ironii czy to ja czegus tutaj nie rozumiem...

Język

To wyraz sympatii i mojego dobrego humoru. Może mogłoby być to uznane za przytyk, gdybym sama była Corekt w tej dziedzinie Uśmiech

Xeo95 napisał(a):Ni cholery nie mam pojęcia o co ci chodzi Smutny

Cebulki tulipanów są trujące - tak piszą w necie. OczkoJa tez to gdzieś czytałam - ale możecie sprawdzić.
Czy ten marynarz przeżył?
Odpowiedz
teresa124 napisał(a):Cebulki tulipanów są trujące - tak piszą w necie. OczkoJa tez to gdzieś czytałam - ale możecie sprawdzić.
Czy ten marynarz przeżył?
Nie znam dalszych losów tego głodnego marynarza - to jest historia znana w Holandii. Podobno zna ją każdy Holender.

PS. Olszówki też są podobno trujące, a ja będąc dziecięciem zjadłem ich parę wiader :8O::8O::8O:
Odpowiedz
Kasztany też, a gdzieś czytałem że dodawano je do mąki...
Sebastian Flak
Odpowiedz
Żeby było jej więcej. Z głodu.
To chyba zależy od przygotowania. Wiele grzybów jest trujących ale po obróbce takie nie są, zwiększa się za to ich działanie psychoaktywne-np. większa tolerancja dla bólu, mniejsze poczucie strachu. Wykorzystywały to niektóre wojownicze plemiona.
Odpowiedz
W mojej okolicy jest a raczej była taka rodzina, która zbierała grzyby, które cała reszta uznawała za nie nadające się do zjedzenia. Nawet te grzyby zaczęto nazywać od nazwiska tych ludzi: "Bile". Ojciec opowiadał że rosło zawsze tych grzybów całe mnóstwo, bo nikt się po nie schylić nawet nie chciał, ponieważ jakoś specjalnie trzeba było je obgotować ileś tam razy żeby dały się zjeść. I tylko ta rodzina nie wiem czy umiała czy im się chciało ale tylko oni jedli te grzyby. A co do mąki to wiem że dodawano do niej zmieloną korę. To w sumie nie jest takie głupie, w końcu kora to czysty błonnik, więc mniej się zje i szybciej poczuje się sytość.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):A co do mąki to wiem że dodawano do niej zmieloną korę. To w sumie nie jest takie głupie, w końcu kora to czysty błonnik, więc mniej się zje i szybciej poczuje się sytość.
Kora dębu działa podobno trochę jak proszek do pieczenia.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Kora dębu działa podobno trochę jak proszek do pieczenia.
Kora dębu zawiera garbniki i jest wykorzystywana w tradycyjnym garbarstwie skór. Ale jako pokarm ??????
Odpowiedz
Słyszałam, że dlatego te podpłomyki takie gorzkie Oczko
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości