Akurat ja słyszałem że to była kora brzozowa. O dębowej to wiem że do farbowania włosów była stosowana. O wypiekach pierwsze słyszę
Sebastian Flak
|
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
|
|
12.09.2013, 18:42
Akurat ja słyszałem że to była kora brzozowa. O dębowej to wiem że do farbowania włosów była stosowana. O wypiekach pierwsze słyszę
Sebastian Flak
16.09.2013, 14:15
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Przypominam - dziś koniec dogrywki!!!
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
16.09.2013, 14:27
Ja niestety odpadam - mam nawał pracy w tym tygodniu.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec. - A co robi wojownik, kiedy czuje strach? - Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
16.09.2013, 14:46
Sofeicz napisał(a):Przypominam - dziś koniec dogrywki!!! Jak zacznie się nowa edycja- daj znać. Poświęcałam się innym dziedzinom. pozdrawiam może nowa seria uda się bez dogrywek. :*
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Rejent Cichosz zamknął koperty. Kolejna dogrywka przeszła, nomen omen, do historii.
Dostałem cztery komplety odpowiedzi: od Forge, Machefiego, Ahawy i Xeo (chyba tym razem nikogo nie pominąłem :lups ![]() 1. Wszyscy jesteśmy śmiertelni. Czyżby? Pewna prosta kobieta zyskała dzięki nauce prawdziwą nieśmiertelność, przynajmniej w jakiejś części. Jak się nazywała i dlaczego jest nieśmiertelna? Tą prostą kobietą była Henrietta Lacks. Na początku lat pięćdziesiątych pobrano od niej komórki rakowe i te cały czas namnażają się w laboratoriach całego świata jako linia komórek HeLa. Tak się zyskuje prawdziwą nieśmiertelność (sama Henrietta zmarła niedługo po pobraniu od niej tych komórek). Jesteście dobrzy: na to pytanie dobrze odpowiedzieli Forge, Machefi i Ahawa 2. Pytanie historyczno-współczesne. Z wraków starożytnych okrętów pozyskuje się metal o unikatowych właściwościach, którego nie da się niczym zastąpić w budowie zaawansowanych instrumentów naukowych. Jaki to metal i na czym polegają jego niezwykłe właściwości? Tym unikatowym metalem jest ołów. Świeżo po uzyskaniu z rudy, normalny ołów charakteryzuje się mierzalną radioaktywnością natomiast ten wytopiony dwa, trzy tysiące lat temu jest o wiele mniej radioaktywny. Dzięki tej unikalnej cesze jest bardzo pożądany przy konstruowaniu najczulszych liczników promieniowania i innych przyrządów naukowych. Na tym tle wielokrotnie dochodziło do konfliktu między naukowcami a archeologami. Z tym pytaniem poradził sobie Xeo. Forge i Machefi wymienili inne metale (złoto i platynę). 3. Bez muzyki ani rusz. W swoim ostatnim dziele jeden z kompozytorów użył swojego nazwiska, jako motywu muzycznego. Kto tak uczynił - 1 pkt. Można uzyskać dodatkowe punkty podając innych kompozytorów, którzy użyli tego motywu w swoich dziełach. W ostatnim swoim utworze "Die Kunst der Fuge" Jan Sebastian użył motywu muzycznego z liter swojego nazwiska B-A-C-H. Później tego motywu używało wielu kompozytorów od Schumana i Lista do Schnittkego. Inni kompozytorzy też używali swoich nazwisk lub akronimów (m. in. Cage, Szostakowicz, Berg) Nie udało mi się was zagiąć - wszyscy odpowiedzieli na to pytanie. Więcej - dodatkowy punkt za wymienienie innych kompozytorów dostają Forge, Machefi i Ahawa. 4. Pewien kraj przeżył swego czasu swoistą rewolucję modernizacyjną dotykającą wielu dziedzin życia, m. in. strojów. Nakazy w tym względzie były zawarte w specjalnej ustawie. 1 punkt za wskazanie ustawy. Dodatkowy za humorystyczne efekty stosowania ww. ustawy. Modernizowanym w ten sposób krajem była Turcja pod rządami Atatürka. Chodzi o słynną "Ustawę Kapeluszową", która nakazywała noszenie zachodnich strojów i nakryć głowy (zakaz noszenia fezów). Samo wprowadzanie ustawy nie było humorystyczne. W jej wyniku zginęło wielu ludzi. Humorystycznym efektem było to, że ponieważ wielu Turków nie bardzo wiedziało, co to jest właściwie 'zachodni strój' kupowało kobiece suknie (jako bardziej zbliżone do przewiewnych strojów tureckich) i w takich właśnie paradowało wzbudzając śmiech i konsternację. Precyzyjnie na to pytanie odpowiedział Machefi a Xeo wymienił Turcję nie wskazując konkretnej ustawy (0,5 pkt). Forge i Ahawa obstawali za reformami Piotra Wielkiego. Muszę być bezwzględny i nie uznać tych odpowiedzi (brak wskazania nazwy konkretnej ustawy). 5. W czasie kiedy obradował sejm poprzedzający jedno z najważniejszych wydarzeń z historii Polski miało miejsce publiczne strzyżenie ważnej osoby. Kto i kogo strzygł i w jakim celu? Te publiczne 'postrzyżyny' miały miejsce w czasach Sejmu Czteroletniego, a strzyżonym był Kazimierz Nestor Sapieha (stracił swe francuskie loki). Fryzjerką była zaś księżna Izabela Czartoryska. Ta demonstracja miała cel patriotyczny - zerwanie z wpływami cudzoziemszczyzny. Dobrze na to pytanie odpowiedział Forge. Xeo wymienił króla Poniatowskiego ale ja nic na ten temat nie znalazłem (jeśli podeślesz źródło, to uznam) 6. Już w czasach feudalnych istniał, początkowo zwyczajowy mechanizm, który był zalążkiem opieki socjalnej dla osób starych. Jaki to mechanizm i jakie wydarzenia z połowy XIX wieku u naszych sąsiadów przyczyniły się do większego egzekwowania tego prawa? Tym początkowo zwyczajowym, a potem ustawowym zjawiskiem był WYCUG (po polsku dożywocie) czyli przekazanie gospodarstwa w zamian za opiekę i lokum. W połowie XIX w wyniku nieurodzaju bywały lata klęsk głodu (np. 1847), a w ich efekcie wielu starych ludzi wyrzucano z domów. Landraci przypominali sołtysom aby zamarzniętych niezwłocznie usuwać z przydrożnych rowów. Pamięć o takich zdarzeniach, mobilizowała starszych do zabezpieczenia sobie odpowiednich warunków pobytu dożywotniego. Zwracano uwagę na położenie pomieszczenia wycużnego, dostęp do drogi, dostęp do studni, zapewniano sobie drobne pieniądze itp. sprawy bytowe. Jedynie Ahawa trafnie wskazała odpowiedź. Innych podpowiedzi nie mogę uznać - były zbyt ogólne. 7. Gwałtowne zjawisko atmosferyczne odegrało znaczącą rolę w formacji duchowej znanego reformatora religijnego. Kto to był i co to za zjawisko? Gwałtowna burza, która zaskoczyła w szczerym polu Marcina Lutra doprowadziła do jego przemiany duchowej i wstąpienie do zakonu. Widać, że trudno was zagiąć ze spraw religijnych. + dla Forge, Machefiego i Ahawy. Xeo wymienił Mojżesza i egipskie ciemności - nie mogę tego uznać (daję 0,5 pkt za kreatywność). Reasumując: - Forge 5 - Machefi 5 - Xeo 3 - Ahawa 5 punktów Razem z poprzednimi edycjami mamy następujące wyniki. Machefi i Ahawa po 13 punktów, Xeo 11, Nonk 6, a Iselin i Forge 5. Ponieważ wiele razy wynik był modyfikowany w wyniku reklamacji, tym razem traktuję to jako podsumowanie tymczasowe. Uff!!!
17.09.2013, 07:32
Cytat: Gwałtowna burza, która zaskoczyła w szczerym polu Marcina Lutra doprowadziła do jego przemiany duchowej i wstąpienie do zakonu. Widać, że trudno was zagiąć ze spraw religijnych. + dla Forge, Machefiego i Ahawy. Xeo wymienił Mojżesza i egipskie ciemności - nie mogę tego uznać (daję 0,5 pkt za kreatywność).A duże zapylenie powietrza zaslaniajace Słońce to nie zjawisko atmosferyczne? W pytaniu mowa była o zjawisku atmosferycznym, a nie meterologicznym. Cytat: Humorystycznym efektem było to, że ponieważ wielu Turków nie bardzo wiedziało, co to jest właściwie 'zachodni strój' kupowało kobiece suknie (jako bardziej zbliżone do przewiewnych strojów tureckich) i w takich właśnie paradowało wzbudzając śmiech i konsternację. Precyzyjnie na to pytanie odpowiedział Machefi a Xeo wymienił Turcję nie wskazując konkretnej ustawy (0,5 pkt). Forge i Ahawa obstawali za reformami Piotra Wielkiego. Muszę być bezwzględny i nie uznać tych odpowiedzi (brak wskazania nazwy konkretnej ustawy).A.wymieniony.przeze mnie efekt humorystyczny dotyczący Turcji?
17.09.2013, 10:36
Xeo, od tego są właśnie odwołania.
Piszesz - masz. Uznaję ci efekt humorystyczny, cytuję: Cytat:Element humorystyczny: pewnien astronom na jakimś konwencie/spotkaniu ogłosił swoje odkrycie. Spotkani nie uznali tego. Za kilka lat, gdy był już ubrany na modłę zachodnią (zgodnie z zarządzeniem władz) uznali jego odkrycie.Szkoda, że nie podałeś nazwiska tego astronoma ale przykład trafny (swoją drogą inni też podawali humorystyczne efekty zaprowadzania 'Zachodu' przez Piotra Wielkiego). Dodam ci też brakujące 0,5 za Mojżesza. Uzyskujesz więc 12,5 pkt. Jeżeli nie będzie więcej reklamacji, to i tak kolejność się nie zmieni. Skoro Machefi podtrzymuje decyzję o braku zainteresowania zadawaniem pytań to w ręce Ahawy składam losy kolejnego odcinka konkursu.
17.09.2013, 10:45
Łał. Ahawa zwycięża w debiucie!
Albo to siedemnastoletni geniusz (a raczej siedemnastoletnia geniuszka), albo nieźle ktoś nas wkręca. :lol2: Brawo Ahawo, czekamy na twoje pytania, możesz ich zadać ile chcesz (na razie najmniej było ich cztery, a najwięcej dziesięć). Wyznaczasz też ostateczny termin nasyłania odpowiedzi.
17.09.2013, 10:54
Bury Wilk napisał(a):Łał. Ahawa zwycięża w debiucie! To możliwe. To znaczy 17 letnie geniusz a nawet czteroletni. Ja czasem myślałam, że jesteś synem Sofeicza bo miałeś takie fory na forum ![]() ![]()
17.09.2013, 11:17
Pół punkta, aj
Ostatnia nadzieja w Machiewim
17.09.2013, 13:03
teresa124 napisał(a):To możliwe. To znaczy 17 letnie geniusz a nawet czteroletni. Sofeicz, słyszałeś? Prawdopodobnie jesteś moim ojcem. Co robiłeś w listopadzie 1976? ![]() Aha, wisisz mi alimenty od urodzenia, do momentu zakończenia studiowania, czyli za 30 lat, albo 360 miesięcy. Nie będę wrednym chujem i policzę Ci tylko 500 zł za miesiąc (sam przyznasz, że to tyle co nic). Zalegasz mi w takim razie 180 tysięcy złotych.
17.09.2013, 13:19
Ha, a ty co robiles w maju '94 ?
17.09.2013, 13:20
Ja p..... !!!!
Ciekawe czyim jeszcze jestem ojcem? Może Berza, Krystkona, Kubusia, P35 i GB. Chcecie mnie z torbami puścić? PS. W 1976 uganiałem się za taką jedną - miała na imię Tamara.
17.09.2013, 13:22
Rodzinna atmosfera
17.09.2013, 13:29
Xeo95 napisał(a):Ha, a ty co robiles w maju '94 ? Był to ostatni rok mojego prawiczkowstwa. Zatem nie ma szans, byś był mój. ![]() Sofeicz napisał(a):Ja p..... !!!! Gdyby GoodBoy był moim bratem, to miałby przechlapane. A nie, przechlapane, to on by chciał mieć, więc raczej przerąbane. ![]() Cytat:PS. W 1976 uganiałem się za taką jedną - miała na imię Tamara. I co było? Rozumiem, że to Rosjanka była, albo ogólniej mówiąc - kobieta radziecka? Lubię takie historie.
17.09.2013, 13:33
I tak w konkursie powstał nowy podkonkurs pt. Czyja to rodzina? Kto jest kim? :-D
Sebastian Flak
17.09.2013, 13:45
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia Cytat:I co było?Bynajmniej. To była nasza zdrowa rodaczka o takim ładnym imieniu. Ale ja się uganiałem, a ona się odganiała i nic z tego nie wyszło.
17.09.2013, 13:46
Sofeicz napisał(a):Bynajmniej. To była nasza zdrowa rodaczka o takim ładnym imieniu. Ojej, nasza Tamara, urodzona za Gomułki? Ciekawa sprawa. Rzadkość.
17.09.2013, 13:47
Sof, za mało uparty byłeś :-D
Sebastian Flak
17.09.2013, 17:54
Ale się rodzinna atmosfera zrobiła :lol2:
Ahawa nie jest żadnym geniuszem (geniuszką? głupio brzmi, chrzanić równouprawnienie ) tylko swego czasu uważała, że historia będzie jej potrzebna w dalszej edukacji/życiu zawodowym (po czym zmieniła zdanie i się zgermanizowała ). Pytania postaram się ułożyć do czwartku, bo akurat środy stoją u mnie pod znakiem przodownictwa pracy ![]() Btw Bury Wilku a w styczniu 95' cóżeś robił?
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|