To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Brawo Machefi - bierz się za pisanie pytań.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Cytat: Xeo stawiał na imperium Magadha - nie znalazłam żadnych informacji które by świadczyły o prawdziwości tej tezy, ale chętnie rozważę odwołanie
To.państwo władcy.o.imieniu Asoka. Jego.skądś kojarzylem i dlatego o nim napisałem.

Dużo nauki.miałem i wysłałem to.co.wiedziałem Smutny
Odpowiedz
Dostałem od Machefiego-zwycięzcy informację, że trwa w uporze niezadawania pytań w następnym odcinku.
Tego się obawiałem.
Czekam na wasze propozycje. Nic na siłę.
Odpowiedz
Przypada zatem powinność zadania pytań temu kto zajął drugie miejsce. Ale jak drugie miejsce bardzo nie chce, to ja się nieśmiało zgłaszam Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Przypada zatem powinność zadania pytań temu kto zajął drugie miejsce. Ale jak drugie miejsce bardzo nie chce, to ja się nieśmiało zgłaszam Uśmiech

Odpowiedziałam poprawnie na cztery pytania - mam osobistą satysfakcję.Uśmiech

Może się sprężę przy następnej edycjiUśmiech

Co do tej akcji eugenicznej Hitlera- ciekawa sprawa.
Odpowiedz
Ponieważ możecie być zmęczeni moimi pytaniami, chętnie sceduję je na Xeo.

PS. Neuro - rozumiem, ale Xeo jest trzeci w kolejce.
Odpowiedz
Mnie pasuje. Xeo jeszcze nie zadawał, a ja już miałem tą przyjemność Uśmiech Tak tylko przypominam że jestem jakby co do usług Oczko
Sebastian Flak
Odpowiedz
Czekamy na Xeo Uśmiech Ja sobie chyba odpuszczę, wypadałoby się zacząć do matury uczyć, a nie przesiadywać na forum (łatwo powiedzieć Oczko)
Odpowiedz
Skoro już ahawa się zgodziła Duży uśmiech
Do wieczora pytania raczej będą.
Odpowiedz
. Oto i pytania:
1. W pewnym okresie dziejów w krajach które zdawałoby się nie mają zbyt wiele wspólnego żyły dwie pary rodzeństwa. W obu przypadkach jedno z rodzeństwa było medykiem/pielęgniarzem/lekarzem (lub formą żeńską jednego z ww. zawodów Język) a drugie wysokim rangą dygnitarzem. Szkopuł w tym że w jednym przypadku para rodzeństwa służyła wrogim sobie państwom.
Po 1 pkt. za wymienienie z imienia i nazwiska członków dwóch par rodzeństwa.

2. Nasza tradycja, czyli Skandynawia: w chyba każdej kulturze słychać o różnorakich legendarnych potworach, np. Wielka Stopa, Yeti. Takiego potwora ,,miały" też ludy nordyckie-rzecz w tym że ten potwór nie był do końca taki legendarny-naukowcy stwierdzili iż opowieści o nim mogły powstać pod wpływem spotkań z ogromny gatunkiem pewnego bezkręgowca.
Imieniem tego potwora nazwana pewnien osobliwy akwen, który jednak znajduje się daleko poza Skandynawią, a nawet Europą.
Jak nazywał się ten potwór? Dodatkowy punkt za napisanie gdzie znajduje się ww. akwen.

3. Pewnien średniowieczny gród znajdujący na wschód od Łaby był znany z solidnych murów. Jego mieszkańcy bali się przyjąć chrześcijaństwo gdyż uważali uważali iż Bóg tej religii jest (tu wstaw przymiotnik od nazwy wrogiego państwa lub ludu).
Co to za gród?

4. Terytorium współczesnego europejskiego państwa w średniowieczu było podzielone pomiędzy dwie ówczesne regionalne potęgi. Jednak władca jednego z tych potęg postanowił sprzedać swoją część drugiej potędze. Nazwa współczesnej stolicy tego państwa pochodzi od nazwy kraju które sprzedało kiedyś swoją część.
Jak się nazywa to państwo?

5. Władcy pewnego państwa które nigdy nie wladało nad Rzymem tytułowali się m. in. ... Cesarzami Rzymu. Zaznaczam iż NIE chodzi ani o Cesarstwo Bizantyjskie, ani Rosyjskie (trzeci Rzym), ani Frankijskie, ani żadną z pozostałości po nim (więc odpada Święte Cesarstwo Rzymskie).
Jakie to państwo?

6. Podaj bitwę której nazwa pochodzi od nazwy pewnej substancji chemicznej.

7. Podaj nazwę XX-wiecznego europejskiego państwa którego jednym z języków urzędowych był jidysz.

8. Wzorem Sofeicza pytanie współcześno-historyczne: podaj nazwę współczesnego europejskiego państwa które ma na swojej fladze symbol totalitarnej ideologii (nie chodzi o Turcję i jej polksiezyc).

9. Podaj państwa w Azji które w XX i/lub XXI wieku zmieniły swoje nazwy (nie chodzi o zmianę typu Republika Francji-Cesarstwo Francuzów, tylko o np. Rzeczpospolita Polska-Rzeczpospolita Lechistańska [Duży uśmiech]).

Macie czas do niedzieli godz. 23:59.
Odpowiedz
Co tu tak głucho?
Jakie.są.pytania? Łatwe? Trudne? Mądre? Głupie?
Chce.ktoś.wsiąść udział?
Odpowiedz
Ja na pewno wezmę.
Pytania fajne - mam tylko wątpliwości co do dwóch pytań.

A jeśli chodzi o nr 9 - czy wystarczy wymienić jedno państwo, czy trzeba więcej?
Odpowiedz
Jest napisane ,,państwa". W końcu przemyslilem punktacje za to pytanie-za jeden przykład 0,5 pkt. Pytanie jest łatwe, byłbym w stanie na nie odpowiedzieć pod koniec podstawówki Język
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Co tu tak głucho?
Chce.ktoś.wsiąść udział?

Będę się przymierzać, ale mam dynię 3 do przerobienia - pytania jasne.
Jest tu jakiś kosz szyszek. dlaczego on nie chcę?? I Palmer pewnie będzie chciał!
Odpowiedz
A Palmer nie zbanowany?
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):A Palmer nie zbanowany?

A to konkurs jego imienia - może jego duch zastałUśmiechOczko
Odpowiedz
Palmer (Bury Wilk), z tego co wiem, aktualnie nie jest banitą.
Ale to się zmienia co chwilę.
Odpowiedz
Jeśli ewidentnie nie będziecie dawać sobie rady to mogę dac małą podpowiedz.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Co tu tak głucho?
Chce.ktoś.wsiąść udział?

Xeo, ja chcę braść Duży uśmiech (przepraszam, musiałam)

A tak serio - może siądę nad tym w niedzielę, a może i nie. Większość trochę nie z mojej bajki, no i w weekend mam plany na małe miłe świętowanie Oczko
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Jeśli ewidentnie nie będziecie dawać sobie rady to mogę dac małą podpowiedz.
W żadnym wypadku
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości