Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Właśnie to miałem napisać-już jedna osoba wysłała dosyć pokaźną ilość odpowiedzi, więc to byłoby nieuczciwe.
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Xeo95 napisał(a):Właśnie to miałem napisać-już jedna osoba wysłała dosyć pokaźną ilość odpowiedzi, więc to byłoby nieuczciwe. LICZBĘ odpowiedzi.
ILOŚĆ cukru, mąki
Czyli LICZBA /policzalne/, ILOŚĆ /niepoliczalne/. Może mi się uda jakieś odpowiedzi skrobnąć.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 334
Liczba wątków: 1
Reputacja:
10
Xeo pilnuj mowy ojczystej bo matury nie zdasz :p
Reputacja:
51
To też, ale po.drodze.zameczą mnie takie Nonki i Daniele (chodzi o mojego kumpla)
Reputacja:
51
Z racji dwudniowego braku dostępu do forum Ustalam nowy termin nadsyłania odpowiedzi: czwartek godz. 23:59
PS. Przedluzylem czas o więcej niż dwa dni ze względu na to iż niektórzy mogą jeszcze nie wiedzieć że forum działa.
PPS. Mam już dwa zestawy odpowiedzi-osoby które je nadesłały, mogą uzupełnić odpowiedzi
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
Ciekawe jest to, że na pierwsze cztery nie potrafię odpowiedzieć bez googla, a na pozostałe tak. 
Jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia?
Reputacja:
51
Została Wam doba i kilka godzin. Śpieszcie się.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Ja czekam niecierpliwie.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
10
Ja tym razem nie biorę udziału, niestety najpierw germanizacja potem historia :| (chyba że ktoś ułoży mi konkurs z samej historii Niemiec :]). Postaram się ogarnąć do następnej edycji.
Reputacja:
975
Pytanie na szybko z historii Niemiec - co właściwie znaczył pierwotnie ten akapit tekstu hymnu niemieckiego "deutschland über alles"?
Dodam, że wcale nie dominację nad światem.
Reputacja:
10
Kiedy Herr Hoffmann von Fallersleben pisał Lied der Deutschen nie istniały Niemcy tylko 39 państw i państewek (Deutscher Bund). Jak rozbierzemy Deutschlandlied z późniejszych übermenschowych przybudówek, to zostanie nam pochwała jedności i odrodzenia państwa niemieckiego
Akurat dwie zwrotki Lied der Deutschen zaliczałam swego czasu auswendig
Reputacja:
975
Brawo - a kto określił Niemców tak - "są sztywni, jak kij, którym ich bito za młodu"?
Reputacja:
51
ahawa napisał(a):Kiedy Herr Hoffmann von Fallersleben pisał Lied der Deutschen nie istniały Niemcy tylko 39 państw i państewek (Deutscher Bund). Jak rozbierzemy Deutschlandlied z późniejszych übermenschowych przybudówek, to zostanie nam pochwała jedności i odrodzenia państwa niemieckiego 
Akurat dwie zwrotki Lied der Deutschen zaliczałam swego czasu auswendig  Hitler pisał w Mein kampf że za młodu w Austrii śpiewał to ze swoimi kumplami. To była taka ich pangermanska odpowiedz na wartości propagowane w wielonarodowej C.K. To było tym silniejsze, że mieszkali oni niedaleko granicy z II Rzeszą.
Moje pytanie: jak się nazywa niemieckojęzyczny region di którego Hitler nigdy nie wysunął formalnego roszczenia.
Drugie pytanie: region najdalej położony od Niemiec do którego Hitler zgłaszał roszczenia?
Reputacja:
975
Pewnie jakieś kantony szwajcarskie.
Pewnie coś z tej listy:
Azja
Kiauczou (port w Chinach)
Oceania
Niemiecka Nowa Gwinea, wyspy Bismarcka, Bougainville
Nauru
Mikronezja, w tym Mariany i Karolini
Wyspy Marshalla
Samoa
Reputacja:
51
Aj waj, zapomniałem o Szwajcarii. Chodziło mi o Tyrol Południowy. Kraina za lasami i górami, jak to powiedział Pilaster. Było tak w imię dobrych stosunków z Włochami.
Chodziło mi o Nową Szwabię na Antarktydzie (sic!)-odsyłam do wiki. Chociaz nie wiem czy byłe kolonie w Oceani nie będą dalej. Mniejsza, nie chce mi się liczyć tego.
Reputacja:
10
Herr Sofeicz, ukradł mi waćpan radość zabawy
O Tyrolu Południowym wiedziałam, Onk Dolf był przede wszystkim oportunistą, a milczenie w sprawie Tyrolu to cena za sojusz z Włochami.
Z tych odleglejszych... no megalomanem też był, i to nawet bardziej pomysłowym niż niegdyś sądziłam.
Reputacja:
975
Xeo - Zależy od tego, czy liczymy w linii prostej czy np. realnej podróży morskiej.
Anarktyda i Oceania w linii prostej to mniej więcej ta sama odległość ale droga morska do Oceanii jest dłuższa.
Reputacja:
51
Sofeicz napisał(a):Brawo - a kto określił Niemców tak - "są sztywni, jak kij, którym ich bito za młodu"? A to?
Reputacja:
975
Heinrich von Kleist.
Reputacja:
51
Zostało niecałe 12 godzin
|