To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Zegar wybił, wyniki i odpowiedz będą najprawdopodobniej dzisiaj po poludniu lub wieczorem.
Odpowiedz
W ten edycji konkursu wzięli udział: Machefi, Sofeicz i Bury Wilk.
A oto i odpowiedzi.

1. W pewnym okresie dziejów w krajach które zdawałoby się nie mają zbyt wiele wspólnego żyły dwie pary rodzeństwa. W obu przypadkach jedno z rodzeństwa było medykiem/pielęgniarzem/lekarzem (lub formą żeńską jednego z ww. zawodów :razzUśmiech a drugie wysokim rangą dygnitarzem. Szkopuł w tym że w jednym przypadku para rodzeństwa służyła wrogim sobie państwom.
Po 1 pkt. za wymienienie z imienia i nazwiska członków dwóch par rodzeństwa.

Pierwsza para:
-Carl Gustaf Mannerheim – fiński wojskowy i polityk, regent w latach 1918-1919, prezydent państwa w latach 1944-1946, brat Sophie
-Sophie Mannerheim - fińska pielęgniarka, działaczka społeczna; siostra Carla Gustafa

Druga para:
-Feliks Dzierżyński - sowiecki działacz komunistyczny, pochodzenia polskiego
-Władysław Dzierżyński (1881-1942) – profesor medycyny, pułkownik Wojska Polskiego, syn Edmunda i brat Feliksa

Wszyscy uczestnicy skapitulowali.

2. Nasza tradycja, czyli Skandynawia: w chyba każdej kulturze słychać o różnorakich legendarnych potworach, np. Wielka Stopa, Yeti. Takiego potwora ,,miały" też ludy nordyckie-rzecz w tym że ten potwór nie był do końca taki legendarny-naukowcy stwierdzili iż opowieści o nim mogły powstać pod wpływem spotkań z ogromny gatunkiem pewnego bezkręgowca.
Imieniem tego potwora nazwana pewnien osobliwy akwen, który jednak znajduje się daleko poza Skandynawią, a nawet Europą.
Jak nazywał się ten potwór? Dodatkowy punkt za napisanie gdzie znajduje się ww. akwen.

Chodzi rzecz jasna Krakena – legendarnego stwóra morskiego. Prawdopodobnie źródłem legend są spotkania z kałamarnicą olbrzymią.

Występowanie tego stwora:
[Obrazek: Architeuthis_distribution.gif]
Jego imieniem nazwano jezioro/morze węglowodorów na Tytanie, księżycu Saturna (Kraken Mare).

Dobrej odpowiedzi na obie części pytania udzielił BW (2 pkt.). Sofeicz i Machefi napisali ,,Wąż morski Jormungand albo Midgardsorm". Nie mogę uznać bo węże to nie bezkręgowce.
EDIT: dzięki wyjaśnieniom Sofeicza mogę dac 0,5 lub 1 pkt.

3. Pewnien średniowieczny gród znajdujący na wschód od Łaby był znany z solidnych murów. Jego mieszkańcy bali się przyjąć chrześcijaństwo gdyż uważali uważali iż Bóg tej religii jest (tu wstaw przymiotnik od nazwy wrogiego państwa lub ludu).
Co to za gród?

Chodzi o Szczecin, miasto swego czasu słynęło z potężnych murów, ukuło się nawet powiedzenie o tymże.
Co do Boga zacytujmy Machiefego:
Cytat:Wszyscy Połabianie [i inni Słowianie też-mój przypis] tak sądzili, politeizm wynikał z tego że każde plemię miało swojego boga, a plemiona tworzące związki plemienne miały oprócz tego boga głównego stanowiącego zlepek lokalnych bogów, stąd Trygławy, czterotwarzowe Światowidy i inne, tak było w przypadku związku Wieleckiego czy Obodrzyckiego (Swarożyc).
Tyle że Machiefi napisał ,, Radogogosz/Retra", podobnie jak BW. Mogę dać po 0,5 pkt.

4. Terytorium współczesnego europejskiego państwa w średniowieczu było podzielone pomiędzy dwie ówczesne regionalne potęgi. Jednak władca jednego z tych potęg postanowił sprzedać swoją część drugiej potędze. Nazwa współczesnej stolicy tego państwa pochodzi od nazwy kraju które sprzedało kiedyś swoją część.
Jak się nazywa to państwo?

Chodzi o Estonię podzieloną pomiędzy Danię i Zakon Kawalerów Mieczowych. W 1345 Duńczycy sprzedali swoje terytorium kawalerom mieczowym. Nazwa współczesnej stolicy Estonii (Tallin) znaczy ,,duńskie miasto".

Prawidłowo odpowiedział Bury.
Machiefi (a Sofeicz bardzo podobnie) z kolej tak:
Cytat:Vaduz, stolica Liechtensteinu. Dawniej było hrabstwo Schellenberg i hrabstwo Vaduz oba nabył Jan Adam I Liechtenstein. Pierwsze w 1699 a Vaduz w 1712 i połączył je we władztwo Liechtenstein, które cesarz podniósł w 1719 roku do rangi księstwa.
Mogę dać po 0,5 pkt. z racji tego że księstwa wielkości współczesnych polskich gmin nie są żadnymi regionalnymi potęgami.

5. Władcy pewnego państwa które nigdy nie wladało nad Rzymem tytułowali się m. in. ... Cesarzami Rzymu. Zaznaczam iż NIE chodzi ani o Cesarstwo Bizantyjskie, ani Rosyjskie (trzeci Rzym), ani Frankijskie, ani żadną z pozostałości po nim (więc odpada Święte Cesarstwo Rzymskie).
Jakie to państwo?

Chodzi o Imperium Osmańskie po zdobycia Konstantynopola.

Dobrze odpowiedzieli Bury i Machiefi.

6. Podaj bitwę której nazwa pochodzi od nazwy pewnej substancji chemicznej.

Chodzi o bitwę o ciężka wodę.

Wszyscy odpowiadali mniej więcej tak:
Cytat:W czasie I wojny światowej 12 lipca 1917 został on użyty bojowo po raz pierwszy iperyt, jego nazwa pochodzi miejscowości Ypres w Belgii gdzie stoczono tą bitwę.
Pała z czytania ze zrozumieniem. Ja pytałem o coś dokładnie odwrotnego.

7. Podaj nazwę XX-wiecznego europejskiego państwa którego jednym z języków urzędowych był jidysz.

Chodziło mi o Galicyjską Socjalistyczną Republikę Rad. Ale uznałem też następujące odpowiedzi:
Cytat:Znam 3 kraje gdzie jakąś urzędową rolę jidysz pełni. w ZSRR, a obecnie Rosji ale jedynie w Żydowskim Obwodzie Autonomicznym (ŻOA)w Birobidżanie tyle, że to daleka Azja, był promowany jako język poletariatu żydowskiego (...). W 1999 wprowadzono obok innych języków mniejszościowych jidysz w Szwecji. Oficjalnym językiem mniejszościowym jest też w Mołdawii.
ŻOA znajduję się w Azji, ale z racji że ZSRR/Rosja znajduję się częściowo w Europie, więc tez to uznałem.
To pisał Machefi. BW i Sofeicz napisał o co najmniej jednym z powyższych.
Więc przyznaję po 1 pkt.

8. Wzorem Sofeicza pytanie współcześno-historyczne: podaj nazwę współczesnego europejskiego państwa które ma na swojej fladze symbol totalitarnej ideologii (nie chodzi o Turcję i jej polksiezyc).

Chodzi o Naddniestrze-nieuznawaną republikę w Mołdawii.

Poprawnej odpowiedzi udzielili BW i Machefi. Sofeicz napisał:
Cytat:Austria - orzeł trzyma w szponach sierp i młot
.
Primo, flaga z godłem chyba nie jest oficjalnie uznana, secundo sierp i młot w tym wypadku nie odnoszą się do komunizmu, tylko pośrednio do jego założeń (solidarność chłopów i robotników). Mogę dać 0,5 pkt.

9. Podaj państwa w Azji które w XX i/lub XXI wieku zmieniły swoje nazwy (nie chodzi o zmianę typu Republika Francji-Cesarstwo Francuzów, tylko o np. Rzeczpospolita Polska-Rzeczpospolita Lechistańska [:mrgreen:]).
I tu się zaczyna jazda (przypominam że za każdą odpowiedź jest po 0,5 pkt. Poprawne odpowiedzi (obok inicjały osób które tak odpowiadały:

1. Persja/Iran zmiana w 1935 M
2. Imperium Osmańskie/Republika Turcji zmiana 1923 M
3. Syjam/Tajlandia zmiana 1949 M
4. Birma/Mjanma® zmiana 1989 M, S, BW
5. Kambodża/Kampucza(w latach 1976-1989)/Kambodża M, BW
6. Federacja Malajska/Malezja zmiana 1963 M
7. Cejlon/Sri Lanka zmiana 1972 M, S
8. ZSRR/Rosja (zmiana 1991) M, S
9. Nadżd/Arabia Saudyjska BW

Machefi - od 3 do 4 pkt, Bury Wilk od 1 do 1,5 pkt. i Sofeicz-1,5 pkt.

Niepoprawne odpowiedzi wysłane przez was:
-Rosja/ZSRR (odwrotność punktu 8)-nie bo ZSRR powstał na skutek zjednoczenia Rosyjskiej Federacyjnej SRR (na pewno nie Cesarstwa Rosyjskiego) z Ukraińską SRR i Białoruską SRR.
-Oman traktatowy/Zjednoczone Emiraty Arabskie-nie gdyż OT był protektoratem brytyjskim.
-Pakistan Wschodni/Bangladesz-Pakistan Wschodni był autonomiczną częścią Pakistanu, a nie niepodległym państwem. I na pewno nie Pakistan Zachodni Palmerze Język

Ostateczne wyniki:
Bury Wilk 7,5-8 PITu
Machefi-7,5-9 pkt.
Sofeicz 4-4,5 pkt.

[B
Pytanie brzmi: co robimy w takim wypadku? [/b]t

------------
EDIT: postawiłem.punktacje za pytanie drugie, ostatnie i ogólną.
Odpowiedz
Zaraz, zaraz.

Co do pytania 4.
Nie twierdziłeś, że ten potwór ma być bezkręgowcem (przecież chodzi o mityczne, tajemnicze stworzenie), tylko >
Cytat:...opowieści o nim mogły powstać pod wpływem spotkań z ogromnym gatunkiem pewnego bezkręgowca.
Opowieści o wężu morskim też są (wg wiki) efektem spotkania z wielkimi kałamarnicami
http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%85%C5%...oologia%29

8. Flaga Austrii ma też wersję z godłem
http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Austrii
Poza tym sam piszesz o nieuznawanej republice naddniestrzańskiej. Jak coś jest nieuznawane, to nie pisze się w rejestr. Równie dobrze można by wstawić tu Księstwo Łebskie.

9. Właściwie to dwie odpowiedzi, które podałeś, nie spełniają warunków pytania. Są wariantem starej nazwy.
Cytat:5. Kambodża/Kampucza(w latach 1976-1989)/Kambodża M, BW
6. Federacja Malajska/Malezja zmiana 1963 M

A na koniec podsumowanie - mnie wychodzi nie 1,5 tylko 3,5 pkt.

Ogólnie pytania bardzo ciekawe (Tallin, Dzierżyński).
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Zaraz, zaraz.

Co do pytania 4.
Nie twierdziłeś, że ten potwór ma być bezkręgowcem (przecież chodzi o mityczne, tajemnicze stworzenie), tylko >
Opowieści o wężu morskim też są (wg wiki) efektem spotkania z wielkimi kałamarnicami
http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%85%C5%...oologia%29
Mogę uznać.

Sofeicz napisał(a):8. Flaga Austrii ma też wersję z godłem
http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Austrii
A czy jest ona oficjalnie uznana? Zresztą niczego by to nie zmieniło i tak nie dostałbys za to pytanie 1 pkt, ponieważ ich sierp i młot nie ma genezy komunistycznej.

Cytat:Poza tym sam piszesz o nieuznawanej republice naddniestrzańskiej. Jak coś jest nieuznawane, to nie pisze się w rejestr. Równie dobrze można by wstawić tu Księstwo Łebskie.
Czy twierdzisz że Czechosłowacja/Czechy i Liechtenstein też by nie mogły spełniać warunków pytania (gdyby miały w fladze sierp i młot) ponieważ nie uznają się nawzajem? A Izrael? Kłopot w tym że Księstwo Łebskie, podobnie jak Księstwo Xeolandu (Język) na terenie gminy Sulejów nie mają żadnej mocy sprawczej. Naddniestrze z kolej sprawuje realną władzę na swoim terytorium.

Cytat:9. Właściwie to dwie odpowiedzi, które podałeś, nie spełniają warunków pytania. Są wariantem starej nazwy.
Nie rozumiem do końca, wyjaśnij.

Cytat:Ogólnie pytania bardzo ciekawe (Tallin, Dzierżyński).
Dziękuję Uśmiech
Odpowiedz
Pytałeś
Cytat:9. Podaj państwa w Azji które w XX i/lub XXI wieku zmieniły swoje nazwy (nie chodzi o zmianę typu Republika Francji-Cesarstwo Francuzów, tylko o np. Rzeczpospolita Polska-Rzeczpospolita Lechistańska
Czyli nowa nazwa ma mieć kompletnie inny źródłosłów (tak jak Ceylon/Sri Lanka/.

Czym w takim razie różni się Kambodża od Kampuczy i Federacja Malajska od Malezji?
Tu wyraźnie występuje ten sam źródłosłów.

No i popraw mi punktację, bo wychodzi, że strasznie poległem.
Odpowiedz
Cholera, ciężko stwierdzić, może niech ktoś inny się wypowie.
Z mojej strony powiem że przymiotnik od Malezja to malezyjski a nie Malajski.
Odpowiedz
Wiadomość od Fizyka:
Cytat:(Palmer wraca z bana) za niecałe 11 dni, aczkolwiek na IRCu odgraża się, że już nie zamierza wracać.

Więc co robimy?
Odpowiedz
Machefi - nie rób obciachu - pisz pytania.
Jak się powiadziało A, to trzeba powiedzieć Ą
Odpowiedz
Może tym razem BW ułoży pytania wraz z Machefim.
Może pytania nie tylko z historii i geografii?

BW jest na wygnaniu?? Jeśli tak niech prześle soja część pytań mailem do Machafiego.

Pytania były bardzo ciekawe.Uśmiech
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Cholera, ciężko stwierdzić, może niech ktoś inny się wypowie.
Z mojej strony powiem że przymiotnik od Malezja to malezyjski a nie Malajski.
Tak, słownik poprawnej polszczyzny stwierdza: Malezja, malezyjski.
Ad vocem Sofeiczam: kufli, rzadziej kuflów. To również słownik języka polskiego. Język, więc moje wyczucie językowe mnie nie zawiodło. To tyle tytułem wyjaśnienia.
I malajski, jeśli już, Xeo. To przymiotnik.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Wiem, pisałem z telefonu i nie chciało mi się poprawiać.

Machiefi napisał mi że nie weźmie już udziału w nast. konkursach, podał powód ale nie wiem czy mogę o nim napisać. Z racji tego że Palmer wróci za ok. 10 dni (jeśli wróci) Sofeicz znów przejmuje stery.

A tu opinie Macheiefego odnośnie pytań:
Cytat:Nie wiem czy ciężką wodę można uznać za odrębną niż woda substancję chemiczną.
Mi się wydaje że ciężka woda jest subst. chem. ale głowy nie dam.

Cytat:Bitwa o ciężką wodę nie była bitwą tak na prawdę, a szeregiem działań zbrojnych (i nie tylko) rozległych w czasie i przestrzeni. Ot tak sobie ktoś nazwał. Może stąd problem z odpowiedziami.
A bitwa powietrzna o Anglię?

Cytat:Co do wątpliwości Sofeicza: Malezja nie jest tym samym co Malaje. Federacja Malajska ograniczała się wyłącznie do półwyspu malajskiego, nazwę zmieniła po dołączeniu do niej byłych koloni brytyjskich leżących w północnym Borneo. Zapewne człon Mal- został się po Malajach, ale końcówka nie bez powodu się zmieniła, co ciekawe jest identyczna jak w nazwie sąsiedniego państwa Indon-ezja.
Z wiki:
31 stycznia 1948 utworzono Federację Malajską, składającą się ze wszystkich stanów malajskich, lecz bez Singapuru. 31 sierpnia 1957 Federacja Malajska ogłosiła niepodległość od Wielkiej Brytanii.

16 września 1963 przyłączono północne Borneo i zmieniono nazwę kraju na Malezję. W 1965 od Malezji odłączył się Singapur, który stał się suwerennym państwem.

Cytat:Co do Kambodży, to Sofeicz może mieć rację, ale pewny nie jestem.
Naprawdę? Duży uśmiech

PS. Sofeiczu, przepraszam za błąd w liczeniu punktów. Dostałeś 3,5 pkt.+0,5 lub 1 pkt. za pytanie o skandynawskim potworze (twoja odpowiedź spełnia tylko jeden warunek odpowiedzi).
Odpowiedz
Słuchajcie.

Po pierwsze - Machefi kolejny raz odmówił wymyślania pytań.
Po drugie - Bury Wilk jest na banie.
Po trzecie - Sofeicz nie chce nic na siłę.

Dlatego uprasza się PT forumowiczów, którzy mają jakikolwiek kontakt z Burym Wilkiem (w końcu ma tu kilku przyjaciół), żeby dali mu znać, że czekamy i może napisać pytania przesyłając je przez któregoś z nich.

Jeżeli do środy nie będzie żadnego sygnału, wymyślę pytania.

PS. Mam propozycję. Wnioskuję, żeby każdy kto nadsyła odpowiedzi, tym samym deklarował, że przewiduje wygraną ergo konieczność (a raczej przywilej) wymyślania pytań.
Odpowiedz
Najświeższe wiadomości - rozesłane wici dały rezultat.
Bury pisze pytania i przekaże je przez Ahawę.
Odpowiedz
A kto będzie odbierał odpowiedzi? Palmer jak wróci?
Odpowiedz
Chyba się wszystko zgodzi w czasie.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Najświeższe wiadomości - rozesłane wici dały rezultat.
Bury pisze pytania i przekaże je przez Ahawę.
Czy to jest zgodne z regulaminem?
Ban jest nakładany na użytkownika po to by nie brał on udziału w forum.
Konto Ahawy może zostać uznane przez administrację za multikonto Palmera.
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
Odpowiedz
Ja myślę, że akurat ten wątek jest wolny od tych forumowych gierek i polityki.
I tak powinno zostać.
Poza tym, jak by nie było, wymyślił go właśnie BW.
Odpowiedz
NotInPortland napisał(a):Czy to jest zgodne z regulaminem?
Z którym punktem regulaminu miałoby to być niezgodne?

Bo to,że gdyby konto moje, ahawy czy Sofejcza miałoby zostać uznane z multikonto Palmera bądź GB to tylko dziwnie świadczyło o administracji...

Odpowiedz
SPISEG! :evil: KŁAMSTFA! :evil:
Odpowiedz
NotInPortland napisał(a):Czy to jest zgodne z regulaminem?

Eee, jak miałoby wyglądać rozumowanie prowadzące do takiego wniosku? :8O: Widziałem i sam wymyślałem różne dziwne interpretacje, ale widocznie jednak brak mi wyobraźni w tym zakresie.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości