To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Po jakiemu to?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Po polskiemu. A co? Czegoś nie rozumiejujesz? Duży uśmiech
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Was? What? Quoi? Szto?
Odpowiedz
Jako że nie ma Nonkonformisty, to chciałbym obwieścić, iż od dzisiaj wchodzi nowa odmiana przez przypadki:

Gwałtownik (kto? kogo?)
Ocieracz (o kogo? o co?)
Nocnik (z kim? z czym?)
Zbereźnik (komu? w co?)
Podrywacz (kogo? po co?)
Nierządnik (za co? za ile?)
Odpychacz (od kogo? dlaczego?)
Wywoływacz (Elo lala!)

Zasłyszałem dzięki kabaretowi pod Wyrwigroszem.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Jako że nie ma Nonkonformisty...
Nonk jest. Został odbanowany.
Odpowiedz
Cholera i znów wracamy do starych, nudnych przypadków Smutny
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Jako że nie ma Nonkonformisty, to chciałbym obwieścić, iż od dzisiaj wchodzi nowa odmiana przez przypadki:

Gwałtownik (kto? kogo?)
Ocieracz (o kogo? o co?)
Nocnik (z kim? z czym?)
Zbereźnik (komu? w co?)
Podrywacz (kogo? po co?)
Nierządnik (za co? za ile?)
Odpychacz (od kogo? dlaczego?)
Wywoływacz (Elo lala!)

Zasłyszałem dzięki kabaretowi pod Wyrwigroszem.
A teraz przetłumacz to na łacinę. Każdy przyzwoity przypadek ma swoją łacińską nazwę.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
A wiesz jak się tłumaczą łacińskie nazwy na polski?

Odpowiedz
nominativus - powoływacz
genetivus - swojak
dativus - randkownik
accusativus - oskarżnik
ablativus - olewnik
vocativus - gadacz
Odpowiedz
Trafiłeś z jednym.

Odpowiedz
Cytat:6-cio latki do szkół marsz - lewa, lewa...

Prawidłowo:
6-latki.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Więc albo kłamał świadomie, albo blefował.

Mnie się wydaje, że nie ma czegoś takiego jak nieświadome kłamstwo. Skoro nieświadome, to nie kłamstwo. Bardziej, wprowadzenie kogoś w błąd. Wprowadzić kogoś w błąd można świadomie lub nieświadomie. Ale kłamać można tylko świadomie. Nonkonformisto? Co mówią na ten temat Twoje księgi?
Odpowiedz
Furia napisał(a):Mnie się wydaje, że nie ma czegoś takiego jak nieświadome kłamstwo. Skoro nieświadome, to nie kłamstwo. Bardziej, wprowadzenie kogoś w błąd. Wprowadzić kogoś w błąd można świadomie lub nieświadomie. Ale kłamać można tylko świadomie. Nonkonformisto? Co mówią na ten temat Twoje księgi?
Jestem w Niemczech. Bez ksiąg. Gdy wrócę do Polski pod koniec lutego, na początku marca ustosunkuję się dokładniej. Sądzę, że masz rację.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Dzięki Gonzo.
Nadali by się na Zielonoświątkowcow.
Nadaliby. Cząstkę -by z czasownikami w formie odmiennej piszemy łącznie.
Odpowiedz
Bohaterzy czy bohaterowie?
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
Odpowiedz
NotInPortland napisał(a):Bohaterzy czy bohaterowie?

Both.
Chociaż "bohaterzy" z trudem przechodzi mi przez gardło.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
A mnie odwrotnie.
Ostatnio jakaś mania wciskania wszędzie końcówki -owie.
Odpowiedz
...i zielonoświątkowców /też małą/, jak katolików, baptystów itd. itp.
Odpowiedz
Dzięki Nonk!
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Dzięki Nonk!
Cała przyjemność po mojej stronie.
Tom Bombadil napisał(a):te gówno
Bój się Boga! Zaimek wskazujący rodzaju nijakiego w liczbie pojedynczej brzmi to, a nie te.
Braki w języku można nadrobić - polecam książki prof. Miodka.
Ile wam jeszcze trzeba powtarzać? Ludzie, myślcie trochę, zanim coś napiszecie - polecam przez analogię.
Przecież nikt z was nie powie/nie napisze: 'Te i owo o sporcie'. Zatem jeśli 'to i owo' to również: to gówno, to kurczę, to prosię.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości