Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Ukazuje niewiedzę jednego jarla i jego kompanii gdzieś w Norwegii i to nie niezupełnej ponieważ nowe sposoby nawigacji zostały głównemu bohaterowi przekazane od innego wikinga a jakby tego było mało to jeszcze i opowieści o zachodzie też przekazane były... A jako że o Norwegii (pewności nie mam może to być też już Szwecja ale akurat chodzi o tą stronę cieśniny) mowa, to ich prawo nie mieć dokładnych wiadomości. W końcu bliższe spotkania z Frankami mieli tylko ci wikingowie z Danii. Mnie się tam serial podoba, jakichś większych uchybień nie widzę. Faktycznie rzecz biorąc nie widzę żadnych. No ale specjalistą nie jestem.
Sebastian Flak
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
Patafil napisał(a):Zdzierżyłem tylko jeden odcinek. Idiotyczne fryzury, Wikingowie tak słodcy, jakby wypadli z jakiegoś famiijnego disneja
A Twoje wyobrażenia zarośniętych gór mięcha w rogatych hełmach to są żywcem wyjęte z historii :roll: To stereotyp, którego na szczęście w serialu nie powielono.
A i dooglądaj chociaż do odcinka, w którym żona Lothbroka wyrusza łupić u boku męża i przekonuje go, żeby wziąć do łóżka chrześcijańskiego mnicha.
A właśnie, w związku z tą sceną mam ptanie. Jarl pozwolił jednemu ze swoich sług wziąć do łóżka swoją żonę, a potem go zabił, bo wreszcie miał ku temu pretekst. Podobnie chciał się potem zachować Ragnar z chrześcijańskim mnichem - chciał go zaprosić "na trzeciego". Czy chciał tak samo jak jarl, zobaczyć czy darzy go odpowiednim szacunkiem? Czy przeciwnie, w Skandynawii jednak zaborczość małżeńska nie była na takim poziomie jak u chrześcijan? Jakie zachowanie byłoby dla nich naturalne - "podzielić się" żoną, czy jej "poskąpić"?
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Jeśli chodzi o Vikings, to jedyne co mi się podoba w tym serialu to Katheryn Winnick (żonka Ragnara).
Tyle ten serial ma wspólnego z realiami historycznymi, co inne "dzieła" History Channel jak "Starożytni kosmici" na przykład.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Reputacja:
890
No bo to i w takiej konwencji bardziej legendarnej. Sam Ragnar to przecież półlegendarna postać. Poza tym przedstawienie gdzie nie tu Nordyckich bogów włóczących się pośród żywych odbiera temu serialowi aspiracje dokumentalne. No chyba że Odyn to postać historyczna  Natomiast przedstawienie świata jest w porządku. Nie bardzo jest się do czego przyczepić.
Sebastian Flak
Liczba postów: 1,821
Liczba wątków: 32
El Commediante napisał(a):A Twoje wyobrażenia zarośniętych gór mięcha w rogatych hełmach to są żywcem wyjęte z historii :roll: To stereotyp, którego na szczęście w serialu nie powielono. Proszę nie imputować mi słów, których nigdy nie powiedziałem. A błędów historycznych jest w tym serialu więcej, np. Wikingowie z obecnej Norwegii nigdy nie atakowali terenów nad wschodnim Bałtykiem. Tym zajmowali się Wikingowie szwedzcy, zwani też Waregami, których zresztą uważa się za założycieli państwowości ruskiej. Kolejnym bykiem jest nadmierna władza jarlów, której de facto nie było. Jarlowie musieli bardzo się liczyć z wiecami (thingami), a skandynawskie społeczeństwa były bardzo demokratyczne. Późniejszy feudalizm również był bardzo łagodny, a pierwszy ichni prawdziwy zamordyzm (lewacki) pojawił się zaledwie paręnaście lat temu.
@Neuromanta
Ragnar Lodbrok (nie Lothbrok!) jest postacią autentyczną. Był prawdopodobnie duńskim, a nie norweskim wikingiem. W języku polskim jego przydomek (Kosmate Portki) zawsze pisało się przez ,,d''. No, ale Polacy zawsze muszą ślepo kopiować...
Reputacja:
90
Patafil napisał(a):Proszę nie imputować mi słów, których nigdy nie powiedziałem.
Pisałżeś, że wyglądają zbyt słodko. To co, mieli szukać aktorów jak z "Imienia Róży" tylko w wersji XXXL?
Cytat:A błędów historycznych jest w tym serialu więcej, np. Wikingowie z obecnej Norwegii nigdy nie atakowali terenów nad wschodnim Bałtykiem.
Uważałbym z dużymi kwantyfikatorami podczas opisywania czegoś tak słabo udokumentowanego.
Cytat:Kolejnym bykiem jest nadmierna władza jarlów, której de facto nie było. Jarlowie musieli bardzo się liczyć z wiecami (thingami), a skandynawskie społeczeństwa były bardzo demokratyczne. Późniejszy feudalizm również był bardzo łagodny, a pierwszy ichni prawdziwy zamordyzm (lewacki) pojawił się zaledwie paręnaście lat temu.
Wobec takiego pomieszania zmysłów trudno o czymkolwiek dyskutować.
Liczba postów: 2,356
Liczba wątków: 17
Reputacja:
22
exodim napisał(a):Zobacz sobie extended trailer i sam wnioski wyciągnij. No ale znasz zasady.
Kredyt na jeden lub dwa odcinki pilotowe się należy.
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
Reputacja:
890
@ Patafil
Po pierwsze nawet nie wymieniłem nazwiska więc nie wiem o czym do mnie nawijasz. Po drugie pisałem że czort wie jakim był wikingiem. Z serialu wnioskuję że mieszkał sobie po stronie norwesko-szweckiej niedaleko cieśniny. I to właściwie tyle po 9 odcinkach...
Sebastian Flak
Reputacja:
22
Dobra, dawajcie...
Jakie seriale w roku 2013 najlepiej Wam się oglądało (ograniczcie się maksymalnie do trzech i nie wliczajcie komediowych):?:
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
Reputacja:
890
Standardowo oryginalny nie będę.  Dr. Who, Wikingowie, Gra o Tron.
Sebastian Flak
Reputacja:
90
NotInPortland napisał(a):Dobra, dawajcie...
Jakie seriale w roku 2013 najlepiej Wam się oglądało (ograniczcie się maksymalnie do trzech i nie wliczajcie komediowych):?:
Homeland, GoT, Wikingowie.
Zawiodłem się na Breaking Badzie. Fragmenty ten serial ma fenomenalne, ale jako całość nie trawię.
Reputacja:
22
- Person of Interest
- House of Cards
- Bates Motel
W zasadzie Orphan Black też się dobrze oglądało ale wyłączam poza trójkę bo klony to taki oklepany temat.
Liczba postów: 1,922
Liczba wątków: 4
Reputacja:
43
Oglądałem w sumie tylko 3 seriale...
Game of Thrones, Californication i zacząłem pod koniec 2013 oglądać Doctor Who :p.
Siłą rzeczy, to te najlepiej mi się oglądało, bo były jedyne  .
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Liczba postów: 3,888
Liczba wątków: 28
Reputacja:
149
Cytat:Dobra, dawajcie...
Z nowych to Luther i Breaking Bad, ze starych to korzystając z HBO GO wreszcie nadrobiłem Sopranos i wow, warto.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Liczba postów: 3,196
Liczba wątków: 6
Reputacja:
26
Gra o Tron, Supernatural i trzeciego w sumie nie ma, powinienem ograniczyć oglądanie serialów i zacząć oglądać filmy.
"War, War never changes"
"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Powstał już pierwszy odcinek 3 sezonu Sherlocka. W przeciągu miesiąca powstaną 2 pozostałe odcinki.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Reputacja:
890
Kiedy emisja?
Sebastian Flak
Liczba postów: 1,846
Liczba wątków: 13
Reputacja:
39
dwa pierwsze odcinki już zostały wyemitowane, a ostatni będzie zdaje się w niedzielę. tak więc nie wiadomo skąd FlauFly wzięło się to, że powstaną w ciągu miesiąca skoro powstały już jakiś czas temu ;]
....jak łatwo wywołać echo w pustych głowach.
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Właściwie to miałem na myśli emisję.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Liczba postów: 1,846
Liczba wątków: 13
Reputacja:
39
spoko, tylko co ciekawe, napisałeś o powstaniu/emisji dwóch kolejnych odcinków akurat po tym, jak była już emisja drugiego ;]
....jak łatwo wywołać echo w pustych głowach.
|