To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Łoś napisał(a):Zakładając, że jest tak jak pisze Forsal, czy inne Centrum Adama Smitha (czyli związki zawodowe pracodawców). Czy to upoważnia przedsiębiorców do łamania praw pracowniczych?

Forsal to związek zawodowy pracodawców? Ciekawe. I nie upoważnia. ale ja nie o tym tylko o tym jaka jest skala procederu a co ty sobie tam dopowiadasz to nie moja wina.

Cytat:Nie chcesz widzieć, albo zaakceptować pewnych rzeczy, to nie. Żyj po swojemu.
Przedsiębiorcy nie płacą pensjiW rankingu notowane są firmy, które w 2010 r. osiągnęły przychody w przedziale od 3 mln zł do 200 mln zł i od tego czasu nie tylko nie wykazują strat, ale też systematycznie zwiększają swoje obroty

I dalej brak konkretów. Jaki procent ze wszystkich pracodawców dopuścił się tego procederu? Ilu zatrudniają wszyscy prywatni pracodawcy i jaki procent z ogółu zatrudnionych to ci poszkodowani? Tylko takie dane mówią o skali zjawiska. No a już całkiem wypadałoby określić ilu z tych pracodawców pławi się w luksusach kosztem pracowników. Bez tego to tyle są te wywody warte ile lamenty np. nad strasznym losem rodzaju ludzkiego bo codzień umiera milion przedstawicieli Homo Sapiens.
Sebastian Flak
Odpowiedz
@idiota
Mam chyba zabronione pisać nałukowo, bo odczytałam, że jak napisałam posiłkując się wiedzą fachową, dowiedziałam się, że to nieprawda. Pierwszy raz w życiu nałuka prezentowana przez Noblistę okazała się nie być nałukową. I to gdzie? Tu!
Tak więc Mędrcze- nie rozumiem tego trudnego słowa, ale podejrzewam, że chodzi o to, by mnie znow wdeptać w podłoże. Widzisz Miszczu, tak kombinuję, że w imię wolności* o której wyżej pisałam, masz do tego prawo. Tylko czy wszystko co wolno jest dla ciebie dobre? To z św. Pawła.
Zielonego punkcika do kolekcji przyznać nie mogę. Wyczerpalam limit. Dostałeś za poczucie humoru, i tu się nic nie zmieniło. Masz je, to cenny dar, wykorzystaj go dobrze.

Pouczajaca Beth

Odpowiedź na to kto tak na prawdę wyzyskuje w Polsce najmniej zarabiających. W Anglii znacznie lepiej zarabiający pracownik otrzymujący płacę minimalną państwu oddaje i tak mniej (i to w wartościach bezwzględnych!!) niż ktoś kto zarabia płacę minimalną w Polsce. Proszę zwrócić uwagę, że uwzględnione są tu tylko podatki bezpośrednie a nie ma np VAT. W UK VAT ma trzy stawki: 20%, 5% i 0%.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):[Obrazek: 1535061_806744659351816_108089867_n.jpg]

Odpowiedź na to kto tak na prawdę wyzyskuje w Polsce najmniej zarabiających. W Anglii znacznie lepiej zarabiający pracownik otrzymujący płacę minimalną państwu oddaje i tak mniej (i to w wartościach bezwzględnych!!) niż ktoś kto zarabia płacę minimalną w Polsce. Proszę zwrócić uwagę, że uwzględnione są tu tylko podatki bezpośrednie a nie ma np VAT. W UK VAT ma trzy stawki: 20%, 5% i 0%.

Nie mogę za bardzo porównać bo waluta nie jest ta sama.
Ja się zawsze zastanawiam jak to jest, że tam koszty pracy są mniejsze (załóżmy że ta analiza jest poprawna) a zasiłki dla bezrobotnych są i różne formy aktywizacji.
U nas ciągle się tłumaczy, że jesteśmy biednym krajem.
Potem się trąbi, że jesteśmy na 21 miejscu w gospodarce. to ja już nie wiem? Upadek komunizmu nastąpił chyba w 1989 roku? Minęło chyba ze 20 lat.
może chodzi tu o organizację i zarządzanie ?
Danina podana w złotych- prawie zbliżona;-) Napiszę szczerze oczekuje pomocy w interpretacji tych danych- będę wdzięczna. Ale obiektywnej a nie emocjonalnej.

Czy tu pokazujesz tylko koszt pracodawcy? Różnica w daninie ok 1500 złotych.

Czyli w Polska powinna być krainą szczęśliwości i teoretycznie jest krajem socjalistycznym- co się dzieje z tą kasą?
Odpowiedz
Pomnóż sobie przez pięć zarobki Anglika i będziesz miała porównanie jak bardzo łupi Polaka polskie państwo. A Polska jest w rankingach wysoko albowiem w reszcie świata jest jeszcze biedniej a Polaków jest relatywnie dużo i mają profity z tego że państwo leży w Europie stąd i duże PKB a małe PKB pc.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Pomnóż sobie przez pięć zarobki Anglika i będziesz miała porównanie jak bardzo łupi Polaka polskie państwo. A Polska jest w rankingach wysoko albowiem w reszcie świata jest jeszcze biedniej a Polaków jest relatywnie dużo i mają profity z tego że państwo leży w Europie stąd i duże PKB a małe PKB pc.

Neuro zauważ - bo ja to zauważyłam mimo, że nie do końca rozumiem ten zestaw danych, że roczna danina dla państwa w Polsce jest o 1500 złotych większa niż w UK.
W Polsce nie ma pieniędzy dla nieudaczników takich jak ja, [SIZE="4"]w UK jest na to kasa[/SIZE]. To jedyna dana podana w złotych- ciekawe? prawda?

Wyjeżdżają po nią nawet nasi współobywatele- często kobiety- tu ewentualnie wracają na porodówki - może tam mają jakąś zwiechęOczko Po prostu tam więcej kobiet rodzi.

co do monopoli:

Majątek monopolu, jego urządzenia wytwórcze, cała produkcja, ogromne środki pieniężne - w sumie setki milionów, a nierzadko miliardy dolarów, euro czy funtów - stanowi własność prywatną nielicznej grupki wielkich kapitalistów. Najbardziej powszechną formą organizacyjną współczesnych monopoli jest spółka akcyjna. Kapitał monopolu podzielony jest na akcje (udziały), których większość skupia w swych rękach kilku lub kilkunastu milionerów. Jeżeli pozostałe akcje znajdują się w rękach wielu tysięcy ludzi, po kilku lub kilkanaście u jednej osoby, to decyzje o zarządzaniu przedsiębiorstwem, o przeznaczeniu zysku i jego podziale podejmuje praktycznie kilku największych akcjonariuszy.

Forma spółki akcyjnej pozwala największym kapitalistom zarządzać i dysponować majątkiem produkcyjnym i kapitałem wielokrotnie większym od tego, który stanowi ich bezpośrednią, prywatną własność. W latach pięćdziesiątych w Stanach Zjednoczonych, w grupie 3000 akcjonariuszy - czytaj: wielkich kapitalistów - należało 60% akcji, zaś do pozostałych 98% drobnych akcjonariuszy - 40%. Decyzje w spółce akcyjnej zapadają większością posiadanych akcji, a zatem do 2% należała w tym przypadku większość bezwzględna.

Tę warstwę najbogatszych kapitalistów, bardzo nieliczną, skupiającą natomiast w swych rękach wielkie bogactwo i władzę w świecie kapitalistycznym, warstwę monopolistyczną właścicieli przemysłu, banków, sieci wielkich domów towarowych nazywamy oligarchią finansową. W jej interesie prowadzona jest w rzeczywistości wewnętrzna i zagraniczna polityka współczesnych państw kapitalistycznych.

Ciekawe,że płaca netto jest u nas wyższa, ale to jest podane złotych i ich jakiejś tam walucie, wiec bez ładu i składu. Czy te dane nie są po to aby manipulować??
Odpowiedz
Semele, w najbliższym czasie masz plusa Uśmiech
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Semele, w najbliższym czasie masz plusa Uśmiech

Ale i tak nie rozumiem tego diagramu;-)
A chciałabym.
Odpowiedz
semele napisał(a):Ale i tak nie rozumiem tego diagramu;-)
A chciałabym.
Z tego co piszesz, mam wrażenie, że rozumiesz więcej, niż jakiś tam diagram Oczko
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
semele napisał(a):Nie mogę za bardzo porównać bo waluta nie jest ta sama.

Polak na minimalnej zarabia 20116 złotych brutto w ciągu roku. Anglik zarabia 12534 funtów co przy kursie 5zł za funta daje 62670 złotych. Polak od swojej pensji odprowadza (nie licząc VAT i tzw. składek po stronie pracodawcy) 6896 złotych podatku Anglik płaci 5289 złotych podatku.
Anglik zarabia 3,1 raza lepiej a państwo zabiera mu o 1500 złotych mniej.
W rzeczywistości różnica jest jeszcze większa bo tam mają niższy VAT niż u nas.

Cytat:Ja się zawsze zastanawiam jak to jest, że tam koszty pracy są mniejsze (załóżmy że ta analiza jest poprawna) a zasiłki dla bezrobotnych są i różne formy aktywizacji.
Wzrost podatków nie zawsze powoduje wzrost wpływów. Jeżeli pozapłacowe koszta pracy i podatki są zbyt duże to hamują gospodarkę i powodują spadek wpływów. To obserwujemy właśnie u nas. I to nie jest tak, że jak powiedzmy w Szwecji mają podatek np. 40% to u nas też można go wprowadzić. Optymalna wysokość podatku jest inna dla każdej gospodarki.

Do tego dochodzi jeszcze kwota wolna od podatku. W Anglii jest znacznie większa niż u nas. W Polsce od kilku lat jest zamrożona i nie wzrasta wcale - co w praktyce oznacza wzrost podatków dla najmniej zarabiających(bardzo sprytnie ukryty)

No i wolność gospodarcza tak znienawidzona przez "poprawiaczy losu pracowników" Anglia bije nas w niej na głowę.

Cytat:U nas ciągle się tłumaczy, że jesteśmy biednym krajem.
Potem się trąbi, że jesteśmy na 21 miejscu w gospodarce. to ja już nie wiem?
Jesteśmy na 21 miejscu ale w sumarycznym PKB. Nie jest wielkim problemem aby prawie 40 mln Polska produkowała więcej niż 11 mln Belgia. Tylko, że jak przeliczysz to na łebka to Belg i tak będzie bogatszy od Polaka.

Cytat:Upadek komunizmu nastąpił chyba w 1989 roku? Minęło chyba ze 20 lat.
może chodzi tu o organizację i zarządzanie ?
Od ustawy Wilczka przez następne 20 lat wyłącznie psuto prawo i utrudniano prowadzenie działalności gospodarczej. To są teraz efekty.
I tak zrobiliśmy olbrzymie postępy - ale niestety nie dzięki wysiłkom poszczególnych rządów ale wbrew nim. To, że Polska się jednak bogaci zawdzięczamy jedynie ogromnej pracowitości Polaków.
Cytat:Czy tu pokazujesz tylko koszt pracodawcy? Różnica w daninie ok 1500 złotych.
Koszta pracodawcy nie są tu w ogóle wliczone. Jeżeli doliczyłabyś do tego co pracodawca od minimalnej pensji musi odprowadzić dodatkowo to doszło by do tego dodatkowe 4200 złotych. Z tego co wiem koszta pozapłacowe w UK są znacznie mniejsze (nie chce mi się teraz szukać - ale z tego co pamiętam są najmniejsze w Europie)

Bardziej obrazowo. Pracodawca na zatrudnienie kogoś za minimalną musi przeznaczyć 24 315 złotych rocznie. Z tych 24 315 złotych pracownik dostaje na rękę 14800 (z czego jakieś 20% i tak oddaje państwu przez podatki pośrednie). Państwo zabiera dla siebie 9436 złotych plus VAT i inne podatki (np akcyza) od tego co zostało pracownikowi. Kto w tym układzie jest wyzyskiwaczem jeżeli popatrzymy jak najmniej zarabiających traktuje państwo brytyjskie ?

Cytat:Czyli w Polska powinna być krainą szczęśliwości i teoretycznie jest krajem socjalistycznym- co się dzieje z tą kasą?
Nie - bo wciąż jesteśmy zbyt biedni aby stać było nas na hojny socjal. Ale mimo wszystko państwo powinno oferować znacznie lepsze usługi.
Też się zastanawiam co się dzieje z tymi pieniędzmi - przez państwowe łapy przechodzi mniej więcej połowa wszystkich pieniędzy zarobionych przez pracowników i firmy w kraju. Czemu ich nie widać ? Odpowiedz sobie sama obserwując jak działają państwowe instytucje Uśmiech
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Nie - bo wciąż jesteśmy zbyt biedni aby stać było nas na hojny socjal. Ale mimo wszystko państwo powinno oferować znacznie lepsze usługi.
Też się zastanawiam co się dzieje z tymi pieniędzmi - przez państwowe łapy przechodzi mniej więcej połowa wszystkich pieniędzy zarobionych przez pracowników i firmy w kraju. Czemu ich nie widać ? Odpowiedz sobie sama obserwując jak działają państwowe instytucje Uśmiech

Dlaczego jesteśmy zbyt biedni?

Co się dzieje z tymi 1500 złotymi?

Jaki hojny socjal?

U nas praktycznie nie ma socjalu.

Zasiłki dostają tylko te osoby które są zwalniane po restrukturyzacji zakładów. Ok roku. Potem na zasiłek się nie łapiesz bo jesteś permanentnie bezrobotny- aby go dostać musisz przez 18 miesięcy ileś tam zarabiać a tego się nie da zrobić.
Rząd zrobił sprytny trick - doprowadził do przegłosowania reformy 67 a teraz jest zadowolony, że ludzie będą przechodzić na emerytury częściowe - zwłaszcza kobiety.
Wiesz, że te 20 tys. wypłacone na tej emeryturze będzie odejmowane od kapitału początkowego.

I oczywiście kompletnie rozwalił OFE.
Odpowiedz
semele napisał(a):Neuro zauważ - bo ja to zauważyłam mimo, że nie do końca rozumiem ten zestaw danych, że roczna danina dla państwa w Polsce jest o 1500 złotych większa niż w UK.
W Polsce nie ma pieniędzy dla nieudaczników takich jak ja, [SIZE="4"]w UK jest na to kasa[/SIZE]. To jedyna dana podana w złotych- ciekawe? prawda?

No a przy tym państwo polskie zabiera więcej pieniędzy niż Brytania. Co się zatem dzieje z tymi pieniędzmi? Przecież buduje się za unijne, projekty są za unijne i jeszcze rząd przebąkuje coś o "pobudzaniu gospodarki pozyczkami zagranicznymi. Nie wiem jak Ty ale ja odnoszę wrażenie że po prostu się ludzi okrada. Nie jest to nic szczególnie dziwnego jeśli się weźmie pod uwagę to:

http://kopalniawiedzy.pl/oszustwo-studen...ndie,19208

Czyli państwo po prostu przyciąga oszustów. No chyba że te badania zleciło dla niepoznaki Centrum Adama Smitha albo Forsal (żarcik taki Oczko)

Cytat:wyjeżdżają po nią nawet nasi współobywatele- często kobiety- tu ewentualnie wracają na porodówki - może tam mają jakąś zwiechęOczko Po prostu tam więcej kobiet rodzi.

Kobiet imigrantów. Anglicy nie odbiegają od średniej światowej.

Cytat:co do monopoli:

Nie pisałem nic o monopolach...

Cytat:Majątek monopolu, jego urządzenia wytwórcze, cała produkcja, ogromne środki pieniężne - w sumie setki milionów, a nierzadko miliardy dolarów, euro czy funtów - stanowi własność prywatną nielicznej grupki wielkich kapitalistów. Najbardziej powszechną formą organizacyjną współczesnych monopoli jest spółka akcyjna. Kapitał monopolu podzielony jest na akcje (udziały), których większość skupia w swych rękach kilku lub kilkunastu milionerów. Jeżeli pozostałe akcje znajdują się w rękach wielu tysięcy ludzi, po kilku lub kilkanaście u jednej osoby, to decyzje o zarządzaniu przedsiębiorstwem, o przeznaczeniu zysku i jego podziale podejmuje praktycznie kilku największych akcjonariuszy.

Nie rozumiem do czego to ma być komentarz? Przecież nie ma prywatnych monopoli. Jak są to wskaż jakąś branżę czy firmę czy cokolwiek innego.

Cytat:Forma spółki akcyjnej pozwala największym kapitalistom zarządzać i dysponować majątkiem produkcyjnym i kapitałem wielokrotnie większym od tego, który stanowi ich bezpośrednią, prywatną własność. W latach pięćdziesiątych w Stanach Zjednoczonych, w grupie 3000 akcjonariuszy - czytaj: wielkich kapitalistów - należało 60% akcji, zaś do pozostałych 98% drobnych akcjonariuszy - 40%. Decyzje w spółce akcyjnej zapadają większością posiadanych akcji, a zatem do 2% należała w tym przypadku większość bezwzględna.

Czyli żadnego monopolu nie było bo niby i na co? Dla przypomnienia monopol to:

Cytat:Monopol (z grec. monos – jeden i poleo – sprzedaję) – struktura rynkowa charakteryzująca się:
występowaniem na rynku tylko jednego dostawcy lub producenta danego towaru/usługi, który kontroluje podaż i ceny, oraz wielu odbiorców;
występowaniem barier uniemożliwiających innym firmom wejście na rynek (np. ustawodawstwo, patenty, koszty itp.);
unikatowością produktu monopolu (nie posiada on dobrego lub bliskiego substytutu).
Monopol może mieć charakter:
państwowy - kiedy prawo danego państwa pozwala świadczyć usługi lub produkować określony asortyment towarów tylko jednemu podmiotowi (np. monopol spirytusowy, monopol loteryjny itp.);
wymuszony - kiedy jeden z producentów towaru/usługi osiąga taką pozycję na rynku, że pozostali producenci bankrutują;
naturalny - wynikający z natury dostarczanej usługi/towaru, gdy ze względów technicznych konkurencja wielu podmiotów jest niemożliwa lub utrudniona (np. koleje żelazne, dostarczanie prądu elektrycznego i gazu, telekomunikacja itp.).
W przypadku monopolów naturalnych i wymuszonych w wielu krajach świata tworzone jest specjalne prawodawstwo które reguluje zmonopolizowany rynek, w sposób sztuczny tworząc na nim warunki do powstania i rozwoju konkurencji.

W roli monopolisty występują tylko państwa na rynku zaistnienie monopolu graniczy z cudem. A na rynku globalnym tym bardziej.

Cytat:Tę warstwę najbogatszych kapitalistów, bardzo nieliczną, skupiającą natomiast w swych rękach wielkie bogactwo i władzę w świecie kapitalistycznym, warstwę monopolistyczną właścicieli przemysłu, banków, sieci wielkich domów towarowych nazywamy oligarchią finansową. W jej interesie prowadzona jest w rzeczywistości wewnętrzna i zagraniczna polityka współczesnych państw kapitalistycznych.

Zadziwiająca logika. Nie ma monopolu na fabryki ani na pieniądze. natomiast monopole ustanawiają sobie państwa. Wypadałoby przedstawić chociaż jedną firmę z dowolnego działu, która zagarnęła produkcję czy jest właścicielem czegoś do czego cała reszta nie ma dostępu. Państw proszę nie wymieniać Oczko

Cytat:Ciekawe,że płaca netto jest u nas wyższa, ale to jest podane złotych i ich jakiejś tam walucie, wiec bez ładu i składu. Czy te dane nie są po to aby manipulować??

Aby przypadkiem nie jak już wyłożył to Dziad a ja lepiej już nie potrafię. Oczko

Cytat:Dlaczego jesteśmy zbyt biedni?

Bo zaznaliśmy dobrodziejstw gospodarki centralnie planowanej i geniuszu rządzących twierdzących że są tak genialni iż wiedzą lepiej czego ludziom do życia potrzeba.

Cytat:Co się dzieje z tymi 1500 złotymi?

Zostają normalnie roztrwonione.

Cytat:Jaki hojny socjal?

Jest, każdego dwudziestego każdego miesiąca widzę że jest i jakie są skutki jego istnienia.

Cytat:Zasiłki dostają tylko te osoby które są zwalniane po restrukturyzacji zakładów. Ok roku. Potem na zasiłek się nie łapiesz bo jesteś permanentnie bezrobotny- aby go dostać musisz przez 18 miesięcy ileś tam zarabiać a tego się nie da zrobić.
Rząd zrobił sprytny trick - doprowadził do przegłosowania reformy 67 a teraz jest zadowolony, że ludzie będą przechodzić na emerytury częściowe - zwłaszcza kobiety.
Wiesz, że te 20 tys. wypłacone na tej emeryturze będzie odejmowane od kapitału początkowego.

I oczywiście kompletnie rozwalił OFE.

No a Tereso może być taki sposób że trzeba sobie zasiłki wychodzić? Taki pierwszy z brzegu przykład, znam cwaniaków którzy przepisali dobytek na dziadków i ciągną zasiłki z powodu braku srodków do życia. Można też gdy ma się dziecko brać na nie zapomogi dla samotnych matek mieszkając sobie z mężem. Mozna chodzić do opieki i składac podania to akurat jest ulubiona forma zdobywania środków. Brak węgla - podanie, rachunki za prąd do spłacenia - podanie, wyremontować mieszkanie komunalne - podanie. Przy czym nikt nie sprawdza ilości węgla więc raz na półtora miesiąca można sobie podanie złożyć, dom grzać farelką a węgiel sprzedać, takich obrotnych też nie brakuje. No i ubezpieczenia gmina płaci. A jak udowodnisz że masz przychód niski bądź wcale to bonusy rozdają. U mnie w gminie poszło właśnie trzysta komputerów i internet za darmo w ramach walki z wykluczeniem. Z tego co zauważyłem to im częściej chodzą do gminy tym wyższe obroty są. Tylko trzeba się nachodzić i zakombinować. Podejrzewam że właśnie w tym momencie te 1500 złotych a raczej to co z niego zostało zostaje do końca przeżarte...
Sebastian Flak
Odpowiedz
semele napisał(a):Dlaczego jesteśmy zbyt biedni?

Ponieważ nasza gospodarka jest mniej wydajna niż angielska.
Przeciętny Polak w ciągu roku produkuje produkty i usługi wartości 13,5 tysiąca dolarów, przeciętny Anglik o wartości 38 tysięcy dolarów. To jak ma zarabiać tyle co Anglik ? Smutny

Cytat:Co się dzieje z tymi 1500 złotymi?
Zostają angielskiemu pracownikowi w kieszeni i może sobie je wydać na co chce Oczko A jeżeli spojrzysz ze strony Polaka to nasz rząd który mu je zabrał je zwyczajnie marnuje.
Cytat:Jaki hojny socjal?

W Polsce socjal jest mniejszy niż w wielu krajach na zachodzie niemniej jednak jest. Wydatki socjalne stanowią u nas 18,5% PKB.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Ponieważ nasza gospodarka jest mniej wydajna niż angielska.
Przeciętny Polak w ciągu roku produkuje produkty i usługi wartości 13,5 tysiąca dolarów, przeciętny Anglik o wartości 38 tysięcy dolarów. To jak ma zarabiać tyle co Anglik ? Smutny
Mimo, że może świadczyć dokładnie te same usługi i produkować produkty, co jego bogatszy sąsiad. Przykładem są usługi służby zdrowia. Są u nas tańsze niż w Niemczech, mimo, że jakościowo są jak nie takie same, to lepsze i Niemcy z nich korzystają.
Ale tak się ten wskaźnik liczy. Gospodarka USA więcej wytwarza i drożej sprzedaje w przeliczeniu na osobę, więc są bogatsi.

Cytat:Zostają angielskiemu pracownikowi w kieszeni i może sobie je wydać na co chce Oczko A jeżeli spojrzysz ze strony Polaka to nasz rząd który mu je zabrał je zwyczajnie marnuje.
"Marnuje" tak samo jak każdy inny rząd. Chociaż chciałbym aby to państwo egzekwowało przestrzeganie prawa, np: prawa pracy.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Mimo, że może świadczyć dokładnie te same usługi i produkować produkty, co jego bogatszy sąsiad.

Nasycenie kapitałem i brak "know-how".Skoro nie produkuje znaczy z jakiś powodów nie może. Pytanie z serii dlaczego pan Mietek otworzył warzywniak skoro lepszy biznes to produkcja procesorów na dużą skalę. Oczko

Cytat: Gospodarka USA więcej wytwarza i drożej sprzedaje w przeliczeniu na osobę, więc są bogatsi.
Jak wyprodukujesz takiego Forda to sprzedasz go drożej niż ketchup z Pudliszek. Na produkcji samochodu skorzysta też więcej osób jako podwykonawcy niż na produkcji kechupu.
Społeczeństwo produkujące auta będzie zatem bogatsze niż to babrające się w pomidorach Oczko
(tutaj lepiej od ogólnej wydajności pracy/gospodarki warto byłoby chyba posługiwać się średnią wartością dodatnią - czyli przychód minus koszty - wytworzonego dobra w dolarach przez godzinę pracy)
Cytat:Są u nas tańsze niż w Niemczech, mimo, że jakościowo są jak nie takie same, to lepsze i Niemcy z nich korzystają.
A jakimś cudem przeciętny Niemiec ma mniejsze problemy z dostępem do lekarza niż przeciętny Polak. Jak to jest: usługi mamy tańsze, jakościowo takie same, rząd jest tak samo skuteczny w marnowaniu środków jak rząd niemiecki a służba zdrowia działa gorzej. Gdzie tym razem wstrętni kapitaliści zawinili ? Duży uśmiech
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Nasycenie kapitałem i brak "know-how".Skoro nie produkuje znaczy z jakiś powodów nie może. Pytanie z serii dlaczego pan Mietek otworzył warzywniak skoro lepszy biznes to produkcja procesorów na dużą skalę. Oczko
Bo Pan Mietek bierze to, co może, żeby wyrzywić siebie i rodzinę Oczko Państwo nie stymuluje np: produkcji polskich samochodów czy procesorów, a Pan Mietek nie ma środków produkcji i kapitału początkowego.

Cytat:Jak wyprodukujesz takiego Forda to sprzedasz go drożej niż ketchup z Pudliszek. Na produkcji samochodu skorzysta też więcej osób jako podwykonawcy niż na produkcji kechupu.
Społeczeństwo produkujące auta będzie zatem bogatsze niż to babrające się w pomidorach Oczko
Zgadza się. My za to te auta kupujemy. A o produkcji własnych samochodów nie myślimy. Będziemy sługusami z ketchupami przez cały czas.
Cytat:(tutaj lepiej od ogólnej wydajności pracy/gospodarki warto byłoby chyba posługiwać się średnią wartością dodatnią - czyli przychód minus koszty - wytworzonego dobra w dolarach przez godzinę pracy)
A jakimś cudem przeciętny Niemiec ma mniejsze problemy z dostępem do lekarza niż przeciętny Polak. Jak to jest: usługi mamy tańsze, jakościowo takie same, rząd jest tak samo skuteczny w marnowaniu środków jak rząd niemiecki a służba zdrowia działa gorzej. Gdzie tym razem wstrętni kapitaliści zawinili ? Duży uśmiech
Wstrętni kapitaliści działają tak samo wszędzie. My mamy dodatkowo niską klasę polityczną i fatalny rząd. Dobija nas i jedno i drugie Oczko

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Bo Pan Mietek bierze to, co może, żeby wyrzywić siebie i rodzinę Oczko Państwo nie stymuluje np: produkcji polskich samochodów czy procesorów, a Pan Mietek nie ma środków produkcji i kapitału początkowego.

Pomijając to, że wstrętni kapitaliści przecież śpią na pieniądzach to jak ma stymulować? Zabrać wstrętnym kapitalistom pieniądze a potem po potrąceniu wypłat ludzi odpowiedzialnych za redystrybucję oddać mniej niż zabrało w dotacji na produkcję samochodów? Przecież każde opodatkowanie firm utrudni a nie ułatwi akumulację kapitału na inwestycje.

Chyba, że chodzi Ci o rozwiązania systemowe typu przepisy prawne, które nie ułatwiają prowadzenia tego typu działalności i wielu przypadkach są preferencyjne dla podmiotów zagranicznych, państwowe uczelnie którym współpraca z sektorem prywatnym idzie jak po grudzie itp. Tu się mogę zgodzić.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Pomijając to, że wstrętni kapitaliści przecież śpią na pieniądzach to jak ma stymulować? Zabrać wstrętnym kapitalistom pieniądze a potem po potrąceniu wypłat ludzi odpowiedzialnych za redystrybucję oddać mniej niż zabrało w dotacji na produkcję samochodów? Przecież każde opodatkowanie firm utrudni a nie ułatwi akumulację kapitału na inwestycje.
Państwo może stworzyć np: Program Rozwoju Przemysłu Samochodowego. Ma zasoby naukowe, eksperckie, ma budżet.

Cytat:Chyba, że chodzi Ci o rozwiązania systemowe typu przepisy prawne, które nie ułatwiają prowadzenia tego typu działalności i wielu przypadkach są preferencyjne dla podmiotów zagranicznych, państwowe uczelnie którym współpraca z sektorem prywatnym idzie jak po grudzie itp. Tu się mogę zgodzić.
Coś w tym stylu. Kapitalistów zostawiłbym tym razem w spokoju, niech wyzyskują dalej pracownika. Ale fajnie byłoby wiedzieć, że rząd np: w ciągu 20 lat planuje rozbudować rodzimy przemysł motoryzacyjny. Patrz Korea Południowa.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Coś w tym stylu. Kapitalistów zostawiłbym tym razem w spokoju, niech wyzyskują dalej pracownika. Ale fajnie byłoby wiedzieć, że rząd np: w ciągu 20 lat planuje rozbudować rodzimy przemysł motoryzacyjny. Patrz Korea Południowa.

Jeżeli to miałyby być zachęty podatkowe, ulgi inwestycyjne, stwarzanie korzystnego dla rozwoju inwestycji prawa - może być. Natomiast jeżeli byłby to projekt budowy Państwowych Fabryk Samochodów - nic z tego nie wyjdzie - tylko krewni i znajomi królika się nachapią.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Ponieważ nasza gospodarka jest mniej wydajna niż angielska.

Zostają angielskiemu pracownikowi w kieszeni i może sobie je wydać na co chce Oczko A jeżeli spojrzysz ze strony Polaka to nasz rząd który mu je zabrał je zwyczajnie marnuje.
W Polsce socjal jest mniejszy niż w wielu krajach na zachodzie niemniej jednak jest. Wydatki socjalne stanowią u nas 18,5% PKB.

Ale to w Polsce jest 1500 złotych więcej. I cały czas się pytam co nasz rząd z nimi robi?
Na pewno nie przeznacza ich na dofinansowanie przedsiębiorczości.
Co to znaczy wydatki socjalne - pokaż specyfikację??
Co przez to rozumiesz?

Jaki jest ten "socjal" w krajach zachodnich?

To dlaczego Polska jest na 21 miejscu i rząd się tym tak chwali chociaż nikt tego nie rozumie.

Dlaczego Polacy tak mało produkują - przecież mnóstwo osób pali się do pracy?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości