Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
Excludo znaczy coś trochę innego.
Claudo znaczy "zamykam", a excludo coś w rodzaju "zamykam pozostawiając kogoś na zewnątrz". Czyli dokładnie - wykluczać, wyłączać.
Stąd "ekskluzywny" to też wyłączny.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Słowo 'ekskluzywny' w polszczyźnie rozszerzyło swoje znaczenie (oczywiście wiadomo z jakiego języka).
Kiedyś (za moich czasów) oznaczało jedynie wyrób wysokiej jakości, dostępny nielicznym.
Obecnie doszło znaczenie "wyłączny, na wyłączność"" np. ekskluzywny wywiad.
Na początku się burzyłem ale w sumie nie ma się co kopać z koniem.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Sofeicz napisał(a):Słowo 'ekskluzywny' w polszczyźnie rozszerzyło swoje znaczenie (oczywiście wiadomo z jakiego języka).
Kiedyś (za moich czasów) oznaczało jedynie wyrób wysokiej jakości, dostępny nielicznym.
Obecnie doszło znaczenie "wyłączny, na wyłączność"" np. ekskluzywny wywiad.
Na początku się burzyłem ale w sumie nie ma się co kopać z koniem. Mnie się to nie podoba, ale ok, Sofeiczu.
W końcu język się zmienia.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Reputacja:
39
W "zachwaszczaniu angielszczyzną" jest o tym słowie.
Reputacja:
975
Nonkonformista napisał(a):Mnie się to nie podoba, ale ok, Sofeiczu.
W końcu język się zmienia. Bo w sumie to angielskie znaczenie jest bliższe etymologii.
05.02.2014, 00:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.02.2014, 00:18 przez Nonkonformista.)
Reputacja:
60
Sofeicz napisał(a):Bo w sumie to angielskie znaczenie jest bliższe etymologii. Zgadza się, ale żaden język nigdy nie jest do końca logiczny. Czasem słowa w jednym języku, znaczą co innego w innym.
Edycja:
exodim napisał(a):A Młodszy Asystent d/s Finansów to kasjer? mile: Już o tym pisałem: W języku polskim w skrótach nie ma żadnych ukośników. W głowę zachodzę, skąd to się wzięło. Czyżby znowu papugowanie angielszczyzny?
Prawidłowo: młodszy asystent ds. finansów. I ta moda pisania stanowisk dużymi literami. Jestem Sprzątaczką - wygląda kuriozalnie.
Zatem jeśli: jestem sprzątaczką, to i nauczycielką, i młodszym asystentem itd.
Było dobrze i komu to przeszkadzało?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Reputacja:
975
idiota napisał(a):W "zachwaszczaniu angielszczyzną" jest o tym słowie. Mnie się wydaje, że te dwa wątki się dublują i trzeba by to jakoś połączyć.
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Nonkonformista napisał(a):Już o tym pisałem: W języku polskim w skrótach nie ma żadnych ukośników. W głowę zachodzę, skąd to się wzięło. Czyżby znowu papugowanie angielszczyzny?
Prawidłowo: młodszy asystent ds. finansów. I ta moda pisania stanowisk dużymi literami. Jestem Sprzątaczką - wygląda kuriozalnie.
Zatem jeśli: jestem sprzątaczką, to i nauczycielką, i młodszym asystentem itd.
Było dobrze i komu to przeszkadzało? Trolling is a art.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Reputacja:
39
Sofeicz napisał(a):Mnie się wydaje, że te dwa wątki się dublują i trzeba by to jakoś połączyć. Tamten wątek nie jest o błędach, tylko o nierozsądnych anglicyzmach, mam wrażenie...
Ale co ja tam wiem.
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
exodim napisał(a):Trolling is a art.
an art
Reputacja:
11
Kontestator napisał(a):an art Przegrałeś
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
[url="http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,15405456,Magistra__polityczka____Nowicka_chce_zenskich_form.html"]Głupia poślina :-D
[/url]
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Reputacja:
11
Nowicka twierdzi, i zaznacza to w swoim piśmie do Kancelarii Sejmu, że takie są standardy ONZ, UE i Rady Europejskiej.
No to sprawdźmy:
Shanelle Hall - Director of Supply Division
No właśnie, director, a nie jakieś "directoress".
Reputacja:
975
Angole mają lepiej, bo u nich właściwie nie istnieje odmiana przez osoby i rodzaje.
Taka skarga to żart, bo dotyczy języków fleksyjnych.
Reputacja:
11
Sofeicz napisał(a):Angole mają lepiej, bo u nich właściwie nie istnieje odmiana przez osoby i rodzaje.
Taka skarga to żart, bo dotyczy języków fleksyjnych. Ale można teoretycznie w drodze analogii: count - countess, actor - actress;
director -directoress. A jednak nikt tam takich głupot nie wymyśla. To tylko nasze postępowe durne pizdy wpadają na takie pomysły.
To może by tak pójść za ciosem, bo w końcu slangowo motornicza to motorówa. Kilka podobnych określeń na pewno będzie się dało wynaleźć, prawda pani posłówo?
Reputacja:
60
exodim napisał(a):Trolling is a art. Za bardzo nie rozumiem, po co ta uwaga i to jeszcze po angielsku? Wyjaśnisz, bejbe?
Exodimie, Czesi mają dekanka, poslanka itd. I to im ne vadi! U nas się nie przyjęło. Bywa.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Bejbe Sofeicz już to wytłumaczył w #1192. Kliknij se w linka.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
60
lumberjack napisał(a):Bejbe Sofeicz już to wytłumaczył w #1192. Kliknij se w linka. Kliknąłem se i nadal nie wiem, jak to się ma do polskiego.
|