To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Excludo znaczy coś trochę innego.
Claudo znaczy "zamykam", a excludo coś w rodzaju "zamykam pozostawiając kogoś na zewnątrz". Czyli dokładnie - wykluczać, wyłączać.
Stąd "ekskluzywny" to też wyłączny.

Odpowiedz
Słowo 'ekskluzywny' w polszczyźnie rozszerzyło swoje znaczenie (oczywiście wiadomo z jakiego języka).
Kiedyś (za moich czasów) oznaczało jedynie wyrób wysokiej jakości, dostępny nielicznym.
Obecnie doszło znaczenie "wyłączny, na wyłączność"" np. ekskluzywny wywiad.
Na początku się burzyłem ale w sumie nie ma się co kopać z koniem.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Słowo 'ekskluzywny' w polszczyźnie rozszerzyło swoje znaczenie (oczywiście wiadomo z jakiego języka).
Kiedyś (za moich czasów) oznaczało jedynie wyrób wysokiej jakości, dostępny nielicznym.
Obecnie doszło znaczenie "wyłączny, na wyłączność"" np. ekskluzywny wywiad.
Na początku się burzyłem ale w sumie nie ma się co kopać z koniem.
Mnie się to nie podoba, ale ok, Sofeiczu.
W końcu język się zmienia.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
W "zachwaszczaniu angielszczyzną" jest o tym słowie.

Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Mnie się to nie podoba, ale ok, Sofeiczu.
W końcu język się zmienia.
Bo w sumie to angielskie znaczenie jest bliższe etymologii.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Bo w sumie to angielskie znaczenie jest bliższe etymologii.
Zgadza się, ale żaden język nigdy nie jest do końca logiczny. Czasem słowa w jednym języku, znaczą co innego w innym.

Edycja:

exodim napisał(a):A Młodszy Asystent d/s Finansów to kasjer? Zdezorientowanymile:
Już o tym pisałem: W języku polskim w skrótach nie ma żadnych ukośników. W głowę zachodzę, skąd to się wzięło. Czyżby znowu papugowanie angielszczyzny?

Prawidłowo: młodszy asystent ds. finansów. I ta moda pisania stanowisk dużymi literami. Jestem Sprzątaczką - wygląda kuriozalnie.
Zatem jeśli: jestem sprzątaczką, to i nauczycielką, i młodszym asystentem itd.
Było dobrze i komu to przeszkadzało?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
idiota napisał(a):W "zachwaszczaniu angielszczyzną" jest o tym słowie.
Mnie się wydaje, że te dwa wątki się dublują i trzeba by to jakoś połączyć.
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Już o tym pisałem: W języku polskim w skrótach nie ma żadnych ukośników. W głowę zachodzę, skąd to się wzięło. Czyżby znowu papugowanie angielszczyzny?

Prawidłowo: młodszy asystent ds. finansów. I ta moda pisania stanowisk dużymi literami. Jestem Sprzątaczką - wygląda kuriozalnie.
Zatem jeśli: jestem sprzątaczką, to i nauczycielką, i młodszym asystentem itd.
Było dobrze i komu to przeszkadzało?
Trolling is a art.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Mnie się wydaje, że te dwa wątki się dublują i trzeba by to jakoś połączyć.
Tamten wątek nie jest o błędach, tylko o nierozsądnych anglicyzmach, mam wrażenie...
Ale co ja tam wiem.

Odpowiedz
exodim napisał(a):Trolling is a art.

an art
Odpowiedz
Kontestator napisał(a):an art
Przegrałeś
Odpowiedz
exodim napisał(a):Przegrałeś
Fakt, sam myślałem, że to błąd ale
http://pl.urbandictionary.com/define.php...%20a%20art
Odpowiedz
[url="http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,15405456,Magistra__polityczka____Nowicka_chce_zenskich_form.html"]Głupia poślina :-D
[/url]
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Nowicka twierdzi, i zaznacza to w swoim piśmie do Kancelarii Sejmu, że takie są standardy ONZ, UE i Rady Europejskiej.

No to sprawdźmy:
Shanelle Hall - Director of Supply Division

No właśnie, director, a nie jakieś "directoress".
Odpowiedz
Angole mają lepiej, bo u nich właściwie nie istnieje odmiana przez osoby i rodzaje.
Taka skarga to żart, bo dotyczy języków fleksyjnych.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Angole mają lepiej, bo u nich właściwie nie istnieje odmiana przez osoby i rodzaje.
Taka skarga to żart, bo dotyczy języków fleksyjnych.
Ale można teoretycznie w drodze analogii: count - countess, actor - actress;
director -directoress. A jednak nikt tam takich głupot nie wymyśla. To tylko nasze postępowe durne pizdy wpadają na takie pomysły.
Odpowiedz
To może by tak pójść za ciosem, bo w końcu slangowo motornicza to motorówa. Kilka podobnych określeń na pewno będzie się dało wynaleźć, prawda pani posłówo?
Odpowiedz
exodim napisał(a):Trolling is a art.
Za bardzo nie rozumiem, po co ta uwaga i to jeszcze po angielsku? Wyjaśnisz, bejbe?
Exodimie, Czesi mają dekanka, poslanka itd. I to im ne vadi! U nas się nie przyjęło. Bywa.
Odpowiedz
Bejbe Sofeicz już to wytłumaczył w #1192. Kliknij se w linka.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Bejbe Sofeicz już to wytłumaczył w #1192. Kliknij se w linka.
Kliknąłem se i nadal nie wiem, jak to się ma do polskiego.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości