Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
To wszystko jest fascynujące, ale może zacznienie od zdefiniowania co znaczą słowa "krępować rozum" tudzież "nie krępować rozumu", bo zdajecie się tego używać w różnych znaczeniach i robi się bełkot.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 951
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
Wisz... ja rozumiem gdybyśmy mówili o samym krępowaniu rozumu, to można by się zastanawiać czy idzie o łykanie jakich tabletek, po których gorzej się całki liczy, ale tutaj mówimy w kontekście logiki i ta myśli ogranicza przed hulanką po oceanach sprzeczności i niedorzeczności.
@voltario
Jak ograniczenie jest pozorne, to znaczy że go ni ma i wracamy do pierdolnika.
Reputacja:
333
Nudziarz napisał(a):ta myśli ogranicza przed hulanką po oceanach sprzeczności i niedorzeczności.
Zgadza się. Czyli twierdzisz, że logika krępuje rozum, bo rozum jest (również) hulanką po oceanach sprzeczności i niedorzeczności?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
18.02.2014, 15:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2014, 16:40 przez MrKarol.)
Liczba postów: 208
Liczba wątków: 9
Pozorne w sensie, że daje nam wolność, bo odfiltrowuje to co zbędne, zwodnicze. To takie pozytywne ograniczenie - układ immunologiczny dla absurdów.
18.02.2014, 17:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2014, 17:25 przez MrKarol.)
Ale nie wolno zapominać, że logika to kolejny twór mózgu ludzkiego :lol2: - narzędzie, dla tych którzy potrafią się nim posługiwać. Podejdź do dresa,najlepiej pijanego i zacznij logiczną dyskusję a gwarantuję, że odejdziesz z limem :x, a w najlepszym przypadku usłyszysz: "pojebany kujonie wypierdalaj". :lups:
18.02.2014, 17:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2014, 17:49 przez idiota.)
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
voltairo napisał(a):Ciekawa dygresja, z którą się nie zgodzę... Zdrowemu wmawiasz chorobę Nie insynuuję przez to, że jesteś chory. Ale to jest właśnie dziecinada rodem z głębokiego przedszkola - "Ty jesteś głupi, a ja nie" :wall: Skoro nie mam racji, to czemu Cię to tak ubodło?
Człowiek psychicznie i emocjonalnie zintegrowany nie potrzebuje takich wyjaśnień składać.
"Tylko winni się tłumaczą".
I nie wmawiam Ci choroby, to sobie jakoś dośpiewałeś.
Socjopapa napisał(a):Zgadza się. Czyli twierdzisz, że logika krępuje rozum, bo rozum jest (również) hulanką po oceanach sprzeczności i niedorzeczności? Hulanką po oceanach sprzeczności i niedorzeczności jest raczej bezrozum.
Analogia:
Mówienie nie jest ograniczone gramatyką, tylko gramatyka i mówienie to w pewnym sensie jedno.
Mówienie nieograniczone gramatyką to nie mówienie tylko bredzenie.
Cytat:"Tylko winni się tłumaczą".
Porzekadło ludowe jak, "nie oglądaj się za siebie, bo ci z przodu ktoś wyjebie".
Zasugerowałeś, że jestem niepoukładany, więc jak to kurwa mogłem pozostawić bez echa?! plus inne pośrednie pokpiwania...
Reputacja:
39
Zwyczajnie.
Ale widzę, że nie jesteś w stanie tego zrobić. Nic to.
Tej tematyki już nie poruszę choćbyś mi miał zarzucić schizofrenię paranoidalną i zespół maniakalno depresyjny.
Verba docent, exempla trahunt.
Reputacja:
333
idiota napisał(a):Analogia:
Mówienie nie jest ograniczone gramatyką, tylko gramatyka i mówienie to w pewnym sensie jedno.
Mówienie nieograniczone gramatyką to nie mówienie tylko bredzenie.
No właśnie. Voltairo wydawał się to właśnie tak rozumieć, a Nudziarz chyba miał albo nadal ma, jakiś inny pogląd w tej kwestii, skoro pisał o krępowaniu rozumu logiką.
Liczba postów: 951
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
Nie miał i nie ma. 
Po prostu pisałem o rozumie jako ogóle rozważań. Faktycznie nieprecyzyjnie, sry.
Liczba postów: 3,576
Liczba wątków: 20
Reputacja:
9
MrKarol napisał(a):Ale nie wolno zapominać, że logika to kolejny twór mózgu ludzkiego :lol2: - narzędzie, dla tych którzy potrafią się nim posługiwać. Podejdź do dresa,najlepiej pijanego i zacznij logiczną dyskusję a gwarantuję, że odejdziesz z limem :x, a w najlepszym przypadku usłyszysz: "pojebany kujonie wypierdalaj". :lups:
Fajny stereotyp ale wiecej mowi on o tobie niz o dresie...
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Reputacja:
39
Dziś prawdziwych dresiarzy już nie ma...
Oczywiście, że nie każdy dres jest ograniczony umysłowo, sam miałem kolegę dresa bardzo inteligentnego, ale wysublimowana logiczna argumentacja w przypadku przeciętnego blokersa nie zostanie przez niego odebrana jako przejaw "kujoństwa". Trochę miałem do czynienia z takimi ludźmi, więc logika w ich przypadku jest faux pas
No w małych miasteczkach jest ich sporo
Ja ich tam lubię, przynajmniej było z kim w gimbazie na.szluga wyjść albo wódeczki się napić
Whttps://www.youtube.com/watch?v=jsmFERW22qg&feature=youtube_gdata_player
|