To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
fertenbitenhiy napisał(a):Jak się nie podoba płaca to można zawsze zmienić pracę/założyć własną firmę.
Narzekanie na złych pracodawców jest po prostu głupie.

No i tak to wygląda na doskonale wolnym rynku. Dlaczego u nas jest inaczej?
Odpowiedz
Łoś napisał(a):W jakich zeznaniach? W jaki sposób się "mieszam"?
Wiele osób (wartości rynkowe - moralność) -> społeczeństwo rynkowe -> proces.

Wiele osób to nie jest społeczeństwo rynkowe, więc mieszasz się w zeznaniach, bo raz przypisałeś coś społeczeństwu rynkowemu, a teraz przypisujesz to samo wielu osobom.

Łoś napisał(a):Stwierdziłem, że Ty napisałeś bzdurę.

A ja się z tym nie zgodziłem, bo nie raczyłeś wykazać czym się owa bzdurność objawiała.

Łoś napisał(a):Chciałbym abyś nie zmieniał moich wypowiedzi.

Przecież nie ruszyłem Twojej wypowiedzi?:p

Łoś napisał(a):Natomiast w państwach cywilizowanych, te kwestie są również regulowane, aby niwelować dysproporcje społeczne.

W takim na przykład PRL były świetnie zniwelowane. :lol2: Ale w ZSRR jeszcze lepiej, więc mniemam, że to jest Twój cel. Niezdecydowany
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):No i tak to wygląda na doskonale wolnym rynku. Dlaczego u nas jest inaczej?

1. Nie ma czegoś takiego jak doskonale wolny rynek. To jest tak nieosiągalne jak doskonały okrąg.

2. Może zacznijmy od tego, że założenie firmy to podobno ból w dupie, przejdziemy do wszechobecnych wysokich podatków.

Ogólnie za dużo regulacji i biurokracji.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.

Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Wiele osób to nie jest społeczeństwo rynkowe, więc mieszasz się w zeznaniach, bo raz przypisałeś coś społeczeństwu rynkowemu, a teraz przypisujesz to samo wielu osobom.
Wydaje mi się, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, być może nie wypowiedziałem się precyzyjnie na tyle aby było to dla Ciebie zrozumiałe.
Zatem - niektóre osoby wyznają wartości, które przypisuje się społeczeństwu rynkowemu, gdy te osoby stanowią większość społeczeństwa.

Nie wpływa to zresztą na argument, gdyż chodzi o wartości (rynek determinuje np: moralność) i wywodzenie z tegoż, czy coś jest ok. Jednostka czy społeczeństwo to aspekt ilościowy.

Cytat:A ja się z tym nie zgodziłem, bo nie raczyłeś wykazać czym się owa bzdurność objawiała.
Nieprawdą jest, że doktryna socjalizmu, czy też JA, nie uwzględnia tego, co wymieniłeś.

Cytat:Przecież nie ruszyłem Twojej wypowiedzi?:p
Aspie Joke ;p W przenośni ruszyłeś.

Cytat:W takim na przykład PRL były świetnie zniwelowane. :lol2: Ale w ZSRR jeszcze lepiej, więc mniemam, że to jest Twój cel. Niezdecydowany
Nie jest to moim celem. Kieruję się do takich państw jak kraje Europy Zachodniej oraz Skandynawia.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Zatem - niektóre osoby wyznają wartości, które przypisuje się społeczeństwu rynkowemu, gdy te osoby stanowią większość społeczeństwa.

Zatem błędnie się czyni.

Łoś napisał(a):Jednostka czy społeczeństwo to aspekt ilościowy.

Bynajmniej.

Łoś napisał(a):Nieprawdą jest, że doktryna socjalizmu, czy też JA, nie uwzględnia tego, co wymieniłeś.

Oczywiście, że nie uwzględnia - przecież doktryna socjalizmu nie uznaje istnienie czegoś takiego, a jej "najwybitniejsi" reprezentanci wręcz chcieliby zwalczać zjawiska pokrewne (np. Szumlewicz, który chce zwalczać działalność charytatywną).

Łoś napisał(a):Aspie Joke ;p W przenośni ruszyłeś.

No przecież wiem co miałeś na myśli.Szczęśliwy

Łoś napisał(a):Nie jest to moim celem. Kieruję się do takich państw jak kraje Europy Zachodniej oraz Skandynawia.

Które muszą się wycofywać ze swoich socjalistycznych pomysłów, żeby nie zadusić swoich gospodarek.Duży uśmiech
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Zatem błędnie się czyni.
Jakieś uzasadnienie? Gdzie jest błąd?

Cytat:Bynajmniej.
Bynajmniej co? Dlaczego? Czy zechciałbyś wyjaśnić swoje stanowisko?

Cytat:Oczywiście, że nie uwzględnia - przecież doktryna socjalizmu nie uznaje istnienie czegoś takiego, a jej "najwybitniejsi" reprezentanci wręcz chcieliby zwalczać zjawiska pokrewne (np. Szumlewicz, który chce zwalczać działalność charytatywną).
Nic z tego nie zrozumiałem.

Cytat:No przecież wiem co miałeś na myśli.Szczęśliwy
Wolę wyjaśnić, aby nie było wątpliwości.

Cytat:Które muszą się wycofywać ze swoich socjalistycznych pomysłów, żeby nie zadusić swoich gospodarek.Duży uśmiech
Tzn? Jakich pomysłów? Kto się wycofuje? Dlaczego MUSI? A może CHCE?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Jakieś uzasadnienie? Gdzie jest błąd?

W założeniu contra factum, że konkurowanie o pracowników i zwyczajna uczciwość w społeczeństwie rynkowym nie będą istnieć. Przecież już to napisałem.

Łoś napisał(a):Bynajmniej co? Dlaczego? Czy zechciałbyś wyjaśnić swoje stanowisko?

Społeczeństwo to nie jest X ludzi, jak twierdzisz, tak jak drużyna w wojsku to nie jest kilku gości z bronią.

Łoś napisał(a):Nic z tego nie zrozumiałem.

Obawiam się, że prościej nie umiem (albo mi się nie chce - nie mam pewności).

Łoś napisał(a):Tzn? Jakich pomysłów? Kto się wycofuje? Dlaczego MUSI? A może CHCE?

Przecież była niedawno dyskusja o skandynawskim micie - nie chce mi się powtarzać. Jak to, socjalista miałby chcieć zejść z drogi wyrównywania różnic społecznych?!? :8O: Zdrajca!Sprzedawczyk!Kapitalistyczny szpieg! Szczęśliwy
Odpowiedz
fertenbitenhiy napisał(a):1. Nie ma czegoś takiego jak doskonale wolny rynek. To jest tak nieosiągalne jak doskonały okrąg.

No łał, załapałeś o co mi chodziło. Brawo.

Cytat:2. Może zacznijmy od tego, że założenie firmy to podobno ból w dupie, przejdziemy do wszechobecnych wysokich podatków.

Czyli wysokie zarobki kadry kierowniczej wynikają głównie ze znajomości kruczków prawnych i umiejętności ich wykorzystywania? Badania na ten temat przyniosłyby pewnie wiele ciekawych wniosków.
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):W założeniu contra factum, że konkurowanie o pracowników i zwyczajna uczciwość w społeczeństwie rynkowym nie będą istnieć. Przecież już to napisałem.
A gdzie ja stwierdziłem, że konkurowanie o pracowników i zwyczajna uczciwość w społeczeństwie rynkowym, czy gdziekolwiek indziej, nie będą istnieć?

Cytat:Społeczeństwo to nie jest X ludzi, jak twierdzisz, tak jak drużyna w wojsku to nie jest kilku gości z bronią.
To wskaż, czym dla Ciebie jest społeczeństwo.

Cytat:Obawiam się, że prościej nie umiem (albo mi się nie chce - nie mam pewności).
Trudno. W takim razie nadal twierdzę, że piszesz bzdury.

Cytat:Przecież była niedawno dyskusja o skandynawskim micie - nie chce mi się powtarzać. Jak to, socjalista miałby chcieć zejść z drogi wyrównywania różnic społecznych?!? :8O: Zdrajca!Sprzedawczyk!Kapitalistyczny szpieg! Szczęśliwy
Być może gdzieś o tym z kimś, niedawno rozmawiałeś. Mnie tam nie było. Ja mogę powiedzieć, że gdzieś kiedyś rozmawiałem z liberałem, wolnorynkowcem i też coś ustaliliśmy.
Dyskutujesz na konkretny temat, podajesz jakieś tezy, ale z uzasadnieniem odsyłasz mnie gdzie indziej. Do tego zamiast odnieść się do tego co faktycznie piszę, odnosisz się do swojej projekcji socjalisty. Spodziewałem się czegoś więcej...

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Spodziewałem się czegoś więcej...

Przykro mi. Po prostu kolejna dyskusja w której będziemy mielić to co już było wielokrotnie na forum mielone, mnie nie bawi.
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):No łał, załapałeś o co mi chodziło. Brawo.

Eh... Ja w dalszym ciągu nie wiem o co ci chodzi.
Zresztą komunikacja z tobą to od zawsze była mordęga.

Reszty nawet nie skomentuje, bo gadasz jakieś idiotyzmy.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.

Odpowiedz
Cytat:Przykro mi. Po prostu kolejna dyskusja w której będziemy mielić to co już było wielokrotnie na forum mielone, mnie nie bawi.

To może wreszcie przestałbyś spamować i napisał, co zwiększenie trudności egzaminu ma wspólnego z socjalizmem.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
pilaster napisał(a):albo wypłacić "należność" za urlop (nb jaką "należność"?)
Należność wynikającą z mocy prawa RP. No nie mów, że nigdy o tym nie słyszałeś.
Osoba, która nie wywiązuje się ze swoich obowiązków prawnych jest przestępcą:
Art. 218.
§ 1a. Kto, wykonując czynności w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych, złośliwie lub uporczywie narusza prawa pracownika wynikające ze stosunku pracy lub ubezpieczenia społecznego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

fertenbitenhiy napisał(a):2. Może zacznijmy od tego, że założenie firmy to podobno ból w dupie, przejdziemy do wszechobecnych wysokich podatków.

Przy założeniu firmy problemem jest ZUS.
Te złe i ponoć wysokie podatki (jedne z najniśzych w Europie) płacone są dalej od zysku. A co gdy zysku nie masz? Prawda jest taka, że większą barierą jest konkurencja, ZUS i brak kapitału początkowego.
Jak zarobię 10k to co z tego, że ileś tam procent oddam w formie podatku dochodowego? I tak wyjdę na swoje. A co gdy nie wyjdę na swoje a zus muszę opłacić? Co gdy brak jest zamówień (bo taka sytuacja na rynku np. z powodu pogody), co gdy konkurencja narzuciła takie ceny (np. tanim importem z Chin), że człowiek nie nadąży?
Wtedy człowiek zapłaci kilkanaście złotych od zysku rzędu 100zł...

I jeszcze jedno. Cała tona papierów i formalności przy zakładaniu firmy jest pryszczem gdy wiemy, mamy świadomość, że działalność może być dochodowa. Jeśli ktoś twierdzi, że nie zakłada firmy z powodu formalności przy jej założeniu to oznacza, że nie ma nawet krzty determinacji, zapału, pomysłu, i że tak naprawdę nie chce jej założyć.
Polecam dowiedzieć się ile formalności trzeba było swego czasu załatwiać w Koreii Płd. Uśmiech I jak to wpłynęło na ilość zakładanych firm? Nijak. Ilość rosła i rosła.
Oczywiście łatwiej i przyjemniej jest bez tych formalności, ale nie jest to moim zdaniem czynnik wpływający na ilość zakładanych firm.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a):Oczywiście łatwiej i przyjemniej jest bez tych formalności, ale nie jest to moim zdaniem czynnik wpływający na ilość zakładanych firm.
Nie tyle ilość, co marnowanie czasu i sił na coś niepotrzebnego. Lepiej jest chyba jak mogę zająć się czymś konkretnym, a nie poświęcać ileś tam czasu na formalności.

Odpowiedz
fertenbitenhiy napisał(a):Nie tyle ilość, co marnowanie czasu i sił na coś niepotrzebnego. Lepiej jest chyba jak mogę zająć się czymś konkretnym, a nie poświęcać ileś tam czasu na formalności.
A zastanawiałeś się może, czemu formalności służą? Po co np: tworzymy, zawieramy/podpisujemy umowy? Składamy oświadczenia? Przedstawiamy dokumenty?

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):A zastanawiałeś się może, czemu formalności służą? Po co np: tworzymy, zawieramy/podpisujemy umowy? Składamy oświadczenia? Przedstawiamy dokumenty?
W tym akurat przypadku nie uzyskasz takiego efektu na jaki liczysz. Przy zakładaniu firmy większość formalności służy ewidencji skarbowo-podatkowej i tym podobnym rzeczom. To akurat ludzie niekoniecznie docenią.
Tylko w przypadku, niektórych specyficznych działalności takie formalności służą sprawom z odmiennej kategorii, np. tam gdzie chodzi o względy bezpieczeństwa (fabryka fajerwerków) czy też ekologiczne (zagrożenie skażeniem).
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a):W tym akurat przypadku nie uzyskasz takiego efektu na jaki liczysz. Przy zakładaniu firmy większość formalności służy ewidencji skarbowo-podatkowej i tym podobnym rzeczom. To akurat ludzie niekoniecznie docenią.
A to bardzo ważna sprawa jest, moim zdaniem.
Cytat:Tylko w przypadku, niektórych specyficznych działalności takie formalności służą sprawom z odmiennej kategorii, np. tam gdzie chodzi o względy bezpieczeństwa (fabryka fajerwerków) czy też ekologiczne (zagrożenie skażeniem).
Umowy podpisujemy, a są przydatne wtedy, gdy występuje konflikt. Powinniśmy mieć w niej sprecyzowane wszelkie istotne sprawy dotyczące przedmiotu umowy. Gdyby wszystko pięknie szło, to coś takiego jak umowa w ogóle by nie było potrzebne. Więc formalności mimo, że są pracochłonne i nielubiane, są bardzo ważne. Czasem dzięki nim jesteśmy w stanie coś uzyskać, gdy strona łamie porozumienie, ustalenia.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):A to bardzo ważna sprawa jest, moim zdaniem.
Owszem, jest istotna, ale nie licz na to, że spotka się z entuzjazmem czy nawet suchym zrozumieniem.
A to z tego powodu iż nasz system podatkowy sadzi co jakiś czas medialne babole, a wiesz jak to działa na ludzi. Ponadto jest skomplikowany a to też sprawia, że słowo z elementem "podatek, podatkowy" będzie się źle kojarzyć.

Oczywiście nie ma co liczyć na to, że byłoby zupełnie inaczej gdyby taka sytuacja została zmieniona. Nawet gdyby podatki były o połowę niższe i zupełnie klarowne to nadal byłyby w pewnych kręgach krytykowane. Skala byłaby jednak mniejsza.
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a):Owszem, jest istotna, ale nie licz na to, że spotka się z entuzjazmem czy nawet suchym zrozumieniem.
Wierzę, że są osoby, które to rozumieją.
Cytat:A to z tego powodu iż nasz system podatkowy sadzi co jakiś czas medialne babole, a wiesz jak to działa na ludzi. Ponadto jest skomplikowany a to też sprawia, że słowo z elementem "podatek, podatkowy" będzie się źle kojarzyć.
Chciałbym aby był ten system uproszczony.
Cytat:Oczywiście nie ma co liczyć na to, że byłoby zupełnie inaczej gdyby taka sytuacja została zmieniona. Nawet gdy podatki byłyby o połowę niższe i zupełnie klarowne to nadal byłyby w pewnych kręgach krytykowane. Skala byłaby jednak mniejsza.
Nawet w Norwegii, gdzie poziom jakości życia jest największy na świecie, a ludzie na emeryturach mają miliony, są jednostki, które uważają, że ogólnie jest źle.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):A zastanawiałeś się może, czemu formalności służą? Po co np: tworzymy, zawieramy/podpisujemy umowy? Składamy oświadczenia? Przedstawiamy dokumenty?

A zastanawiałeś się nad tym, że żyjemy w 21 wieku, a tutaj wszystko nadal staroświeckie? Te wszystkie okienka, kolejki... chuja to potrzebne. Ja nawet nie mam nic przeciwko wypełnianiu druczków (15 minut i gotowe), ale jak mam czekać w kolejce 3 godziny specjalnie po to to mnie kurwica bierze.

Poza to takie pierdolenie z twojej strony mocne. Są formalności niezbędne i zbędne. No i nawet niezbędną można inaczej załatwić.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości