To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
DziadBorowy napisał(a):No właśnie z tym będzie problem. Nieco może wzrosnąć, ale przez położenie Krymu będzie znacząco utrudniona i nie zrekompensuje odpływu turystów z Ukrainy - zostaje w praktyce transport morski lub lotniczy - droższy od najpopularniejszego na krymie transportu kolejowego. A jak kogoś na to stać to stać go również na bardziej modne wśród Rosjan regiony. Możliwe, że Putin będzie robił tam jakieś patriotyczne spędy - ale 3-4 mln Rosjan tam na wakacje nie uda mu się wysłać.

Sensowniejszym wskaźnikiem, od ilości turystów, jest ilość pieniędzy przez tych turystów na Krymie każdego roku zostawiana. A tu może być już średnia (mediana) inna w grupie Rosjan i Ukraińców. Nie wiem dlaczego ;-), ale stawiam, że średnio zostawiają ci pierwsi więcej. Problemem jest to, że ta kasa nie jest ewidencjonowana.
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):@ Socjopapa
Dziś np. Niemcy i Francja ogłosiły w ramach sankcji że wstrzymują dostawy broni do Rosji. Francja okrętów a Niemcy systemów szkoleniowych. To jest akurat jedna z ostatnich sankcji bardziej bolesnych dla Rosji niż dla nich. Nie jest to wiele, sam spodziewałem się większej reakcji ale jak zwykle cokolwiek lepsze argumenty są zostawiane na ostatnią chwilę. Pewnie jeszcze to się czkawką odbije, ale lepszy rydz... No a przyspiesza u nas przecież konsolidacja zbrojeniówki, stworzenie normalnego prawa ws. łupków, budowa gazoportu i poszukiwanie innych dostawców surowców, no i nagle odkurzono stare pomysły współpracy w regionie, właśnie ministrowie obrony omawiają pomysł stworzenia wspólnej brygady polsko-litewsko-ukraińskiej i wygląda na to że pozytywnie się zakończy. Przecież nagle znalazły się rozwiązania problemów z którymi sobie od miesięcy czy od lat poradzić "nie mogli". W ciągu paru dni skokami okazuje się że jednak się da. W samej UE zaś widać że nikomu już się nie pali do podwyższania pakietów klimatycznych, prowadzone są rozmowy o uwolnieniu eksportu surowców energetycznych z USA, są plany wspólnego rynku energii czy negocjacji cen surowców, po podpisaniu umowy otworzy się rynek europejski dla Ukrainy. Do tej pory były to sprawy drugorzędne, dziś są na świeczniku i są omawiane na wyższych szczeblach. Podejrzewam że gdyby nie Rosja to dalej nic by się w tych sprawach nie działo.

Zatem dziękujemy, panie Putin. Oczko
Odpowiedz
Sziurad napisał(a):...ble, ble, ble...

Czyli nadal żadnych analiz wielowymiarowych opartych o metody tachometryczne pokazujących maluczkim, że Rosja jest potężnym mocarstwem, którego nic nie przełamie, jak nie było, tak nie ma :mrgreen:

Na razie Sziurad podał tylko dwa powody, dla których Rosja jest wielkim mocarstwem i imperium:

1. Rosja posiada piętnaście 30-letnich samolotów. Podobno niektóre są w stanie nawet wystartować. :roll:

2. W Rosji jest bardzo wysoki współczynnik umieralności noworodków. Prawie taki, jaki był w starożytnym Rzymie - przecież wielkim imperium.

Jakoś innych przesłanek na mocarstwową pozycję Rosji nie ma. Zdezorientowanyad:
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Nikt nie skomentował "mojej Odessy" i Naddniestrza... . Może trzeba zrobić wątek o grillowaniu Naddniestrza;-)
A tymaczem przytaczam fragment z GW:
(...)Zdaniem Brzezińskiego nad Ukrainą wisi poważna groźba.

- Putin będzie chciał zagarnąć Ukrainę kawałek po kawałku - Donieck, Charków, Łuhańsk... Być może zrobi to w ten sam sposób, jak to zrobił na Krymie, wysyłając zamaskowanych bandytów. Musimy ostrzegać Rosjan o bardzo poważnych konsekwencjach. I bez wahania dostarczać broń Ukraińcom, jeżeli będą jej potrzebować i będą chcieli jej użyć - mówił w "Morning Joe".

Zdaniem Brzezińskiego sytuacja w środkowej Europie zmierza w kierunku "czegoś w rodzaju zimnej wojny".

- Jest wiele narodów, które są zagrożone - Estonia, Łotwa, Mołdawia czy Gruzja. Jeżeli nie będziemy blisko naszych przyjaciół w Europie, broniąc ich niepodległości, może się okazać, że przed nami bardzo nieprzyjemny okres - powiedział Brzeziński.

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75477,15652107,Brze...z2wVUVQAXk
Odpowiedz
pilaster napisał(a):Jakoś innych przesłanek na mocarstwową pozycję Rosji nie ma. Zdezorientowanyad:

Już wiem skąd taka liczba postów. Permanentny spamDuży uśmiech
Daj sobie czerwoną kartkę.

A propos-cieszę się, że moja skromna osoba przyczynia sie do "zwiększenia" twojej wartości na tym forumDuży uśmiech
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Podejrzewam że gdyby nie Rosja to dalej nic by się w tych sprawach nie działo.

Jak się coś zadzieje, to może będzie można cofnąć kurwy - cioty pozostaną.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Adam_S napisał(a):Raczej wątpię by sprzedawali te samochody poniżej kosztów. Skoro potrafią sprzedawać tak tanio, i nadal zarobić, to jednak można stwierdzić że mają tanią produkcję.

Zaiste, aż sprawdziłem. Łada Niwa - samochód terenowy z napędem 4*4 i silnikiem benzynowym 1,6 kosztuje w Polsce 44 000 PLN. (bez dodatków) Tymczasem odpowiadająca mu parametrami Dacia Duster (też 4*4 z silnikiem benzynowym 1,6) już 53 400 PLN I chyba nikt nie będzie twierdził, że Dacia to jakaś zajebista marka jest :roll:

następna w kolejce Skoda Yeti (4*4 benzynowy) to już ponad 80 000 PLN

Jak zatem to się dzieje, że Łady Niwy nie zdominowały w Polsce tego segmentu rynku (samochodów terenowych niskiej półki)?

Ano dlatego, ze produkty rosyjskiego przemysłu samochodowego, chociaż tańsze od samochodów europejskich, są od nich jednak najwyraźniej gorsze jakościowo i to nieproporcjonalnie do ceny.

Skoro tak jest z samochodami, to dlaczego nie miałoby tak samo być z czołgami, czy samolotami?

Odpowiedz
Sziurad napisał(a):..ble, ble, ble...

Czyli nadal żadnych analiz wielowymiarowych opartych o metody tachometryczne pokazujących maluczkim, że Rosja jest potężnym mocarstwem, którego nic nie przełamie, jak nie było, tak nie ma :mrgreen:

Na razie Sziurad podał tylko dwa powody, dla których Rosja jest wielkim mocarstwem i imperium:

1. Rosja posiada piętnaście 30-letnich samolotów. Podobno niektóre są w stanie nawet wystartować. :roll:

2. W Rosji jest bardzo wysoki współczynnik umieralności noworodków. Prawie taki, jaki był w starożytnym Rzymie - przecież wielkim imperium.

Odpowiedz
pilaster napisał(a):Czyli nadal żadnych analiz wielowymiarowych opartych o metody tachometryczne pokazujących maluczkim, że Rosja jest potężnym mocarstwem, którego nic nie przełamie, jak nie było, tak nie ma :mrgreen:

musiałem, ci rzeczywiście dopiec PilasterzeDuży uśmiech no już nie gniewaj się na tatę...
Odpowiedz
Ej, no dajcie spokój. Ta lada to żadna terenówka, to przerośnięty maluch z podwyższonym zawieszeniem Duży uśmiech
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
pilaster napisał(a):Zaiste, aż sprawdziłem. Łada Niwa - samochód terenowy z napędem 4*4 i silnikiem benzynowym 1,6 kosztuje w Polsce 44 000 PLN. (bez dodatków) Tymczasem odpowiadająca mu parametrami Dacia Duster (też 4*4 z silnikiem benzynowym 1,6) już 53 400 PLN I chyba nikt nie będzie twierdził, że Dacia to jakaś zajebista marka jest :roll:

następna w kolejce Skoda Yeti (4*4 benzynowy) to już ponad 80 000 PLN

Jak zatem to się dzieje, że Łady Niwy nie zdominowały w Polsce tego segmentu rynku (samochodów terenowych niskiej półki)?
Szukałem liczby sprzedanych, ale nie znalazłem. Ten segment rynku nie jest jakiś wielki.

pilaster napisał(a):Ano dlatego, ze produkty rosyjskiego przemysłu samochodowego, chociaż tańsze od samochodów europejskich, są od nich jednak najwyraźniej gorsze jakościowo i to nieproporcjonalnie do ceny.

Skoro tak jest z samochodami, to dlaczego nie miałoby tak samo być z czołgami, czy samolotami?
Według recenzji z Top Gear Niva wcale zła nie jest, i dobrze spełnia rolę do której jest przeznaczona (tani, utylitarny samochód terenowy).

http://www.ladaniva.co.uk/topgear.pdf

Duster ma nieco inną rolę, jako tzw. crossover.
Nations do not survive by setting examples for others. Nations survive by making examples of others.
Odpowiedz
Adam_S napisał(a):Szukałem liczby sprzedanych, ale nie znalazłem. Ten segment rynku nie jest jakiś wielki.

Kiepsko szukałeś.

http://left-lane.com/european-sales-2013...v-segment/

10. Lada Niva 1.670

Segment total 471.613

.3% rynku
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
exodim napisał(a):Ej, no dajcie spokój. Ta lada to żadna terenówka, to przerośnięty maluch z podwyższonym zawieszeniem Duży uśmiech

Bez przesady. Miałem tym kiedyś okazję pojeździć i jest to najprawdziwszy samochód terenowy, chociaż mały. Dużych pionowych uskoków nie weźmie.

Adam-S

Cytat:Ten segment rynku nie jest jakiś wielki.

Jednak Dustery są o wiele częściej spotykane niż Nivy. Tak samo Yeti. Mimo że sporo od Niv droższe.

Odpowiedz
Wczoraj usłyszałem ciekawą analizę (Polsat News lub TVP Info) eksperta rynku paliwowego.
Analizował zapisy kontarktu jaki w 2009r. aneksem Ukraina podpisała z Rosja na dostawy gazu. Netto, nawet 100 dol mniej za 1000m3, niż ceny na rynku. Okazuje się, że w świetle tego zużycia i okołopodatkowych spraw, Rosja każdego roku była ok. 3 mld dol. "w plecy". Tak więc, Sewastopol kosztował Rosję trzy razy więcej, niż to się ogólnie podaje.
Jeśli jest to prawda, to wszystko robi się jasne. Putinowi opłaca się wejść na Krym i odciąć tę pępowinę.
Drugi wniosek jest taki, że załatwia dwie sprawy w jednym: podnosi wiarygodnośc wśród Rosjan i "odzyskuje" historyczne ziemie, a z drugiej rewiduje swoje zobowiązania. To mocno racjonalne podejście i może oznaczać, że wojna mu nie w głowie, na szczęście...
Odpowiedz
Sziurad napisał(a):...ble, ble, ble...

Odpowiedz
Cytat:1. Rosja posiada piętnaście 30-letnich samolotów.
Z tym, że do końca nie wiadomo ile prawdziwych a ile dmuchanych...Duży uśmiech
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/15785...-i-rakiety
Odpowiedz
Mam pytanie do fachowców, bo jaramy się konfliktem, a nic nie mówimy o realnych reperkusjach sankcji. Ze strony Zachodu wiemy, co mamy. Teraz trochę political fiction:

Rosja zakręca kurek z gazem. Co się dzieje dalej? Chodzi mi o sposób załatwienia sprawy przez Zachód i Rosję. Rosja nie sprzedaje, Zachód nie ma gazu. Kto pierwszy polegnie ekonomicznie?

Bo mój zakład potrzebuje gazu z Rosji. Jeśli go nie będzie, ponad 1000 ludzi nie będzie miało pensji.
Odpowiedz
TripleSix napisał(a):Rosja zakręca kurek z gazem. Co się dzieje dalej?

Hmm, a jak to się stało, że dotąd nie zakręciła? Nigdy, w żadnej sytuacji?

A co by było, gdyby zakręciła? Odbiorcy zakręciliby kurek z pieniędzmi. :lol2:

Cytat:Chodzi mi o sposób załatwienia sprawy przez Zachód i Rosję. Rosja nie sprzedaje, Zachód nie ma gazu.

Zachód ma mniej gazu. Ceny gazu idą do góry, zatem nagle to, co do tej pory było nieopłacalne, staje się opłacalne. Inni poza Rosją producenci zwiększają wydobycie, wchodzą nowe technologie, ceny gazu spadają.

Cytat:Kto pierwszy polegnie ekonomicznie?

Zdecydowanie Rosja. I dobrze o tym wie.

Cytat:Bo mój zakład potrzebuje gazu z Rosji. Jeśli go nie będzie, ponad 1000 ludzi nie będzie miało pensji.

Bez obaw. Nie zakręcą. Duży uśmiech

Odpowiedz
To nie jest tak, że pilaster ulega propagandowym mediom, jak niektórym się wydaje. On jest ich częścią.
Odpowiedz
Chodzi mi o sytuację, kiedy zakręcą. O tym pisałem. Czarny scenariusz. W jaki sposób i kiedy po zakręceniu Polska otrzyma ilość gazu potrzebną do funkcjonowania gospodarki. Konkret.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości