Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Socjopapa napisał(a):Powiedziałbyś coś takiego Szwajcarowi, a dostałbyś w ryj.8) Szwajcarzy są bardzo wyczuleni na "czynienie" ich Niemcami (na "przerabianie" ich na Francuzów czy Włochów" trochę mniej). Po szwajcarsku się nawet książki pisze, a nie tylko mówi. Nie opierałbym się na Wikipedii w takiej kwestii jak to czy "coś" jest językiem czy nim nie jest. Szwajcarski w istocie wywodzi się z niemieckiego, ale niemieckim, jego odmianą czy dialektem nie jest (chociaż przynajmniej część językoznawców tak uważa).
Nie ma takiego języka jak szwajcarski. Język, którym się posługuje 3/4 Szwajcarów to dialekt niemieckiego. Byłem, to wiem. A, że dialekt ten różni się od niemieckiego właściwie tylko w mowie, to trudno o książki w tym dialekcie.
Słyszałeś żeby ktoś napisał książkę np. w języku amerykańskim, brazylijskim albo tunezyjskim?
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
Xeo95 napisał(a):Kto?
Dowolny kuntakinte.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Liczba postów: 1,385
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
pilaster napisał(a):No jak zatem wg constala jest "naprawdę"? A co wg Pilastra?
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Liczba postów: 2,342
Liczba wątków: 37
Reputacja:
5
pilaster napisał(a):W rzeczy samej. To że ktoś mówi po rosyjsku nie czyni z niego automatycznie Rosjanina. Irlandczycy mówią po angielsku, ale niechby kto spróbowal nazwać Irlandczyka Anglikiem... :lol2: A przecież jak mało kto z wypowiadajacych się na ten temat to rozumie...
Czasem pilaster jest niezły w geopolityce i wróżby mu wychodzą. Niestety jego interpretacja wydarzeń na Ukrainie to strzelanie kulą w płot, pilaster zna się na tym problemie jak biskup na prokreacji.
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
exodim napisał(a):Nie ma takiego języka jak szwajcarski. Język, którym się posługuje 3/4 Szwajcarów to dialekt niemieckiego. Byłem, to wiem. A, że dialekt ten różni się od niemieckiego właściwie tylko w mowie, to trudno o książki w tym dialekcie.
Słyszałeś żeby ktoś napisał książkę np. w języku amerykańskim, brazylijskim albo tunezyjskim?  Brazylijski portugalski akurat mocno różni się od ,,rodzimej" wersji tego języka, tak że książki, słowniki i gry tłumaczyć na oba te dialekty/języki osobno.
Jeśli wierzyć wikipedii to niderlandzki (oraz flamandzki i afrikaans) to odmiany dolnoniemieckiego. Z kolej dialekt bawarski tak się ma do standardowego jak polski do serbskiego... Nic dziwnego że germaniści ze szkoły siostry mojego kumpla nie mogli się dogadać z Bawarczykami z wymiany.
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
exodim napisał(a):Nie ma takiego języka jak szwajcarski. Język, którym się posługuje 3/4 Szwajcarów to dialekt niemieckiego.
Dopiero co nikt się nim nie posługiwał, a już mamy przegięcie w drugą stronę...
exodim napisał(a):Byłem, to wiem.
A ja byłem w Norwegii przez tydzień, co jednak nie uczyniło mnie znawcą ich języka, kultury, itd. Masz taki fajny implant co wszczepia Ci absolutną znajomość kraju do którego przyjechałeś na parę dni?
exodim napisał(a):A, że dialekt ten różni się od niemieckiego właściwie tylko w mowie, to trudno o książki w tym dialekcie.
No tak, bo to język, a nie dialekt. Za to w języku szwajcarskim książki są pisane, czytane i sprzedawane. Zgłoś reklamację do sprzedawcy implantu, bo coś szwankuje.
exodim napisał(a):Słyszałeś żeby ktoś napisał książkę np. w języku amerykańskim, brazylijskim albo tunezyjskim? 
Oho, nie dość, że stajesz się socjalistą, to jeszcze wyższość ignorancją Ci się włącza. Widać te schorzenia idą w parze, bo dotychczas rozmaite cobrasy celowały w tym, żeby chełpić się swoją ignorancją i twierdzić, że ignorancja stanowi o ich przewadze.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 12,009
Liczba wątków: 156
Reputacja:
101
Constal napisał(a):A co wg Pilastra?
To co napisał. Udział przemysłu w PKB jest większy w Polsce niż w Niemczech. na podstawie danych, które przytoczył.
korsarz
Cytat:Czasem pilaster jest niezły w geopolityce i wróżby mu wychodzą.
Dzięki łaskawco. :p W sprawie Iranu wyszły.
Cytat: Niestety jego interpretacja wydarzeń na Ukrainie to strzelanie kulą w
płot, pilaster zna się na tym problemie jak biskup na prokreacji
.
Doprawdy? A które z prognoz pilastra dotyczących Ukrainy się nie sprawdziły?
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj
Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Reputacja:
101
exodim napisał(a):Niemniej, wschodnie rubieże Ukrainy to inny przypadek, bardziej osobliwy. Tereny Ługańska i Charkowa historycznie nie są związane z narodem Noworusinów, dopiero od wieku należą do państwowości ukraińskiej
Jeszcze 150 lat temu były to tereny etnicznie ukraińskie. Zasięg języka "protoukraińskiego" sięgał prawie po Kaukaz (ludzi posługujących się nim nazywano "chachłami"). Z tym, ze oczywiscie nie mieli oni żadnej ukraińskiej świadomości "narodowej", a z czasem wykształciła się u nich rosyjska i związane z tym przejscie na rosyjski jako język komunikacji.
Ponieważ jednak to państwo stwarza naród, zatem mieszkańcy Doniecka, są dziś jak najbardziej Ukraińcami, i w znacznej liczbie tak właśnie się czują. Zresztą i Krymczanie też poczują się Ukraińcami, kiedy przynależność do Rosji da im mocno po dupie.
Reputacja:
51
pilaster napisał(a):Jeszcze 150 lat temu były to tereny etnicznie ukraińskie. Zasięg języka "protoukraińskiego" sięgał prawie po Kaukaz (ludzi posługujących się nim nazywano "chachłami"). Z tym, ze oczywiscie nie mieli oni żadnej ukraińskiej świadomości "narodowej", a z czasem wykształciła się u nich rosyjska i związane z tym przejscie na rosyjski jako język komunikacji. Mówisz o Kozakach Dońskich? To teraz udowodnij że aż po Kaukaz stanowili zamieszkiwali zwarte terytorium na którym stanowili znaczny odsetek ludności a nie mało istotne enklawy. Równie dobrze mogę powiedzieć że Polski jest używany od Kazachstanu przez Polskę, Irlandię, Chicago i Denver tylko jakie są z tego wnioski?
Reputacja:
101
Xeo95 napisał(a):Mówisz o Kozakach Dońskich?
Mówię o chachłach.
Reputacja:
51
Dobra, to teraz się odnies do reszty mojego posta.
23.04.2014, 12:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.05.2014, 02:09 przez exodim.)
Reputacja:
101
Liczba postów: 1,959
Liczba wątków: 12
Nie jestem fanem Władimira Władymirowicza i nie widziałbym rosyjskiego porządku w Polsce, niemniej każdemu należy pewna sprawiedliwość, uczciwa ocena nawet jesli gramy obecnie w drużynie Wuja Sama. Przytaczam link, który potwierdza wcześniejsze opinie, różne od gebelsowiej propagandy z jaką mamy w tym temacie.
http://www.mysl-polska.pl/node/47
Z linku :
Cytat: Czyli umyślne działania podejmowane przez kolejnych prezydentów USA zmierzające do rozszerzenia NATO na Wschodnią Europę pomimo podjętych zobowiązań, żeby tego nie robić, nie miały miejsca? Albo 5 miliardów dolarów wartych „zainwestowania”, czy też wtrącanie się przez p. Nuland i spółkę w sprawy Ukrainy, ostatnio w postaci usunięcia pochodzącego z wyborów rządu i zastąpienia go czymś bardziej w waszyngtońskim guście – to wszystko się nie zdarzyło?
Autor wspomina tu o układach z 1994 i 1997 roku na mocy których Ukraina zrzekła się broni atomowej w zamian za Krym. Gwarantem tego były USA i NATO, zobowiązujące sie do nie rozszerzania NATO w kierunku Rosji. Układ został zerwany przez NATO w momencie przyjęcia Łotwy Litwy i Estonii. Potem były próby wciągnięcia Gruzji i Ukrainy do NATO.
Tym samym zajęcie Krymu przez Rosję jest konsekwencją zerwania wcześniejszych układów. Teraz oskarża się Rosję o "imperializm" i milczy się o układach.
Mamy tu też potwierdzenie inwestowania w Ukraina 5 mld $ w ramach "walki o demokracje". Teraz poszczególne części Ukrainy zostały oddane w ręce gubernatorów-oligarchów z izraelskim paszportami, a złoto wywiezione do USA. De facto rząd Ukrainy jest marionetką i godzi się wszystko co mu się każe.
Cytat:A czy wprowadzenie nowych systemów rakietowych do Europy Wschodniej nie było prowokacją? Bądź zachęta do dokonania gwałtu na rosyjskiej ekonomii przez amerykańskich i europejskich „przedsiębiorców”, wspomaganego przez krajowych oligarchów po upadku Związku Radzieckiego, by w pośpiechu stworzyć gospodarkę kapitalistyczną, to fantazja? Mógłbym kontynuować, ale myślę, że to wystarczy, żeby stwierdzić, że Rosja miała i ma bardzo słuszne powody by bać się agresywnych i często niekontrolowanych Stanów Zjednoczonych.
Nic dodać, nic ująć. Ten aspekt się całkowicie pomija.
Przy okazji. Wszyscy słyszymy o "bogactwie różnorodności" pod warunkiem, że jak w tym przypadku będzie to kolejny klon, tu USA. Przypomina sie słynne powiedzenie Henry Forda (tego od samochodów); Samochód może mieć każdy kolor pod warunkiem, że będzie to kolor czarny ...
USA są od lat wylęgarnia i eksporterem wszelki lewackich dewiacji społecznych od poprawności politycznej zacząwszy, a na genderyźmie skończywszy (na razie). W tej materii Rosja ma bardzo prawicowe poglądy.
Reputacja:
51
Wychodzi na to że ZSRR... też był bardziej prawicowy od USA gdyż nie było w nim zalążkow genderyzmu, poprawności politycznej etc. Więc albo podział na prawicę i lewicę jest bez sensu albo gadasz głupoty albo najpewniej jedno i drugie. Bo fakt że w Rosji dokonuje się obecnie KILKANAŚCIE MILIONÓW aborcji rocznie a przyrost naturalny mają niższy niż USA nijak ma się do twoich opinii. Podobnie jak to że społeczeństwo USA jest dość konserwatywne jak na standardy Zachodu.
I wytłumacz mi proszę dlaczego homo genderus jest gorszy od homo sovieticusa.
Liczba postów: 12,314
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Xeo95 napisał(a):Podobnie jak to że społeczeństwo USA jest dość konserwatywne jak na standardy Zachodu. Społeczeństwo może i tak, ale prawo w żadnym razie tego nie odzwierciedla, wręcz przeciwnie (i to jeżeli chodzi o najróżniejsze kwestie).
Jeśli chodzi o aborcję to prawodastwo w USA jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych na świecie. Na szczeblu federalnym skostniałe jak żelbeton, na szczeblu stanowym niewiele istotnego można w tej kwestii zdziałać.
W Rosji na szczęście ostatnimi czasy widać nadchodzącą "odwilż" (zakaz aborcji po 12 tygodniu, zakaz propagowania/reklamy aborcji).
Na gruncie społecznym coraz liczniejsze są także akcje organizacji przeciwstawiających się aborcji.
To między innymi za sprawą odradzającego się prawosławia.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1...orcje.html
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
51
@Baptiste: co nie zmienia fakt iż legenda ,,prawicowej Rosji" jest tylko legendą włąsnie.
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
Xeo95 napisał(a):@Baptiste: co nie zmienia fakt iż legenda ,,prawicowej Rosji" jest tylko legendą włąsnie.
Dla jednych Rosja będzie prawicowa, dla innych lewicowa. To zależy kto z kim akurat o Rosji dyskutuje.  Fakty natomiast sa takie, ze ani ZSRR ani USA prawicowe, czy konserwatywne nigdy nie były, nawet przez sekundę. Ostatecznie jednak Rosja nie zawsze była ZSRR, Rosja miała Białych, miała Cara, a USA zawsze było zbuntowaną kolonią sklepikarzy, morderców, szumowin uciekających ze starego kontynentu, liberałów którzy posiadali niewolników, demokracji i reszty tałatajstwa. Więc oczywiście prawicowa Rosja istniała - to legenda "prawicowego USA" jest zwyczajnym oszustwem.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Reputacja:
51
Co do USA-to zależy już od definicji, wedle twojej na pewno nie są  . I nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem, ale jeśli tak to zgodzisz się chyba ze mną że Rosja przestała być prawicowa 100 lat temu
Liczba postów: 1,959
Liczba wątków: 12
Xeo95 napisał
Cytat:Więc albo podział na prawicę i lewicę jest bez sensu albo gadasz głupoty albo najpewniej jedno i drugie
Styl odpowiedzi uniemożliwia dalszą dyskusje.
Cytat:I wytłumacz mi proszę dlaczego homo genderus jest gorszy od homo sovieticusa.
Samo zestawienie dość dziwne, niemniej we właściwym temacie warte poruszenia.
Liczba postów: 5,136
Liczba wątków: 111
Reputacja:
26
Xeo95 napisał(a):Wychodzi na to że ZSRR... też był bardziej prawicowy od USA gdyż nie było w nim zalążkow genderyzmu, poprawności politycznej etc. Więc albo podział na prawicę i lewicę jest bez sensu albo gadasz głupoty albo najpewniej jedno i drugie. Bo fakt że w Rosji dokonuje się obecnie KILKANAŚCIE MILIONÓW aborcji rocznie a przyrost naturalny mają niższy niż USA nijak ma się do twoich opinii. Podobnie jak to że społeczeństwo USA jest dość konserwatywne jak na standardy Zachodu.
I wytłumacz mi proszę dlaczego homo genderus jest gorszy od homo sovieticusa.
Co Ty powiesz? A kto wsadzał kobitki na traktory? Co prawda na stołki nie chcieli za bardzo ale traktor jak najbardziej. Stalin wraz z wymordowaniem komunistów zahamował przemiany obyczajowe, które szły ostro.
Czy h. genderus jest gorszy niż h. sovieticus? Równie beznadziejny, beret zryty podobnie. Wydaje się że mniej zdolny do życia będzie.
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
|