To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
http://www.obserwatorfinansowy.pl/tematy...ow-swiata/

Cytat:Co więcej, relatywnie będziemy w gorszej sytuacji gospodarczej, niż byliśmy po prawie pół wieku PRL-u: w 1990 r. PKB Polski w przeliczeniu na obywatela, według parytetu siły nabywczej, było o 20 proc. wyższe od średniej światowej (Polska – 8182 dol., Świat – 6792 dol.). Z analizy OECD wynika także, że za pół wieku nie tylko nie dogonimy najbogatszych krajów świata, ale prześcigną nas kraje takie jak Meksyk, Turcja czy Chiny.

Cytat:Bogate kraje można bowiem dogonić a nawet prześcignąć o czym świadczy chociażby przykład Korei Południowej, która w 1987 r. miała PKB na obywatela taki jaki Polska, dziś jest o ponad połowę bogatsza (Korea Płd – 28,8 tys. dol., Polska 18,4 tys. dol.) a do 2060 r. różnica jeszcze się zwiększy (Korea Płd – 72 tys. dol., Polska 41,6 tys. dol.).

Z tą Koreą to aż widać jak się rozwija; właśnie Keyang wkracza na polski rynek z solidnymi elektronarzędziami na baterie litowo-jonowe i będzie konkurencją dla DeWalta etc.

Widać po tym w jakiej dupie jest Polska. Zamiast my do nich z naszymi elektronarzędziami, to oni wkraczają do nas. My nawet nie mamy chyba żadnej własnej marki elektronarzędzi.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Warto przy tym dodać, że Korea Płd na początku drugiej połowy wieku XX była na poziomie kraju głębokiego, trzeciego świata.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Warto dodać, że sukces Korea Płd. zawdzięcza dobremu interwencjonizmowi i protekcjonizmowi (wysokie cła, niewpuszczanie do kraju inwestycji zagranicznych ale wspieranie rodzimego przemysłu, nacjonalizacja banków etc.)
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
To charakterystyczne i dla Japonii i dla np. Tajwanu. Trzeba jednak stwierdzić, że w Koreii wynik jest najbardziej okazały.

Btw. Przedwczoraj kupiłem telewizor. I nikogo nie zaskoczę,... LG, czyli jeden z największych czeboli.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Kontestator napisał(a):Warto dodać, że sukces Korea Płd. zawdzięcza dobremu interwencjonizmowi i protekcjonizmowi (wysokie cła, niewpuszczanie do kraju inwestycji zagranicznych ale wspieranie rodzimego przemysłu, nacjonalizacja banków etc.)

A ja myślałem że przez to, że zapierdzielają jak małe Kazie.
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):A ja myślałem że przez to, że zapierdzielają jak małe Kazie.
My zapierdzielamy...
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):A ja myślałem że przez to, że zapierdzielają jak małe Kazie.
Przejrzyj statystyki OECD i wyciągnij wnioski.
Ilość zapierdzielania nijak się ma do efektów.
NN
Odpowiedz
Doby komentarz dotyczący podniesienia płacy minimalnej.
Odpowiedz
Do wolnorynkowców:
Jesteście za deregulacją zawodów maklera i doradcy inwestycyjnego? To takie zawody na rynku kapitałowym, czyli jakby kwintesencji gospodarki wolnorynkowej.

Czekam na odp!
Odpowiedz
A z jakiego powodu mielibyśmy być przeciw?
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Doby komentarz dotyczący podniesienia płacy minimalnej.

żelpyta musi jeszcze zatrudnić trochę pijarowców aby nauczyli go gestykulacji, jak układać ręce podczas mówienia 8)
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz
Ale przekaz werbalny był na dość przyzwoitym poziomie.
Odpowiedz
666gonzo666 napisał(a):A z jakiego powodu mielibyśmy być przeciw?

http://perk.com.pl/news/blog/szokujacy-r...tycyjny-46

Ponieważ samo środowisko polskiego rynku kapitałowego tego nie chce. Więc jakie oni mają poglądy?
Odpowiedz
Może po prostu obawiają się większej konkurencji?
Odpowiedz
Inwestorzy?

Gwoli ścisłości:
Doradca inwestycyjny to taki człowiek, który zarządza ogromnymi aktywami w funduszu inwestycyjnym. Oczywiście może zajmować się czymś innym, ale co do zasady - po to jest ta licencja.
Odpowiedz
Nie atakuję nikogo. Chciałbym dowiedzieć się, co sądzi na ten temat wolnorynkowa strona tego forum.

Moim zdaniem, zwyczajnie, inwestorzy co do zasady na wielu płaszczyznach chcą wolnego rynku, ale jak przychodzi do tego, że ktoś ma obracać ich pieniędzmi, to przychodzi otrzeźwienie i chcą, by robili to licencjonowani ludzie. Jak widać ich licencjonowanie przez państwo inwestorów nie razi.
Odpowiedz
Ad1. Spytaj się avxa. On chyba coś tam inwestuje. Reszty jak.widać ten temat nie dotyczy. Duży uśmiech
Ad.2. Ciężko mi stwierdzić z czego to wynika.Nie mam jakieś dużej wiedzy w tym zakresie i wypowiadam się tylko dlatego że usilnie prosisz (Język) ale inwestorzy (przynajmniej ci więksi) mają dość oleju w głowie aby wybrać odpowiedniego doradcę.
Odpowiedz
łobuz napisał(a):Moim zdaniem, zwyczajnie, inwestorzy co do zasady na wielu płaszczyznach chcą wolnego rynku, ale jak przychodzi do tego, że ktoś ma obracać ich pieniędzmi, to przychodzi otrzeźwienie i chcą, by robili to licencjonowani ludzie. Jak widać ich licencjonowanie przez państwo inwestorów nie razi.

Moim zdaniem "licencjonowany makler" brzmi po prostu lepiej niż "zalegalizowany oszust".
Odpowiedz
Rozwiń. bo nie rozumiem do końca.
Odpowiedz
Doradca inwestycyjny, który nie jest na prowizji od zysku u swego klienta, a na pensji banku/domu maklerskiego, to czyim faktycznie jest doradcą? Wydaje mi się, że jednak banku i jego zadaniem ochrona interesu banku, nawet kosztem klienta. Z punktu widzenia świadomego klienta jest to więc zalegalizowany oszust.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: