To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Ambitny) film
exodim napisał(a):Oglądał ktoś ekranizację tej osławionej powieści Rand "Atlas zbuntowany"? Bo mam dostęp do dwóch części na platformie hbo, ale nie wiem czy jest sens tracić czas - na imdb ma to ocenę 5.7/10, a na rodzimym filmwebie niewiele wyższą (6.2)

pierwsza jest OK, druga dużo słabsza, aż boję się trzeciej, która ma powstać w tym roku. Na pewno wadą jest zmiana aktorów między pierwszą a drugą częścią.
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz
Edukacja syberyjska
http://www.filmweb.pl/film/Syberyjska+ed...013-617401

"First of all, you had to respect all living creatures – a category which did not include policemen, people connected with the government, bankers, loan sharks, and all those who had the power of money in their hands and exploited ordinary people."
Oczko
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
"The Abyss" Camerona z 1989r. Ambitny film pod wieloma względami. Po pierwsze: efekty specjalne. Końcówka lat 80. i Cameron konstruuje całą podwodną bazę z batyskafami, łodziami podwodnymi, habitatami dla nurków, ciekawym ukształtowaniem dna morskiego. Przed erą komputerowych efektów osiągnął rzeczy, których dzisiejsi animatorzy jakoś nie potrafią sobie wyobrazić.Po drugie: "adwersarz" głównych bohaterów. Bardzo nietuzinkowe podejście jak na film sf - kto jest prawdziwym wrogiem, kto przyjacielem?Po trzecie: główni bohaterowie. W erze komandorozpierdalatorów, kiedy z ekranów kin nie schodzili Sylwester Stallone ani Arnold Schwarzenegger Cameron kręci film akcji, którego bohaterami są kobieta-inżynier która przerosła swojego męża nurka-technika. Zwykle takie wątki w filmach sf są na siłę i z dupy wzięte. Tutaj jakoś trzyma się kupy.Po czwarte: wykreowany świat. Każdy kto z otwartą gębą oglądał filmy Jacquesa Custeau wie o czym mowa. Realizm jest taki, że nie chce się wierzyć że wszystko było kręcone w jakimś akwarium w Kalifornii (bo chyba nie na dnie oceanu?).
Odpowiedz
http://www.cda.pl/video/12827389/Odmienn...-Lektor-PL

Stara dobra klasyka SF. Warto zwrócić uwagę, jak pobłądziły nauki kognitywistyczne w latach 60. Serio uważano wtedy, że doświadczenia w pobytem w komorze wodnej, gdy mózg odizolowany jest od wszystkich bodźców zewnętrznych, spowodują, że umysł sięgnie do gdzieś tam ukrytych, tytułowych ,,odmiennych stanów świadomości''. Dziś wiemy, że to była typowa freudowska bzdura. Mózg ewoluował razem z narządami zmysłów, a jego odizolowanie od nich może spowodować jedynie zaburzenia.
Odpowiedz
Elitarni: Ostatnie starcie

Dobry brazylijski film o Rio de Janeiro, lewackiej polityce, działalności policji, specjalnego oddziału szwadronów śmierci oraz gangów. Jakby co to film sensacyjny, a nie dokumentalny Oczko Film psuje trochę narracja, która tłumaczy wszystko tak jakby widz nie potrafił sam myśleć, ale pomijając ten szczegół film jest bardzo fajnie wykonany.

Obejrzałem też Adwokata z Bradem Pittem, Cameron Diaz, Penelope Cruz itd. Ogólnie dużo takich nazwisk, z którymi coś tam mi się kojarzy Język więc myślałem, że film będzie ok, ale dawno takiej nudy nie widziałem. Dziwaczne teksty, drętwe, idiotyczne, a wypowiadane tak jakby były nie wiadomo jak głębokie. Reżyserem filmu jest ten sam gościu, który zrobił Obcego, co też mnie zachęciło do obejrzenia.

Spoiler!
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Elitarni: Ostatnie starcie
A pierwszą część też widziałeś?
Odpowiedz
Nie wiem czy ten film jest ambitny, ale jest ciekawy, więc go tu umieszczę. Contracted. Historia laski która przespała się z jakimś nieznajomym kolesiem i na coś paskudnego zachorowała Duży uśmiech Bardzo paskudnego. Film ukazuje jej chorobową przemianę trwająca trzy dni. Na końcu zamienia się w.... Oczko Lubię takie filmy. Raczej odrażający, i można po nim stracić apetyt na seks.
http://www.filmweb.pl/film/Contracted-2013-655119

A tutaj drugi. Wolf Creek 2. ZNAKOMITY! Mick Taylor znowu w akcji, bardziej krwiożerczy, brutalniejszy, przebieglejszy. Nie potrzebuje żadnych masek, rękawic z kolcami, dziwnych akcesoriów - po prostu nóż, strzelba, tasak, łańcuchy. Scena z "quizem" po prostu świetna, a ostatnia fenomenalna. "There are people like me and people like you, and people like me eat people like you at beakfast and shit them out..."
http://www.filmweb.pl/film/Wolf+Creek+2-2013-600451
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a):A pierwszą część też widziałeś?

Nie, ale zrobię to.

Dziś obejrzałem Jak zostać królem. Bardzo dobry film; właśnie sobie czytam czy to co przedstawiono w filmie jest mniej więcej zgodne z prawdziwym życiem Dżordża VI.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
http://www.cda.pl/video/129817e6/Zniewol...-Lektor-PL

Każdy biały to sadysta, każdy bambo to aniołek ze skrzydełkami. Lewaccy propagandyści zapominają, że nikt przy zdrowych zmysłach nie niszczy swego inwentarza, a czarnych tak właśnie traktowano. W końcu niewolnictwo utrzymało się bez większych perturbacji przez ponad 200 lat, co wskazuje, że nie było tak czarno, jak to malują... Duży uśmiech Polecam mało wyrobionym widzom jak Baptiste: jak mu się spodobał Dżango, to spodoba i ta kaszanka.
Odpowiedz
Patafil napisał(a):http://www.cda.pl/video/12827389/Odmienn...-Lektor-PL

Stara dobra klasyka SF. Warto zwrócić uwagę, jak pobłądziły nauki kognitywistyczne w latach 60. Serio uważano wtedy, że doświadczenia w pobytem w komorze wodnej, gdy mózg odizolowany jest od wszystkich bodźców zewnętrznych, spowodują, że umysł sięgnie do gdzieś tam ukrytych, tytułowych ,,odmiennych stanów świadomości''. Dziś wiemy, że to była typowa freudowska bzdura. Mózg ewoluował razem z narządami zmysłów, a jego odizolowanie od nich może spowodować jedynie zaburzenia.
Ciekawie się przejawiające. Film jest straszny.
Odpowiedz
jagten
[Obrazek: Viola+Jacobsen+Mikkelsen+Jagten+Premiere...n-n-7l.jpg]
Odpowiedz
Ja już od dawna nie oglądam filmów. Ani tych ambitnych, ani nieambitnych.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Obejrzałem Her, świetny film, niewskazany dla facetów o słabych sercach 8)

Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz
"The Place Beyond the Pines"

http://www.filmweb.pl/film/Drugie+oblicze-2012-614352

Bardzo polecam. Choć Gosling i jego rola mocno przypomina tę z Drive to czy to tak źle? Dla tych, którym tamten film się spodobał napewno nie.
W zasadzie to pierwsza część filmu mnie tak wciągnęła, właśnie z nim. Potem z Cooperem już nie tak mocno ale tak czy owak film trzyma poziom cały czas.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Idiota jako sowietolog-amator poleca!

Odpowiedz
Idy marcowe z Goslingiem. Fajne, o polityce, o funkcjonowaniu amerykańskiego sztabu wyborczego jednego z polityków z frakcji demokratów.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Idy marcowe z Goslingiem. Fajne, o polityce, o funkcjonowaniu amerykańskiego sztabu wyborczego jednego z polityków z frakcji demokratów.
Mnie to się w pierwszej chwili z Juliuszem Cezarem skojarzyło. 'Et, tu Brutus contra me?' Myślałem, że Amerykańce nakręciły jakiś film o starożytnym Rzymie.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Mnie to się w pierwszej chwili z Juliuszem Cezarem skojarzyło. 'Et, tu Brutus contra me?' Myślałem, że Amerykańce nakręciły jakiś film o starożytnym Rzymie.
Drogi Nonku, widzisz cudze byki pod lasem, a swoich pod nosem... ,,Et tu, Brute, contra me?'' Disce puer latine! Duży uśmiech

PS. I dlaczego używasz angielskiego cudzysłowu? O ile wiem, to jest polskie forum, jakkolwiek z pewną liczbą polskojęzycznych...
Odpowiedz
korsarz napisał(a):Obejrzałem Her, świetny film, niewskazany dla facetów o słabych sercach 8)

Dzięki za linka!
Odpowiedz
bardzo ciekawy dla ateistów:

https://www.youtube.com/watch?v=aQbjsFEAjW8
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości