To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
Neuromanta napisał(a):A Rosjanie to weszli na nią aby w nią inwestować i dobrobyt powielać? Bez jaj. Samodzielności żadnej nie uzyskali, bo przy pierwszej okazji sprzedali ichni złodzieje całe państwo i osadzili ruską marionetkę ażeby kraść było łatwiej. Teraz mają przynajmniej widoki że większa część społeczeństwa nie będzie wegetować za 5 złotych dziennie. Poza tym Ukraina to nie Polska, tutaj masz całkiem mocne sektory, które Ukraińskie pozostaną i mają się całkiem dobrze. No i Europa się bardzo nie pali mimo wszystko do przyjęcia na łono Unii. Nic dziwnego. Mając tylu oligarchów, dość łatwo po przyjęciu mogą oni wykupować upadające zakłady. A w socjalizmie takich dostatek. A tylko przy wzroście mechanizacji rolnictwa i otwartych rynkach jak się proponuje, produkcję mogą kilkukrotnie zwiększyć i cały misterny system dopłat i limitów szlag trafi. To jest szansa dla unijnych przedsiębiorstw ale i ryzyko. Dlatego na umowach stowarzyszeniowych się pewnie skończy. Na wiele długich lat.

Pewnie tak.
Dla porządku, mi jest z grubsza obojętne kto cyckać będzie Ukrainę Oczko Jak długo tymi cyckającymi nie będziemy my, a na to widoków nie ma niestety.

Swoją drogą, ostatnio się coś aktywizują panslawiści. Widzę to w grupach rodzimowierczych i czuję w tym kremlowskie macki. Nasmarowałem krótką refleksję w tym temacie:
https://www.facebook.com/krzysztof.sowin...4833958152
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Seth napisał(a):Pewnie tak.
Dla porządku, mi jest z grubsza obojętne kto cyckać będzie Ukrainę Oczko Jak długo tymi cyckającymi nie będziemy my, a na to widoków nie ma niestety.

Swoją drogą, ostatnio się coś aktywizują panslawiści. Widzę to w grupach rodzimowierczych i czuję w tym kremlowskie macki. Nasmarowałem krótką refleksję w tym temacie:
https://www.facebook.com/krzysztof.sowin...4833958152

Od dawna to zauważałem, panslawistów jakoś tak dziwnie ciągnie w stronę Kremla. I to nie tylko tych rosyjskich, bo to by było w pełni zrozumiałe, ale także i naszych...
Gdyby jeszcze Kreml słynął z dobrego traktowania Słowian to bym może zrozumiał, ale w praktyce to nawet swoich, rosyjskich Słowian traktuje butem, a innych jeszcze gorzej.

I z ciekawostek, coś innego związanego z zagraniczną działalnością Rosji i co można w tym temacie robić:
http://www.foreignaffairs.com/articles/1...spymasters
Nations do not survive by setting examples for others. Nations survive by making examples of others.
Odpowiedz
Adam_S napisał(a):Od dawna to zauważałem, panslawistów jakoś tak dziwnie ciągnie w stronę Kremla. I to nie tylko tych rosyjskich, bo to by było w pełni zrozumiałe, ale także i naszych...
Gdyby jeszcze Kreml słynął z dobrego traktowania Słowian to bym może zrozumiał, ale w praktyce to nawet swoich, rosyjskich Słowian traktuje butem, a innych jeszcze gorzej.

Co ciekawe próbują realizować recepturę Dugina na konwersję heretyckiej łacińskiej Polski na tą "optymalną" już część imperium rosyjskiego. Anty-katolicka, anty-zachodnia retoryka, atak na konsumpcjonalizm, w chuj jakiejś pokrętnej ezoteryki i ta ciągła słowiańskość, braterstwo Słowian etc

Gdyby rodzimowiercy nie stanowili śmiesznego marginesu, to byliby dobrym materiałem na piątą kolumnę.

Adam_S napisał(a):I z ciekawostek, coś innego związanego z zagraniczną działalnością Rosji i co można w tym temacie robić:
http://www.foreignaffairs.com/articles/1...spymasters

Nic nowego. Ciekawi mnie natomiast czy nadmiernie prorosyjskie tendencje w pewnych środowiskach są tylko skutkiem padnięcia kremlowskiego przekazu na podatny grunt, czy jednak już działaniem ludzi, którzy za to dostają z Rosji pieniądze.
(...)

EH
Odpowiedz
Cytat:czy jednak już działaniem ludzi, którzy za to dostają z Rosji pieniądze.
Pytanie czy opłaca się inwestować w takie marginalne grupki?

Poza tematem: czy w Rosji rodzimowiersto jest popularniejsze niż w Polsce? Bo wiem że mają tam wiele zespół muzycznych (często metalowych) które promują rodzimowiersto, ale znów to może być tylko margines.
Odpowiedz
Seth napisał(a):Co ciekawe próbują realizować recepturę Dugina na konwersję heretyckiej łacińskiej Polski na tą "optymalną" już część imperium rosyjskiego. Anty-katolicka, anty-zachodnia retoryka, atak na konsumpcjonalizm, w chuj jakiejś pokrętnej ezoteryki i ta ciągła słowiańskość, braterstwo Słowian etc

Gdyby rodzimowiercy nie stanowili śmiesznego marginesu, to byliby dobrym materiałem na piątą kolumnę.
Pożyteczni idioci nie muszą być liczni by stanowić dobrą piątą kolumnę. Wystarczy by byli głośni. A jak są, to mogą w przyszłości stać się też liczni. Mogą potrzebować pomocnej ręki w tym, ale rosyjskie służby chętnie jej udzielą.

Seth napisał(a):Nic nowego. Ciekawi mnie natomiast czy nadmiernie prorosyjskie tendencje w pewnych środowiskach są tylko skutkiem padnięcia kremlowskiego przekazu na podatny grunt, czy jednak już działaniem ludzi, którzy za to dostają z Rosji pieniądze.
Pewnie kombinacja jednego i drugiego. Kreml nigdy nie pozbył się swoich płatnych agentów wpływu (tych szukać pod mniej i bardziej sławnymi, ale jednak, nazwiskami), ale też nigdy nie gardził całkowicie darmowymi i ochotniczymi użytecznymi idiotami, którzy przysługują się tak samo jak ci poprzedni, ale całkiem za darmo, tylko dlatego, że są idiotami. Niekiedy może ich nawet wspomóc, jak to kiedyś było z ruchami antywojennymi i nie tylko. Nawet niezbyt ważne co za bzdury tacy pożyteczni idioci wygadują, ważne że w taki czy inny sposób nakłaniają kraj w którym są do zrobienia czegoś na swoją niekorzyść, czy też na korzyść Rosji, nawet jeśli jest to tylko i wyłącznie odwracanie uwagi, sianie chaosu i robienie dymu, bo nawet to może się Rosji przydać, bo im więcej tacy napajacują, tym mniej uwagi zostanie poświęcone działalności Rosji, tym samym zmniejszając szansę, skalę i szybkość reakcji na tą działalność.

Xeo95 napisał(a):Pytanie czy opłaca się inwestować w takie marginalne grupki?

Poza tematem: czy w Rosji rodzimowiersto jest popularniejsze niż w Polsce? Bo wiem że mają tam wiele zespół muzycznych (często metalowych) które promują rodzimowiersto, ale znów to może być tylko margines.

Szacuje się na mniej niż milion. Tak więc znaczna liczba, ale ze względu na sam rozmiar populacji, a relatywnie to mniej niż 1%. Więc w sumie trochę więcej niż w Polsce na proporcję, dużo więcej na bezwzględną liczbę.
Nations do not survive by setting examples for others. Nations survive by making examples of others.
Odpowiedz
Seth napisał(a):...anty-zachodnia retoryka, atak na konsumpcjonalizm, w chuj jakiejś pokrętnej ezoteryki...

Cały ja. Pytanie tylko, czy jestem panslawistą, turańczykiem, bizantyjczykiem, bramińczykiem, chińczykiem, arabem albo jaszczurem z Oriona? A moze po prostu dziczą? :roll:
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Ciekawe skutki ruskiego embarga:

http:// www.portalspozywczy.pl/mieso/wia...01651.html

I chciałoby się rzec... A nie mówiłem :-D
Sebastian Flak
Odpowiedz
Cytat:The demented Polish government has probably signed the death warrant for humanity. The US Congress is complicit, because no hearings are held about the executive branch’s plans for initiating nuclear war.
http://www.paulcraigroberts.org/2014/06/...g-roberts/

Autor jest byłym doradcą prezydenta Regana. USA maję wojskową przewagę technologiczną, a reszta opiera sie na wirtualnym dolarze. Każda wojna to zerowanie liczników. USA mogą straszyć wojna nuklearną, aby nie dopuścić do załamania własnych finansów, co Chiny i Rosja mogą bez trudu zrobić. Można przyjąć, że straszenie wojną nuklearną jest forma obrony dolara. Przyparte do muru utraty panowania nad własną walutą i hegemoni światowej mogą stać się nieobliczalne.
Zgadzam się z autorem, ten wierno poddańczy wrzask naszych polityków jest rzeczywiście przejawem jakiegoś pokręconego obłąkania, rodzajem ujadania ratlerka, a napuszczanie społeczeństwa na Rosje jest zaś czysto instrumentalnym działaniem. O kolejnych rozpaczliwych przekrętach z obligacjami USA niedługo w właściwym temacie. Po prostu bitewkę na polach Ukrainy zawsze należy traktować w kategoriach globalnych.
Odpowiedz
Wilk napisał(a):Cały ja. Pytanie tylko, czy jestem panslawistą, turańczykiem, bizantyjczykiem, bramińczykiem, chińczykiem, arabem albo jaszczurem z Oriona? A moze po prostu dziczą? :roll:
Nie udawaj głupiego Roth.
Krytykowanie degeneracji swojej cywilizacji i poszukiwanie drogi odnowy to jedno (Twój casus). Jawny sabotaż ideolologiczny i kulturowy na rzecz cywilizacji innej, konkurencyjnej to już drugie. I to drugie się ociera o zdradę.

O, kolejny argument koronny panslawistów-rodzimowierców:
http://tajnearchiwumwatykanskie.wordpres...-ukrainie/
Miejsce imperialistycznego Zachodu dybiącego na Słowian zajęli Żydzi.

Adam_S napisał(a):Pożyteczni idioci nie muszą być liczni by stanowić dobrą piątą kolumnę. Wystarczy by byli głośni. A jak są, to mogą w przyszłości stać się też liczni. Mogą potrzebować pomocnej ręki w tym, ale rosyjskie służby chętnie jej udzielą.

Pewnie masz rację. Skoro punkty traci katolicyzm, to mogą je dostać amatorzy tańczenia wokół ognia w noc Kupały. I nieszkodliwe oszołomy staną się użytecznym narzędziem wpływu.
(...)

EH
Odpowiedz
Seth napisał(a):Nie udawaj głupiego Roth.
Krytykowanie degeneracji swojej cywilizacji i poszukiwanie drogi odnowy to jedno (Twój casus). Jawny sabotaż ideolologiczny i kulturowy na rzecz cywilizacji innej, konkurencyjnej to już drugie. I to drugie się ociera o zdradę.

O właśnie! Bo w tych wszystkich atakach na konsumpcjonizm, czy to w postaci filmów czy innych dzieł, jest prawda, chociaż często wyolbrzymiona dla spotęgowania efektu.

Często konsumpcjonizm atakują jacyś lewicowi artyści, którzy sami ten konsumpcjonizm napędzają po przez swoje wywrotowe hasła uderzające w fundamenty kultury. Lewicowi artyści nawet nie sugerują, żeby powrócić do tradycyjnych wartości, oni po przez swoje dzieła mówią "buntuj się, wywróć wszystko do góry nogami!". Cała ta lewicowa zgraja atakująca konsumpcjonizm, to kolejny odłam marksistów kulturowych.

Oczywiście nie wszyscy atakujący zombie-konsumpcjonizm to lewacy. Ksiądz w kościele na pewno wyciąga zupełnie inne wnioski z konsumpcjonizmu niż marksista kulturowy.
Odpowiedz
Pansłowianizm jest utopią. Słowianie są podzieleni kulturowo na Bizancjum i Rzym i nie da sie tego przeskoczyć. Jeśli mamy obecnie głosy za pansłowianizmem, to wynikają one z destrukcji kultury łacińskiej. W miejsce pustki musi w końcu coś wejść.
Odpowiedz
@Adam S: większa popularność rodzimowierstwa w Rosji wynika być może z tego ormalnym upadku komuny większego znaczenia zaczyna nabierać religia. Kościoły rodzimowiercze wykroily sobie część tortu jakim są nowo.nawróceni niewierzący.
Odpowiedz
Jon Stewart nabija się z Obamy

http://www.youtube.com/watch?v=KvH73m_XGn0
Odpowiedz
Seth napisał(a):Nie udawaj głupiego Roth.

Zdrajca cywilizacji zachodniej. Szczęśliwy A jeżeli ktoś krytykuje konsumpcjonizm, to najpewniej lewak albo panslawista. Szczęśliwy Ale to nie ja. Mnie Putin wysyła czeki za krecią robotę. :lol2:

btw. odpisuję Sethowi z jego komputera, siedząc w jego mieszkaniu, i mając go po swojej lewej stronie... o właśnie to czyta!
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Wilk napisał(a):A jeżeli ktoś krytykuje konsumpcjonizm, to najpewniej lewak albo panslawista.
Tak samo jak ktoś jest ateistą i krytykuje kościół, to najpewniej lewak. Ale nie zawsze :roll:
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a):Tak samo jak ktoś jest ateistą i krytykuje kościół, to najpewniej lewak. Ale nie zawsze :roll:

Nie. Nie tak samo. Krytyka konsumpcjonizmu, jako jednego z kilku znamion schyłku i upadku, to stała cecha prawicy, przy czym mam na myśli Prawicę a nie to nędzne nic nie warte mieszczańskie coś, co dziś jest określane mianem prawicy (te wszyskie po, pisy, srisy, i inne nieszczególnie ciekawe ruchy pariasów).
Odpowiedz
Wilk napisał(a):Nie. Nie tak samo. Krytyka konsumpcjonizmu, jako jednego z kilku znamion schyłku i upadku, to stała cecha prawicy

I jakie wnioski wynikają z tej krytyki? Jakie jest lekarstwo?
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a):I jakie wnioski wynikają z tej krytyki? Jakie jest lekarstwo?

Na początek zrozumienie. Ślepy musi odzyskać wzrok nim zacznie prowadzić innych; zainfekowany musi się wyleczyć i umocnić, nim zacznie leczyć innych.
Odpowiedz
USA nowi naziści. Jak Ameryka zabija podludzi.

Dr.Paul Craig Roberts były sekretarz skarbu za Reagana
http://www.youtube.com/watch?v=exrZoRkiqcQ
Odpowiedz
Gladiator napisał(a):USA mogą straszyć wojna nuklearną, aby nie dopuścić do załamania własnych finansów, co Chiny i Rosja mogą bez trudu zrobić.

Tak tak wszechpotężne światowe mocarstwo Rosja już, już rzuci USA na kolana. :lol2:

Tak napisał pan X na blogu Y zatem to prawda. :]

Tak samo jak 10 lat temu, jak 20 lat temu, 30 lat temu, 40 lat temu...

Łączny, gospodarczy, demograficzny, naukowy, etc potencjał Rosji jest sześciokrotnie niższy od amerykańskiego i niewiele mniej od chińskiego. W dodatku sytuacja zmienia się coraz bardziej na jej niekorzyść. Dlatego Rosja jako samodzielny podmiot "mocarstwowy" nie liczy się w ogóle Ani jako przeciwnik USA, ani jako "sojusznik" Chin. Co najwyżej jako wasal, a właściwie masa upadłościowa

pitbbpl

Cytat:Dr.Paul Craig Roberts

I znów ten sam pan X :lol2:
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości