Hehe
|
Nagminne błędy Polaków
|
|
06.07.2014, 21:46
Hehe
08.08.2014, 11:35
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64 Dołączył: 01.2009 Reputacja: 60 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
LUDZIE, JESTEM ŁAGODNY Z NATURY, ALE CZASAMI MAM OCHOTĘ WYCIĄGNĄĆ KAŁACHA I NIEKTÓRYCH ROZSTRZELAĆ.
LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE, LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE. Tym razem dla FlauFlya. JASNE?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
08.08.2014, 21:32
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Po co tak dużą ilość słów powtarzasz? Nie rozumię...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
08.08.2014, 21:38
Liczba wątków: 64 Dołączył: 01.2009 Reputacja: 60 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany lumberjack napisał(a):Po co tak dużą ilość słów powtarzasz? Nie rozumię... :lol2: Rozbawiłeś mnie, Lumberjacku.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
08.08.2014, 22:20
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
A wkużydź chciałem. Wtedy to ja byłbym rozbawiony.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
09.08.2014, 12:57
Tangus
Unregistered
Otwarłem ten wątek, paczę a tu nonkonformista tylko błendów popełnia. Włanczam się więc do tej dyskusji, i połuczam nonkonoformiste, że :
LICZBA POLICZALNE, ILOŚĆ NIEPOLICZALNE to są nie poprawne zwroty i nie czeba ich tak dużo powtarzać, to bez sęsu. Pozdrawiam serdecznie
12.08.2014, 14:33
zefciu
Unregistered
No właśnie. Ja też nie pojmuję, czemu nonkonformista napisał to taką ilość razy. Czyżby twierdził, że dzięki liczbie tekstu kogoś czegoś nauczy?
12.08.2014, 16:16
Liczba wątków: 64 Dołączył: 01.2009 Reputacja: 60 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany zefciu napisał(a):No właśnie. Ja też nie pojmuję, czemu nonkonformista napisał to taką ilość razy. Czyżby twierdził, że dzięki liczbie tekstu kogoś czegoś nauczy?
12.08.2014, 19:26
A ja chciałem podkreźlidź, rze podoba mi siem działalnośdź Nąkonformizdy, poniewasz ludzie są nie doedukowywowane i tszeba im własznie powdażać ciongle jak poprawnie po polskiemu pisadź. Lucie to straszne tłóki.
---
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
12.08.2014, 20:00
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Skoro Nonk taki mundry, to niech wytłumaczy czy pieniądze są policzalne?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
12.08.2014, 20:10
zefciu
Unregistered Sofeicz napisał(a):Skoro Nonk taki mundry, to niech wytłumaczy czy pieniądze są policzalne?A miałeś kiedyś 10 pieniędzy?
12.08.2014, 20:13
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Miałem nawet 11. I ciągle je liczę. One ogólnie służą do przeliczania.
12.08.2014, 21:46
Liczba wątków: 64 Dołączył: 01.2009 Reputacja: 60 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany Sofeicz napisał(a):Skoro Nonk taki mundry, to niech wytłumaczy czy pieniądze są policzalne?Nie są. Pieniądze są traktowane jako wielka, nieodróżnialna od siebie masa, więc ilość pieniędzy, ale liczba banknotów dziesięciozłotowych.
12.08.2014, 21:52
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia Nonkonformista napisał(a):Nie są. Pieniądze są traktowane jako wielka, nieodróżnialna od siebie masa, więc ilość pieniędzy, ale liczba banknotów dziesięciozłotowych. A Żyd siedzi i liczy pieniądze. Głupi nie wie, że są niepoliczalne? Cytat:Obrazek przedstawiający Żyda liczącego pieniądze należy powiesić przy drzwiach wyjściowych z domu/mieszkania po lewej stronie od drzwi (od serca?), i wychodząc należy na niego spojrzeć, a wtedy będzie się miało szczęście w interesach.
12.08.2014, 21:57
Liczba wątków: 64 Dołączył: 01.2009 Reputacja: 60 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany Cytat:A Żyd siedzi i liczy pieniądze.Można też liczyć ziarenka piasku gdy ktoś się uprze, ale nie to nie znaczy, że piasek jest policzalny. Sofeiczu, on liczy wartości banknotów i monet. Per analogiam: można liczyć ziarenka ryżu, ale to ziarenka są policzalne, lecz nie sam ryż. Podobnie jest z pieniędzmi. Można je liczyć /jak ziarenka ryżu/, ale to ich wartości wyrażone w określonej walucie są policzalne. Mam nadzieję, że teraz cię przekonałem. Już zefciu zwrócił ci na to uwagę. Tak jak nie powiesz: mam dziesięć ryżów /bo co to znaczy 10 ryżów? 10 worków?/, tak samo nie powiesz: mam 10 pieniędzy /10 worków, walizek, monet, banknotów?/
12.08.2014, 22:10
Spoko - ja tylko zwróciłem uwagę na paradoks, że coś co służy właśnie do liczenia, samo w sobie jest niepoliczalne.
I to jest piękne.
12.08.2014, 22:19
Liczba wątków: 64 Dołączył: 01.2009 Reputacja: 60 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany Sofeicz napisał(a):Spoko - ja tylko zwróciłem uwagę na paradoks, że coś co służy właśnie do liczenia, samo w sobie jest niepoliczalne.Tak, to prawda. To inną kwestią są pluralia tantum w j. polskim: jedna sztuka jest określana liczbą mnogą. To dopiero paradoks: sanie, spodnie, drzwi, skrzypce, nożyczki, imieniny, urodziny. W takiej sytuacji gdy chcemy coś policzyć nie piszemy/mówimy: dwa drzwi, lecz tylko dwoje drzwi, skrzypiec, sań itd.
12.08.2014, 22:25
I jeszcze jedno.
Dlaczego głoskę nosową "ą" tak zapisujemy, chociaż wymawiamy wyraźnie jako "o" z ogonkiem.
12.08.2014, 22:43
Liczba wątków: 64 Dołączył: 01.2009 Reputacja: 60 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany Sofeicz napisał(a):I jeszcze jedno.Kwestia umowna: tutaj pokrótce o nosówkach i samogłoskach długich:
Edycja: jako ciekawostkę dopiszę, że a nosowe występuje w języku kaszubskim, który ma w związku z tym trzy nosówki.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|