To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
Soul33 napisał(a):Czy to zachwycanie się Putinem i ruską armią redukuje lęk w znaczącym stopniu?

Życie wg zachodnich wartości, w nieustającym dążeniu do zdobycia własności, pieniędzy i należności, w ciągłym dążeniu do osiągnięcia nadrzędności nad innymi ludźmi i podporządkowania ich sobie i tak pozbawione jest sensu. Przestań bać się więc śmierci a przestaniesz bać się i Putina.

Homo sapiens to takie zwierzę, że przystosuje się do każdych warunków. Kiedy za oknem ujrzy grzyba atomowego pierwsze co to pobiegnie do barku, żeby złote fanty pochwycić i przycisnąć mocno do piersi.
Odpowiedz
krystkon napisał(a):Życie wg zachodnich wartości, w nieustającym dążeniu do zdobycia własności, pieniędzy i należności, w ciągłym dążeniu do osiągnięcia nadrzędności nad innymi ludźmi i podporządkowania ich sobie i tak pozbawione jest sensu.
Nie żyję w taki sposób, jak tu opisałeś i moje życie jak najbardziej ma sens. Ale przyjmij wyrazy współczucia Oczko

krystkon napisał(a):Przestań bać się więc śmierci a przestaniesz bać się i Putina.
Uważam podobnie, choć ciężko byłoby mi to zweryfikować, bo nie boję się ani śmierci, ani Putina.
Odnosiłem się tylko do apokaliptycznych postów pitbbpl.
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
Odpowiedz
Wojska rosyjskie właśnie wkroczyły na teren Ukrainy. Coś te pilastrowe wróżby się od początku nie sprawdzaja :lol2:
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz
Podoba mi się to.

http://m.forsal.pl/makroekonomia/polityk...m-rolnikom

Łukaszenko dalej zyskuje na wojnie. Najpierw wycyckał Putina na mld dolców zysku z przerobu rosyjskiej ropy, teraz chce doić Rosjan na reeksporcie i przy okazji zabezpieczyć się przed sankcjami ze strony UE, bo w swoich upychających produkty na Białorusi bić nie będą i w zasadzie stanie się niezależny. Białoruś utyje na tych sankcjach i gospodarczo i politycznie. A że zyska i Polska to tym lepiej. Ciekawe czy polskie produkty z Białorusi popłyną do Kaliningradu? Przemysł przetwórstwa żywności tam zdycha, a bez świeżych dostaw tysiące ludzi zostanie bez pracy. Tym lepsza jest dla naszych rolników sytuacja że na Białorusi jest susza, więc pójdzie więcej towaru na pokrycie zapotrzebowania. Ciekawi mnie na ile uda się pokryć straty z embarga takim omijaniem? Zasadniczo wyniknie z tego zacieśnieni więzów gospodarczych z Białorusią i niwelowanie strat a sama Białoruś wzbogaci się kosztem Rosjan i dość znacznie uniezależni.
Sebastian Flak
Odpowiedz
korsarz napisał(a):Wojska rosyjskie właśnie wkroczyły na teren Ukrainy. Coś te pilastrowe wróżby się od początku nie sprawdzaja :lol2:

Oficjalnie? Daj jakiś link.
Sebastian Flak
Odpowiedz
A wydawało się że sankcje są nic nie warte i potrzeba mocniejszych...

http://kresy24.pl/55271/sankcje-usa-zarz...4-mld-usd/
Sebastian Flak
Odpowiedz
Trochę niepokoi mnie myśl o tym, że jeśli Rosja znajdzie się w naprawdę złej sytuacji gospodarczej, to w desperacji będzie mogła zrobić coś naprawdę głupiego.

Widzieliście te zdjęcia?
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/skutki-r...pach/t4ved
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Widzieliście te zdjęcia?
Kurde...
Rosja to kraj spory w sumie.
I co?
W tym kraju nie są w stanie zasadzić kartofli???
Już tak od stu lat im rolnictwo nie idzie...

Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Trochę niepokoi mnie myśl o tym, że jeśli Rosja znajdzie się w naprawdę złej sytuacji gospodarczej, to w desperacji będzie mogła zrobić coś naprawdę głupiego.

Widzieliście te zdjęcia?

Pociesze cie, USA tez jest bankrutem. I niewykluczone, ze oba kraje beda parly do wielkiej wojny:

Cytat: 2014-02-12 06:57

By uniknąć groźby niewypłacalności państwa, Izba Reprezentantów zgodziła się we wtorek na podniesienie limitu długu USA do 15 marca 2015 roku. To zwycięstwo Demokratów i Białego Domu, bo przyjęta ustawa nie jest obarczona żadnymi warunkami ze strony Republikanów.
Za ustawą o podniesieniu limitu długu powyżej 17,2 bilionów dolarów - czyli kwoty, na jaką obecnie opiewa - głosowało 221 kongresmenów, a przeciw było 201. Za byli niemal wszyscy Demokraci i tylko 28 Republikanów.
Ustawę w tej sprawie musi jeszcze przyjąć Senat, w którym jednak nie powinno być z tym problemów zważywszy na większość Demokratów w tej izbie. Wówczas USA unikną choćby częściowej niewypłacalności, która - jak przestrzegał minister finansów Jack Lew - groziłaby krajowi już od końca lutego, gdyby Kongres nie zgodził się do tego czasu na zwiększenie limitu zadłużenia.
Przyjęta we wtorek przez zdominowaną przez Republikanów Izbę ustawa nie jest obarczona żadnymi warunkami, co jest sytuacją wyjątkową. W ostatnich latach Republikanie zawsze uzależniali zgodę na podniesienie określanego w USA ustawą limitu długu od ustępstw Demokratów i Białego Domu w innych sprawach, np. cięć wydatków rządowych.
Przewodniczącemu Izby, Republikaninowi Johnowi Boehnerowi nie udało się jednak wypracować takiej propozycji z warunkami dla Demokratów, która uzyskałaby poparcie wymaganej większości Izby. Upadła propozycja części Republikanów, by zażądać ograniczenia znienawidzonej przez nich reformy o ochronie zdrowia tzw. Obamacare, a także by żądać od rządu zgody na budowę kontrowersyjnego ropociągu Keystone XL, dzięki któremu kanadyjska ropa będzie mogła płynąć do USA.
Wobec widma zbliżającego się kolejnego kryzysu budżetowego, Boehner zgodził się więc przedłożyć pod głosowanie tzw. czystą ustawę, czyli taką, jaką postulowała administracja prezydenta Baracka Obamy. Znalazła się grupa Republikanów, by uzbierać niezbędną większość do jej przyjęcia.
Już po głosowaniu w Izbie lider demokratycznej większości w Senacie Harry Reid zapowiedział, że również szybko przedłoży ustawę pod głosowanie senatorów. "W międzyczasie chcę pochwalić przewodniczącego Boehnera za to, że podjął słuszną decyzję. Mam nadzieję, że to zdroworozsądkowe podejście będzie kontynuowane także w dalszej części roku, bo mamy wiele do zrobienia" - powiedział Reid.
Przywództwo Republikanów nie chciało stawiać sprawy na ostrzu noża i ryzykować powtórzenia się sytuacji z października, gdy z powodów sporów budżetowych w Kongresie rząd został niemal sparaliżowany na 16 dni, a setki tysięcy pracowników federalnych wysłano na przymusowe urlopy. Większość Amerykanów winą za ten kryzys obarczyła Republikanów, którzy w zamian za zgodę na ustawę budżetową bezskutecznie próbowali wymusić na Demokratach uchylenie Obamacare.
W USA ponownie zaczął obowiązywać w piątek zakaz dalszego zadłużenia kraju, gdyż wygasło osiągnięte jesienią w Kongresie porozumienie, zawieszające limit długu do 7 lutego. W konsekwencji od piątku ministerstwo finansów straciło możliwość emitowania obligacji do regulowania rządowych rachunków. By odsunąć widmo niewypłacalności w czasie, ministerstwo poinformowało też o wprowadzeniu "nadzwyczajnych środków" na rzecz oszczędzania dostępnych w państwowej kasie funduszy.
Diejenigen, die entscheiden, sind nicht gewählt, und diejenigen, die gewählt werden, haben nichts zu entscheiden - Horst Seehofer, CSU.
Odpowiedz
idiota napisał(a):Kurde...
Rosja to kraj spory w sumie.
I co?
W tym kraju nie są w stanie zasadzić kartofli???
Już tak od stu lat im rolnictwo nie idzie...

Wszystko sprowadza się do ustroju. Jak widać ten wciąż nie jest poprawny bo ani nie są samowystarczalni, choć zajmują pół globu ani też nie potrafią zaspokoić własnych najpilniejszych potrzeb. Słyszałem, że niektórym zdarza się nawet psa wrzucić do garnka.

Wadliwe zasady, złe prawo, niepoprawna hierarchia społeczna.

Z całą pewnością istnieje lepszy ustrój od współczesnego.
I tu mała podpowiedź z mojej strony - ustrój w którym władza jest trwale rozproszona, nadrzędne jednostki działają w interesie swoim i podporządkowanych a podporządkowani szanują jednostki nadrzędne za podejmowanie słusznych decyzji w interesie ogółu.

lumberjack napisał(a):Trochę niepokoi mnie myśl o tym, że jeśli Rosja znajdzie się w naprawdę złej sytuacji gospodarczej, to w desperacji będzie mogła zrobić coś naprawdę głupiego.

Widzieliście te zdjęcia?

Nie ma żartów. Rosja może coraz agresywniej prowokować i może okazać się, że sama Ukraina nie wystarczy bo ona półek w sklepach nie wypełni.

Jak się systemy finansowe zaczną walić i dodruk makulatury w niczym nie pomoże to na pewno jakaś atomówka przypadkiem wypali, że niby terroryści czy coś.
Odpowiedz
Obiecane screeny z forum KNP. Moje nazwisko ocenzurowałem (reszty mi się nie chciało). Jak ktoś chce je poznać to do dzieła. Zielonym kolorem zaznaczyłem moje posty w których prosiłem o przeczytanie poprzednich postów bo gadali od nowe bzdury.
http://imgur.com/a/KbmAj

PS. Takich rozmów przeprowadziłem tam jeszcze kilka. W jednym wypadku gościu nie podawał żadnych (!) danych tylko swoje opinie, żądał za to ode mnie danych. Gdy je dostał to marudził że ,,be bo żydolewactwo" itd.

pilaster napisał(a):Satelitów to Rosja dzisiaj już nie ma za wiele. Raptem trzech, z których dwóch już się rozgląda za zmianą patrona.
Jacy to satelici?

Pilastrze, pisałeś też że po upadku Rosji Polska zawrze unię z Białorusią i Ukrainą (nie mogę znaleźć tego postu). Co Polska z tego będzie miała? I jakie są przesłanki by tak sądzić? Bo jak dla mnie równie dobrze można by było mówić w '70 że po upadku ZSRR Niemcy stworzą unię z Polska, a Austria z Czechosłowacją i Węgrami. Tak, wszystkie te kraje są teraz w Unii Europejskiej ale to nie samo co unia kilku sąsiadów.

EDIT:
Co do KNP:
Cytat:Do przyjaciół kuców zachwycających się Putinem:
Szanowny przyjacielu Kucu,
Czy jako radykalny wolnorynkowiec, zatwardziały obrońca wolności człowieka i zdecydowany przeciwnik wszystkiego co państwowe...
popierasz interwencjonizm Putina? Budowanie państwowych firm rolniczych? Hmm, nie? No to może zwiększanie podatków w celu finansowania państwowych programów socjalnych? Też nie? No to może popierasz ograniczenia w dostępie do broni wśród zwykłych obywateli? Znowu nie? No to może podoba Ci się, że Putin za pieniądze podatników buduję fabryki samochodów, których nikt nie chce kupować, więc idzie krok dalej, nakłada 200% cła na samochody spoza Rosji, a później jeszcze ratuje państwowego producenta samochodów pieniędzmi podatników i robi to co roku za każdym razem obiecując, że będzie lepiej? A może podobają Ci się nowe propozycje zmian w prawie dotyczące obywateli Rosji posiadających drugie obywatelstwo przewidujące zakaz opuszczania kraju do czasu zdecydowania się, które obywatelstwo chcemy zatrzymać, a którego chcemy się pozbyć? Hmm, a może podoba Ci się ustalanie przez państwo minimalnych cen na alkohol i papierosy? Albo może popierasz wypłacanie odszkodowań przez państwo w przypadku, gdy komuś woda zaleje dom, bo wybudował się na terenach zalewowych? Hmm, może jeszcze to... popierasz nowe przepisy wprowadzające obowiązek podawania danych paszportowych przy logowaniu się do publicznej sieci Wi-Fi? A może popierasz utrzymywanie kolei państwowych z pieniędzy podatników? Lub finansowanie produkcji filmowych z budżetu państwa?
Nie? To dlaczego wspierasz Putina? Bo chcesz zrobić na złość mainstreamowi? Kucu, ogarnij się, nie tędy droga.
Odpowiedz
Niemcy to raczej unię niemiecko-niemiecką zawarli. Natomiast Austria to mały kraj bez specjalnych bonusów w politycznie spokojnym regionie (po upadku ZSRR) i trzeba by znaleźć zalety sojuszu. No i te zalety musiały by być większe od wad a do tego zniwelowanemusiały by być animozje narodowe. Szans na to nie widzę. Z Polską jest już inaczej. Średniej wielkości państwo w strategicznym regionie z dostępem do Morza i kilkoma poważnymi portami w dodatku na osi wsch.-zach., pn.-pd. w sąsiedztwie państw albo podobnej wielkości albo sporo mniejszych. W dodatku zagrożeni przez inne państwo otwarcie dokonujące zmiany granic. Taki odpowiednik Krzyżaków napędzający konsolidację sąsiadów i zacieśnienia więzów, militarnych, gospodarczych i politycznych. Nie bez powodów rosyjska propaganda wywołuje do tablicy marę Rzeczpospolitej, w końcu R 2.0 to najczarniejszy koszmar Putina. A nawet symboliczne akty jak powołanie wspólnej brygady pol-ukr-lit w Lublinie urasta do rangi zamiarów inwazji. Taka samospełniająca się przepowiednia napędzana przez lęki Rosjan. Chyba im trauma po zdobyciu Moskwy do tej pory nie przeszła :-D
Sebastian Flak
Odpowiedz
Nie lepiej po prostu wciągnąć je do UE i NATO? Zakładając że te istniałyby nadal i nadal miałyby znaczenie.
Odpowiedz
Ja tam o unii personalnej nie mówię przecież :-D Zacznie się raczej od wciągnięcia do grupy wyszechradzkiej wszystkich w okolicy a potem do NATO i UE. Samo to da podstawy pod dalsze zacieśnianie więzów. W wariancie optymistycznym skończy się na międzymorzu. W wariancie mniej optymistycznym kraje bałt. i wschodnie będą chciały znaleźć przeciwwagę w próżni po Rosji i jakiegoś partnera lobbującego za nimi i dostarczającego technologii. Tutaj zostają tylko kraje Skandynawskie i Polska, bo Niemcy raczej będą się starały utrzymać swoją strefę wpływów i prostowania postsowieckich gospodarek się nie podejmą. To już widać po próbach dogadania się z Rosjanami co do Ukrainy. A co do korzyści z bliższych sojuszy to warto zwrócić uwagę na to jak się układa nam z państwami z UE i NATO i tymi będącymi też w enigmatycznej Grupie Wyszechradzkiej. Litwa jest schizofreniczna i buduje sobie politykę na antypolskim nacjonalizmie, Łotwa co prawda zachęca Polskę do podjęcia się wysiłku i konsolidacji z państwami nadbałtyckimi ale już Estonia idzie w stronę Finlandii. Słowacja i Węgry są natomiast dość przyjaźnie nastawione a Czechy co by o nich nie mówić są dość neutralne. Wspólna platforma chociaż kulawa jednak pozwala np. na wzmocnienie głosu w UE (czy blokowaniu inicjatyw) w sprawie gazu łupkowego. No i na pewno nie prowadzi do pogorszenia stosunków. Tacy Litwini w l. 90 byli do Polaków w znaczącej większości przychylni i uważali stosunki państwowe za dobrosąsiedzkie. Dzisiaj nie musze chyba mówić jak to spieprzono...
Sebastian Flak
Odpowiedz
Odnosząc się do sojuszy to dość często powtarzane pojęcie w niemieckich mediach brzmi "Deutschland profitiert".

Kiedy najbogatszy "profitiert" a najbiedniejszy nie "profitiert" to nie wróży nic dobrego. I w niczym nie pomogą tu nawoływania Wałęsy uradowanego profitami w kwotach po 50 tys $$$ za wykład idioty, że UE winno stać się jednym państwem.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Obiecane screeny z forum KNP. Moje nazwisko ocenzurowałem (reszty mi się nie chciało). Jak ktoś chce je poznać to do dzieła. Zielonym kolorem zaznaczyłem moje posty w których prosiłem o przeczytanie poprzednich postów bo gadali od nowe bzdury.
http://imgur.com/a/KbmAj

PS. Takich rozmów przeprowadziłem tam jeszcze kilka. W jednym wypadku gościu nie podawał żadnych (!) danych tylko swoje opinie, żądał za to ode mnie danych. Gdy je dostał to marudził że ,,be bo żydolewactwo" itd.

Zabawne, że tamci goście chwaląc Putina całkiem dosłownie chwalą jego socjalistyczne zapędy, podając argumenty jakich próżno szukać w Książeczce Retoryki Kuca. Bo co wychwalają? Że Putin dba o swoich obywateli. A na jakiej podstawie tak twierdzą? Że popiera go przygniatająca większość Rosjan.
Odpowiedz
"Ukraińska radykalna nacjonalistyczna partia Prawy Sektor zagroziła władzom zbrojnym marszem na Kijów, jeśli w ciągu 48 godzin nie zostaną zwolnieni jej stronnicy - podała agencja ITAR-TASS, powołując się na oświadczenie na stronie internetowej partii."

"W przypadku niewypełnienia naszych żądań będziemy zmuszeni w ciągu 48 godzin wycofać wszystkie nasze pododdziały z linii frontu, ogłosić mobilizację rezerwowych batalionów i rozpocząć marsz na Kijów w celu przeprowadzenia "szybkich reform" w MSW" - czytamy w oświadczeniu Prawego Sektora.

HAHAHAHAHA. Będą się teraz żreć między sobą, a może i zabijać.

Putin musi się teraz turlać ze śmiechu, wymarzona sytuacja :lol2:
Odpowiedz
No co ty, banderowcy będą iść na Kijów? To oni tam nie żądzą?
Czyżby ty i tobie podobni robili sobie dotychczas z gęby cholewę?
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Widocznie zaczęli ich w Kijowie usuwać bo stali się niebezpieczni. A to wyraźnie się im nie spodobało.

HAHAHA. Nie mogę przestać się śmiać.

http://fakty.interia.pl/raport-zamieszki...wsOfTheDay
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):HAHAHAHAHA. Będą się teraz żreć między sobą, a może i zabijać.

Cieszy Cię to, że ludzie będą się zabijać ?

pitbbpl napisał(a):Widocznie zaczęli ich w Kijowie usuwać bo stali się niebezpieczni. A to wyraźnie się im nie spodobało.

Kto ich uznał? Przecież jeszcze niedawno głosiłeś, że w Kijowie banderowcy rządzą. Sami uznali się za niebezpiecznych i zaczęli się usuwać ale im się to nie spodobało?

Cytat:
HAHAHA. Nie mogę przestać się śmiać.
Poznasz głupiego po śmiechu jego Uśmiech Zresztą, ten śmiech wygląda mi na coraz bardziej nerwowy Uśmiech
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości