To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Dziękuję ci Nonkonformisto ale dalej nie wiem czy wciąż można używać czy już nie można.
Odpowiedz
Można używać.
Idź w pokoju i głoś Evangelyę Polska Ięzyka.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Można.
Ale jednocześnie musisz pamiętać, że taka konstrukcja nie jest obojętna stylistycznie i powinna być stosowana świadomie, np. jako wyróżnienie mające ubarwić wypowiedź albo zwrócenie szczególnej uwagi interlokutora.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Exodim i Nonkonformista odpowiedzieli byli na moje pytanie a Żarłak i Sofeicz jeszcze swoje dodali.

Dziękuję Wam wszystkim.
Odpowiedz
Nie widzę dobrego wątku, więc tutaj wrzucam dla tych, którzy nie ogarniają dlaczego należy szanować i kultywować swój język:

https://www.ted.com/talks/suzanne_talhou...book-share
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Nie widzę dobrego wątku, więc tutaj wrzucam dla tych, którzy nie ogarniają dlaczego należy szanować i kultywować swój język:

https://www.ted.com/talks/suzanne_talhou...book-share

Akurat jakby ciapaci przestali charczeć i zaczeli mówić po ludzku, tragedii by nie było Oczko
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Seth napisał(a):Akurat jakby ciapaci przestali charczeć i zaczeli mówić po ludzku, tragedii by nie było Oczko
Mówisz o Holendrach?
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Mówisz o Holendrach?

Holendrzy to Niemcy co po pijaku po angielsku gadać próbują Oczko
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Seth napisał(a):Holendrzy to Niemcy co po pijaku po angielsku gadać próbują Oczko
Holenderski jest uroczo między niemieckim a angielskim.
Odpowiedz
Znalazłem coś ciekawego: może niektórzy rodacy wreszcie będą mieć w domu włączniki /nie włanczniki/.

"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Instrukcja na dole strony była bodaj dwuzdaniowa. Jakież to straszne pułapki językowe na radosnych, nieskażonych myślą, nieświadomych zagrożenia analfabetów mogły jeszcze czychać w tej instrukcji?

Czyhać, Socjopapo!
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Kurwa... Jak ja mogłem to tak napisać?:lups:
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Kurwa... Jak ja mogłem to tak napisać?:lups:
To "h" w tym miejscu jest jakieś nie takie. Nawet mnie zdarza się zawahać przy wyrazach typu czyhać, bohater czy alkohol Duży uśmiech
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
To przykład tego jak kontakt ze zdegenerowanymi językowo treściami wpływa na kompetencje językowe - w starych, dobrych czasach kiedy nie miałem internetu i kontaktu z ludźmi, którzy stawiają kropki w tytule czy piszą "tyś." taki błąd by się nie zdarzył.Smutny
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):To przykład tego jak kontakt ze zdegenerowanymi językowo treściami wpływa na kompetencje językowe - w starych, dobrych czasach kiedy nie miałem internetu i kontaktu z ludźmi, którzy stawiają kropki w tytule czy piszą "tyś." taki błąd by się nie zdarzył.Smutny
E tam. Po prostu starzejesz się. Oczko
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
[Obrazek: 18d0846080_ic_sobie_stond_jusz.jpg]
Odpowiedz
Prawda w oczy kole. A tu zegar tyka i kolejne neurony się degenerują. Uśmiech
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
[Obrazek: generImg.php?insbox1=Ja+Ci+kurwa+dam&ins...3=62&fin=1]
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):[Obrazek: 18d0846080_ic_sobie_stond_jusz.jpg]

... bo tó żondzi ksionc:p

A ja pamiętam jak w szkole średniej nie pasowała nam z koleżanką pisownia słowa "chaos", wizualnie zdecydowanie lepiej się prezentował "haos" i zdecydowałyśmy, że w listach do siebie (Boże święty, wtedy się jeszcze listy pisywało:lol2Uśmiech taką właśnie wprowadzamy pisownię.
Odpowiedz
Jak tu człeka ch.. może nie strzelić, jak czyta takie cuś.
Cytat:Przy okazji niedawnego wydarzenia Adobe – Create Now, miałem sposobność przeprowadzić wywiad z jednym z najbardziej znanych ewangelistów tej firmy na świecie – Rufusem Deuchlerem. Rufus jest światowym designerem, a jako ewangelista Creative Cloud i Creative Suite w firmie Adobe podróżuje po świecie, żeby pokazać, jak działa oprogramowanie Adobe oraz co można dzięki niemu osiągnąć.

Maciej Skrzypczak: Jak zostałeś ewangelistą Adobe?

Rufus Deuchler: Jestem designerem. Szkołę ukończyłem jakieś 20 lat temu. Założyłem swoją firmę, a w roku 2002, gdy ukazał się InDesign 2, zostałem fanem Adobe. W roku 2007 zapytano mnie, czy nie chciałbym opowiadać ludziom o produktach Adobe. Pomyślałem wtedy: „Czemu nie!” (śmiech). Zamknąłem więc swoją firmę, ponieważ w pracy ewangelisty nie ma w zasadzie czasu na nic innego. Na przykład, w tym miesiącu jestem w domu tylko dwa dni, a mam żonę i dwoje dzieci, zaś mieszkam we Włoszech. Po prostu, żeby być ewangelistą danego produktu, trzeba go uwielbiać.
Piąty ewangelista się k... objawił.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: