To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
Krystkon, bolszewicy podobnie kombinowali wiek temu. Przypomnij sobie jak się to skończyło. (200 milionów trupów, ruina wielu krajów, spustoszenia kulturowe, patologie społeczne)

Budowanie systemów opartych o empatię, sprawiedliwość, równość i braterstwo nie wypaliło i nie wypali tak długo jak długo jesteśmy zwierzętami, których podstawowe motywacje wytyczają instynkty. Jedyna rozsądna rzecz jaką można z tym zrobić to umożliwić taką ekspresję tych instynktów by więcej było wzajemnego pożytku niż szkody. więcej rozwoju niż destrukcji. I kapitalizm suma summarum to zapewnia.
Próby budowania równości za wszelką cenę zawsze się kończą równością w biedzie z równiejszymi strażnikami ponad tłumem biedaków.
Ile razy trzeba to powtarzać by dotarło?
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Ludzie to zwierzęta stadne i jak każde tego typu zwierzęta mają hierarchię ponieważ to łagodzi stosunki wzajemne, a nie je zaostrza. To że wyznacznikiem hierarchii jest pieniądz wynika z tego że jest to efektywniejsze niż gdy była nim siła fizyczna własność ziemska czy wielkość sił zbrojnych zawsze jednak w dziejach hierarchia była i zawsze istniał jakiś miernik tej hierarchii.
Wszelkie rewolucje zmieniały porządek społeczny jednak nie zniosły samej hierarchii jako zasady organizacji społeczeństwa.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Seth napisał(a):Krystkon, bolszewicy podobnie kombinowali wiek temu. Przypomnij sobie jak się to skończyło. (200 milionów trupów, ruina wielu krajów, spustoszenia kulturowe, patologie społeczne)

Budowanie systemów opartych o empatię, sprawiedliwość, równość i braterstwo nie wypaliło i nie wypali tak długo jak długo jesteśmy zwierzętami, których podstawowe motywacje wytyczają instynkty. Jedyna rozsądna rzecz jaką można z tym zrobić to umożliwić taką ekspresję tych instynktów by więcej było wzajemnego pożytku niż szkody. więcej rozwoju niż destrukcji. I kapitalizm suma summarum to zapewnia.
Próby budowania równości za wszelką cenę zawsze się kończą równością w biedzie z równiejszymi strażnikami ponad tłumem biedaków.
Ile razy trzeba to powtarzać by dotarło?

I dlatego ja nie chcę bynajmniej żadnej równości.

Nie mam najmniejszej ochoty na to aby istotne dla wszystkich decyzje np. o rozwoju źródeł energii podejmował niewiele rozumiejący idiota ale ten, który z pośród nas pojmuje w tej kwestii najwięcej.

Nie zamierzam niszczyć hierarchii społecznej a jedynie przywrócić jej sens.

Hierarchia społeczna musi służyć tylko i wyłącznie całemu społeczeństwu i nigdy paru zwyrodniałym, bezwzględnym, chciwym skurwysynom.

Było już, że nie mam najmniejszego zamiaru walczyć z kapitałem? A jedynie z jego społecznie szkodliwą koncentracją?

Niech se każdy zarabia ile tylko zechce, pod warunkiem, że to wszystko skonsumuje.
Nikomu natomiast nie wolno ponad urzędowo określone granice koncentrować własności prywatnej, należności, czy oszczędności w gotówce. Jeśli państwo dopuszcza do nieograniczonej koncentracji kapitału to samo staje się odpowiedzialne za wykształcenie się pasożytów (których zajęcie polega na posiadaniu na własność) i niewolników (którzy nigdy nie zdobywają nawet najmniejszego kapitału i całe życie są bezwolnymi, wykorzystywanymi popychadłami).

Moim celem nie jest walka z własnością prywatną - niech sobie jest. Moim celem jest ewidencjonowanie własności prywatnej, ujawnienie jej rozkładu i opodatkowanie podatkiem progresywnym, który miałby zastąpić zupełnie wszelkie podatki pośrednie.
Odpowiedz
Machefi napisał(a):Ludzie to zwierzęta stadne i jak każde tego typu zwierzęta mają hierarchię ponieważ to łagodzi stosunki wzajemne, a nie je zaostrza. To że wyznacznikiem hierarchii jest pieniądz wynika z tego że jest to efektywniejsze niż gdy była nim siła fizyczna własność ziemska czy wielkość sił zbrojnych zawsze jednak w dziejach hierarchia była i zawsze istniał jakiś miernik tej hierarchii.
Wszelkie rewolucje zmieniały porządek społeczny jednak nie zniosły samej hierarchii jako zasady organizacji społeczeństwa.

No proszę, kiedy gadacie z potencjalnym komunistą, to nagle nawet hierarchia społeczna znajduje u was uznanie. :lol2: A kiedy liberałowie dyskutowali z Wilkiem, wyznawcą hierarchii, to zarzucali że nawet komuchy mieli swoja hierarchię, co miałoby oznaczać że jest ona czymś złym i nieczystym. :lol2:

Oczywiście, w stricte socjo-politycznym języku dominacja plutokratycznej oligarchii wyznacza jakąś tam hierarchię. Zwierzęcą hierarchię, jak sam Machefi raczył zauważyć, zbudowaną na materializmie i naturalizmie. Porządek Antychrysta.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Wilk napisał(a):To dlaczego cały czas sie o niej gada, i dodatkowo straszy cały czas jej możliwym atakiem na np. Polskę?

Są środowiska, które straszą Niemcami. Pytanie czy Ci co straszą mają coś na poparcie swoich racji?

Straszy się też terrorystami z ISIS, którzy przecież nie maja jakichkolwiek szans z armią normalnego, pierwszego lepszego europejskiego kraju.

Seth napisał(a):Budowanie systemów opartych o empatię, sprawiedliwość, równość i braterstwo nie wypaliło i nie wypali tak długo jak długo jesteśmy zwierzętami, których podstawowe motywacje wytyczają instynkty. Jedyna rozsądna rzecz jaką można z tym zrobić to umożliwić taką ekspresję tych instynktów by więcej było wzajemnego pożytku niż szkody. więcej rozwoju niż destrukcji. I kapitalizm suma summarum to zapewnia.

Oczywiście, że wypaliło. Ludzie tworząc państwo już stawiają na współpracę, sprawiedliwość i braterstwo. A do pewnego stopnia również równość (chociażby wobec prawa). A co do kapitalizmu to zauważ, że kapitalizm XX wieczny to całkiem inny kapitalizm niż ten XIX wieczny. Wielu ludziom kapitalizm wydaje się czymś mniej skandalicznym najprawdopodobniej przez to, że znamy tylko jego ograniczoną i rozmiękczoną formę – z ubezpieczeniami społecznymi, prawami pracowniczymi, demokracją etc. A to wiek XX był wiekiem największego prosperity w dziejach.

W XX wieku upadł komunizm ale faktem jest też, że upadł też dziki kapitalizm.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Kontestator napisał(a):Pytanie czy Ci co straszą mają coś na poparcie swoich racji?

Nie, nie. Pytanie brzmi: dlaczego straszą? Ja mam taką teorię, ze groźba Rosji światu Zachodniemu jest do czegoś potrzebna. Ale tylko groźba, a nie prawdziwie niebezpieczna Rosja.

Kontestator napisał(a):Straszy się też terrorystami z ISIS, którzy przecież nie maja jakichkolwiek szans z armią normalnego, pierwszego lepszego europejskiego kraju.

No i dlaczego nikt ich jeszcze nie zlikwidował? W Syrii ich amerykanie dozbrajali i nazywali "bojownikami o wolność", a teraz pokazuje się jak ci mordercy obrzynają ludziom głowy, i mówi się ze to "terroryści". Nagle z bojowników o wolność stali się terrorystami, wcześniej nimi nie byli? Jesteśmy systematycznie ogłupiani, tyle że w końcu "oliwa na wierzch wypływa", kłamstwo pokazuje swoje krótkie nogi, a ludzie tracą rozeznanie komu jeszcze można zaufać. Bagno jak chuj.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Wilk napisał(a):A kiedy liberałowie dyskutowali z Wilkiem, wyznawcą hierarchii
NIe jestem liberałem, co mnie obchodzi jak to sobie argumentowali liberałowie?
Pewnie zresztą byli to anarchiści (anarchokapitaliści) dla nich może hierarchia sama w sobie jest zła bo z tego fragmentu to nie wynika
Cytat:zarzucali że nawet komuchy mieli swoja hierarchię
]
gdyby mi liberał tak argumentował to zinterpretowałbym że hierarchia jest czymś niezbędnym dla społeczeństwa i nawet komuniści ją mieli mimo że głosili równość.
Cytat:Zwierzęcą hierarchię, jak sam Machefi raczył zauważyć
Nie wiedziałem że zwierzęta mają pieniądze :8O:
Cytat:Porządek Antychrysta.
To już kwestia ocenna, nie ważne na czym oparta jest hierarchia, jest po prostu potrzebna w stadzie aby istniał podstawowy porządek. Problem stanowi jedynie zapewnienie możliwości awansu degradacji i niezmienność reguł, według których się ona dokonuje.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Seth napisał(a):200 milionów trupów
Skąd te dane?
Odpowiedz
Machefi napisał(a):Nie wiedziałem że zwierzęta mają pieniądze :8O:

A jak inaczej?
Że Duch Święty zstąpił z nieba i wręczył ludziom gotówkę, kiedy ci przestali chodzić na przednich kończynach?

Pieniądz to zaledwie i aż oznaczenie przewodnika w stadzie, oznakowanie tego, za którym podążasz, którego decyzje stają się dla ciebie ważne.

W stadach innych gatunków również są przewodnicy i również funkcjonują oznaczenia, które wyróżniają przewodników. Czasem ubarwienie, czasem kształt ciała, czasem wydzielany hormon - jeden pies - wszystko to ten sam pieniądz.

-----------------------
Hierarchia społeczna wg mojej moralności jest DOBRA wtedy i tylko wtedy, kiedy przewodnik stada działa dla korzyści całego stada. Kiedy przewodnicy zaczynają działać jedynie we własnym interesie hierarchię społeczną należy rozjechać walcem.

Kapitalizm jako sposób budowy hierarchii społecznej, choć w swoich podstawowych założeniach właściwy i słuszny, to po przekroczeniu pewnego stopnia koncentracji kapitału patologizuje się i niszczy społeczeństwo, które miał kształtować.
Odpowiedz
Wilk napisał(a):To dlaczego cały czas sie o niej gada, i dodatkowo straszy cały czas jej możliwym atakiem na np. Polskę?

Bo ja na przykład cały czas otrzymuję sprzeczne informacje: Rosja to zero, ale bójcie się Rosji i piętnujcie każdego komu nie podoba się to, jak funkcjonuje współczesny Zachód jako "agenta Rosji" bądź przynajmniej "pożytecznego idioty". Zero bez potencjału niczemu nie zagraża, więc nie ma o czym mówić.

Dla mnie Rosja to kolos na glinianych nogach. "Kolos", bo wciąż silna i groźna; "na glinianych nogach", bo ma gospodarkę opartą głównie na eksploatowaniu gazu i ropy co jest w pewnym sensie dużą słabością mogącą w niesprzyjających dla Rosji warunkach zakończyć się silnym kryzysem gospodarczym i bankructwem państwa.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Skąd te dane?

Zsumuj ofiary wojny domowej w Rosji-ZSRR, czystek przedstalinowskich, czystek stalinowskich, wielkiego głodu na Ukrainie, Kambodży Czerwonych Khmerów, 50 lat Korei Północnej, chińskiej rewolucji kulturalnej (i całego zestawu atrakcji przed i po) itd itd.
Realnie wyjdzie tak czy inaczej więcej niż 200 mln trupów jakie zawdzięczamy komunizmowi.
I to nie doliczając nazizmu, jaki Stalin wyhodował w Niemczech celem zaaranżowania gaszenia europejskiego pożaru przez Armię Czerwoną.
(...)

EH
Odpowiedz
Putin: Zachód mógł przewidzieć, że reakcja Rosji ws. Ukrainy będzie nieuchronna

Putin oznajmił również, że Zachód powinien był przewidzieć konsekwencje swoich działań na rozwój sytuacji na Ukrainie.

"Prezydent (Wiktor) Janukowycz odroczył podpisanie ekonomicznego porozumienia z Unią Europejską, ponieważ uznał, że wymaga ono poważnego dopracowania. I nasi zachodni partnerzy, opierając się na radykalnych, nacjonalistycznych elementach, dokonali zamachu stanu"

Czemu tak sądzi? Ano dostał dane wywiadu na biurko i doskonale wie że USA z EU przeprowadziły przewrót na Ukrainie łącznie z finansowaniem.
Pewnie się musiał nieźle wk.....
Ciekawe co mówi tym wszystkim bubkom teraz w prywatnych rozmowach :lol2:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1...BoxWiadTxt
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):Putin: Zachód mógł przewidzieć, że reakcja Rosji ws. Ukrainy będzie nieuchronna

Zachód: Putin mogł przewidzieć że reakcja UE i NATO ws. rosyjskiej agresji na Ukrainę będzie nieuchronna. Duży uśmiech
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Wilk napisał(a):No proszę, kiedy gadacie z potencjalnym komunistą, to nagle nawet hierarchia społeczna znajduje u was uznanie. :lol2: A kiedy liberałowie dyskutowali z Wilkiem, wyznawcą hierarchii, to zarzucali że nawet komuchy mieli swoja hierarchię, co miałoby oznaczać że jest ona czymś złym i nieczystym. :lol2:

Gdzie zarzucali i gdzie pisali, że hierarchia jest czymś złym i nieczystym? Chyba inną dyskusję czytaliśmy/prowadziliśmy, skoro ja niczego takiego nie pamiętam. Ja mówilem, że nawet komuniści mieli hierarchię wynikającą z przepisów w opozycji do hierarchii "naturalnej", której istnienie jest nieuniknione i korzystne. Nie widzę tutaj stwierdzenia, że hierarchia jest czymś złym i nieczystym.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Seth napisał(a):Zsumuj ofiary wojny domowej w Rosji-ZSRR, czystek przedstalinowskich, czystek stalinowskich, wielkiego głodu na Ukrainie, Kambodży Czerwonych Khmerów, 50 lat Korei Północnej, chińskiej rewolucji kulturalnej (i całego zestawu atrakcji przed i po) itd itd.
Realnie wyjdzie tak czy inaczej więcej niż 200 mln trupów jakie zawdzięczamy komunizmowi.
Liczyles to jakoś dokładnie czy tak ,,na oko"? Bo ja w różnych publikacjach spotykałem się raczej z dwukrotnie mniejszą liczbą (która notabene i tak jest ogromna).
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Gdzie zarzucali i gdzie pisali, że hierarchia jest czymś złym i nieczystym? Chyba inną dyskusję czytaliśmy/prowadziliśmy, skoro ja niczego takiego nie pamiętam. Ja mówilem, że nawet komuniści mieli hierarchię wynikającą z przepisów w opozycji do hierarchii "naturalnej", której istnienie jest nieuniknione i korzystne. Nie widzę tutaj stwierdzenia, że hierarchia jest czymś złym i nieczystym.

To pewnie ta sama rozmowa, w której Wilk wskazuje nam moment w historii Korei Północnej, w którym jej mieszkańcy są gromadą rozhumanizowanych hipsterów, by zaraz później w naturalny sposób przesunąć się w stronę totalitaryzmu.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Liczyles to jakoś dokładnie czy tak ,,na oko"? Bo ja w różnych publikacjach spotykałem się raczej z dwukrotnie mniejszą liczbą (która notabene i tak jest ogromna).

Sam nie liczyłem, ale czytałem kilka opracowań na ten temat gdzie to było wyłożone, Tzn uśrednione szacunki, nie liczono ani maksymalnej ani minimalnej liczby ofiar. Wyszło więcej niż 200 mln, ale nie pamiętam dokładnie ile i nie chcę bełkotać bzdur. Stąd napisałem 200 mln.
(...)

EH
Odpowiedz
Ukraińska armia w odwrocie MAPA 01.09.2014

Rosyjscy żołnierze palą ukraińską flagę przy zdobytym czołgu. Miejscowość Starobieszewe na południowy wschód od Doniecka.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Ukraińska armia w odwrocie

Rosja wciąż przerzuca na okupowane tereny nowe siły. Jednak na długo tego wsparcia nie wystarczy. Odepchną obrońców na kilka, kilkanaście, niechby nawet kilkadziesiąt kilometrów i co dalej? Nawet wyrąbanie połączenia lądowego z Krymem, przez setki kilometrów terenu z wrogo nastawioną ludnością jest już poza ich zasięgiem. O obaleniu rządu ukraińskiego, to już nawet marzyć przestali.:roll:
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
pilaster napisał(a):Rosja wciąż przerzuca na okupowane tereny nowe siły. Jednak na długo tego wsparcia nie wystarczy. Odepchną obrońców na kilka, kilkanaście, niechby nawet kilkadziesiąt kilometrów i co dalej? Nawet wyrąbanie połączenia lądowego z Krymem, przez setki kilometrów terenu z wrogo nastawioną ludnością jest już poza ich zasięgiem. O obaleniu rządu ukraińskiego, to już nawet marzyć przestali.:roll:

To prawda że Rosja nie jest gotowa na długotrwałą wojnę gdyż jej na to po prostu finansowo nie stać. Ale ukraińskie wojsko też już jest dość rozbite bo straciło w walkach za dużo sprzętu a mało kto jest gotów aby od zaraz sprzedawać Ukrainie broń. Według mnie skończy się na rezygnacji Ukrainy z dalszych walk o Donbas i rozpoczęciem rozmów pokojowych. Natomiast rosyjski "marsz na Odessę" to jedynie psychologiczny straszak.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości