To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
Xeo95 napisał(a):To tak jak z samochodami, lodówkami, meblami i żywnością.
Niebywałe!
Pitbbpl po prostu nie rozumie, że gospodarka rynkowa nie działa w sposób:
Produkujemy w kraju (my = państwo) tyle, żeby zapełnić idealnie rynek wewnętrzny, a potem eksportujemy, tylko podmioty handlują tak aby się opłacało i nic więcej.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
A największym producentem czekolady jest tropikalna Szwajcaria i Belgia Uśmiech
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Co ma piernik do wiatraka?

Albo masz rezerwy i eksportujesz albo ich nie masz. Proste.

Ja twierdzę że USA nie ma na tyle by się ogłosić krajem eksportowym. I nic takiego nie będzie miało miejsca.

Gospodarka rynkowa nie ma nic do tego. Nie wyprodukuje nowych złóż.
Geologicznie mają tyle i tyle, sami zużywają tyle zostaje różnica. Prosta kalkulacja.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przekonamy się mądrale już niebawem kto będzie miał rację.
Odpowiedz
Jester napisał(a):Pitbbpl po prostu nie rozumie, że gospodarka rynkowa nie działa w sposób:
Produkujemy w kraju (my = państwo) tyle, żeby zapełnić idealnie rynek wewnętrzny, a potem eksportujemy, tylko podmioty handlują tak aby się opłacało i nic więcej.

pitbbpl napisał(a):Co ma piernik do wiatraka?

Albo masz rezerwy i eksportujesz albo ich nie masz. Proste.

Ja twierdzę że USA nie ma na tyle by się ogłosić krajem eksportowym. I nic takiego nie będzie miało miejsca.

Gospodarka rynkowa nie ma nic do tego. Nie wyprodukuje nowych złóż.
Geologicznie mają tyle i tyle, sami zużywają tyle zostaje różnica. Prosta kalkulacja.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przekonamy się mądrale już niebawem kto będzie miał rację.

Pitbbl naprawdę żyje w alternatywnym świecie Smutny
Odpowiedz
Po prostu dla pitbbl ropa to ropa, tak jak samochód to samochód.
No cóź, bez komentarza.
Odpowiedz
No rzeczywiście. Nie spodziewam się żadnych dostaw ropy i gazu z USA.

Argumenty podałem wyżej.

Jeżeli się mylę to czekam na te tankowce :lol2: :lol2: :lol2:
Odpowiedz
Przecież tobie nie wyślą, bo 95% sprzedają Kanadzie, a najbliżej Szwajcarii.
Jeszcze nie pojąłeś - coś mi się widzi, że nie będzie kolejnych rubelków.
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):No rzeczywiście. Nie spodziewam się żadnych dostaw ropy i gazu z USA.

Argumenty podałem wyżej.

Jeżeli się mylę to czekam na te tankowce :lol2: :lol2: :lol2:
Jeszcze raz:
Jester napisał(a):Pitbbpl po prostu nie rozumie, że gospodarka rynkowa nie działa w sposób:
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Przecież tobie nie wyślą, bo 95% sprzedają Kanadzie, a najbliżej Szwajcarii.

Najbliżej do Szwajcarii, a to ciekawe. Górzysty kraj leżący w Europie bez dostępu do morza.
Rozumiem, że robią zrzuty ropy bombowcami w butelkach po mleku

:lol2: :lol2: :lol2:

Z niecierpliwością czekam na spełnienie się (Sofeiczowych i innych) mądrości czego dowodem będzie pokazanie się prezydenta Komorowskiego w magicznym pudełku z odezwą do narodu.

"Nadeszła wiekopomna chwila. Od dziś Polska nie będzie używała kacapskiej ropy. Będziemy dostawać regularne transporty amerykańskiej ropy z tankowców i to w niższej cenie niż od Ruskich"

Zanim jednak się ten cud spełni żeby nie marnować czasu Panowie proponuję Wam aktywne działanie przeciwko reżimowi Putina.

Skoro go tak nienawidzicie to od dzisiaj chodźcie pieszo.
Przecież nie będziecie finansować złego Putina korzystając z pojazdów mechanicznych. Toż to Wam NIE PRZYSTOI.

W końcu powiedzieli Wam w TV że Putin jest be.

Tak więc Panowie krótko. DO DZIEŁA.

Już dawno się tak nie uśmiałem. :lol2:
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):Już dawno się tak uśmiałem. :lol2:

Napisał Pitbleblepl ze łzami w oczach i rozstrzęsionymi rękami patrząc jak obiekt jego kultu religijnego z podkulonym ogonem czmychał ze szczytu G20 bo inne dzieci były dla niego niemiłe i się śmiały. Szczęśliwy

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/chlodne-...-g20/srbbz

Ale teoria się sprawdza, im tańszy rubel tym więcej bzdur trzeba wygenerować aby na dniówkę zarobić Duży uśmiech

Cytat:Skoro go tak nienawidzicie to od dzisiaj chodźcie pieszo.
Przecież nie będziecie finansować złego Putina korzystając z pojazdów mechanicznych. Toż to Wam NIE PRZYSTOI.
Dlaczego? Skoro Putinlandia sprzedaje ropę poniżej bezpiecznych dla nie cen to żal auta do pełna nie tankować. U mnie e95 była wczoraj poniżej 4,9 złotego. Oj coś mi się wydaje, że embargo na jabłka zwróci się naszej gospodarce z nawiązką. Duży uśmiech

Cytat:Zanim jednak się ten cud spełni żeby nie marnować czasu Panowie proponuję Wam aktywne działanie przeciwko reżimowi Putina.
Po co? Lepiej kupić popcorn i obserwować jak reżim sam sobie grób kopie Uśmiech

Cytat:W końcu powiedzieli Wam w TV że Putin jest be.

Ja rozumiem, że Pitbleblepl zawsze myśli tak jak go poinstruują ale proszę aby nie mierzył innych swoją miarą.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Właśnie dostałem czek na okrągłą sumkę z NATO i CIA za szkalowanie putiniady Uśmiech
Dzięki ci Zachodni Szatanie.
Odpowiedz
exodim napisał(a):Odpowiedź na pytanie dlaczego Amerykanie importują ropę surową jest bardzo prosta: bo mają najwydajniejsze i najmniej energochłonne rafinerie na świecie (zaraz obok Kanady)
Jest jeszcze jeden aspekt. Jeśli Amerykanie nie kupią ropy, np. z państw arabskich, wtedy zrobi to ktoś inny, a tym samym USA stracą wpływy w regionie.
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Dlaczego? Skoro Putinlandia sprzedaje ropę poniżej bezpiecznych dla nie cen to żal auta do pełna nie tankować. U mnie e95 była wczoraj poniżej 4,9 złotego.

Wiedziałem, że nie macie jaj, mocni jesteście tylko w gębie. Nie potraficie zrezygnować z używania rosyjskiej ropy.

Spodziewana reakcja. :lol2: :lol2: :lol2:

Nie ma tak jak pobajdurzyć w necie o tankowcach z USA.
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):Wiedziałem, że nie macie jaj, mocni jesteście tylko w gębie. Nie potraficie zrezygnować z używania rosyjskiej ropy.

Nie ma tak jak pobajdurzyć w necie o tankowcach z USA.

Na Łukoilu przecież nie tankuję. I patrząc na ich wyniki i tempo zamykania stacji u nas nie tylko ja Uśmiech
Dlaczego miałbym nie dołożyć swojej cegiełki do kacapskiej dziury w budżecie kupując ropę którą sprzedają po 80$ a muszą sprzedawać po 110$?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):Wiedziałem, że nie macie jaj, mocni jesteście tylko w gębie. Nie potraficie zrezygnować z używania rosyjskiej ropy.

Czy jeśli nie lubię jakiegoś państwa to muszę go całkowicie bojkotować?

Mam rozumieć że pitbbpl nie używa żadnych produktów made in USA? :lol2:
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Mam rozumieć że pitbbpl nie używa żadnych produktów made in USA? :lol2:

A jak ma używać? Przecież za ruble nie kupi Duży uśmiech
Odpowiedz
Dobrze byłoby, gdyby pitbbpl napisał coś na kształt swojego credo w sprawie ukraińskiej.
Najlepiej w postaci małego eseju.
Może rozjaśniłoby się nam w głowach, jak można posiadać tak 'interesujące' podglądy.
Zakładam a priori, że pitbbpl nie jest płatnym trollem.
Odpowiedz
Bardzo rzeczowo o możliwościach Rosji, trzy artykuły po kolei.

http://www.biztok.pl/gospodarka/niskie-c...lna_a18275

Na spadku cen zyskuje Arabia saudyjska, jako eksporter ropy ucieka rywalom. Na ile Rosja pręży muskuły na pokaz, ma urzędowy optymizm, a na ile rzeczywiście ma asy w rękawie ?

Trudno orzec. Prawdopodobnie gromadzone od lat zasoby złota (Rosja nie sprzedaje złota) są rezerwą na czarną godzinę. W razie problemów będą płacić złotem. Obok kłopotów dolara 30 listopada referendum w Szwajcaria w sprawie pokrycie 40% franka złotem. W razie zwycięstwa tej opcji Szwajcaria będzie musiała zakupić ok 1500 ton złota. To bardzo interesująca sytuacja, kiedy najbardziej stabilna waluta świat opiera sie ponownie o złoto. Mam wrażenie, że Rosja liczy na zawirowania finansowe, tworzy ściśle z Chinami front antydolarowy wciągając w to inne państwa. Nawet jeśli petrodolar trzyma sie mocno w razie zawirowań ma konkretnego przeciwnika mogącego destabilizować jego sytuacje, a tym samym USA.
Rynki finansowe nie są gotowe jeszcze na przebudowę i mogą np pod groźba destabilizacji wywrzeć presje na USA. Rzecz jasna to tylko dywagacje, należy jednak brać pod uwagę całość geoplitycznego starcia. Kadafii zostało lotniczo szybko skończony. Państwo ISIS jest niby bombardowane, ale ... jakby nie za bardzo. Nikomu nie przeszkadza sprzedaż ropy przez ISIS, bowiem jest nakierowana wrogo wobec Rosji, a nie USA czy Izraela. Mamy wiele elementów układanki i mogą zajść różne wydarzenia. Odtrąbienia czyjegoś zwycięstwa jest zbyt wczesne.
Odpowiedz
Gladiator napisał(a):Prawdopodobnie gromadzone od lat zasoby złota (Rosja nie sprzedaje złota) są rezerwą na czarną godzinę. W razie problemów będą płacić złotem. Obok kłopotów dolara 30 listopada referendum w Szwajcaria w sprawie pokrycie 40% franka złotem. W razie zwycięstwa tej opcji Szwajcaria będzie musiała zakupić ok 1500 ton złota. To bardzo interesująca sytuacja, kiedy najbardziej stabilna waluta świat opiera sie ponownie o złoto.
Dyskretna różnica między Rosją a Szwajcarią polega na tym, że Rosja skupywała złoto w czasie hossy, a Szwajcaria zakupi złoto w czasie bessy, czyli znacznie taniej.
Taki mały prztyczek.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Dyskretna różnica między Rosją a Szwajcarią polega na tym, że Rosja skupywała złoto w czasie hossy, a Szwajcaria zakupi złoto w czasie bessy, czyli znacznie taniej.

Rosja, aby utrzymać się jeszcze jakiś czas na powierzchni już sprzedaje złoto, pewnie dlatego ceny tak spadły. A Szwajcaria to złoto może kupić. I tak Rosja kupiła złoto drogo, a sprzedaje je tanio. Szwajcaria sprzedała złoto drogo, a kupi je tanio.

I już wiemy, dlaczego Szwajcaria jest bogata, a Rosja wręcz przeciwnie. :lol2:
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości