To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
OK - lecimy z tym koksem.

Dzięki Rewolucji Francuskiej i Napoleonowi, a potem Adolfowi H. rozprzestrzenił się po świecie 'nieprawidłowy' ruch prawostronny (Czechom Adolf narzucił go dopiero w 1939 r.)
Ostatecznie kraje podzieliły się stronami i szlus.

Ale jest jeden kraj, na terenie którego ogólnie obowiązuje ruch .....stronny, ale na jego jednej części ruch innostronny.
Żeby było śmieszniej, samochody mają tam kierownicę z tej niedostosowanej strony.

Co to za kraj? Dodatkowe pytanie - jaki inny kraj maczał w tym palce?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Mniemam, że chodzi o Wielką Brytanię.
Gibraltar dużo ma wspólnego z Hiszpanią :-)
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Uznaję ci, chociaż mnie chodziło o Wyspy Dziewicze Stanów Zjednoczonych, które USA odkupiły swego czasu od Danii (chociaż sama Dania w międzyczasie wprowadziła ruch prawostronny).
Tam jest ruch lewostronny a samochody sprowadzane z USA prawostronne - ogólnie groch z kapustą.
Twoja kolej.
Odpowiedz
Ok :-)
Pojęcie tabu żywieniowego zwykle wiążemy z religią, która nakazuje określone posty lub wstrzymywanie się od konkretnych potraw. Innego wyjaśnienia szukamy w warunkach sanitarnych lub realiach ekonomicznych.
O osobie którą mam na myśli wszyscy dowiedzieliśmy się w szkole na kilku różnych przedmiotach. Wprowadziła ona dość oryginalne tabu żywieniowe, przyjęte następnie przez jej otoczenie.
O kogo chodzi, czego dotyczyło wspomniane tabu? Dodatkowy punkt za podjęcie próby wyjaśnienia, skąd mogło się ono wziąć.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Jak wiemy, kultura europejska jest zła i pełna przemocy, a wszystkie inne - słodkie i rajskie. W związku z czym proszę o odpowiedź na pytanie: kto, spośród natywów, dziękował białasom za wyzwolenie od natywów? Minimum 2 przykłady (w razie potrzeby Patafil przytoczy więcej).
Odpowiedz
Bardzo fajne pytanie (bez ironii) tylko że chyba jest niezbyt inteligenty bo nie załapałeś zasad konkursu.

Hmmm http://pl.wikipedia.org/wiki/Hern%C3%A1n_Cort%C3%A9s
Cortes sprzymierzył się z jakimiś indiańskimi plemionami jak chciał walczyć z Aztekami i potem ponoć dziękowali mu za załatwienie problemu napadów azteckich.
Odpowiedz
Poczekajmy na odpowiedź na pytanie Rojzy.
Ordnung muss sein!
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Poczekajmy na odpowiedź na pytanie Rojzy.
Ordnung muss sein!
Przepraszam. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że wczoraj byłem (znowu) po kielichu. Komuna wpędziła mnie w pijaństwo.
Odpowiedz
Czy ktoś wie :-) ?
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Nie wiem. Teraz moja kolej. Język Proszę odpowiedzieć na pytanie o cesarzowe chińskie.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Nie wiem. Teraz moja kolej. Język Proszę odpowiedzieć na pytanie o cesarzowe chińskie.
Nie ma czegoś ciekawszego? Jak ktoś się uprze, to znajdzie w necie te wszystkie kwang-kwang i ciąg-ciąg. Duży uśmiech Tylko po ch...? Proponuję inną zagadkę. Kto jest autorem słynnego cytatu ,,Panowanie jednego króla w Europie bardziej zmienialo historię świata niż panowanie całych dynastii w Chinach''? Ja sam nie pamietam, aczkolwiek miałem to na studiach.
Odpowiedz
Patafil napisał(a):Przepraszam. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że wczoraj byłem (znowu) po kielichu. Komuna wpędziła mnie w pijaństwo.

Każdy usprawiedliwia się jak możeUśmiechOczko
Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):Ok :-)
Pojęcie tabu żywieniowego zwykle wiążemy z religią, która nakazuje określone posty lub wstrzymywanie się od konkretnych potraw. Innego wyjaśnienia szukamy w warunkach sanitarnych lub realiach ekonomicznych.
O osobie którą mam na myśli wszyscy dowiedzieliśmy się w szkole na kilku różnych przedmiotach. Wprowadziła ona dość oryginalne tabu żywieniowe, przyjęte następnie przez jej otoczenie.
O kogo chodzi, czego dotyczyło wspomniane tabu? Dodatkowy punkt za podjęcie próby wyjaśnienia, skąd mogło się ono wziąć.
Podpowiedź będzie.
To tabu żywieniowe dotyczy- nietypowo- pewnej rośliny. W Polsce dostępnej sezonowo i lubianej (nawet przez nauczycieli matematyki w podstawówkach).
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Rojzo, może zmiana pytania? Oczko
Odpowiedz
Ja już zadałem pytanie i odpowiedzi ani dudu!
Co jest z konkursem?
Nie jest to trudne pytanie.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Bo nie masz prawa do zadawania pytania. Jak Rojza się zgodzi to będziesz mógł Język
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Bo nie masz prawa do zadawania pytania. Jak Rojza się zgodzi to będziesz mógł Język
Phi, sam sobie nadałem to prawo.
Jeśli nikt nie odpowiedział na pytanie Rojzy, może odpowiedzieć na moje.
Odpowiedz
Ale moje jest banalne. Każdy człowiek który przerabiał podstawy filozofii powinien wiedzieć. Dupy z was, a nie humaniści.

Chodzi o Pitagorasa. U pitagorejczyków nie wolno było jeść bobu. Wymienia się wiele możliwych przyczyn, mi się jednak wydaje że chodzi o wzdęcia i wiatry które zakłócałyby wykłady :-)
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Widocznie dupam a nie humanista, bo Pitagorasa miałem ale bij-zabij bobu nie pamiętam.
Obstawiałem szpinak.

Cytat:Jedzenie bobu jest zbrodnią, którą da się porównać ze zjadaniem głów własnych rodziców.
Pitagoras wierzył, że bób stanowi „metempsychotyczny” łącznik między ziemią, a piekłem.
Odpowiedz
Rojza, czas na kolejne pytanie Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości