Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10 Płeć: nie wybrano
Dodam, że oprócz dyktatora, jest jeszcze cała armia funkcjonariuszy państwowych. Do tego dyktator o wszystkim wiedzieć nie może, a to co wie, jest również interpretowane i odpowiednio przedstawiane, przez tych, co mu informacji dostarczają.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej.Karol Marks Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić.Emil Cioran Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła.Frank Borman
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333 Płeć: mężczyzna
exodim napisał(a):No, a jak chcesz inaczej to mierzyć niż przez percepcję osób, których przede wszystkim dotyczy łapówkarstwo, czyli osób prowadzących działalność gospodarczą?
Sugerowałbym zacząć od zaprzestania bycia sędzią we własnej sprawie... Ale to jakoś Ci umknęło.
Odnośnie tego co napisałeś to chyba się nie przyjrzałeś metodologii - oni nie ankietują osób prowadzących działalność gospodarczą.
Abstrahuję już od tego, że teza, iż korupcja dotyczy głównie osób prowadzących działalność jest dość śmieszna (cokolwiek to znaczy na liczbach) - łapówka za brak mandatu czy za wydanie jednego z miliona możliwych pozwoleń wcale nie dotyczących działalności gospodarczej to już nie korupcja?
No i wreszcie "wydaje mi się", "w moim odczuciu" itd. to gówno, nie dane. W odczuciu Ministerstwa Finansów urzędy skarbowe działają dobrze, mimo że dane liczbowe (liczba spraw w których sądy uchylały decyzje organów) mówią całkowicie co innego.
exodim napisał(a):Przecież nie ma żadnych krajowych danych odnośnie udziału łapówek w dochodzie urzędnika :roll:
Ale są wyroki za łapówkarstwo, są anonimowe ankiety dotyczące np. tego ile łapówek ktoś dał, ile przyjął itd. I żeby nie było - takie badania były i są prowadzone.
A pytanie o poziom informacji publicznej nadal nie ma nic wspólnego z poziomem korupcji - ale to jednak Ci nie przeszkadza.
Nic nie poradzę, że TI wybrało sobie wskaźnik, który trudno ustalić i na bezczela nim manipuluje. Ja przecież nie bronię im podjąć kroki zmierzające do ustalenia rzeczywistego poziomu korupcji w poszczególnych krajach, ale wtedy nie daj Odynie mogłoby się okazać, że istnienie demokracji nie wpływa na poziom korupcji (o czym była mowa w artykule, który wklejałem).
exodim napisał(a):I percepcja to jak najbardziej mierzalne dane, szczególnie jeśli jest tak wnikliwie badana jak w metodologii CPI (jest uwzględniona baza referencyjna itp.).
No rzeczywiście, wnikliwie jak cholera. Zadaje się pytania niezwiązane z kwestią poziomu korupcji i na tej podstawie określa jaki, w opinii respondenta, jest poziom korupcji. Genialne!
Nie wiem po co w ogóle męczyć się z określaniem rzeczywistej skali zjawisk, skoro można zadać pytania niezwiązane z tematem, a potem określić co się respondentom wydaje na inny temat.
Proponuję nową metodologię badania poziomu pedofilii w KrK:
Pytanie: czy księża mają dostęp do dzieci?
Odpowiedź: tak.
Wynik badania: w ocenie badanych poziom pedofilii wśród księży jest wysoki i zależny od stanu owłosienia Britney Spears.
Zapomniałbym dodać, że badanie przeprowadzał zażarty antyklerykał pokroju Piotra35.
Sorry, ale tak mniej więcej wygląda badanie poziomu korupcji na które tak zawzięcie się powołujesz.
exodim napisał(a):A i też nie rozumiem dlaczego TI ma tworzyć korzystny dla państw demokratycznych obraz. Przecież większość krajów Ameryki Łacińskiej jest obecnie demokratyczna, a mają przeciętnie niższy wskaźnik korupcji wg TI od Chin - będących wszelako dyktaturą.
Widocznie ich demokracja jest za mało demokratyczna, tak jak demokracja rosyjska. Co ja poradzę, że TI otwarcie przyznaje, że demokracja to ich konik, a ich respondenci to agendy państw demokratycznych?
Exodim napisał(a):To wszystko powoduje, że nawet jeśli percepcja korupcji jest relatywnie niska (jak w Chinach), to w kraju i tak panuje nepotyzm oraz korupcja polityczna na najwyższych szczeblach władzy
No i widzisz. Po co mydlisz mi oczy tym co się ponoć komuś wydaje, skoro sam stwierdzasz, że to co się komuś wydaje wcale nie musi odzwierciedlać rzeczywistego stanu rzeczy.
Do propagandy demokratycznej nie chce mi się odnosić - dawno z niej wyrosłem.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
exodim napisał(a):reprezentanci różnych frakcji partyjnych (Chiny)
Swoją drogą Chiny to ciekawy przypadek. Raczej mamy tam dyktaturę partii niż dyktaturę jednego człowieka. I partia komunistyczna jak najbardziej wybiera w wyborach swoich reprezentantów. Do partii należy aż i tylko 83 mln. ludzi. Mówię aż i tylko bo to jednak tylko 5% społeczeństwa. A to dlatego, że zaprojektowali to tak, że bardzo ciężko dostać się do partii. Musisz należeć najpierw do młodzieżówki a potem musisz zdać jakieś testy z marksizmu-leninizmu.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151 Płeć: nie wybrano
Kontestator napisał(a):Wskazuje jak postępować? ASE zawsze twierdzi, że nic nie należy robić. Wielki Kryzys, 30% bezrobocia i ludzie umierający na ulicy - wolny rynek to rozwiąże. Samo się zrobi.
Nie samo, tylko ludzie naprawią sytuacje, ale trzeba im nie przeszkadzać.
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
Hans Żydenstein napisał(a):Nie samo, tylko ludzie naprawią sytuacje, ale trzeba im nie przeszkadzać.
Oczywiście, że ludzie to naprawią. Dlatego ludzie tworzą państwa i rządy bo to są instytucje, które mogą coś faktycznie zrobić.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
Reputacja:
Hans Żydenstein napisał(a):Na przykład wybudować piramidę
A potem pojedziesz ją zobaczyć i zapłacisz za to.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej.Karol Marks Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić.Emil Cioran Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła.Frank Borman
Liczba postów: 3,035
Liczba wątków: 14
Reputacja:
1
Nie. Piramidy w naszej ojczyźnie ukochanej będą dla każdego. Pomyśl tylko jak takie państwowe inwestycje nakręciłyby krajową koniunkturę. Ach... już sama myśl działa na mnie rozgrzewająco.
Reputacja:
Argen napisał(a):Nie. Piramidy w naszej ojczyźnie ukochanej będą dla każdego. Pomyśl tylko jak takie państwowe inwestycje nakręciłyby krajową koniunkturę. Ach... już sama myśl działa na mnie rozgrzewająco.
Dzięki lobbystom, zostałyby sprywatyzowane za grosze, a nowy nabywca zgarnąłby miliony
Reputacja:
DziadBorowy napisał(a):Pewnie tak, tak się przecież kończy gmeranie polityków przy gospodarce.
Przy gospodarce gmerają nie tylko politycy.
"I nic dziwnego, bo w ponad 50 proc. przypadków fiskus przed sądem administracyjnym przegrywa z podatnikami - wynika z analizy Tax Care."
To jest dramat, jeżeli okazuje się, że w co drugiej sprawie tego typu skierowanej do sądu fiskus nie ma racji. Albo urzędnicy skarbowi sami nie ogarniają przepisów, albo jest to celowe działanie na niekorzyść podatnika.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Cytat:Któryś znany prawnik-publicysta napisał (nie pamiętam który), że aby doprowadzić Polskę do bankructwa wystarczyłoby wymusić przestrzeganie prawa u przedsiębiorców.
Większego debilizmu dawno nie czytałem.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122 Płeć: nie wybrano
Tu nawet nie chodzi o strajk włoski. Firmy w 100% przestrzegające przepisów utonęłyby w zalewie biurokracji, ponadto spora część z nich by padła.
Takie mamy niestety przepisy.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
DziadBorowy napisał(a):Tu nawet nie chodzi o strajk włoski. Firmy w 100% przestrzegające przepisów utonęłyby w zalewie biurokracji, ponadto spora część z nich by padła.
Takie mamy niestety przepisy.
Hmm. Zatem należy chyba poprawić jakoś tę sytuację.
Kto tworzył takie przepisy i po co?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333 Płeć: mężczyzna
Nonkonformista napisał(a):Większego debilizmu dawno nie czytałem.
Bo masz tzw. gównopojęcie o prawie. A co należy uczynić? Proponuje zacząć od zaprzestania pieprzenia o sprawach o których nie masz żadnego pojęcia.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39 Płeć: nie wybrano
Socjopapa napisał(a):Bo masz tzw. gównopojęcie o prawie. A co należy uczynić? Proponuje zacząć od zaprzestania pieprzenia o sprawach o których nie masz żadnego pojęcia.
O ty taki...
Chcesz, żeby nam tylko dupę zawracał,że nie ą a ę tudzież odwrotnie?
On tylko na tym się jako tako zna...