Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
Bo źle zrozumiałem co czytam.
I nie trzeba zefcia.
W razie czego Machefi go z radością zastąpi.
A co do samych tortur, to inkwizycyjna procedura śledcza (kiedy została ustanowiona) torturowanie uznawałaza przeciwcelowe w dochodzeniu do prawdy, jak zresztą dziś to samo stwierdza zefciu.
Nie piszę tu o wykorzystywaniu instytucji inkwizycyjnych do doraźnych walk politycznych, bo w takim wypadku każda instytucja śledcza może zostać nadużyta jako narzędzie terroru.
Liczba postów: 1,821
Liczba wątków: 32
zefciu napisał(a):Zachodnia cywilizacja tym się między innymi cechuje, że nie torturuje się w niej ludzi. Torturowanie ludzi w imię obrony zachodniej cywilizacji nie ma więc sensu. Fakt, że Tobie trzeba to tłumaczyć to kolejny dowód, że do niej nie należysz. Zachodnia cywilizacja zawsze cechowała się tym, iż była prężna, zdobywcza, kreatywna, no i miała jaja. Nie pie**oliła się w tańcu ze swoimi wrogami. Mamejstwo i ciotowaty humanizm (nie mylić z normalnym humanizmem) to wynalazki ostatnich lat.
Liczba postów: 1,385
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Xeo95 napisał(a):Pytanie dlaczego Ty bronisz potomków bandytów spod znaku KGB? Gdzie bronię? Pokaż to
Nie wiem czy wiesz ale to Tomasz Sakiewicz dostał medal od potomków KGB - czyli SBU - Ukraińskich służm specjalnych - spadkobierców postradzieckiego KGB
http://www.konserwatyzm.pl/artykul/12686...sakiewicza
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Constal napisał(a):Gdzie bronię? Pokaż to Constal napisał(a):Nie jedyną
Zrozumcie stanowisko Moskwy-
Federacja Rosyjska jest prawną następczynią Związku Sowieckiego. Z punktu widzenia Moskwy od 20 lat trwa nieustanna agresja NATO przeciwko Federacji. NATO zajęło d. NRD, potem Polskę i inne kraje b. Układu Warszawskiego, potem Litwę, Łotwę i Estonię, obecnie mówi o wcieleniu Kijowa i Charkowa. NATO zaatakowało zbrojnie sojuszników Rosji: Serbię (odrywając od niej bezprawnie Kosowo) i Syrię (popierając terrorystów z tzw. „Armii Wyzwolenie Syrii” . Porównanie liczby baz NATO wokół granic Federacji i liczby baz Federacji wokół granic USA mówi samo za siebie. Zatem Moskwa czuje się okrążona i śmiertelnie zagrożona – a w takiej sytuacji może zrobić użytek z wszelkich dostępnych jej środków.
Cytat:Nie wiem czy wiesz ale to Tomasz Sakiewicz dostał medal od potomków KGB - czyli SBU - Ukraińskich służm specjalnych - spadkobierców postradzieckiego KGB
http://www.konserwatyzm.pl/artykul/12686...sakiewicza
To fajnie. Mam rozumieć że w Rosji nie ma żadnych spadkobierców KGB? I że ich prezydent nie był agentem KGB?
Liczba postów: 3,035
Liczba wątków: 14
Reputacja:
1
zefciu napisał(a):Nasza cywilizacja jest żywa i się zmienia. Jej cechą niezmienną jest pragmatyzm. Już sam proces inkwizycyjny był odejściem od koncepcji "użycie tortur jest skuteczne i dobre na wszystko" (Święte Oficjum nie uważało informacji zdobytych na torturach za dowody). Obecnie wiemy na bazie wieloletnich doświadczeń, że tortury nie mają sensu i ich nie stosujemy.
Pragmatyzm nie był głównym, a już na pewno nie wyłącznym motorem napędowym cywilizacji zachodniej. Tak dla przykładu utylitarne teorie kary to zasadniczo nowy wynalazek (postrewolucyjny). Klasyczne skupiają się praktycznie tylko i wyłącznie na realizacji celu sprawiedliwościowego i z tej perspektywy nie da się zaprzeczyć sensowności tortur oraz kar fizycznych. Bywa najzwyczajniej, że kara pozbawienia wolności, czy kara grzywny są nieproporcjonalne do do popełnionej zbrodni.
Proces inkwizycyjny to typ procesu zresztą (nie chciałem nawiązywać wcale do świętego oficjum), a głównym dowodem w sprawie było z reguły przyznanie się do winy. Jak je generalnie wymuszano to chyba oczywiste, więc o ile świętego oficjum pewny nie jestem to ogólnie praktyka była inna.
Zresztą nie to jest najistotniejsze. Skoro tego typu praktyki były powszechne w cywilizacji łacińskiej i zresztą jak widać nadal są, a jedyna różnica polega na tym, że cała sprawa odbywa się w nieco bardziej kameralny sposób to nie można odmówić komuś przynależności do cywilizacji łacińskiej ze względu na to, że optuje za ich stosowaniem. Najwyraźniej bowiem tortury nie są z nią sprzeczne.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
Argen napisał(a):to nie można odmówić komuś przynależności do cywilizacji łacińskiej ze względu na to, że optuje za ich stosowaniem.
A Ty się przejmujesz tym czy ktoś łaskawie na forum pozwoli Ci być członkiem cywilizacji "łacinskiej" czy "zachodniej"?  Nie żartuj.  Ja juz sie tyle o tych cywilizacjach naczytałem sprzecznych rzeczy, ze sam nie wiem czego dotyczą te określenia. A to czy mnie ktoś zakwalifikuje do cywilizacji bizantyjskiej (bo propaństwowość), turańskiej (bo pochwała wojny jako rozwiązania nabrzmiałego konfliktu)), bramińskiej (bo kastowość i kshatriya), czy żydowskiej (bo sakralność), czy marsjańskiej albo jaszczurzej, to mam tak głęboko w dupie, że sam nie wiem gdzie to jest. :lol2:
Wiem natomiast że to coś, ta cywilizacja konczitokiełbasiana, tuskowo-homoseksualna, zbydlona, transgenderowo-macdonaldowa to NIE jest coś, czemu przynależność ... no nie wiem jak to powiedzieć... ślubuję? Jestem tutaj tylko fizycznie, z konieczności.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Wilk napisał(a):Wiem natomiast że to coś, ta cywilizacja konczitokiełbasiana, tuskowo-homoseksualna, zbydlona, transgenderowo-macdonaldowa to NIE jest coś, czemu przynależność ... no nie wiem jak to powiedzieć... ślubuję? Jestem tutaj tylko fizycznie, z konieczności.
A gdzie to taka tuskowokiełnbasianomacdonaldowozbydlona cywilizacja występuje? Na Śląsku?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
13.12.2014, 23:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.12.2014, 12:13 przez Argen.)
Reputacja:
0
Xeo95 napisał(a):To fajnie. Mam rozumieć że w Rosji nie ma żadnych spadkobierców KGB? I że ich prezydent nie był agentem KGB? Putin mnie nie obchodzi,tak samo jak Komorowski
A czy przypadkiem W.Cz. P. Poroszenko nie jest spadkobiercą UPA?
Patafil napisał(a):Trochę się dziwię, skąd na forum tylu wielbicieli kozoloverów. Czy jest to raczej dyżurny (lewacki) antyamerykanizm? Amerykę mozna krytykować za wiele spraw, ale chyba nie za to, że tłuką największych wrogów zachodniej cywilizacji.
A jak uzasadnisz to że to właśnie Czechy i Węgry (ci rusofile) maja zniesione wizy do USa a Polska (przydupad USA) nada ma wizy??
Viktor Orban też jest lewakiem?
Reputacja:
975
Constal napisał(a):A jak uzasadnisz to że to właśnie Czechy i Węgry (ci rusofile) maja zniesione wizy do USa a Polska (przydupad USA) nada ma wizy?? Mają zniesione, bo nie mają górali jeżdżących tam do roboty i naruszających przepisy wizowe.
W tej materii nie ma wrogów i przyjaciół tylko statystyka.
Nie będzie naruszeń, nie będzie wiz.
Reputacja:
0
A jakie naruszenia maja rzekomo Polacy? przecież do pracy to moga jechać do dowolnego kraju UE. Nie potrzebuja jechac do pracy do pieprzonej Ameryki,a jedynie w celach turystycznych.W rumie USA to nie mniejszy burdel niż Rosja
Viktor Orban dobrze pocisnął naszym pseudosojusznikom
http://www.mysl-polska.pl/node/294
14.12.2014, 00:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.12.2014, 00:42 przez Sofeicz.)
Reputacja:
975
Constal napisał(a):A jakie naruszenia maja rzekomo Polacy?
Takie same jak Meksykańcy. Po prostu biorą wizy turystyczne a jadą do pracy.
A Amerykanie są dosyć legalistyczni - co trudno naszym cwaniaczkom pojąć.
Też się dziwię, że chce im się zasuwać za Wielką Wodę skoro mogą bez problemów zmywać w UE.
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
W dodatku z UE łatwiej wrócić niż zza kałuży i transport tańszy.
Więc jak góral tę wizę dostanie, to i kilka lat tam siedzi i kolejne naruszenie gotowe.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Liczba postów: 3,035
Liczba wątków: 14
Reputacja:
1
Wilk napisał(a):A Ty się przejmujesz tym czy ktoś łaskawie na forum pozwoli Ci być członkiem cywilizacji "łacinskiej" czy "zachodniej"? Nie żartuj.
Nie sądzę. Zwyczajnie wyhaczyłem fałszywe twierdzenie no i pozwoliłem sobie mu zaprzeczyć. Bardziej chyba z nudów niż realnej potrzeby.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/dr-micha...chin/bfwwm
Rosja staje się politycznym wasalem Chin.
Może się okazać, że będzie jak w tym starym kawale. Konflikt na granicy "Polsko-Chińskiej"
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Constal napisał(a):Putin mnie nie obchodzi,tak samo jak Komorowski
A czy przypadkiem W.Cz. P. Poroszenko nie jest spadkobiercą UPA? Dlaczego Putin cię nie obchodzi a Poroszenko tak? Skąd ta wybiórczość?
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
Może i Chiny prześcigną USA. Owszem to może oznaczać koniec dominacji USA ale na pewno nie koniec dominacji zachodu. Już połączone gospodarki USA i UE dwukrotnie przewyższają chińską. A gdy doliczymy do tego Kanadę, Australię czy Japonię.
A Chiny potrzebują rynku zbytu swoich towarów więc jeszcze bardzo długo będą zależne od zachodu.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
Reputacja:
75
Co to jest ten PKB ważony parytetem siły nabywczej?
Dlaczego nie kierować się nominalnym PKB, gdzie USA wciąż przed Chinami?
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
Liczba postów: 1,922
Liczba wątków: 4
Reputacja:
43
idiota napisał(a):Tak ad vocem...
http://natemat.pl/119689,chiny-najwieksz...edzily-usa Przecież to nic nie znaczy. Nie ma żadnego sensu mierzyć PKB parytetem siły nabywczej, co najwyżej PKB pc (a to, mierzone właśnie parytetem siły nabywczej Chiny mają w okolicach Afryki Południowej i Serbii...).
PKB nominalne USA ma niemal dwukrotnie wyższe.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Reputacja:
75
PKB pc coś nam może powiedzieć o sprawności gospodarki i na jakim poziomie żyje się w danym kraju, tu jednak roztrząsamy, która gospodarka jest największa, a przez to, która może oddziaływać najmocniej na innych.
Luksemburg ma bardzo duży PKB pc ale PKB globalny na tyle mały, by nie znaczyć za wiele nawet w Europie.
|