To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
Nominalne PKB do USA i UE mają blisko czterokrotnie wyższy od Chin. Właśnie nie wiem czy ma sens liczyć parytetem siły nabywczej dla całego kraju.

No i nie wiadomo na ile dobry jakościowo jest ten PKB Chin. Skoro często celem ich rządu jest tylko dobrze wypaść w tym rankingu i dlatego budują miasta gdzieś na odludziu gdzie nikt nie mieszka. PKB można nabić sensownymi inwestycjami jak i również budowaniem piramid.

China Ghost Cities:
http://www.businessinsider.com/chinas-gh...014-2014-6
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):A gdzie to taka tuskowokiełnbasianomacdonaldowozbydlona cywilizacja występuje? Na Śląsku?

Nie. Ale nie zabronię ślepemu zgadywac. .
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Constal napisał(a):A jak uzasadnisz to że to właśnie Czechy i Węgry (ci rusofile) maja zniesione wizy do USa a Polska (przydupad USA) nada ma wizy??
Viktor Orban też jest lewakiem?
Hmm, jakby tu powiedzieć... Polska ma, niestety, międzynarodowy status kraju mocno pie**olniętego, i to od dosyć dawna. Już oświeceniowi filozofowie sporo na ten temat dyskutowali podczas rozbiorów.
Odpowiedz
Patafil napisał(a):Hmm, jakby tu powiedzieć... Polska ma, niestety, międzynarodowy status kraju mocno pie**olniętego, i to od dosyć dawna. Już oświeceniowi filozofowie sporo na ten temat dyskutowali podczas rozbiorów.
.
Patafilu, jest tu inne wyjaśnienie. Po prostu nasi rodacy /zbyt dużo ich/ pracują na wizach turystycznych, kombinują i oszukują USA, więc Stany Zjednoczone się przed tym bronią. Dopóki nie zrozumiemy, że takie zachowanie jest niekorzystne dla rodaków, którzy chcieliby jeździć do USA bez wizy, dopóty będziemy je mieli. Proste jak drut!
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):.
Patafilu, jest tu inne wyjaśnienie. Po prostu nasi rodacy /zbyt dużo ich/ pracują na wizach turystycznych, kombinują i oszukują USA, więc Stany Zjednoczone się przed tym bronią. Dopóki nie zrozumiemy, że takie zachowanie jest niekorzystne dla rodaków, którzy chcieliby jeździć do USA bez wizy, dopóty będziemy je mieli. Proste jak drut!
Oj, Nonku, to nie takie proste. Polska nie leży na końcu świata, goście z całej Europy przybywali tu na przestrzeni lat, i dostrzegali polski ,,porządek''. Tylko o tym się nie mówi w naszym pięknym kraju. Jesteś polonistą, więc na pewno uczono Cię, kim był Jan Chryzostom Pasek, ale czy kiedykolwiek powiedziano, co na temat Polski napisali w tym samym wieku XVII Chrystian von Holsten czy Ulrich von Werdum? Co pisano na polskie tematy później, np. podczas wspomnianych przeze mnie rozbiorów? Jakie wnioski wyciągali Amerykanie, kiedy pod koniec XIX w. przybijały statki z emigrantami, potem rutynowe badania lekarskie, i panika wśród polskich chłopów ,,Olaboga, dochtory, wezmą do śpitala i pokroją!'' To nie jest wymysł złośliwców, tylko gorzka prawda.

Patafilowa ciekawostka. W 1937 r. przyjechała do Polski ekipa Pathe News. Filmowano nasz kraj, w tym dożynki u Radziwiłłów czy innych jaśnie, tfu, wielmożnych. M.in. scenę, gdy młode dziewczyny całują dziedzica w tłuste łapska. Podczas projekcji w kinach na Zachodzie widzowie ryczeli ze śmiechu albo klęli. Propolskie sympatie rosły jak cholera...

To temat rzeka, w dodatku offtopowy, jeżeli ktoś jest zainteresowany dyskusją, to niech Wysoko Urodzona Moderacja gdzieś przeniesie.
Odpowiedz
Patafil napisał(a):Oj, Nonku, to nie takie proste. Polska nie leży na końcu świata, goście z całej Europy przybywali tu na przestrzeni lat, i dostrzegali polski ,,porządek''. Tylko o tym się nie mówi w naszym pięknym kraju. Jesteś polonistą, więc na pewno uczono Cię, kim był Jan Chryzostom Pasek, ale czy kiedykolwiek powiedziano, co na temat Polski napisali w tym samym wieku XVII Chrystian von Holsten czy Ulrich von Werdum? Co pisano na polskie tematy później, np. podczas wspomnianych przeze mnie rozbiorów? Jakie wnioski wyciągali Amerykanie, kiedy pod koniec XIX w. przybijały statki z emigrantami, potem rutynowe badania lekarskie, i panika wśród polskich chłopów ,,Olaboga, dochtory, wezmą do śpitala i pokroją!'' To nie jest wymysł złośliwców, tylko gorzka prawda.

Patafilowa ciekawostka. W 1937 r. przyjechała do Polski ekipa Pathe News. Filmowano nasz kraj, w tym dożynki u Radziwiłłów czy innych jaśnie, tfu, wielmożnych. M.in. scenę, gdy młode dziewczyny całują dziedzica w tłuste łapska. Podczas projekcji w kinach na Zachodzie widzowie ryczeli ze śmiechu albo klęli. Propolskie sympatie rosły jak cholera...

To temat rzeka, w dodatku offtopowy, jeżeli ktoś jest zainteresowany dyskusją, to niech Wysoko Urodzona Moderacja gdzieś przeniesie.
To było dawno i nieprawda. W niektórych kwestiach /np. ochrona środowiska, brak religijności/ sporo nam jeszcze brakuje do cywilizowanego świata, ale bez przesady. Białe niedźwiedzie nie chodzą u nas po ulicach.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):To było dawno i nieprawda. W niektórych kwestiach /np. ochrona środowiska, brak religijności/ sporo nam jeszcze brakuje do cywilizowanego świata, ale bez przesady. Białe niedźwiedzie nie chodzą u nas po ulicach.
To było zarówno dawno, jak i niedawno, ale to prawda. Duży uśmiech Poza tym nie każde odstawanie od światowych norm jest naganne, zwłaszcza jeśli ten ,,świat'' debileje w zastraszającym tempie. Mamy wysokie poczucie higieny rasowej, nie tolerujemy podsuwanej nam anormalności, polska religijność jest potwornie głupia, ale stanowi przeciwwagę dla lewactwa. Najlepszy jest narodowy socjalizm: równość w obrębie rasy aryjskiej, światopogląd naukowy, gospodarka nie nastawiona na wyzysk, państwo opiekuńcze dla rodowitych obywateli, oraz wiele innych rzeczy.
Odpowiedz
Patafil napisał(a):Najlepszy jest narodowy socjalizm: równość w obrębie rasy aryjskiej, światopogląd naukowy, gospodarka nie nastawiona na wyzysk, państwo opiekuńcze dla rodowitych obywateli, oraz wiele innych rzeczy.
Np. parę milionów obywateli polskich wysłanych do piachu.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Np. parę milionów obywateli polskich wysłanych do piachu.
Mam na myśli narodowy socjalizm pojęty jako system polityczny, a nie wojnę (której mogłoby nie być) i jej konsekwencje. Wyprany lewacki mózg nigdy takich ,,niuansów'' nie pojmie.

PS. Na temat komunistycznej przesady co do polskich ofiar już pisałem.
Odpowiedz
Patafil napisał(a):Mam na myśli narodowy socjalizm pojęty jako system polityczny, a nie wojnę (której mogłoby nie być) i jej konsekwencje. Wyprany lewacki mózg nigdy takich ,,niuansów'' nie pojmie.

PS. Na temat komunistycznej przesady co do polskich ofiar już pisałem.
Mój wyprany lewacki mózg nie jest w stanie pojąc, jak można być takim ignorantem, aby uważać narodowy socjalizm za system prawicowy.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
Patafil napisał(a):Na temat komunistycznej przesady co do polskich ofiar już pisałem.
Patafilowi będącemu na bakier z matematyką na pewno miliony nie wyszły.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Jester napisał(a):Mój wyprany lewacki mózg nie jest w stanie pojąc, jak można być takim ignorantem, aby uważać narodowy socjalizm za system prawicowy.
Kiedykolwiek mówiłem że to prawiczki? Duży uśmiech
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Też się dziwię, że chce im się zasuwać za Wielką Wodę skoro mogą bez problemów zmywać w UE.
Ja jeszcze bardziej się dziwie. Po cholere tam jechać. No chyba ze chce się dostać kulke w łeb w Teksasie
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Odpowiedz
Machefi napisał(a):Co to jest ten PKB ważony parytetem siły nabywczej?
Dlaczego nie kierować się nominalnym PKB, gdzie USA wciąż przed Chinami?
Jak to dlaczego?
,,Patrzcie, Krul Korwin miał rację!!! W chinach jest kapitalizm!!! I dlatego są największą gospodarką świata!!!"

Kontestator napisał(a):PKB można nabić sensownymi inwestycjami jak i również budowaniem piramid.
Czyli mówiąc wprost wydatkami państwowymi Oczko

Patafil napisał(a):Hmm, jakby tu powiedzieć... Polska ma, niestety, międzynarodowy status kraju mocno pie**olniętego, i to od dosyć dawna. Już oświeceniowi filozofowie sporo na ten temat dyskutowali podczas rozbiorów.
Nie dość że jesteś [REGULAMIN] to jeszcze jesteś wrogiem Polski i Polaków i wcale się z tym nie kryjesz.

Patafil napisał(a):Kiedykolwiek mówiłem że to prawiczki? Duży uśmiech
W końcu przyznałeś że ty i twoi ideologiczni bracia jesteście lewakami.
Brawo! Wzruszyłem się.

Constal napisał(a):Ja jeszcze bardziej się dziwie. Po cholere tam jechać. No chyba ze chce się dostać kulke w łeb w Teksasie
Taka tam niewola panuje! Nie to co na Białorusi Oczko
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Czyli mówiąc wprost wydatkami państwowymi Oczko

Ależ ja nie jestem radykałem twierdzącym, że wszystkie wydatki państwowe są dobre. Można wydawać pieniądze np. pieniądze z ropy jak szejkowie z Dubaju albo jak Norwegowie. Można budować mosty wzdłuż rzek albo wynaleźć za nie internet, zmapować ludzki genom (rząd USA zainwestować w niego 14.5 miliona dolarów a zyski na dzień dzisiejszy wynoszą 966mln).

http://www.bloomberg.com/news/2013-06-12...-boom.html

Radykałami są liberałowie twierdzący, że KAŻDY wydatek państwa jest zły z zasady.

Xeo95 napisał(a):W końcu przyznałeś że ty i twoi ideologiczni bracia jesteście lewakami.

No przecież oprócz Xeo95 i Korwina to wszyscy są lewakami. Ostatnio gdy czytałem o historii Nieszawy i Torunia dowiedziałem się też że lewakami byli królowie Polscy, którzy (i to jak) interweniowali w gospodarkę. Przywileje handlowe i nawet zrównanie miast z ziemią i przesiedlanie wszystkich mieszkańców aby pozbyć się konkurencji dla Torunia.

Wychodzi na to, że zawsze i wszędzie rządziła lewica. Świetnie nie mam z tym problemów wtedy ja nie jestem lewicowcem ale socjaldemokratą, który nie ma żadnych problemów przeciwstawić się lewakom nazistom, lewakom monarchistom etc.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Kontestator napisał(a):Wychodzi na to, że zawsze i wszędzie rządziła lewica. Świetnie nie mam z tym problemów wtedy ja nie jestem lewicowcem ale socjaldemokratą, który nie ma żadnych problemów przeciwstawić się lewakom nazistą, lewakom monarchistą etc

Oraz lewackiej, nazistowskiej ortografii. Przy czym dobrze wiedzieć, że jeśli lewactwo zawsze i wszędzie było na wierzchu to Kontestator niniejszym lewakiem być przestaje i staje się zupełnie niegroźny całkiem niczym unieszkodliwiony szczep eboli.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch

Odpowiedz
Argen napisał(a):Oraz lewackiej, nazistowskiej ortografii.

Pisane w pośpiechu ale sam fakt, że Argen czepia się tylko końcówek oznacza, że z resztą już mu dyskutować zbyt trudno.

Argen napisał(a):Przy czym dobrze wiedzieć, że jeśli lewactwo zawsze i wszędzie było na wierzchu to Kontestator niniejszym lewakiem być przestaje i staje się zupełnie niegroźny całkiem niczym unieszkodliwiony szczep eboli.

Bo Kontestator jest niegroźny. System pochwalany przez Kontestatora zapewnia dzisiaj milionom dobrobyt (i nie tylko 1% ale również robotnikom i ich rodzinom) chociażby w Skandynawii. Groźny natomiast jest Argen z resztą liberałów z ich utopijnymi pomysłami.

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Jester napisał(a):Rubel przyspieszył pikowanie w dół. Za jednego dolara trzeba już zapłacić ponad 52 ruble.
Skala upadku wartości tej waluty jest nieprawdopodobna.
Minęły dwa tygodnie, a za dolara dostaniemy już prawie 63 ruble.
I nagle te całe embarga na polskie jabłka przestają mieć specjalne znaczenie. Rosjan i tak już teraz pewnie nie byłoby na nie stać :lol2:.

Panowie wyżej - jest temat socjalizm vs. liberalizm. Naprawdę nie ma chyba potrzeby zasypywać tą dyskusją kolejnego wątku.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
Kontestator napisał(a):Pisane w pośpiechu ale sam fakt, że Argen czepia się tylko tego oznacza, że z resztą już mu dyskutować zbyt trudno.

Tak tu masz rację. Dyskusje z Kontestatorem to ciężka sprawa. Dyskusje z psami też bywają trudne. Nie potrafią pisać...

Kontestator napisał(a):Bo Kontestator jest niegroźny. System pochwalany przez Kontestatora zapewnia dzisiaj milionom dobrobyt chociażby w Skandynawii. Groźny natomiast jest Argen z resztą liberałów z ich utopijnymi pomysłami.

Zamiast topić lepiej jest wieszać. Na drzewach zamiast liści.Oczko
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch

Odpowiedz
Cytat:Jester
Minęły dwa tygodnie, a za dolara dostaniemy już prawie 63 ruble.

Taniejący złoty uchronił Polskę przed kilkoma kryzysami.
Ciekawe dlaczego to nie działa w wypadku rubla - a może działa?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości