Liczba postów: 1,922
Liczba wątków: 4
Reputacja:
43
Sofeicz napisał(a):Taniejący złoty uchronił Polskę przed kilkoma kryzysami.
Ciekawe dlaczego to nie działa w wypadku rubla - a może działa? Taniejący nie równa się tracący połowę wartości w ciągu dwóch miesięcy.
W dodatku tania waluta jest korzystna w przypadku eksportu - Rosja eksportuje głównie gaz i ropę, z czego ta druga tanieje tylko trochę wolniej niż rubel. Resztę Rosja musi importować - co oznacza, że nagle wszystko zdrożało dwukrotnie.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
Argen napisał(a):Zamiast topić lepiej jest wieszać. Na drzewach zamiast liści.
Najpierw oddaj mamie pieniądze za mleko a potem myśl o wieszaniu kogokolwiek. Może napiszesz wszystkim kogo masz zamiar powiesić?
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
Liczba postów: 3,035
Liczba wątków: 14
Reputacja:
1
Kontestator napisał(a):Najpierw oddaj mamie pieniądze za mleko a potem myśl o wieszaniu kogokolwiek. Może napiszesz wszystkim kogo masz zamiar powiesić?
Najpierw oddaj pieniądze za zasiłek zanim zaczniesz mieszać w finansach mojej rodziny, a od cudzych matek bądź łaskaw się odstosunkować. A propos wieszania kogokolwiek jedynie zacytuję Gan-Ganowicza "Nie wiem jak to jest zabić człowieka... zabijałem tylko komunistów.":]
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
Reputacja:
223
Argen napisał(a):A propos wieszania kogokolwiek jedynie zacytuję Gan-Ganowicza "Nie wiem jak to jest zabić człowieka... zabijałem tylko komunistów.":]
Więc jakich komunistów chcesz zabić? Kogo dokładnie? Po co te uniki? Kiedy mam się spodziewać egzekucji?
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
Liczba postów: 12,313
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Ja tylko zaznaczę, że jeśli chodzi o zasiłki, to pierwszy w kolejce do oddania kasiory powinien być tutaj największy libertarianin tego (i nie tylko) forum, ostatnio niestety słabo aktywny.
Btw. Niejaki Kelthuz też chyba na zasiłku z tego co wiem. Ale to już osobowość internetowa nie z tego forum. Aczkolwiek dosyć znana.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
1
Kontestator napisał(a):Więc jakich komunistów chcesz zabić? Kogo dokładnie? Po co te uniki?
Pewnie dlatego, że chciałem sprawdzić swoją gibkość. Co sądzisz na temat tego wyjaśnienia?
Nie sądzę, abym napisał, że chcę zabijać jakichkolwiek komunistów. Może powinienem oskarżyć cię o pomówienie.:|
Kontestator napisał(a):Kiedy mam się spodziewać egzekucji?
Napisz list do Boga z pytaniem do Gan-Ganowicza. Przekaże.
K.Bunsch
Reputacja:
223
Argen napisał(a):Nie sądzę, abym napisał, że chcę zabijać jakichkolwiek komunistów.
Nie tylko należysz do tych ludzi, którzy bez namysłu rzucają to durne hasło "zamiast liści bla bla" nigdy nie mówiąc kim są Ci tajemniczy komuniści, których trzeba wieszać.
Nie mówiłeś, że chcesz wieszać komunistów a co to wyrastają oni na wiosnę na drzewach?
Argen napisał(a):Napisz list do Boga z pytaniem do Gan-Ganowicza. Przekaże.
Nie wiem co to za jeden ale skoro pierwszym cytatem jaki z niego podałeś był taki gdzie on dehumanizuje pewne grupy ludzi to prawdopodobnie niewarta uwagi postać. Komuniści to nie ludzi a inni głosili, że Żydzi wszy. Tamci o tyle byli dobrzy, że chociaż wiadomo komu grożą a w pewnych środowiskach komunistą jest każdy kto się nie zgadza z jakimiś radykalnymi wolnorynkowymi ideami.
― Ignacy Daszyński
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Argen napisał(a):A propos wieszania kogokolwiek jedynie zacytuję Gan-Ganowicza "Nie wiem jak to jest zabić człowieka... zabijałem tylko komunistów.":] A ja ci a propos odpowiem lewackim tekstem Stinga z piosenki "Russians"
Cytat:We share the same biology
Regardless of ideology
What might save us, me, and you
Is that the Russians love their children to
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
1
Kontestator napisał(a):Nie tylko należysz do tych ludzi, którzy bez namysłu rzucają to durne hasło "zamiast liści bla bla" nigdy nie mówiąc kim są Ci tajemniczy komuniści, których trzeba wieszać.
Nie tylko należysz do tych biednych ludzi, którzy nie są w stanie poprawnie złożyć jednego zdania, ale również cechujesz się specyficzną wiarą w to, że jesteś dla obcych sobie osób idealnym obiektem zwierzeń. Być może po prostu uroiło ci się, że jestem członkiem twojego kolektywu na skłocie. Otóż nie jestem.
Kontestator napisał(a):Nie mówiłeś, że chcesz wieszać komunistów a co to wyrastają oni na wiosnę na drzewach?
Najwyraźniej poza umiejętnością poprawnego pisania w języku polskim bozia poskąpiła ci również zdolności czytania ze zrozumieniem. Wskażesz może fragment mojej wypowiedzi, w którym pisałem coś o komunistach na drzewach? Możesz też dorzucić coś na temat wiosny jeśli to nie zbyt wiele.
Kontestator napisał(a):Nie wiem co to za jeden ale skoro pierwszym cytatem jaki z niego podałeś był taki gdzie on dehumanizuje pewne grupy ludzi to prawdopodobnie niewarta uwagi postać. Komuniści to nie ludzi a inni głosili, że Żydzi wszy. Tamci o tyle byli dobrzy, że chociaż wiadomo komu grożą a w pewnych środowiskach komunistą jest każdy kto się nie zgadza z jakimiś radykalnymi wolnorynkowymi ideami.
Nie zachęcałem cię bynajmniej do zapoznania się z twórczością albo choćby nawet życiorysem Gan-Ganowicza. Mało mnie też obchodzi co uważasz za wartościowe.
Odnośnie reszty to wszyscy naraz nie mogli się przecież mylić...
K.Bunsch
Reputacja:
223
Widzę, że jednak jest dla Ciebie jakaś nadzieja. Świadczy o tym fakt, że zacząłeś wycofywać się ze swoich buńczucznych zapowiedzi i postanowiłeś po prostu rżnąć głupa.
Argen napisał(a):Zamiast topić lepiej jest wieszać. Na drzewach zamiast liści.
― Ignacy Daszyński
16.12.2014, 00:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.12.2014, 00:24 przez Argen.)
Reputacja:
1
Cudownie, że zdobyłeś się na zamieszczenie tego cudownego cytatu już wówczas, gdy zdążyłem odpowiedzieć. Niemniej nie mam powodu, aby się z tych słów wycofywać.
K.Bunsch
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Kontestator napisał(a):No przecież oprócz Xeo95 i Korwina to wszyscy są lewakami. Może. Ale ja na pewno nie uważam się za prawicowca.
Z tym lewakiem to była kpina z patafsteina który wszędzie widzi lewaków poza sobą
Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news...a_testab=a
Tymczasem rubel wczoraj poleciał w dół o 10%. W ciągu nocy Rosja podniosła stopy procentowe o 6,5%, co wygląda na dość desperackie działanie, ale na wiele to się nie zdało.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
DziadBorowy napisał(a):Tymczasem rubel wczoraj poleciał w dół o 10%. W ciągu nocy Rosja podniosła stopy procentowe o 6,5%, co wygląda na dość desperackie działanie, ale na wiele to się nie zdało. Jad się sączy do ruskich żył
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 2,107
Liczba wątków: 26
Reputacja:
2
Tak z ciekawości sprawdziłem, jak wygląda cena baryłki w rublach. Przez ostatnie kilka miesięcy trzymała się równiutko na poziomie 3600–3700 rubli. Spadki wartości ropy w dolarach były równoważone przez wzrost wartości dolara w rublach.
Teraz cena skoczyła do 4400 rubli.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Nic dziwnego:
http://www.biztok.pl/waluty/czarny-wtore...zie_a19349
Około godziny 13:30 za dolara płacono nawet 80 rubli a za euro 100 rubli. Oznaczało to, że rosyjska waluta w ciągu dnia straciła 20 proc. swojej wartości.
Jakkolwiek wydaje się być to typowym atakiem spekulacyjnym i rubel nieco pewnie się w najbliższych dniach umocni Rosjan czekają bardzo drogie święta (w sam raz nowe ceny w sklepach pojawią się w okolicach ich Bożego Narodzenia)
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Reputacja:
43
DziadBorowy napisał(a):Około godziny 13:30 za dolara płacono nawet 80 rubli a za euro 100 rubli. Oznaczało to, że rosyjska waluta w ciągu dnia straciła 20 proc. swojej wartości.
Jakkolwiek wydaje się być to typowym atakiem spekulacyjnym i rubel nieco pewnie się w najbliższych dniach umocni Rosjan czekają bardzo drogie święta (w sam raz nowe ceny w sklepach pojawią się w okolicach ich Bożego Narodzenia) Ostry krach. Spekulacje, spekulacjami, ale to wygląda na ostrą panikę.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Reputacja:
223
Jeszcze Putin będzie prosił o wzięcie Krymu w zamian za pożyczkę.
― Ignacy Daszyński
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
Hmm... czyżby rubel stał się za tani dla Putinowskich szczekaczek, wszystkie jakoś zamilkły.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Reputacja:
43
Panika chyba ustała.
Bloomberg pokazuje ~70 rubli za USD, ze stabilnym kursem od kilku godzin.
|