To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
pitbbpl napisał(a):Putin jak widać swojego zdania nie zmienił, sam kurs to trochę za mało by złamać Rosję.
Zachód ma jakieś 2 lata na złamanie Rosji, po 2 latach będzie po ptokach bo do Rosji zacznie spływać gotówka z Chin.
I Putin o tym doskonale wie.

Przecież tu nie chodzi o zaoranie Rosji - to jest niemożliwe i nikomu na tym nie zależy.
Chodzi o sparaliżowanie działań agresywnych i otrzeźwienie. I to przynosi efekty.
Już Rosja przestała mówić o Noworosji i mówi o pozostawaniu tych 'republik' w ramach państwa ukraińskiego.

Wszystkim chcę przypomnieć, że mówimy o 'mocarstwie' które ma gospodarkę o wielkości Beneluxu.
Nawet porównując ją z naszą, to eksport Polski stanowi ok. 40% eksportu Rosji.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Twój ukochany Łukaszenka tego akurat nie powiedział.
Może.
A swoją drogą to Łukaszenka stara się byc niezależny. Trzyma się na dystans wobec Putina,jak i wobec zachodu

Xeo95 napisał(a):Dlaczego uważasz że Chruszczow musiał być podpity aby przekazać Krym Ukraińskiej SRR?
Nie ja to wymysliłem. To powiedział syn Chruszczowa
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Odpowiedz
Constal napisał(a):Może.
A swoją drogą to Łukaszenka stara się byc niezależny. Trzyma się na dystans wobec Putina,jak i wobec zachodu
Fajna mi niezależność. Coś w stylu niezależności Korei Północnej

Cytat:Nie ja to wymysliłem. To powiedział syn Chruszczowa
Może był podpity, może nie (prawdopodobnie chciał się po prostu odciąć od skompromitowanego ojca), ale mimo wszystko wtedy przekazanie Krymu Ukraińskiej SRR miało sens.
Odpowiedz
Wron NIEmiecki napisał(a):Kontrakt gazowy Chiny-Rosja. Maja ruszyc juz od 2018. Jesli im sie uda, to czas zemsty Putina moze wtedy nadejsc - zakreci kurki Europie lub podbije taka cene, ze Europa bedzie musiala sobie go dowozic gazowcami.
Polecam analizę porozumienia ws. dostaw gazu pomiędzy Rosją a Chinami:

http://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/kome...-i-cnpc-na

"Cena oscylująca w przedziale 350–390 USD za 1000 m3 (porównanie ogłoszonej wartości kontraktu – 400 mld dolarów i sumy zakontraktowanych dostaw – 1,032 bln m3, daje średnią cenę na poziomie 387 USD za 1000 m3) byłaby bowiem, uwzględniając aktualną sytuację na azjatyckim rynku gazowym, o prawie połowę niższa od ceny gazu sprowadzanego przez Chiny z Kataru (w 2013 roku ok. 680 USD za 1000 m3).

Dla Gazpromu taka cena dostarczanego gazu oznaczałaby konieczność realizacji dostaw do Chin poniżej granicy opłacalności."
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
Odpowiedz
Kontestator napisał(a):Pisane w pośpiechu ale sam fakt, że Argen czepia się tylko końcówek oznacza, że z resztą już mu dyskutować zbyt trudno.
Czepia się, a sam nie odróżnia rzeczy policzalnych od niepoliczalnych. Nie jest to problem dla przeciętnie inteligentnego gimnazjalisty. Jak widać sam nie umie pisać poprawnie, a innych poprawia. Ot, takie kuriozum!
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Soul33 napisał(a):Kryzys putinowskiego modelu gospodarki w Rosji
http://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/anal...ki-w-rosji

15–16 grudnia doszło do kryzysu na rosyjskim rynku finansowym. Reagując na sytuację Bank Centralny, w uzgodnieniu z Kremlem, podjął 15 grudnia wieczorem dramatyczną decyzję o podniesieniu bazowej stopy procentowej z 10,5% do 17%. Działania te okazały się jednak nieskuteczne i dopiero sprzedaż przez Bank Centralny bliżej nieokreślonej sumy waluty z rezerw w dniach 16 i 17 grudnia doprowadziła do pewnej stabilizacji kursu rubla.
I? Uśmiech
Bank Centralny Rosji nie reagował dotąd specjalnie na spadek wartości rubla. Jak twierdzą niektórzy blogerzy zastawił tym samym pułapkę. W ramach toczących się wojen walutowych był to atak spekulantów na rubla, zachęconych zresztą przez FED i EBC, a ... nawet Bank centralny Rosji którego prezes trąbiła, że nie zamierza dewaluować rubla. Podobny atak spekulacyjny polegający na grze na spadek wartości waluty przeprowadził parę lat temu Goldman&Sachs na nasza złotówkę. Podniesione stopy procentowe rubla spowodowały ogromne straty wśród domów inwestycyjnych. Takiego zysku spekulacyjnego dokonuje się za pożyczone krótkoterminowo pieniądze z reguły na ok 15%, licząc na zysk rzędu 50%. Tymczasem, dalszy atak na rubla oznaczałby podniesienie stóp procentowych przez FED i EBC, co odbiło by się negatywnie na gospodarkach będących w kryzysie.

Rosja zdołała się obronić, choć określonym kosztem.

Dla rżących z uciechy że rubel osłabł:

Okazało się, że jesteśmy jednak bliżej Rosji niż rynków bazowych. Mamy silną przecenę. Wpierw tracił złoty, potem przecena dotknęła obligacje. Krzywa poszła ostro w górę. Dane nasze i zagraniczne pozostawały w cieniu. Konia z rzędem temu, kto powie, co dalej - powiedział Arkadiusz Urbański z Pekao SA. Może znowu dziś zobaczymy działania banku centralnego w Rosji. Na razie jednak przeważają negatywne nastroje i widzimy odwrót do bezpiecznych aktywów. Na dodatek okres jest przedświąteczny i mamy małą płynność - dodał.

Na złość mojej mamie odmrożę sobie uszy.

Jeśli ktoś uważa, że chodzi o obalenie systemu w Rosji, wypędzenie określonej ekipy, jest w błędzie. Chodzi o zniszczenie Rosji i przejecie nad nią kontroli. Kwestia tamtejszych ludzi jest mało istotna.
Odpowiedz
Gladiator napisał(a):Jeśli ktoś uważa, że chodzi o obalenie systemu w Rosji, wypędzenie określonej ekipy, jest w błędzie. Chodzi o zniszczenie Rosji i przejecie nad nią kontroli. Kwestia tamtejszych ludzi jest mało istotna.

Jako rzecze Gladiator. Z czego to wnosisz?
Bo ja parę postów wyżej pisałem, że to jest tylko podawanie małych porcji bromu rozbrykanemu źrebakowi, któremu się zdaje, że jest mustangiem.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Jako rzecze Gladiator. Z czego to wnosisz?
Bo ja parę postów wyżej pisałem, że to jest tylko podawanie małych porcji bromu rozbrykanemu źrebakowi, któremu się zdaje, że jest mustangiem.
A skąd takie przekonanie? Rozumiem, że na naiwność nie ma lekarstwa, niemniej gdyby kto trzeźwo myślący zastanowił się nad tym wystarczy przypomnieć sobie podstawową zasadę. Pieniądze, pieniądze i jeszcze. Nic za darmo, gra się o władzę, kontrolę, teraz w epoce globalizacji już nad światem.
Są różne grupy wpływu walczące między sobą, a los ludzi jest tu istotny jak zeszłoroczny śnieg. Tu link z komentarzem.

Perkins twierdzi, że niemal wszystkie wojny prowadzone przez jego kraj w drugiej połowie XX wieku i na początku wieku XXI miały ów korporacyjny podtekst W pewnym momencie rząd Stanów Zjednoczonych zaczął po prostu grzecznie wykonywać polecenia inwestorów., "Hitman" to lektura przerażająca, jednak tezy w niej postawione pasują do koncepcji Friedmana, który opisuje po prostu kolejny etap procesu - po faktycznej likwidacji państw następnym punktem oporu są jednostki Jednym z siedmiu grzechów głównych jest chciwość. Tak się jednak składa, że wszyscy mają to gdzieś. Współczesny świat od dość dawna nie opiera się już na czterech żółwiach. Raczej chwieje się niepewnie na czubku wielkiego stosu pieniędzy.

Tak się składa, że po faktycznej likwidacji państw następnym punktem oporu są jednostki , a ja jestem jednostką. Upadek jednego z imperiów nic mi, ani nam nie przyniesie. Typowym przykładem opisanych powyżej działań jest Ukraina. Na początek zabrano jej cały zapasa złota i dano w zamian amerykańską minister finansów (pracownice departamentu stanu.)

Jeśli chcesz wierzyć w podawanie bromu, to wierz.
Odpowiedz
Co ty nie powiesz - interesy z Rosją, to były najlepsze z możliwych interesów dla kapitału.
Właściwie ostatnie resztkówki merkantylizmu.
I akurat ten kapitał jest najbardziej wk... embargiem i tym całym cyrkiem.
To embargo uderza w obie strony. Nikt nie lubi sypania piachu w tryby interesów.

Gdyby polityką rządził kapitał, to żadnego embarga i sankcji by nie było.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Fajna mi niezależność. Coś w stylu niezależności Korei Północnej

Nie. Jakoś obywatele Białorusi nie maja zakazu wyjazdu poza granice kraju.
A czym się różni zależnośc od Moskwy od zależności od Brukseli czy Waszyngtonu?

Cytat:ale mimo wszystko wtedy przekazanie Krymu Ukraińskiej SRR miało sens.
Jaki sens? To tak jakby teraz np Mierzeje Wiślaną zabrac woj Pomorskiemu i przekazać warmińsko- Mazurskiemu
Odpowiedz
A okazuje się że najlepszym sojusznikiem Ukrainy nie jest ani UE ani USA ale właśnie... Białoruś.
Na Ukrainie najbardziej lubianym politykiem zagranicznym jest właśnie Łukaszenka
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/poroszen...z-ue/ldg4k
Odpowiedz
Constal napisał(a):A czym się różni zależnośc od Moskwy od zależności od Brukseli czy Waszyngtonu?
Nie wiem. Z Rosji jednak znacznie więcej wyjeżdża na Zachód niż odwrotnie.
Oni wiedzą.
Cytat:Jaki sens? To tak jakby teraz np Mierzeje Wiślaną zabrac woj Pomorskiemu i przekazać warmińsko- Mazurskiemu
??? Sprawdzałeś ostatnio mapę. To Pomorskie ma połączenie lądowe z mierzeją, nie Warmińsko-Mazurskie, dokładnie tak jak Krym z Ukrainą. Czyli to by było tak jakby z Warmińsko-Mazurskiego przekazać mierzeję do Pomorskiego, a nie na odwrót.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Machefi napisał(a):To Pomorskie ma połączenie lądowe z mierzeją, nie Warmińsko-Mazurskie,
Więc czytaj co napisałem
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Gdyby polityką rządził kapitał, to żadnego embarga i sankcji by nie było.
Nie jestem tak bardzo pewny. Czyż to nie Madame Rotschild (nie pamiętam, która Duży uśmiech) powiedziała w XIX w. ,,gdyby moi synowie sobie tego życzyli, to na świecie nie byłoby żadnych wojen''?
Odpowiedz
Czytam:
Constal napisał(a):
Cytat:ale mimo wszystko wtedy przekazanie Krymu Ukraińskiej SRR miało sens.
Jaki sens? To tak jakby teraz np Mierzeje Wiślaną zabrac woj Pomorskiemu i przekazać warmińsko- Mazurskiemu
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Patafil napisał(a):Nie jestem tak bardzo pewny. Czyż to nie Madame Rotschild (nie pamiętam, która Duży uśmiech) powiedziała w XIX w. ,,gdyby moi synowie sobie tego życzyli, to na świecie nie byłoby żadnych wojen''?

Madame już dawno gryzie ziemię, a koncerny (szczególnie niemieckie) są bardzo niechętne sankcjom. Cały czas idzie podgryzanie Angeli, żeby popuściła.
Amerykański biznes też musi przemodelować wiele interesów i nie bardzo się do tego pali.
Stracić taką tablicę mendelejewa to duży cios w bardzo splątane interesy.
Odpowiedz
Constal napisał(a):Nie. Jakoś obywatele Białorusi nie maja zakazu wyjazdu poza granice kraju.
Nie, nie mają. Tak samo jak Polacy nie mają zakazu posiadania broni palnej. Muszą tylko przejść pierdyliard procedur.

Dla Polaka przekroczenie granicy panstwa niewiele się różni od przekroczenia granicy województwa. Białorusini muszą się bardziej wysilić. Znaj proporcjum mocium panie.

Cytat:A czym się różni zależnośc od Moskwy od zależności od Brukseli czy Waszyngtonu?
Jw-znaj proporcjum mocium panie.
Różni się między innymi tak jak upuszczenie na stopę odważników o masie jednego i dziesięciu kilogramów

Cytat:Jaki sens? To tak jakby teraz np Mierzeje Wiślaną zabrac woj Pomorskiemu i przekazać warmińsko- Mazurskiemu
Podałeś bardzo dobry przykład tylko chyba się pomyliłeś i zapisałeś odwrotnie nazwy województw Duży uśmiech

A tak na serio to zaraz chyba cię wrzucę na ignora gdyż znów nie czytasz postów z którymi dyskutujesz, podobnie jak to miało miejsce w wątku ,,Korea Północna vs. Polska" (w którym nagle zamilkłeś Duży uśmiech)

Napiszę jeszcze raz:
Xeo95 napisał(a):Krym miał lądową granicę z Ukraińską SRR a z Rosyjską FSRR nie.
Krym miał połączenia kolejowe i drogowe z Ukraińską SRR a z Rosyjską FSRR nie.
Krym miał czerpał wodę i prąd z Ukraińskiej SRR a nie z Rosyjskiej FSRR.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Madame już dawno gryzie ziemię, a koncerny (szczególnie niemieckie) są bardzo niechętne sankcjom. Cały czas idzie podgryzanie Angeli, żeby popuściła.
Lepiej nie, bo jak popuści to smród będzie. :lol2:
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Coraz większe kłopoty producentów ropy na Zachodzie.
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/energet...tkow/nrsfw
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Lepiej nie, bo jak popuści to smród będzie. :lol2:
Też się boję - u nas dominują wiatry zachodnie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości