24.11.2014, 23:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.11.2014, 09:27 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Swoją drogą śmieszna jest ta nowomowa. Zamiast przedstawiciela handlowego mamy "ewangelistę Adobe", zamiast pierdolonego domokrążcy mamy "ambasadora marki L'Oreal", zamiast jebanego oszusta nagabującego do uczestnictwa w piramidzie finansowej mamy "menadżera MLM".  Mają tupet skurwisyny.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
Sofeicz napisał(a):Piąty ewangelista się k... objawił.
Ma się jebany czym chwalić - dwójka dzieci w domu, a ten jeździ po świecie kit wciskać...
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
lumberjack napisał(a):Swoją drogą śmieszna jest ta nowomowa. Zamiast przedstawiciela handlowego mamy "ewangelistę Adobe", zamiast pierdolonego domokrążcy mamy "ambasadora marki L'Oreal", zamiast jebanego oszusta nagabującego do uczestnictwa w piramidzie finansowej mamy "menadżera MLM". Mają tupet skurwisyny.  Ewangelista... :lol2: Widać niektórym na mózgi padło.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 1,659
Liczba wątków: 4
Żadna nowość, pojęcie funkcjonujące w marketingu szeptanym, być może faktycznie cokolwiek nowe u nas...
No i nie wiem czy się przyjmie. Może jak się Mumio albo Neonówka tym zajmą.
Reputacja:
60
białogłowa napisał(a):Żadna nowość, pojęcie funkcjonujące w marketingu szeptanym, być może faktycznie cokolwiek nowe u nas...
No i nie wiem czy się przyjmie. Może jak się Mumio albo Neonówka tym zajmą. To już lepiej być apostołem. :lol2:
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 1,659
Nonkonformista napisał(a):To już lepiej być apostołem. :lol2: Ewangelistom dziś lepiej chyba płacą  Swoją drogą nowe zastosowanie tego określenia ma już przynajmniej ze 30 lat.
Guy Kawasaki was one of Apple’s most famous evangelists. He’s the guy who helped Steve Jobs market the hell out of the original Macintosh back in 1984 to really put Apple on the map.
Guy left his post as Chief Evangelist of Apple in 1987 and has reclined into a life of venture capitalism along with running his popular blog, but now he’s gearing up to help Google do battle with Apple by advising for Google-owned Motorola.
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
lumberjack napisał(a):Swoją drogą śmieszna jest ta nowomowa. Zamiast przedstawiciela handlowego mamy "ewangelistę Adobe", zamiast pierdolonego domokrążcy mamy "ambasadora marki L'Oreal", zamiast jebanego oszusta nagabującego do uczestnictwa w piramidzie finansowej mamy "menadżera MLM". Mają tupet skurwisyny. 
A antypaństwowców wywrotowców nazywa się obecnie patriotami, od biedy kibolami. To dopiero przesunięcie semantyczne!
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
Niby czemu? Już kiedyś pisałem, że czym innym jest państwo, a czym innym jest kraj. Patriotą jest się wobec swojego kraju.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
27.11.2014, 07:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.11.2014, 07:41 przez Żarłak.)
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
Socjopapa napisał(a):Niby czemu? Już kiedyś pisałem, że czym innym jest państwo, a czym innym jest kraj. Patriotą jest się wobec swojego kraju.
Dokładnie. Gdyby patriotyzm miał być rozpatrywany tylko w relacji do aktualnie istniejącego państwa to wszelkie społeczności i narody bez własnej państwowości nie mogłyby być uważana za kierujące się patriotyzmem. :lol2:
To państwo jest podrzędne, a nie motywacje ludzi.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
exodim napisał(a):A antypaństwowców wywrotowców nazywa się obecnie patriotami, od biedy kibolami. To dopiero przesunięcie semantyczne!
Nacjonaliści nie są antypaństwowi. To, że gardzą III RP nie znaczy, że w ogóle gardzą ideą państwa.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
60
Roan Shiran napisał(a):Postęp techniczny zaspokaja jedynie nieliczne biologiczne potrzeby. Pragnę jednak zauważyć, że życie nie składa się jedynie z zaspokajania biologicznych potrzeb (istnieje np. proces wytwarzania tych "zaspakajaczy", który może charakteryzować się wysokimi kosztami psychicznymi).
Seria? Istnieją zaspakajacze? Spakajnie to tylko jakieś debilne zapażyczanie z rasyjskiego. O, Baże, ca się dzieje!
Liczba postów: 2,385
Liczba wątków: 14
Reputacja:
142
Nonkonformista napisał(a):
Seria? Istnieją zaspakajacze? Spakajnie to tylko jakieś debilne zapażyczanie z rasyjskiego. O, Baże, ca się dzieje! To się dzieje, że tam cudzysłów był, który nawet łaskawy byłeś pogrubić wraz z danym słowem. I nie znalazł się tam przypadkowo.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Reputacja:
60
Xeo95 napisał(a):Jeśli dobrze pamiętam.to ty też jesteś jednym z tych Łodzian co jeżdżą nad Zalew Sulejowski?
Przyszła elito narodu: łodzian, a nie Łodzian. Pisałem już o tym kiedyś. Nie uważałeś na lekcji. 
Aż boję się pomyśleć, że nowe pokolenie inżynierów, jak nasz prezydent, pewnie będzie się łączyć w bulu i nadzieji.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Nonk - to akurat jest pestka. Nie porównuj z 'bulem".
Popieram Xeo - "Łodzianin" to brzmi dumnie. Tak pisać!
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 1,821
Liczba wątków: 32
Nonkonformista napisał(a):
Seria? Istnieją zaspakajacze? Spakajnie to tylko jakieś debilne zapażyczanie z rasyjskiego. O, Baże, ca się dzieje! Drogi Nonku, nie ,,Baże'' lecz ,,Gospodin''. Jak już się wyśmiewać, to mądrze.
Co do kryształowej polszczyzny naszego ,,studenta'' Xeo, to oczywiście się zgadzam.
http://www.ateista.pl/showpost.php?p=618...tcount=466
09.01.2015, 00:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.01.2015, 01:13 przez Mises.)
Liczba postów: 65
Reputacja:
1
Ten ewangelista mnie zabił ![[Obrazek: lol2.gif]](http://ateista.pl/images/smilies/lol2.gif) Jednym z najbardziej irytujących mnie zjawisk jest właśnie robienie takich kalk z angielskiego. Np. tłumaczenie "Are you ok with it?" jako "Czy jesteś z tym ok?". Kiedyś sobie pomyślałem, że to tak jakby termin "word stress" przetłumaczyć na "stres słowny" zamiast na "akcent wyrazowy". Minęły może dwa dni (albo nawet jeden) aż tu czytam na jakimś forum, że jeżeli dobrze chcemy opanować angielski, to warto coś poczytać np. o STRESIE ZDANIOWYM, jak widać nauka angielskiego może być stresująca... ![[Obrazek: icon_sad.gif]](http://ateista.pl/images/smilies/icon_sad.gif)
Najbardziej dziwi mnie to, że ludzie po "przetłumaczeniu" z angielskiego w opisany sposób w ogóle nie zauważają, że coś jest nie tak. Przecież to widać a w mowie słychać, że coś tu jest nie halo. Tak samo jak słychać w mowie codziennej, że coś jest nie tak w konstrukcji "te ciastko" i coś jest nie tak w konstrukcji "Ten drugi skok był lepszy JAK ten pierwszy" (zamiast niż) itp. Gdy po zdobyciu przez naszą drużynę siatkarzy po upływie czterdziestu lat, złotego medalu na MŚ komentator zakrzyczał: "Tak długo czekaLIśmy!" to od razu usłyszałem błąd w akcentowaniu, mimo że byłem w euforii i niemal podskakiwałem a ostatnią rzeczą która by mi przyszła do głowy było analizowanie polszczyzny komentatora. ![[Obrazek: icon_smile.gif]](http://ateista.pl/images/smilies/icon_smile.gif) To po prostu słychać jak byk, a komentator akcentuje tak notorycznie! Ciągle jest: "czekaLIśmy, "zrobiLIśmy" itp. Podobnie jest z tym gdy niektórzy mówią: "ja umie", "ja rozumie" no do jasnej anielki ludzie pogłuchli już totalnie czy co?
Nie ma się zatem co dziwić, że Polacy nie odróżniają akcentowanego "mnie" od nieakcentowanego "mi" skoro mają drewniane ucho.
A jakie ma to znaczenie dla wszechświata.....?
Reputacja:
975
Rusyfikację i germanizację nam karbowano knutem, a anglicyzację sobie sami fundujemy za bezdurno.
Liczba postów: 65
Reputacja:
1
To jedno. Druga sprawa to taka, że niektórzy tłumacze powinni się nieco podszkolić bo są niewiele bardziej przydatni od tłumacza Google.
A jakie ma to znaczenie dla wszechświata.....?
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Nonkonformista napisał(a):Przyszła elito narodu: łodzian, a nie Łodzian. Pisałem już o tym kiedyś. Nie uważałeś na lekcji. 
Aż boję się pomyśleć, że nowe pokolenie inżynierów, jak nasz prezydent, pewnie będzie się łączyć w bulu i nadzieji.  OK. Ale nie rozumiem dlaczego mieszkańców państwa piszemy z wielkiej a miasta z małej.
Polska-Polak
Łódź-łodzianin
To wygląda absurdalnie.
Patafil napisał(a):Co do kryształowej polszczyzny naszego ,,studenta'' Xeo, to oczywiście się zgadzam.
http://www.ateista.pl/showpost.php?p=618...tcount=466 A odpowiedzi na niewygodne pytania w wątku rasowym będą?
PS. Sof, nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
Reputacja:
975
Xeo95 napisał(a):PS. Sof, nie odpowiedziałeś na moje pytanie.  Tak, spędzam ostatnio wakacje nad zalewem, konkretnie w Treście.
|