To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry?
CUBE999 napisał(a):Wszystko jest na wiarę i jest doktrynalne.
Paplać każdy potrafi.
Skoro wszystko jest na wiarę, ułudą zmysłów i nieobiektywne, to może prześlij mi portfel z twoimi pieniędzmi, i tak w nie nie wierzysz, pozbądź się ułudy, niech trafi do tego, kto traktuje ją bardziej serio. Co ty na to Cube?
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
CUBE999 napisał(a):Wszystko jest na wiarę i jest doktrynalne. Nauka nie mniej niż katolicyzm.

Doktrynę nauce się jedynie dopisuje na gruncie filozoficznym, jednak na gruncie poznawczym nie ma żadnej doktryny - wszystko jest intersubiektywne. W przypadku religii i jej doktryny, większość określeń jest nieprecyzyjna, rozmyta i podlegająca subiektywnej ocenie.

Nauka też tym się różni od doktryny, że jest niezmienna. Raz udowodniona empirycznie teoria, na gruncie określonych założeń, zawsze będzie prawidłowa. W doktrynie wiele zależy od czynników kulturotwórczych, co zresztą jest unaocznione w przypadku doktryny katolickiej, islamu, judaizmu i wielu innych religii.

Nawet doktryna niezmienna historycznie może podlegać zmianie i w tym jest wątła względem nauki.
Odpowiedz
CUBE999 napisał(a):Dzięki za komplement. Nie odpowiadam na pytania tendencyjne typu: "Jak często gwałcisz swoją matkę". Sam się bawisz w trolling to się baw.

Aleś strzelił porównaniem, to może zadam inne pytanie, mniej tendecyjne, kto napisał poniższe słowa:

Cytat:Boga można zanegować bardzo łatwo - jego istnienie jest niemożliwe z powodu tego CZYM jest Bóg. Bóg jako bóstwo rzymsko-katolickie ma swoją teologiczną definicję. Bóg jest Wszechmogącym Bytem Osobowym, a o większy absurd trudno.

To tyle.

oraz

Cytat:A wracając do tematu - Diabeł to postać mitologiczna, nie jest realna. Jeśłi uznać, że jest realna, to jest to równowartościowe z uznaniem, że istnieje też Zeus, Afrodyta, Shiwa, Set, Pan, Ghorholgh, a także krasnoludki, smerfy i czarnoksiężnik z Oz.

Pzdr.
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor

Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Odpowiedz
Brainless napisał(a):Aleś strzelił porównaniem, to może zadam inne pytanie, mniej tendecyjne, kto napisał poniższe słowa:

oraz

Ja napisałem kilka lat temu, kiedy miałem poglądy lewicowe i chętnie publicznie działałem na szkodę Kościoła. Teraz bronię Kościoła jako doktryny katolickiej (systemu wartości), no i? Zarówno wtedy jak i obecnie byłem ateistą i nihilistą (agnostykiem), więc mogę z tego punktu widzenia dowolnie dowodzić zarówno w jedną jak i drugą stronę, bo z punktu widzenia nihilizmu tak ateizm jak i teizm sa równie uprawnione i prawdopodobne doktryny i nigdy nie da się rozstrzygnąć tego sporu. Dlatego śmieszy mnie ateizm religijny (dogmatyczny), jest żałosny, a różnica jedynie jest taka, że obecnie uważam system katolickiej moralności za jedyny niezbędny dla ładu społecznego.
Odpowiedz
CUBE999 napisał(a):Ja napisałem kilka lat temu, kiedy miałem poglądy lewicowe i chętnie publicznie działałem na szkodę Kościoła. Teraz bronię Kościoła jako doktryny katolickiej (systemu wartości), no i?

Znaczy się przeszedłeś konwersję na poglądy teistyczne z ateizmu? Byłby to drugi taki przypadek na tym forum, odkąd pamiętam. Stąd trudno mi w to uwierzyć.

Odpowiedz
Brainless napisał(a):Znaczy się przeszedłeś konwersję na poglądy teistyczne z ateizmu? Byłby to drugi taki przypadek na tym forum, odkąd pamiętam. Stąd trudno mi w to uwierzyć.

Nie teistyczne co bronię moralności katolickiej w społeczeństwie. Czemu? Bo jako lewak przez ostatnie 10 lat zauważyłem do jakich zwyrodnień, szkód i zbrodni prowadzi socjalizm i lewactwo ogółem. Ateistów popierających konserwatyzm obyczajowy jest mnóstwo (np. w KNP) więc nie jest to żadne kuriozum ani nic nowego. Od katolika (prawdziwego) różnię się jedynie brakiem "łaski wiary", ale ta przecież nie ma nic wspólnego z poglądami, nie można wierzyć na zawołanie albo z decyzji, więc to nie stanowi dla mnie żadnego problemu.
Odpowiedz
Brainless...
Może nie czytasz uważnie CUBE'a, ale on pisał, że się nawrócił z lewoskrętności na prawoskrętność, a nie na Katolicyzm.

Odpowiedz
idiota napisał(a):Brainless...
Może nie czytasz uważnie CUBE'a, ale on pisał, że się nawrócił z lewoskrętności na prawoskrętność, a nie na Katolicyzm.

Przeczytałem już po tym, jak pojawiła się ta konwersacja. Nadal wiele rzeczy mi nie pasuje, ale powiedzmy, że kupiłem jego wyjaśnienia.

Odpowiedz
Machefi napisał(a):Paplać każdy potrafi.

To nie paplaj tylko udowodnij cokolwiek nie na wiarę.

Cytat:Skoro wszystko jest na wiarę, ułudą zmysłów i nieobiektywne, to może prześlij mi portfel z twoimi pieniędzmi, i tak w nie nie wierzysz, pozbądź się ułudy, niech trafi do tego, kto traktuje ją bardziej serio. Co ty na to Cube?

Podręcznikowy sofizmat. Funkcjonowanie w świecie nie ma żadnego związku z istotą świata. Kopnij się w tyłek, bo jak nie toś pedofil. To inny przykład sofizmatu i manipulacji jaką zastosowałeś. Portfel nie stanie się realny tylko dlatego, że Ci go nie oddam. Ot i cała tajemnica Twojej żałosnej psychomanipulacji.

Brainless napisał(a):Przeczytałem już po tym, jak pojawiła się ta konwersacja. Nadal wiele rzeczy mi nie pasuje, ale powiedzmy, że kupiłem jego wyjaśnienia.

A kogo obchodzi co Ty uważasz? Żal. Udowodnij, że nie zgwałciłeś mamy, jak nie udowodnisz to Ci nie uwierzę. Lewacka socjotechnika, mrrr, uwielbiam to Uśmiech
Odpowiedz
CUBE999 napisał(a):A kogo obchodzi co Ty uważasz? Żal. Udowodnij, że nie zgwałciłeś mamy, jak nie udowodnisz to Ci nie uwierzę. Lewacka socjotechnika, mrrr, uwielbiam to Uśmiech

Uspokój się człowieku. Odpowiadałem @idiocie. Od ciebie już uzyskałem odpowiedź. I przestań pisać o tym gwałceniu, bo to jest poziom Żuław Wiślanych. Koniec tematu.

Odpowiedz
Brainless napisał(a):Uspokój się człowieku.

A Ty się już uspokoiłeś?

Cytat:Odpowiadałem @idiocie. Od ciebie już uzyskałem odpowiedź. I przestań pisać o tym gwałceniu, bo to jest poziom Żuław Wiślanych. Koniec tematu.

To jest Twój poziom, gwałcenie nie zmienia ani trochę sensu Twojej manipulacji. Niemerytoryczny zarzut personalny to jest nadal niemerytoryczny zarzut personalny, na dodatek trolling, bo robisz to na wątku tematycznym, zamiast np. spytać o sprawy pozatematyczne na priv albo odpowiednim do tego wątku.
Odpowiedz
CUBE999 napisał(a):Funkcjonowanie w świecie nie ma żadnego związku z istotą świata.
Więc istota świata nie ma większego znaczenia, skoro funkcjonowanie w nim ma i tak obiektywne zależności i prawidłowości. Portfel jest tego dowodem.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Więc istota świata nie ma większego znaczenia, skoro funkcjonowanie w nim ma i tak obiektywne zależności i prawidłowości.

Tak.
Odpowiedz
CUBE999 napisał(a):Tak.
Po co zatem mówisz o czymś, co nie ma znaczenia? W jakim celu, posługujesz się sformułowaniem istota świata?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Po co zatem mówisz o czymś, co nie ma znaczenia? W jakim celu, posługujesz się sformułowaniem istota świata?

W celu pokazania, że istota świata jest mitem, o którym jedynie się przypuszcza (takim lub innym, w zależności od modelu epistemologicznego i ontologicznego). Większość ludzi żyje w transie wyznawania takiego lub innego mitu o istocie świata.
Odpowiedz
GPR napisał(a):Czemu według wierzących Bóg musi być: opiekuńczy, troskliwy, miłosierny, kochający, sprawiedliwy, łaskawy i przede wszystkim dobry?

Czemu nie może być: mściwy, srogi, stronniczy etc.
lub chociaż ignorantem (stworzył i olał)

Przecież w Biblii jest wiele dowodów na to że te pierwsze przymiotniki nie koniecznie do niego pasują lub chociaż że jest zmienny jak człowiek (raz taki a raz taki). Poza tym przeciez nawet nie trzeba czytać Biblii by wpaść na pomysł że coś tu jest nie tak z tym światem a więc i z opisem Boga.
Chrystus umarł niby za nasze grzechy a świat nadal jest zrypany do tego stopnia ze niektórzy są zdania iż on jest właśnie piekłem.

Czemu człowiek który żyje w dzisiejszych czasach nadal daje się nabierać na te opisy charakteru Boga? Przecież ludzie mają dziś większą wiedzę niż nasi przodkowie i potrafią skojarzyć fakty.
Jednak nadal wierzą w pojęcie Boga takie jak chce sobie tego Kościół.
Przypomina mi się w tym miejscu pewien kawał:
"Do człowieka ze znaczną niepełnosprawnością podchodzi ksiądz i mówi :
-Nie martw się, Bóg cię kocha.
-Ciekawe co by ze mną było jakby mnie nie lubił."

Jak myślicie?
Wyparcie? Nadzieja? Głupota?

Bo zły ma być szatan!
Odpowiedz
Cytat:Czemu według wierzących Bóg musi być: opiekuńczy, troskliwy, miłosierny, kochający, sprawiedliwy, łaskawy i przede wszystkim dobry?

Czemu nie może być: mściwy, srogi, stronniczy etc.
lub chociaż ignorantem (stworzył i olał)

Przecież w Biblii jest wiele dowodów na to że te pierwsze przymiotniki nie koniecznie do niego pasują lub chociaż że jest zmienny jak człowiek (raz taki a raz taki). [...]

Jak myślicie?
Wyparcie? Nadzieja? Głupota?
Umiejętność czytania ze zrozumieniem, zwłaszcza rozpoznanie kolejności występowania wydarzeń.
Odpowiedz
Czemu "Byt wyższy" który nas stworzył miałby posiadać takie cechy charakteru jak my? Czemu musimy dodawać mu cech ludzkich jak miłość, gniew?
A skoro je odczuwa to czemu wg was nie czuje innych niezbyt mężnych cech (strachu, lęku)?
Oczywiście prosta odpowiedź brzmi że taki obraz stworzyły osoby które chciały by Boga/ów ludzie się bali i poważali a kto szanuje słabego?
Pamiętajmy ze jeśli Bóg stworzył nas na swoje podobieństwo to powinien posiadać tez i nasze słabości. Nie byłby wszechmogący? Bóg i załamanie nerwowe heh :lol2:.
Jednak ludzie wybrali sobie dokładnie tę jego charakterystykę a inną odrzucają
Chyba ze Bóg nas stworzył (ulepił - nawet jako małpy) a myśmy sie rozwinęli i nabrali tych cech (droga ewolucji).
Po nabraniu tych cech przypisaliśmy niektóre Bogu (lub Bogom).
*oczywiście przy założeniu że jakiś Bóg istnieje
http://pl.wikipedia.org/wiki/Antropomorfizacja
Za ewidentne offtopy wlepiam minusy. Minus zwrotny świadczy o tobie :-) Nie dokarmiam też trolli. Szczególnie Zefcia.
W pierwszych kilku minutach często edytuje swoje wypowiedzi uzupełniając je lub w celu poprawienia błędów.
Petrus90 napisał(a):Załóż taki wątek np na katolik.pl.

Ciekawe pytanie, jednak mi się już nie chce tłumaczyć Oczko

Próbowałeś już??
Odpowiedz
CUBE999 napisał(a):W celu pokazania, że istota świata jest mitem, o którym jedynie się przypuszcza (takim lub innym, w zależności od modelu epistemologicznego i ontologicznego). Większość ludzi żyje w transie wyznawania takiego lub innego mitu o istocie świata.

Ty też??
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości