To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astronomia - najnowsze doniesienia i inne dyskusje
U mnie to będzie noc spadającego deszczu...
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):U mnie to będzie noc spadającego deszczu...
No to chociaż częściowo powinieneś być zadowolony.
Nie będzie deszczu meteorów, ale będzie deszcz.
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
Odpowiedz
Kiepska alternatywa Niezdecydowany
Sebastian Flak
Odpowiedz
Taka ciekawostka.

Nigdy tak o tym nie myślałem patrząc na Księżyc, ale okazuje się, że pomiędzy Ziemię a niego, można by dość dobrze wpasować pozostałe planety Układu Słonecznego i zostało by tylko kilka tysięcy kilometrów "szczeliny":

[Obrazek: w512.png]
(na grafice jest ponad 8000 km, ale powinno być chyba trochę mniej, co jednak wiele nie zmieni)
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
Odpowiedz
Saturn jest dość spłaszczony, więc jeśli umieścimy go w skosie, zajmie mniej niż średnica równikowa. Może stąd te 8000 km?
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Jutro wielki dzień.
Lądownik Philae oddzieli się od Rosetty i zacznie opadanie na kometę.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Wie ktoś jak się ma sytuacja z Rosettą?
Odpowiedz
gekonex napisał(a):Wie ktoś jak się ma sytuacja z Rosettą?

O eksploracji Układu Słonecznego dyskutujemy tutaj. Ten temat jest dla dyskusji o odległym kosmosie.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
[Obrazek: ZOp8S0M.jpg]

Tak, tak, tam na górze, na wysokości 3 km, jest na razie "ściernisko".
Ale już za 10 lat, na tej europejskiej ziemi, na pustyni Atakama w Chile, będzie to:

[Obrazek: r-WORLDS-LARGEST-TELESCOPE-large570.jpg]

Ekstremalnie Wielki Teleskop Europejski

Właśnie zapaliło się zielone światło, o czym można poczytać tutaj:
http://www.eso.org/public/poland/news/eso1440/

Cytat:Podczas swojego najnowszego spotkania, Rada - organ zarządzający ESO [1] - dała zielone światło dla dwuetapowej budowy Ekstremalnie Wielkiego Teleskopu Europejskiego (E-ELT). Autoryzowano wydatkowanie około miliarda euro podczas pierwszej fazy, która będzie obejmować koszty budowy w pełni sprawnego teleskopu, razem z zestawem instrumentów oraz obserwacje „pierwszego światła” w ciągu 10 lat. Pozwoli to na niesamowite odkrycia na polu planet pozasłonecznych, badań gwiazd w pobliskich galaktykach oraz w odległym Wszechświecie.
Cytat:“Decyzja podjęta przez Radę oznacza, że możemy teraz budować teleskop, a główne przemysłowe prace konstrukcyjne mają zapewnione finansowanie i mogą być realizowane zgodnie z planem. Nastąpił już znaczny postęp prac w Chile na górze Armazones, a kolejne kilka lat będzie bardzo ciekawych” powiedział Tim de Zeeuw, Dyrektor Generalny ESO.

Wielkość ma znaczenie.
39 metrów w porównaniu:

[Obrazek: Comparison_optical_telescope_primary_mir...40x640.png]

Będzie duży:

[Obrazek: rX9JV5W.jpg?1]

Budowa konkurencyjnego, 30-metrowego teleskopu zaczęła się w październiku na Hawajach.
Odpowiedz
Wygląda imponująco.
Wyobrażam sobie, jakie muszą rozwiązać problemy ze sztywnością i kalibracją takiej konstrukcji.
Odpowiedz
"Grawitacja"?
To dobre dla wieśniaków.
Oto prawdziwie ambitne kino:

Odpowiedz
O ile dobrze rozumiem teorię względności to dla obserwatora poruszającego się z prędkością światła podróż do najbliższych gwiazd trwałaby w ułamku sekundy. To jedynie z ziemskiego punktu widzenia podróż wyglądałaby tak jak na filmie.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):O ile dobrze rozumiem teorię względności to dla obserwatora poruszającego się z prędkością światła podróż do najbliższych gwiazd trwałaby w ułamku sekundy. To jedynie z ziemskiego punktu widzenia podróż wyglądałaby tak jak na filmie.

Dokladnie nic by nie trwala, bowiem z predkoscia swiatla czas wlasny stalby w miejscu. Ale realnie rzecz ujmujac sa mozliwe tylko predkosci podswietlne, zajeloby to troche czasu.
Diejenigen, die entscheiden, sind nicht gewählt, und diejenigen, die gewählt werden, haben nichts zu entscheiden - Horst Seehofer, CSU.
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):To jedynie z ziemskiego punktu widzenia podróż wyglądałaby tak jak na filmie.
Bardziej chodziło tam o ukazanie skali Układu, ale ciekawe, że nikt pod filmem w komentarzach na to nie wpadł.
Odpowiedz
Najnowszy "nabytek" NASA - "Śmiejące się galaktyki"
[Obrazek: stream_img.jpg]
I co ateiści? Szach, mat.
Bóg jednak ma poczucie humoru!
Odpowiedz
Dlaczego na niewidocznej stronie Księżyca jest tak mało mórz?

[Obrazek: 200px-Moon_PIA00304.jpg]
Odpowiedz
Z powodu dużej różnicy w grubości skorupy po widocznej i niewidocznej stronie. Od strony Ziemi jest cieńsza więc ewentualny impakt powoduje jej przebicie i rozległy wylew magmy, "morza" są zaś zastygłą magmą.
Co do powodów dlaczego różnica w grubości skorupy jest tak duża i akurat od strony Ziemi cieńsza jest wiele teorii, może ta cię przekona:
http://nt.interia.pl/raport-kosmos/astro...Id,1440459
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Brzmi przekonująco. Upomnij się o plusa potem.
PS. Pierwszy komentarz pod artykułem niszczy system. Duży uśmiech
Odpowiedz
Może ktoś jeszcze nie widział:

Evolution of the Moon
https://www.youtube.com/watch?v=UIKmSQqp8wY
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
Odpowiedz
Pytania raczej z dziedziny języka polskiego, ale nietypowe więc stawiam tutaj: Ciało niebieskie okrążające inne ciało niebieskie nazywamy "satelitą". Ziemia jest więc satelitą Słońca, a Księżyc satelitą Ziemi. Czy jest jakieś słowo, którym określamy ciało niebieskie, które jest "okrążane"? Założywszy oczywiście, że dysproporcja mas jest wielka, a jej środek wewnątrz jednego z ciał.

Co sprowadza mnie do następnego pytania: czy jest określenie na ciało niebieskie krążące wokół wspólnego środka masy z innym ciałem, którego masa jest zbliżona? Czy one dla siebie też stanowią "satelity"?

Czy jest jakieś określenie na ciała niebieskie o kształcie geoidy czy elipsoidy nie określające ciała niebieskiego, wokół którego orbituje, czyli jakieś inne prócz "planety" i "księżyca". Chodzi mi też o takie określenie, które odróżniałoby je od planetoid, asteroid itd.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości