Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
@ Exeter
A jaki mają wybór? ZSRR było wielokrotnie potężniejsze, zasobniejsze, ludniejsze, z ogromną armią, rozwiniętą technologią wojskową i świetnymi zasobami ludzkimi i z rolnictwem na calutkim pasie czarnoziemów a padło od narzucanych przez Raegana zasad. I wtedy zaczęły się reformy. Byłoby się to powiodło gdyby tylko działano konsekwentnie. Jak brak konsekwencji się skończył to widać na Ukrainie. Teraz jest powtórka z rozrywki. Znowu Rosja padnie i to od o wiele mniejszego kalibru. Związek Radziecki to był cały izolowany świat, Rosja zaczęła się globalizować i jest o wiele słabsza bo powiązana ze wszystkimi. Teraz albo się zreformują choćby na sposób Chin czy Indii jeżeli nie na europejski albo się rozlecą bo nikomu już zależeć na tym by w kupie się trzymała nie będzie. Co by się nie działo zmienić się muszą, bo standardowe zachowania już się nie sprawdzają. Żadnych profitów z nich nie ma, ekspansja jest prawie niemożliwa w żadnym kierunku, w nieskończoność nie da się wmawiać że jest źle bo wrogowie a zależność od światowych rynków jest zbyt duża by mogli sobie swawolić. Jak powiedział klasyk, "dyktatury padają nie od tego że są złe, tylko dlatego że bankrutują". A w takim tempie to nastąpi prędzej niż później.
Sebastian Flak
07.03.2015, 00:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.03.2015, 00:11 przez krystkon.)
Liczba postów: 1,866
Liczba wątków: 108
exeter napisał(a):Neuromanta,
nie gniewaj się, wszyscy chcielibyśmy reform w Rosji. Problem polega na tym, żeby chcieli ich także Rosjanie. I, żeby chodziło o takie reformy, które spowodują, że Rosja będzie bardziej kompatybilna z nami, a nie o takie, po których będzie miała silniejszą armię.
Zgadzam się z Tobą, że Zachód nie wymuszał na Rosji prodemokratycznych zmian, kiedy była słaba. Tylko, to zawsze jest bardzo delikatny temat, zwłaszcza w byłym imperium.
Czyli jednak Rosja na modlę Zachodu?
Nie mam pewności czy ludzie lubiący rodzinnie i po sasiedzku przy wudesi pogadac sobie o potedze Rosji zaakceptuja bieganie na kacu po magazynie Amazonu z czujnikiem alarmujacym w razie niesciagniecia 10 artykułów w minutę z regału. Raczej nie.
Dzis jeden Niemiec powiedzial mi, ze z poprzedniej firmy odszedl bo byla nieludzka, tempo pracy ponoc bylo takie, ze nie chciałbym tego doświadczenia przeżyć. Z tym ze ja myślałem do tej pory ze właśnie w nieludzkiej firmie pracuję a tu okazuje się, ze ta jest wlasnie ludzka.
Prawdę mówiąc wątpię aby ta kultura przyjęła sie na calym swiecie. Kto w końcu chce zyc nieludzko? A skoro nie przyjmie się to mam obawy, ze moze zostać zaatakowana.
A jeśli ktoś będzie ja atakował to ja razem z nim.
Jebac Zachód. Jest nieludzki i usmierca człowieczeństwo. Kultura zachodu rozjebala juz w drobny mak model normalnej rodziny. Na Zachodzie wszystko robi się wyłącznie z powodu pieniędzy.
Kultura Zachodu niszczy ludzi, po to tylko ażeby kilku cwaniaków moglo zamieszkac w szklanych poramidach. Kultura Rosjan to przy tym szajsie cud miód.
Ja w każdym razie tego zachodniego gówna nie chcę i będę tepil to jak tylko mogę.
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
exeter napisał(a):pytasz o podobieństwa między poczynaniami III Rzeszy i dzisiejszej Rosji. Podpisując się pod tym co napisał Sofeicz, dodam, że, oba kraje przeżywały traumę wywołaną klęską i utratą mocarstwowej pozycji. Oba przeszły przez ostry kryzys ekonomiczny i społeczny, to ważne, gdyż tłumaczy ślepe
poparcie społeczeństw dla "Zbawców Narodu".
Do wypowiedzi Sofeicza odniosłem się, więc możesz mi odpowiedzieć.
Klęska Cesarstwa Niemieckiego i rozsadzenie ZSRR nie są tożsame. Zupełnie inne podstawy, inne przyczyny, kryzys był innej natury itd. Ślepe poparcie dla zbawców narodu nie tylko wynika z kryzysu ekonomicznego. Rosja zawsze była państwem autorytarnym, bo takim być musi, jeśli ma być jednym podmiotem. Tam inna zasada, niz "trzymanie za pysk" nie ma racji bytu.
exeter napisał(a):I Hitler i Putin, stosują te same sposoby uprawiania polityki międzynarodowej, oparte na kłamstwie, propagandzie, groźbach użycia siły.
ataki w NY -> odwetowa wojna w Afganistanie
Saddam Hussein posiada broń atomową -> druga wojna w Zatoce Perskiej
Reżim Assada użył broni chemicznej + dozbrajanie rebeliantów -> nieudana próba interewncji w Syrii przeradzająca się w nielegalne naloty
Teraz wymień proszę międzynarodowe interwencje Putina, które poprą twoje powyższe słowa. Tak, żeby oddzielić faktyczne groźby i działania, od samych gróźb i zręcznej dyplomacji, które stosuje Putin.
Chyba najbardziej zbliżonym przykładem będzie Osetia Płd. Jeszcze jakieś?
Putin wcale nie jest gorszy od innych agresorów. Podałem to dla kontrastu.
exeter napisał(a):Obaj, po pierwszych sukcesach eskalowali żądania.
Wymień sukcesy Putina. Jakie kraje zajął? Jakie sukcesy odniósł? Czym się różni serwilistyczna polityka Janukowycza od jawnej interwencji wojsk rosyjskich? Sugerujesz, że Ukraina dysponowała wcześniej suwerennością? Kiedy? Ukraina nigdy nie była suwerenna.
exeter napisał(a):Wygląda na to, że ambicja Putina, tak samo jak Hitlera, nie ma granic.
Sugerujesz, że obecnie Putin jest równie szalony co Hitler, a jego środowisko (dwór i dalsze zaplecze krajowe) równie jednomyślne w swoich działaniach, co grupa, która skupiła się wokół Hitlera?
exeter napisał(a):Jeśli nie napotka na zdecydowany sprzeciw, będzie kontynuował agresję. Jedynym, co mogłoby skłonić go do powstrzymania zapędów, jest całkowita kapitulacja partnerów politycznych i biznesowych na jego warunkach.
Sugerujesz, że Putin przestanie dążyć do podbojów kiedy Angela Merkel odda Niemcy i UE w opiekę "Wielkiego Cara Wszechrusi"? Serio to właśnie napisałeś? 
Co rozumiesz tutaj pod "kapitulacją partnerów politycznych"? Rozumiem, że skapitulowac ma Hollande i Merkel i jako wisienka na torcie ChRL. Tak?
Podaj prosze konkretne przykłady do twojej wypowiedzi żeby nie była gołosłowna.
exeter napisał(a):Kończąc tę niewypowiedzianą wojnę Putin zakłada sobie na szyję stryczek. Kontynuując ją, zagraża wszystkim dookoła. Jak sądzisz, co zrobi?
Nie wiem co zrobi, ale po twojej wypowiedzi wydaje się, że Ty tak. Możesz mnie oświecić skoro jesteś tak dobrze poinformowany w polityce i planach Kremla.
Równocześnie podziwiam twoje samozaparcie w postrzeganiu USA jako zbawcy Polski, regionu i świata.
Bardzo nie chciałbym żeby Wojsko Polskie znalazło się na tereniu Ukrainy, chyba, że pod mandatem ONZ. Mam nadzieję, że w jesiennych wyborach ewentualne roszady w sejmie nie przybliżą takiego scenariusza.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Liczba postów: 2,645
Liczba wątków: 8
Reputacja:
-52
@Sofeicz
"To całe gadanie o okrążaniu Rosji przez USA jest czcze."
Ty chyba masz Rosjan za idiotów. Ślepi są i nie widzą, że są okrążeni Natowskimi bazami. :lol2:
Na pewno Ci uwierzą na słowo, że mają zwidy.
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
pitbbpl napisał(a):@Sofeicz
"To całe gadanie o okrążaniu Rosji przez USA jest czcze."
Ty chyba masz Rosjan za idiotów. Ślepi są i nie widzą, że są okrążeni Natowskimi bazami. :lol2:
Na pewno Ci uwierzą na słowo, że mają zwidy.
Wymień te bazy NATO.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Liczba postów: 1,385
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
No kuźwa !!
http://kresy24.pl/65069/tej-hanby-zadna-...a-polakow/
A czy w Rosji równie czczą minutą ciszy pamieć Stalina czy Lenina??
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
krystkon napisał(a):Czyli jednak Rosja na modlę Zachodu?
Nie mam pewności czy ludzie lubiący rodzinnie i po sasiedzku przy wudesi pogadac sobie o potedze Rosji zaakceptuja bieganie na kacu po magazynie Amazonu z czujnikiem alarmujacym w razie niesciagniecia 10 artykułów w minutę z regału. Raczej nie.
A sądzisz że warunki pracy w Rosji są lepsze? Szczerze w to wątpię. Inna sprawa że automatyzacja już teraz zastępuje ludzi w takich pracach. Automatyka potanieje to i takiej roboty nie będzie. Sądzę że nawet wtedy nie da się z Rosji zrobić czegoś dokładnie wzorowanego na Zachód. Nie da się. Natomiast pewnie przyjmie się sposób działania gospodarki, czyli zamiast oligarchii i klik, korporacjonizm i kliki.
Cytat: Dzis jeden Niemiec powiedzial mi, ze z poprzedniej firmy odszedl bo byla nieludzka, tempo pracy ponoc bylo takie, ze nie chciałbym tego doświadczenia przeżyć. Z tym ze ja myślałem do tej pory ze właśnie w nieludzkiej firmie pracuję a tu okazuje się, ze ta jest wlasnie ludzka. 
Prawdę mówiąc wątpię aby ta kultura przyjęła sie na calym swiecie. Kto w końcu chce zyc nieludzko? A skoro nie przyjmie się to mam obawy, ze moze zostać zaatakowana.
Sęk w tym że ta kultura jest najbogatsza na świecie, bo najskuteczniej podnosiła całym grupom poziom życia. Cudowna nie jest, ale reszta jest jeszcze gorsza. Taka Wielka Brytania w XIX wieku była największą potęgą z najwyższym poziomem życia. Średni dochód na głowę był taki jak dzisiaj w najsłabiej rozwiniętych państwach Afryki. I to był powód do zazdrości. No a ilość dostępnych dóbr mimo wszystko wzrasta. Ja pamiętam jeszcze z przed wejścia do UE jak wyglądała wieś.Teraz wszystko wygląda o wiele lepiej. Prosta zależność - dostawa środków przekłada się na wzrost komfortu życia. Prymitywne to, nie wydajne ale jako tako działa. Do czasu pewnie, ale kupują sobie czas cwaniaki i pewnie coś ugrają.
Cytat: A jeśli ktoś będzie ja atakował to ja razem z nim.
Jebac Zachód. Jest nieludzki i usmierca człowieczeństwo. Kultura zachodu rozjebala juz w drobny mak model normalnej rodziny. Na Zachodzie wszystko robi się wyłącznie z powodu pieniędzy.
Kultura Zachodu niszczy ludzi, po to tylko ażeby kilku cwaniaków moglo zamieszkac w szklanych poramidach. Kultura Rosjan to przy tym szajsie cud miód.
Też za współczesnym Zachodem razem z jego czystym konsumpcjonizmem nie przepadam, ale zwróć uwagę że historia tej kultury jest dłuższa. I co prawda lepszych niż teraz warunków do życia nie było (rozwój technologii jednak swoje robi) to przecież uczciwsze zasady życia były w obiegu. Nawet system ekonomiczny był przed epoką rozdawnictwa i zasad kija i kiełbasy oraz kup (dziel) i rządź bardziej stabilny. Już pisałem o systemach ubezpieczeń ze wspólnej kiesy danej grupy (hasło np. kasa chorych), o szpitalnictwie i systamach edukacji wyrosłym z zakonów i innych formach organizacji społeczeństwa stabilnie uzupełniające państwo.
Cytat:Ja w każdym razie tego zachodniego gówna nie chcę i będę tepil to jak tylko mogę.
Ale inne lepsze nie są. Ta która jest była lepsza, inne były jeszcze gorsze. Serio.
Sebastian Flak
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Żarłak napisał(a):Rosja zawsze była państwem autorytarnym, bo takim być musi, jeśli ma być jednym podmiotem. Tam inna zasada, niz "trzymanie za pysk" nie ma racji bytu.
Skąd się bierze ta 'prawda objawiona', którą wielu powtarza, jak mantrę?
Czy Rosjanie są zbudowani z innych białek i mają inne DNA?
Wiele krajów, przez wieki tkwiących w satrapiach, jakoś zbudowało działające (lepiej lub gorzej) demokracje parlamentarne.
Kto wie, jak by się potoczyły dzieje Rosji, gdyby Rząd Tymczasowy nie upadł i odniósł sukces w budowaniu zrębów innej, normalnej Rosji.
Może to dzisiaj Rosja by wysyłała lotniskowce po całym świecie, rosyjskie seriale i muzyka byłyby piratowane na potęgę, a rubel byłby walutą światową.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Moje postulaty polityczne stanowią podstawę lepszego systemu. Trzeba się na nich tylko poznać. Serio.
Sama jawnośc kapitału i zniesie kar za wyjawienie wszelkich tajemnic istotnie poprawilyby jakośc zycia wszystkich.
Zamiast tego mamy jednak tajne negocjacie UE z USA o wymianie handlowej. 
Nadludzie znowu decyduja o życiu podludzi w scislym gronie.
Sofeicz napisał(a):Skąd się bierze ta 'prawda objawiona', którą wielu powtarza, jak mantrę?
Czy Rosjanie są zbudowani z innych białek i mają inne DNA?
Wiele krajów, przez wieki tkwiących w satrapiach, jakoś zbudowało działające (lepiej lub gorzej) demokracje parlamentarne.
Kto wie, jak by się potoczyły dzieje Rosji, gdyby Rząd Tymczasowy nie upadł i odniósł sukces w budowaniu zrębów innej, normalnej Rosji.
Może to dzisiaj Rosja by wysyłała lotniskowce po całym świecie, rosyjskie seriale i muzyka byłyby piratowane na potęgę, a rubel byłby walutą światową.
Jeden silny przywódca o ogromnym poparciu jest wyrazem jednomyslnosci Rosjan.
Jest ich ponad 100.000.000 a myślą jak 1.
Parlament przydaje sie tam gdzie ludzie maja odmienne mysli i przekonania.
Gdzie narod jest jednomyslny wystarczy jedna osoba, ktora te mysli wyrazi.
Rosjanie maja inne wartości niz ludzie Zachodu ale co innego jest ważniejsze. Wszyscy Rosjanie maja jednakowe wartości. Stad Putin.
I naprawde nie zaczynalbym z narodem, ktory jest jak 1 czlowiek. Solidarność Rosjan moze okazac sie 1000x silniejsza od solidarności Zachodu.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
krystkon napisał(a):Jest ich ponad 100.000.000 a myślą jak 1. Aż tak nisko oceniasz inteligencję Rosjan?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Sofeicz napisał(a):Aż tak nisko oceniasz inteligencję Rosjan?
Odmawiasz Putinowi inteligencji?
Słyszałem jego wypowiedzi. Ma doskonala inteligencję emocjonalna.
Oni sa po prostu identyczni a Putin prawidlowo wyraza ich myśli i potrzeby przez co cieszy się kosmicznym poparciem.
Kuzwa tak zimno a 10m ode mnie spi człowiek na chodniku w spiworze.
W okol nas pustostany zakupione przez Kulczyka w celach inwestycyjnych
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
Krystkon,
Cytat:Czyli jednak Rosja na modlę Zachodu?
W pewnym sensie, tak.
Nie muszą ubierać się tak samo, jak my. Nie muszą śpiewać tych samych piosenek i oglądać tych samych filmów. Nie muszą mówić w tym samym języku. Ale powinni zaakceptować te same wartości co my i przyznawać im podobne priorytety. Czyli uznać, że nadrzędną sprawą jest wolność jednostki, że państwo działa na bazie prawa a nie samowoli despoty. Że stosunki między państwami reguluje prawo międzynarodowe, a nie naga siła.
Gdyby Rosjanie zaakceptowali te zasady, moglibyśmy stworzyć obszar zaufania i współpracy, od Vancouver, do Władywostoku. Z korzyścią dla wszystkich jego mieszkańców.
Cytat:Nie mam pewności czy ludzie lubiący rodzinnie i po sasiedzku przy wudesi pogadac sobie o potedze Rosji zaakceptuja bieganie na kacu po magazynie Amazonu z czujnikiem alarmujacym w razie niesciagniecia 10 artykułów w minutę z regału. Raczej nie.
Rzecz w tym, że ten pijany i nie pracujący Rosjanin oczekuje, że wszyscy uznają jego prawo do panowania nad znacznym obszarem planety. Gdyż uważa, że mu się ono z przyrodzenia należy - Święta Ruś i temu podobne pierdoły.
Analogicznie, menel spod śmietnika mógłby powiedzieć, że to on powinien mieć władzę nad ludźmi sukcesu, mieszkającymi na przylegającym do śmietnika osiedlu. Gdyż Duch Święty mu to objawił.
Cytat:Dzis jeden Niemiec powiedzial mi, ze z poprzedniej firmy odszedl bo byla nieludzka, tempo pracy ponoc bylo takie, ze nie chciałbym tego doświadczenia przeżyć. Z tym ze ja myślałem do tej pory ze właśnie w nieludzkiej firmie pracuję a tu okazuje się, ze ta jest wlasnie ludzka.
A jeśli ktoś będzie ja atakował to ja razem z nim.
Ja w każdym razie tego zachodniego gówna nie chcę i będę tepil to jak tylko mogę.
Rozumując w ten sposób, musisz cofnąć się do Wspólnoty Pierwotnej. 
Nie bez przyczyny porzucenie jej, dla produkcji żywności, utożsamiane jest z "wygnaniem z Raju".
Ludzie nie potrzebują podpowiedzi, która rzeczywistość bardziej im odpowieda i przemieszczają się z gorszej, do lepszej.
Jaki kierunek migracji można na naszym kontynencie zaobserwować?
Reputacja:
18
Żarłak,
Cytat:Klęska Cesarstwa Niemieckiego i rozsadzenie ZSRR nie są tożsame. Zupełnie inne podstawy, inne przyczyny, kryzys był innej natury itd. Ślepe poparcie dla zbawców narodu nie tylko wynika z kryzysu ekonomicznego. Rosja zawsze była państwem autorytarnym, bo takim być musi, jeśli ma być jednym podmiotem. Tam inna zasada, niz "trzymanie za pysk" nie ma racji bytu.
Zawsze znajdą się różnice, wszak mówimy o dwóch odmiennych tworach państwowych, z różnych epok. Ale to co nas interesuje, i co jest dla nas groźne, to podobieństwa pomiędzy nimi. I Niemcy z lat 30-tych XX wieku i Rosjanie z jego końca, przeżywali traumę klęski której towarzyszył upadek Imperium. I tam, i tu, pojawił się charyzmatyczny przywódca, który przedstawił wizję powrotu do dawnej świetności. I Hitler i Putin mogli zrealizować takie zamiary z pogwałceniem prawa międzynarodowego, niszcząc zastany porządek. I jeden i drugi, zaczynali od presji dyplomatycznej, eskalując żądania. Obaj w końcu odwołali się do nagiej siły. Putin jeszcze nie przeszedł całej drogi swego poprzednika i nie wiemy, czy to uczyni. Ale to nie zmniejsza zagrożenia związanego z taką polityką.
Cytat:Teraz wymień proszę międzynarodowe interwencje Putina, które poprą twoje powyższe słowa. Tak, żeby oddzielić faktyczne groźby i działania, od samych gróźb i zręcznej dyplomacji, które stosuje Putin.
Chyba najbardziej zbliżonym przykładem będzie Osetia Płd. Jeszcze jakieś?
Putin wcale nie jest gorszy od innych agresorów. Podałem to dla kontrastu.
Putin uczy się i testuje swoje możliwości na obszarze postsowieckim. Jego nieukrywanym celem jest odbudowa Imperium w starych granicach, stąd żądania powrotu do stref wpływów. Zaczynał od najłatwiejszych celów, podporządkowując gospodarczo lokalnych satrapów w Azerbejdżanie, Turkmenistanie, Białorusi, zakładając Wspólnotę Euroazjatycką. Jednym z jej głównych celów było przejęcie przez Rosję nadzoru nad handlem surowcami energetycznymi traktowanymi przez Putina jako broń.
Ale nie ograniczał się wyłącznie do nacisków politycznych. Przy użyciu siły odzyskał kontrolę nad zbuntowaną Czeczenią i upokorzył Gruzję, pokazując wszystkim zainteresowanym, że nawet wsparcie Ameryki na tym terenie nie wystarczy, by się przeciwstawić Rosji.
Potem mieliśmy Krym, anektowany z jawnym pogwałceniem prawa międzynarodowego, w tym, tak istotnego, jak Memorandum Budapesztańskie gwarantujące integralność terytorialną Ukrainy. Gdy już wszyscy się z tym pogodzili i uważali, że apetyt Putina został zaspokojony, Rosja zdestabilizowała Wschód Ukrainy i zapoczątkowała jej rozbiór.
Wbrew temu co napisałeś, nie wiem, czym to się skończy? Ale analogie z Hitlerem i III Rzeszą, nasuwają się same.
Nie usprawiedliwiaj poczynań Putina działaniami innych. USA miały formalny mandat międzynarodowy dla akcji w Iraku, albo były członkiem międzynarodowej koalicji. Inne akcje tego typu mają poparcie opinii światowej - tak, jak obecna ofensywa przeciwko Boko Haram w Nigerii. Wojska Czadu operują na obcym terytorium z poparciem i zgodą jego władz.
Rosja dokonuje klasycznej agresji terytorialnej w stylu z XIX i pocz. XX wieku.
Jeśli to zaakceptujemy, zaczniemy żyć w bardzo niebezpiecznym świecie.
Cytat:Sugerujesz, że obecnie Putin jest równie szalony co Hitler, a jego środowisko (dwór i dalsze zaplecze krajowe) równie jednomyślne w swoich działaniach, co grupa, która skupiła się wokół Hitlera?
Tak uważam. I dopóki Putin będzie odnosił sukcesy, nic się nie zmieni.
Cytat:Cytat:
Napisał exeter Zobacz post
Jeśli nie napotka na zdecydowany sprzeciw, będzie kontynuował agresję. Jedynym, co mogłoby skłonić go do powstrzymania zapędów, jest całkowita kapitulacja partnerów politycznych i biznesowych na jego warunkach.
Sugerujesz, że Putin przestanie dążyć do podbojów kiedy Angela Merkel odda Niemcy i UE w opiekę "Wielkiego Cara Wszechrusi"? Serio to właśnie napisałeś?
Co rozumiesz tutaj pod "kapitulacją partnerów politycznych"? Rozumiem, że skapitulowac ma Hollande i Merkel i jako wisienka na torcie ChRL. Tak?
Putin jasno i wielokrotnie mówił, czego od Zachodu oczekuje? Chce podziału stref wpływów i nieingerowania Zachodu wewnątrz rosyjskiej. Gdzie znajdują się jej granice, nie zostało jasno określone. Niewykluczone, że wraz z Pribałtyką znajdujemy się w jej wnętrzu.
Chce by traktowano Rosję jak jednego z trzech, czterech najważniejszych światowych graczy: wraz z USA. Chinami i Europą Zachodnią, rozumianą jako, Niemcy i Francja.
Przyjęcie jego warunków, nazwałem kapitulacją Zachodu.
Cytat:Równocześnie podziwiam twoje samozaparcie w postrzeganiu USA jako zbawcy Polski, regionu i świata.
USA nie są "zbawcą" Polski, regionu i świata. Ale mogą być naszym sojusznikiem i ostatnią deską ratunku. Ale musimy tego chcieć i usilnie pracować nad spójnością zachodniego sojuszu. Każde poważanie jego wiarygodności, czy powątpiewanie w jego skuteczność, zmniejsza nasze bezpieczeństwo i jest wodą na młyn Putina.
Reputacja:
-52
@exeter
"Nie usprawiedliwiaj poczynań Putina działaniami innych. USA miały formalny mandat międzynarodowy dla akcji w Iraku, albo były członkiem międzynarodowej koalicji"
Uzyskany na podstawie fałszywych dowodów. Żaden to mandat, zwykła agresja bo takie mieli widzimisię.
"Chce by traktowano Rosję jak jednego z trzech, czterech najważniejszych światowych graczy: wraz z USA. Chinami i Europą Zachodnią, rozumianą jako, Niemcy i Francja.
Przyjęcie jego warunków, nazwałem kapitulacją Zachodu"
I ma całkowitą rację. Nie będzie się cackał z Usrańcami, dogadał się z Chinami, ma mocnego sojusznika.
Na wschodzie USA nie będzie miało nic do gadania.
Exeter Ruscy wcale i nie muszą i nawet nie powinni wyznawac wartosci Zachodu.
W Moskwie wcale nie musi stac 100 pietrowy wiezowiec zaraz obok walacej sie kamienicy a ichni Kulczyk wcale nie musi miec pozlacanego odrzutowca i 100 osob sluzby wobec bezrobotnego spiacego w spiworze na chodniku.
Nie musi tak byc.
Reputacja:
-52
Wygląda na to, że Putin wystosował USA ultimatum.
"Według deputowanego Rady Najwyższej Ukrainy Antona Gieraszczenko Stany Zjednoczone wstrzymują się dostawami uzbrojenia na Ukrainę, gdyż Rosja zapowiedziała, że w takim przypadku rozpocznie ofensywę na Kijów. "
http://www.kresy.pl/wydarzenia,wojskowos...kale-video
Reputacja:
18
pitbbpl,
Cały czas mamy do czynienia w przypadku Rosji z wojną propagandową i próbami zastraszania przeciwnika. Nic nowego pod słońcem, to taktyka stara jak świat i bardzo skuteczna:
Cytat:Czy więc potęga Wehrmachtu była tylko mitem, gigantycznym blefem mającym na celu wymuszenie ustępstw państw zachodnich? Nie można jednoznacznie wykluczyć owej teorii. Należy wspomnieć, iż wszystkie wizyty zachodnich dygnitarzy były bardzo starannie planowane. Przykładem jest tu wizyta szefa sztabu francuskich sił powietrznych generała Vuillemin`a. Miała ona miejsce podczas kryzysu sudeckiego. Został on zaproszony przez Goeringa do zwiedzenia obiektów odradzającej się Luftwaffe. Gość miał okazję obejrzeć bombardowanie celów stałych i ruchomych zarówno z lotu poziomego jak i nurkowego. Generał padł ofiarą podstępu. Nie zdawał sobie sprawy z tego, że na kilku poligonach ogląda tą samą jednostkę powietrzną. Ćwiczenia wzbudziły w nim wielkie emocje. Po powrocie do Paryża wydał oświadczenie, w którym jednoznacznie stwierdził iż lotnictwo francuskie nie będzie w stanie powstrzymać ataków niemieckich dłużej niż dwa tygodnie.
Reputacja:
-52
Rozumiem, sugerujesz że Rosja nie ma takiej armii jak twierdzi?
Może blefuje, a może nie. Trudno stwierdzić.
Global Fierpower List - z wykluczeniem arsenału nuklearnego
Sojusznicy BRICS
2. Rosja
3. Chiny
4. Indie
http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp
Nie zapominajmy, że ambasador Chin w Belgii pogroził już USA. Oczywiście w naszych wspaniałych mediach na ten temat nie było słowa.
|