To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
pitbbpl napisał(a):Manipulant Pilaster zapomniał wytłumaczyć dlaczego cena benzyny na stacjach nie spada.
Spadła o jakieś 1,20 zł od października 2014.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
U mnie benzyna jest po 4,69 + 1,2 daje 5,89. Nie przypominam sobie takich cen w 2014 roku.

Według zmanipulowanych obliczeń Pilastra benzyna powinna kosztować mniej niż połowę.
No ale jak debil nie uwzględnia kursu dolara to co się tu dziwić.
Odpowiedz
http://www.biztok.pl/gospodarka/rosja-je...yku_a20640

Pozostaje tylko mieć nadzieję, że Rosja wprowadzi wobec nas kolejne embarga Duży uśmiech

pitbbpl napisał(a):U mnie benzyna jest po 4,69 + 1,2 daje 5,89. Nie przypominam sobie takich cen w 2014 roku.

Według zmanipulowanych obliczeń Pilastra benzyna powinna kosztować mniej niż połowę.
No ale jak debil nie uwzględnia kursu dolara to co się tu dziwić.

[Obrazek: 4e5c9852afea9-d.1200.jpg]

Tak to jest jak debile biorą się za obronę Putinstanu Duży uśmiech
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Gladiator,

nie napiszę tego, co mi przemknęło przez głowę, podczas czytania twojej kolejnej wrzuty.
Zamiast tego poproszę, żebyś wymienił trzy powody, dla których powinniśmy Rosję(nie Rosjan, tylko Rosję) lubić.

Pokaż, że jesteś przyzwoitym uczestnikiem forum dyskusyjnego i spełnij moją prośbę, ale koniecznie własnymi słowami, bez podpierania się kolejnymi materiałami rosyjskiej propagandy.
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a):Po co Wam one ?, przecież sami już wiecie lepiej od samych Chińczyków co zrobią. :lol2:

No przecież choćby po to żeby mnie pogrążyć i żeby się okazało że pitbbpru jest prawdomówny :-D
Sebastian Flak
Odpowiedz
Jester napisał(a):Spadła o jakieś 1,20 zł od października 2014.
Troche spadła,ale znowu drożeje. Nie słyszałem natomiast żeby ropa zdrożała
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Odpowiedz
exeter napisał(a):Zamiast tego poproszę, żebyś wymienił trzy powody, dla których powinniśmy Rosję(nie Rosjan, tylko Rosję) lubić.

.

A wymień powody,dla których mielibyśmy lubieć USA lub Ukrainę? Ja ich nie widzę
Odpowiedz
Constal napisał(a):Troche spadła,ale znowu drożeje. Nie słyszałem natomiast żeby ropa zdrożała
Konkretnie
lipiec 2014 - 115 USD/baryłka
potem liniowy zjazd do minimum
styczeń 2015 - 48 USD
potem lekkie odbicie pod koniec lutego do 61 USD
potem znowu spadek.
Obecnie 53,37 USD... i spada

Wszystko dokładnie wyliczone do poziomu opłacalności wydobycia w Rosji (koszty na poziomie 55 USD), a powyżej poziomu kosztów wydobycia w USA (ok. 40 USD).
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Gladiator,

ponieważ ociągasz się z odpowiedzią, pomogę ci, podrzucając tekst pod rozwagę:
http://wyborcza.pl/1,75477,17584969,Nie_...l#BoxGWImg
Wiesz kim jest Sergiej Kowaliow?

Ponownie proszę, podaj trzy powody, dla których powinniśmy lubić Rosję.
Odpowiedz
Constal,

Cytat:A wymień powody,dla których mielibyśmy lubieć USA lub Ukrainę? Ja ich nie widzę
Wchodzę na forum, by dyskutować i chętnie to uczynię. Ale najpierw proszę, żebyście, Ty, albo Gladiator, ustosunkowali się do mojej prośby - trzy powody dla których powinniśmy lubić Rosję.Oczko
Odpowiedz
exeter napisał(a):trzy powody dla których powinniśmy lubić Rosję.Oczko

Ja powiem- lubieć to niekoniecznie musimy,ale lepiej z nimi się dogadywac niż zadzierać. Chyba lepiej jak będziemy mieli tańszy gaz oraz będziemy mogli do nich wysyłać swoje towary
Odpowiedz
Co do towarów to raczej popracowałbym nad relacjami z Czechami - znacznie bardziej perspektywiczny i stabilny rynek zbytu niż Rosja. Zaczniemy z Rosją handlować na większą skalę i będziemy w dupie - bo czort wie z jakiego powodu znowu focha strzelą i kolejne embargo nałożą.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
I na długo przed Majdanem mieliśmy najdroższy gaz w Europie i co rusz selektywne sankcje :-D A w tym samym czasie polskie władze szły Rosjanom na rękę otwierając mały ruch graniczny, pozwalając użytkować za darmoche szereg konsulatów i tym podobnych jednostek dyplomatycznych oraz oddały śledztwo w sprawie Smoleńska w ręce Wołodii. No kurwa, dogadywać się... Niby jak?
Sebastian Flak
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Co do towarów to raczej popracowałbym nad relacjami z Czechami - znacznie bardziej perspektywiczny i stabilny rynek zbytu niż Rosja.

Z nimi również,z Chinami bardziej

Cytat:I na długo przed Majdanem mieliśmy najdroższy gaz w Europie i co rusz selektywne sankcje A w tym samym czasie polskie władze szły Rosjanom na rękę otwierając mały ruch graniczny, pozwalając użytkować za darmoche szereg konsulatów i tym podobnych jednostek dyplomatycznych oraz oddały śledztwo w sprawie Smoleńska w ręce Wołodii. No kurwa, dogadywać się... Niby jak?
Za to to należy podziękować wyłącznie PO
Odpowiedz
Constal napisał(a):Za to to należy podziękować wyłącznie PO

Najdroższy gaz w Europie mieliśmy na długo przed tym jak PO doszła do władzy.
Odpowiedz
Nieźle się gość napier... jak to źle na Krymie. :lol2: :lol2: :lol2:

https://www.youtube.com/watch?v=bkWKlToo...e=youtu.be
Odpowiedz
Constal,

Cytat:Napisał exeter Zobacz post
trzy powody dla których powinniśmy lubić Rosję.
Ja powiem- lubieć to niekoniecznie musimy,ale lepiej z nimi się dogadywac niż zadzierać. Chyba lepiej jak będziemy mieli tańszy gaz oraz będziemy mogli do nich wysyłać swoje towary
Wszyscy bardziej, niż czegokolwiek na świecie, chcą się z Rosją dogadywać i robić w Rosji interesy. I pomimo tego, nie wychodzi. Nie wiesz przypadkiem dlaczego?

Powiem Ci, gdyż Rosja będzie robić z nami interesy wyłącznie na swoich warunkach. A pierwszym, jest żądanie, byśmy nadstawili dupy, zasłonili oczy i uszy i zrezygnowali ze swoich fundamentalnych wartości.
Węgrzy na to poszli. Pies z nimi tańcował, ale gdyby tak samo zachował się mój rząd, porzygałbym się na taką politykę. A potem, przekułbym kosy na sztorc i pogonił łachmaniarzy. Mam nadzieję, że w licznym towarzystwie.

Nie wiem ile masz lat i jakie doświadczenia, ale przypomnę Ci ciężko okupioną mądrość mojego pokolenia:

Kiedy przyszli...

Martin Niemöller, 1892-1984
(niemiecki pastor luterański; wiersz napisany w obozie w Dachau w 1942 r.)
Po polsku:

Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem.
Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem przecież komunistą.
Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem.
Nie byłem przecież socjaldemokratą.
Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem.
Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było.

W oryginale (po niemiecku):

Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Kommunist.
Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen;
ich war ja kein Sozialdemokrat.
Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich nicht protestiert;
ich war ja kein Gewerkschafter.
Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.

Tekst angielski:

First they came for the Jews and I did not speak out because I was not a Jew.
Then they came for the Communists and I did not speak out
because I was not a Communist.
Then they came for the trade unionists and I did not speak out
because I was not a trade unionist.
Then they came for me and there was no one left to speak out for me.
Odpowiedz
Podobno "Mężczyzna przedstawiający się jako Manas" walczył na Ukrainie.

Cytat:(...)pojechał walczyć na wschód Ukrainy przeciwko „faszystom”, o których dowiedział się z rosyjskiej TV. Po pół roku walki w szeregach armii „Ługańskiej Republiki Ludowej” przekonał się, że obraz przedstawiany przez rosyjskie media nijak się ma do rzeczywistości . Na wschodzie Ukrainy nie spotkał bowiem „ukraińskich faszystów”, a zamiast tego regularne rosyjskie wojska. Postanowił wrócić do domu pod pretekstem wyjazdu na urlop.
(...)
Do Donbasu razem z nim miało trafić osiemnastu obywateli Kirgistanu. Jechali pociągiem przez Samarę i Rostów na Donem. Po przejściu granicy Ukrainy przeszli pięciodniowy proces filtracji mieście Krasnodon. Potem trafił do Ługańska, gdzie wstąpił do wielonarodowego oddziału rozpoznania, gdzie służyli również Serbowie, Kazachowie i Czeczeni. Oddział miał za zadanie identyfikację celów dla artylerii. Wypełnianiem poważniejszych działań ma zajmować jedna z brygad dywizji z Tuły stacjonująca na granicy z Ukrainą.

„W odpowiednim momencie oni atakują cele i wracają z powrotem. My im dostarczamy informacje[…], a potem przyjeżdżają haubice, grady, smiercze(systemy rakietowe – Belsat.eu)”.

Mężczyzna na miejscu przekonał się, że po drugiej stronie nie walczą oddziały „faszystów”, ale regularna ukraińska armii broniąca swojego terytorium. Przekonał się również, że w walkach masowo biorą udział rosyjscy żołnierze zawodowi, z którymi walczył ramię w ramię.

źródło: belsat.eu
[url="http://belsat.eu/pl/artykuly/kirgiz-walczacy-po-stronie-separatystow-opowiedzial-wojskach-rosyjskich-w-donbasie/"]

Wincyj[/url]

Exeterze, nie mam czasu obecnie żeby odpowiedzieć. W wolnej chwili uczynię to, ale już w innym temacie żeby nie rozmywać wątków tutaj.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Filmik stary ale pozwolę sobie wrzucić:

w skrócie: jakiś ruski (radziecki?) człowiek szczyci się tym że jego przodkowie podbili prymitywne ludy Syberii i Azji środkowej i je w miarę ucywilizowały. Wow! Ależ osiągnięcie! To tak jakby właściciel trabanta szczycił się tym jego samochód może wyprzedzić Forda T albo inne auto z początku XX wieku. Oczko
Autor też sugeruje że w Rosji żyje się lepiej niż w Pribaltice bo... mieszkańcy tej Pribaltiki w czyszczą kible na zachodzie Europy. Założę się że wielu dumnych Ruskich skusiłoby się na pracę w kiblach UK albo nawet Pribaltiki gdyby Wołodia otworzył im granicę Duży uśmiech

Ukraińcy ośmieszyli ruskich i przy okazji powiedzieli nieco prawdy Duży uśmiech
http://swiat.newsweek.pl/rosyjski-film-p...html#fp=nw
,, Jestem rosyjskim okupantem i więcej nie będę tego ukrywać – lektor zaczyna tymi samymi słowami co pierwowzór. Dalej jednak historia toczy się zupełnie inaczej. Ukraińcy punktują, że po wyjściu okupanta z Afganistanu, kraj ten stał się najgorętszym miejscem na ziemi, gdzie handluje się bronią i narkotykami. Gdy wyrzucono okupanta z Finlandii, Finowie zaczęli produkować telefony, odzież i produkty, których nie można kupić w kraju okupanta. – To ja podbiłem Warszawę. Wyrzucono mnie stąd. Dziś poziom życia przeciętnego Polaka jest cztery razy wyższy niż przeciętnego Rosjanina. Porównanie Japonii z Sachalinem i Wyspami Kurlandzkimi także wypada na niekorzyść okupanta. Autorzy przypominają także, że Rosja stała się sojusznikiem Hitlera i to ona odpowiada za rozpętanie II wojny światowej, a także krwawe stłumienie powstań w Budapeszcie, Pradze, Wilnie...
W końcu Ukraińcy upominają się także o swoją historię. – To ja wywołałem Wielki Głód na Ukrainie, podczas którego zginęły miliony ludzi.
A jak w filmiku wygląda współczesna Rosja? Lektor ironizuje - świetne drogi, zaawansowana technika i wysoka jakość odzieży...
– Wszystko, co potrafię robić to zadawać ból i siać nienawiść. I dziś idę po was. Bo jestem okupantem - kończy lektor."

Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Odpowiedz
Korekta budżetu Uśmiech

http://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/anal...status-quo
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości