To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Kto zwycięży na Ukrainie?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
p. Wiktor Janukowycz i aparat obecnej władzy
33.33%
14 33.33%
Opozycja
66.67%
28 66.67%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grillowanie Ukrainy
A jakim? Liberalną monarchią?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Bardziej monarchią absolutną, jak już.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):A jakim? Liberalną monarchią?
No tak. Monarchią, to oczywiste.
Liberalną też (i to libertariańską nawet). Bo w końcu państwo to prywatna własność Kim Dzong Una. Jakby państwo było wspólne to byłoby komunistyczne. Ale że jest prywatną własnością to jest kapitalistyczne. Szczęśliwy
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):No tak. Monarchią, to oczywiste.
Liberalną też (i to libertariańską nawet). Bo w końcu państwo to prywatna własność Kim Dzong Una. Jakby państwo było wspólne to byłoby komunistyczne. Ale że jest prywatną własnością to jest kapitalistyczne. Szczęśliwy

Brawo! Mógłbyś zostać biegłym talmudystą Uśmiech
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Nie ma to jak swoją niewiedzę maskować durnymi podśmiechujkami.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
cobras napisał(a):Nie ma to jak swoją niewiedzę maskować durnymi podśmiechujkami.
Nie ma to państwa bliskie ideologiczne które z pewnych względów nam nie pasują nazywać ,,od dupy strony". Uśmiech

EDIT: u korwinistów też to działa ale w drugą stronę, np. nazywają Chiny państwem wolnorynkowym. Tymczasem wolny rynek jest tam tylko w kilku/kilkunastu enklawach.
Odpowiedz
Cytat:Nie ma to państwa bliskie ideologiczne które z pewnych względów nam nie pasują nazywać ,,od dupy strony".

Ale jak bliskie ideologicznie? Bo nazywa się tak a nie inaczej? To nie ma znaczenia, ważne czym jest. A to praktycznie monarchia absolutna - http://en.wikipedia.org/wiki/Politics_of_North_Korea

Cytat:In practice, North Korea functions as a single-party state under a totalitarian[3] family dictatorship,[4][5] described even as an absolute monarchy[6][7][8] with Kim Il-sung and his heirs.
Odpowiedz
cobras napisał(a):To Korea Płn jest krajem komunistycznym? Czego tu się można dowiedzieć, doprawdy. :roll:

Żebyś wiedział. Mi ostatnio powiedzieli, że woda jest mokra. Też na początku nie chciałem wierzyć.

DziadBorowy i zefciu kiedyś już wyczerpali ten temat:

DziadBorowy napisał(a):Tak w założeniach jak i w praktyce jest to obecnie najdoskonalsza realizacja socjalizmu na świecie. Nie moja wina, że efekty są inne niż spodziewałby się Łoś czy też Cobras.

zefciu napisał(a):Dla Łosia i cobrasa jeśli socjalizm daje złe rezultaty, to po prostu nie był nigdy socjalizmem. Takie rzymskokatolickie myślenie "małżeństwo nie wyszło - nigdy nie byliśmy małżonkami"

A to że socjalizm nie wyszedł nigdy nikomu w historii...
Odpowiedz
Witold napisał(a):Żebyś wiedział. Mi ostatnio powiedzieli, że woda jest mokra. Też na początku nie chciałem wierzyć.
Przecież komunizm skutkuje pełnym szczęściem obywateli ustroju.
Skoro nie ma pełnego szczęścia, to nie jest to komunizm.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
Witoldzie. Dziad Borowy i Zefciu swoje diagnozy (co kto myśli - być może wierzą, że taką zdolność posiadają) już przedstawili. Lecz to jedynie ich opinia, którą niestety najwyraźniej popierasz, bo się z nią zgadzasz. Natomiast to co napisali nie jest prawdziwe. Ja socjalizmów (tak, jest ich wiele) w ten sposób nie postrzegam.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
pilaster napisał(a):co sprawia, że "nietrudno zauważyć"? W jaki sposób zauważa to Baptiste?

Zauważam to patrząc na poziom redystrybucji, która to jest u socjalistów jednym z podstawowych narzędzi do wdrażania tzw. sprawiedliwości społecznej.
A jest to podstawowe pojęcie dla ideologii socjalistycznej.

Co konkretniej oznacza poziom redystrybucji? Można sobie porównać takie sektory jak szkolnictwo, służba zdrowia, opieka socjalna.
W krajach umieszczonych wysoko w rankingu dość powszechnym zjawiskiem jest publiczna opieka zdrowotna, publiczna edukacja (nie tylko na poziomie podstawowym), systemy ubezpieczeń społecznych oparte nie tylko na systemie kapitałowym, szeroko zakrojona opieka społeczna aż do redystrybucji takich dóbr jak internet.
W krajach na dole tegoż rankingu takowe rzeczy występują dużo rzadziej i w węższym zakresie.
Można to zauważyć patrząc na system prawny danego państwa.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Cytat:Żebyś wiedział. Mi ostatnio powiedzieli, że woda jest mokra. Też na początku nie chciałem wierzyć.

DziadBorowy i zefciu kiedyś już wyczerpali ten temat:

No to radzę poczytać zalinkowane hasło z wiki, bo z taką wiedzą daleko nie zajedziesz.

Cytat:Przecież komunizm skutkuje pełnym szczęściem obywateli ustroju.
Skoro nie ma pełnego szczęścia, to nie jest to komunizm.

To już i w polskiej wiki napisali, że Korea Płn nawet formalnie nie jest komunistyczna, ale widzę nasi forumowi znawcy wiedzą lepiej.

Ogólnie to śmieszy mnie trochę, że tacy uważający się za ogarniętych ludzie, łykają jak pelikany koreańską propagandę o jej rzekomym socjalizmie xD
Odpowiedz
Cytat:Zauważam to patrząc na poziom redystrybucji

W Korei płn nie ma redystrybucji?
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
cobras napisał(a):Ogólnie to śmieszy mnie trochę, że tacy uważający się za ogarniętych ludzie, łykają jak pelikany koreańską propagandę o jej rzekomym socjalizmie xD

Zamiast łykania jak pelikany propagandy rodowitych komuchów o jej rzekomym niesocjalizmie, motywowanej chęcią pozbycia się kolejnego przykładu wcielania ich ideałów w życie, którego muszą się wstydzić.
Odpowiedz
Pilaster

Jest obecna ale w stopniu zdecydowanie niższym niż to ma miejsce np. w większości krajów europejskich czy u jej południowego sąsiada.
Gdzieś czytałem iż WHO sklasyfikowało ten kraj gdzieś na dnie jeśli chodzi o nakłady przeznaczane na służbę zdrowia.

Gospodarka tego kraju to jednak gospodarka centralnie planowana toteż nie jest pozbawionym podstaw nazywanie takiego kraju komunistycznym.
Ja bym powiedział iż o ile nie rozwinęły się tam ustrojowe elementy państwa socjalistycznego to już model gospodarki jest mu bardzo bliski.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Cytat:Zamiast łykania jak pelikany propagandy rodowitych komuchów o jej rzekomym niesocjalizmie, motywowanej chęcią pozbycia się kolejnego przykładu wcielania ich ideałów w życie, którego muszą się wstydzić.

Rodowitych komuchów? No ciekawe, co mi tu jeszcze ciekawego trollu napiszesz xD I żaden rzekomy, wystarczy trochę poczytać na jej temat, niż powtarzać tylko ichnią propagandę. No ale czego ja oczekuję od niektórych :/

Cytat:Gospodarka tego kraju to jednak gospodarka centralnie planowana toteż nie jest pozbawionym podstaw nazywanie takiego kraju komunistycznym.
Ja bym powiedział iż o ile nie rozwinęły się tam ustrojowe elementy państwa socjalistycznego to już model gospodarki jest mu bardzo bliski.

Specjalne strefy ekonomiczne z ulgami dla biznesu to też element socjalistycznego modelu gospodarki? Duży uśmiech
Odpowiedz
cobras napisał(a):Rodowitych komuchów? No ciekawe, co mi tu jeszcze ciekawego trollu napiszesz xD I żaden rzekomy, wystarczy trochę poczytać na jej temat, niż powtarzać tylko ichnią propagandę. No ale czego ja oczekuję od niektórych :/

Ichnia propaganda przecież (podobno) już się zaczęła od komunizmu odsuwać.
Odpowiedz
Cytat:Ichnia propaganda przecież (podobno) już się zaczęła od komunizmu odsuwać.

Ano, bo już mało kto się na to nabierał, tu widzę zostały jeszcze jakieś niedobitki.
Odpowiedz
cobras napisał(a):Ano, bo już mało kto się na to nabierał, tu widzę zostały jeszcze jakieś niedobitki.

Ogólnie to śmieszy mnie trochę, że tacy uważających się za ogarniętych ludzie, łykają jak pelikany o koreańską propagandę jej rzekomym odchodzeniu od socjalizmu xD

Hehe Duży uśmiech
Odpowiedz
A czy ktoś wie jaki jest stosunek Japonii do konfliktu Ukrainy z Rosją? Z tego co mi wiadomo Japonia nie lubi Rosji. Do USA tez są uprzedzeni,głownie ze względu na Hiroszimę. USA jest im potrzebne głownie jako obrońca przed Koreą płń.
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości