Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10 Płeć: nie wybrano
Rexerex napisał(a):No i jak powszechnie wiadomo poszanowanie dla cudzej własności jest zbędną barierą.
Sama własność jako taka to jedno, lecz to, co, kiedy, czyją i w jaki sposób, własnością się staje, to drugie. Bo może się okazać, że poszanowanie własności prywatnej występuje, lecz np: panuje powszechne i legalne niewolnictwo oraz wynikające z tego patologie.
Z drugiej strony możesz pracować za trzech i nie mieć możliwości zdobycia własności (kapitału), gdyż system będzie tak skonstruowany, że zawsze będziesz robił dla innych (klasa panująca).
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej.Karol Marks Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić.Emil Cioran Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła.Frank Borman
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388 Płeć: nie wybrano
Rexerex napisał(a):No i jak powszechnie wiadomo poszanowanie dla cudzej własności jest zbędną barierą.
Tak, dokładnie.
Absolutystyczne podejście do prawa własności jest nawet nie tyle zbędną barierą co niesamowicie szkodliwą ideą (np. dla budowy jakiejkolwiek infrastruktury).
Dlatego też własność choć niemal wszędzie uważana za bardzo istotną, to tak samo wszędzie nie istnieje bez obwarowywania.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dlaniej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej.Karol Marks Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić.Emil Cioran Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła.Frank Borman
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
Może być. Zacznijmy od tego, że absolutne prawo własności sprawiłoby, że żylibyśmy w anarchii. A nie ma większej patologii.
Społeczeństwa skandynawskie gdzie ta własność jest jednak bardzo ograniczona są najszczęśliwszymi na świecie. A więc własność może być ważnym prawem ale zdecydowanie nie najważniejszym a już na pewno nie absolutnym.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23 Płeć: kobieta
Wyznanie: panteistka
Cóż, wybujałe poczucie własności jest przede wszystkim źródłem konfliktów, począwszy od ludzi a kończąc na mocarstwach. To po pierwsze.
Po drugie, powoduje frustrację, zarówno u tych, co nie mają jak i u tych, co chcieliby mieć więcej albo boją się że stracą to co mają.
Po trzecie wreszcie, niszczy społeczną solidarność, wypacza dobroczynność i robi z ludzi skrajnych materialistów zapatrzonych w czubek własnego nosa.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość. (Jędrzej Śniadecki)
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333 Płeć: mężczyzna
Rojza Genendel napisał(a):niszczy społeczną solidarność, wypacza dobroczynność i robi z ludzi skrajnych materialistów zapatrzonych w czubek własnego nosa.
A z drugiej strony - jak powyższe mają się rozwinąć jeśli nie będzie własności?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 2,382
Liczba wątków: 36
Reputacja:
15 Płeć: nie wybrano
Rojza Genendel napisał(a):Cóż, wybujałe poczucie własności jest przede wszystkim źródłem konfliktów, począwszy od ludzi a kończąc na mocarstwach. To po pierwsze.
Po drugie, powoduje frustrację, zarówno u tych, co nie mają jak i u tych, co chcieliby mieć więcej albo boją się że stracą to co mają.
Po trzecie wreszcie, niszczy społeczną solidarność, wypacza dobroczynność i robi z ludzi skrajnych materialistów zapatrzonych w czubek własnego nosa.
I bardzo kurwa dobrze. Mam dosyć tego bzdurnego przeświadczenia, że innym trzeba pomagać. Ten, który życie poświęca innym jest dobry itp. itd.
Idiotyzm. Szkodliwy idiotyzm.
Bardziej korzystny dla społeczeństwa jest chciwy przedsiębiorca, niż idiota rozdający to co zarabia.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.
Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Liczba postów: 2,385
Liczba wątków: 14
Reputacja:
142
fertenbitenhiy napisał(a):I bardzo kurwa dobrze. Mam dosyć tego bzdurnego przeświadczenia, że innym trzeba pomagać. Ten, który życie poświęca innym jest dobry itp. itd.
Bardziej korzystny dla społeczeństwa jest chciwy przedsiębiorca, niż idiota rozdający to co zarabia.
Niestety, ale społeczeństwo bardziej opiera się na bezinteresowności niż na chciwości.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Liczba postów: 564
Liczba wątków: 11
Reputacja:
19 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: czczący wyklętych
fertenbitenhiy napisał(a):I bardzo kurwa dobrze. Mam dosyć tego bzdurnego przeświadczenia, że innym trzeba pomagać. Ten, który życie poświęca innym jest dobry itp. itd.
Bardziej korzystny dla społeczeństwa jest chciwy przedsiębioichrca, niż idiota rozdający to co zarabia.
Zależy to od tego komu te pieniądze rozda. Jeśli da je klasie średniej, czyli około 50% dzisiejszego społeczeństwa, to nie dość, że nie pomoże to jeszcze zaszkodzi. Jeśli z kolei rozda je ciężko chorym, czy bezdomnym, to bardzo przysłuży się społeczeństwu.
Właśnie tutaj moim zdaniem leży największy problem socjalizmu, gdyby jego beneficjentami byli tylko najbardziej potrzebujący to byłoby w porządku. Problem w tym, że widzę jak są marnotrawione pieniądze na przykład z podatków w Polsce, czy innych krajach. Rozdają te środki na całkowite bzdury, wspierają tych którym się bardzo dobrze powodzi, zamiast najbiedniejszych. Ten kto potrafi wbijać się drzwiami i oknami ten dostanie socjal, a z na przykład bezdomni na ulicy nie dostają nic, bo nie mają jakichś papierków, czy dokumentów. Zresztą widzieliście kiedyś bezdomnego który dostawał pieniądze z opieki?:lol2:
Dlatego właśnie, widząc jak marnotrawione są nasze pieniądze, zostałem libertarianinem. Jeżeli na takie cele państwo ma przeznaczać fundusze, to lepiej niech zupełnie zniknie.
Liczba postów: 2,382
Liczba wątków: 36
Reputacja:
15 Płeć: nie wybrano
Nie chcę mi się komentować wypowiedzi z tego tematu. Szczególnie tych cobrasowych.
Jako rozwinięcie i wytłumaczenie mojego poprzedniego postu:
Nie pamiętam już czy w tej wersji to oglądałem, bo wykładów o podobnym tytule na yt jest sporo. W każdym razie warto obejrzeć, choć fanatyków pewnie tak czy siak to nie przekona.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.
Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Liczba postów: 963
Liczba wątków: 1
Reputacja:
8
Kontestator napisał(a):Społeczeństwa skandynawskie gdzie ta własność jest jednak bardzo ograniczona są najszczęśliwszymi na świecie
Garbage in, garbage out.
Szwedzki socjalizm:
Property rights - 90,0 Property rights and contract enforcement are very secure.
Norweski socjalizm:
Property rights - 90,0 Private property rights are securely protected, and commercial contracts are reliably enforced.
Amerykański wilczy kapitalizm
Property rights - 80,0 Protection of property rights has been uneven, with instances of regulatory overreach by the executive branch requiring court adjudication.
Liczba postów: 2,385
Liczba wątków: 14
Reputacja:
142
fertenbitenhiy napisał(a):Nie chcę mi się komentować wypowiedzi z tego tematu. Szczególnie tych cobrasowych.
Jako rozwinięcie i wytłumaczenie mojego poprzedniego postu:
Popełniasz kolejny błąd w tym wątku, zakładając, że ktokolwiek poświęci dwie godziny na obejrzenie jakiegoś kiepskiego filmiku , który ma wyjaśniać jakąś kiepską teorię, której nawet autor nie ma chęci rozwijać.
Halooo, tu Ziemia....
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333 Płeć: mężczyzna
Rojza Genendel napisał(a):Zwracam uwagę na przymiotnik "wybujały" :>
O ile "wybujałe poczucie własności" nie jest czymś co istnieje niezależnie od własności, to niestety tzw. "wybujałe poczucie własności" (cokolwiek to znaczy) zawsze będzie jako uboczny skutek własności.
A to na czym Ci zależy to też efekt uboczny własności.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd