To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Rexerex napisał(a):No i jak powszechnie wiadomo poszanowanie dla cudzej własności jest zbędną barierą.
Sama własność jako taka to jedno, lecz to, co, kiedy, czyją i w jaki sposób, własnością się staje, to drugie. Bo może się okazać, że poszanowanie własności prywatnej występuje, lecz np: panuje powszechne i legalne niewolnictwo oraz wynikające z tego patologie.
Z drugiej strony możesz pracować za trzech i nie mieć możliwości zdobycia własności (kapitału), gdyż system będzie tak skonstruowany, że zawsze będziesz robił dla innych (klasa panująca).
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Rexerex napisał(a):No i jak powszechnie wiadomo poszanowanie dla cudzej własności jest zbędną barierą.
Tak, dokładnie.
Absolutystyczne podejście do prawa własności jest nawet nie tyle zbędną barierą co niesamowicie szkodliwą ideą (np. dla budowy jakiejkolwiek infrastruktury).
Dlatego też własność choć niemal wszędzie uważana za bardzo istotną, to tak samo wszędzie nie istnieje bez obwarowywania.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Anders Lustgarten interview with RT 20.04.2015
A propos własności i prywatyzacji, działań WB i IMF oraz konsekwencje.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz

Może być. Zacznijmy od tego, że absolutne prawo własności sprawiłoby, że żylibyśmy w anarchii. A nie ma większej patologii.

Społeczeństwa skandynawskie gdzie ta własność jest jednak bardzo ograniczona są najszczęśliwszymi na świecie. A więc własność może być ważnym prawem ale zdecydowanie nie najważniejszym a już na pewno nie absolutnym.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Są tak szczęśliwi że na łebka przyjmują najwięcej antydepresantów. A to tylko wierzchołek góry lodowej...

http://wsieci.rp.pl/artykul/1082682.html
Sebastian Flak
Odpowiedz

Cóż, wybujałe poczucie własności jest przede wszystkim źródłem konfliktów, począwszy od ludzi a kończąc na mocarstwach. To po pierwsze.
Po drugie, powoduje frustrację, zarówno u tych, co nie mają jak i u tych, co chcieliby mieć więcej albo boją się że stracą to co mają.
Po trzecie wreszcie, niszczy społeczną solidarność, wypacza dobroczynność i robi z ludzi skrajnych materialistów zapatrzonych w czubek własnego nosa.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):niszczy społeczną solidarność, wypacza dobroczynność i robi z ludzi skrajnych materialistów zapatrzonych w czubek własnego nosa.

A z drugiej strony - jak powyższe mają się rozwinąć jeśli nie będzie własności?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):Cóż, wybujałe poczucie własności jest przede wszystkim źródłem konfliktów, począwszy od ludzi a kończąc na mocarstwach. To po pierwsze.
Po drugie, powoduje frustrację, zarówno u tych, co nie mają jak i u tych, co chcieliby mieć więcej albo boją się że stracą to co mają.
Po trzecie wreszcie, niszczy społeczną solidarność, wypacza dobroczynność i robi z ludzi skrajnych materialistów zapatrzonych w czubek własnego nosa.

I bardzo kurwa dobrze. Mam dosyć tego bzdurnego przeświadczenia, że innym trzeba pomagać. Ten, który życie poświęca innym jest dobry itp. itd.
Idiotyzm. Szkodliwy idiotyzm.

Bardziej korzystny dla społeczeństwa jest chciwy przedsiębiorca, niż idiota rozdający to co zarabia.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.

Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Odpowiedz
Cytat:Bardziej korzystny dla społeczeństwa jest chciwy przedsiębiorca, niż idiota rozdający to co zarabia.

Tja, a potem dzięki takim chciwcom masz kryzysy gospodarcze, jak ten z 2008.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
fertenbitenhiy napisał(a):I bardzo kurwa dobrze. Mam dosyć tego bzdurnego przeświadczenia, że innym trzeba pomagać. Ten, który życie poświęca innym jest dobry itp. itd.

Bardziej korzystny dla społeczeństwa jest chciwy przedsiębiorca, niż idiota rozdający to co zarabia.
Niestety, ale społeczeństwo bardziej opiera się na bezinteresowności niż na chciwości.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
fertenbitenhiy napisał(a):I bardzo kurwa dobrze. Mam dosyć tego bzdurnego przeświadczenia, że innym trzeba pomagać. Ten, który życie poświęca innym jest dobry itp. itd.

Bardziej korzystny dla społeczeństwa jest chciwy przedsiębioichrca, niż idiota rozdający to co zarabia.

Zależy to od tego komu te pieniądze rozda. Jeśli da je klasie średniej, czyli około 50% dzisiejszego społeczeństwa, to nie dość, że nie pomoże to jeszcze zaszkodzi. Jeśli z kolei rozda je ciężko chorym, czy bezdomnym, to bardzo przysłuży się społeczeństwu.

Właśnie tutaj moim zdaniem leży największy problem socjalizmu, gdyby jego beneficjentami byli tylko najbardziej potrzebujący to byłoby w porządku. Problem w tym, że widzę jak są marnotrawione pieniądze na przykład z podatków w Polsce, czy innych krajach. Rozdają te środki na całkowite bzdury, wspierają tych którym się bardzo dobrze powodzi, zamiast najbiedniejszych. Ten kto potrafi wbijać się drzwiami i oknami ten dostanie socjal, a z na przykład bezdomni na ulicy nie dostają nic, bo nie mają jakichś papierków, czy dokumentów. Zresztą widzieliście kiedyś bezdomnego który dostawał pieniądze z opieki?:lol2:

Dlatego właśnie, widząc jak marnotrawione są nasze pieniądze, zostałem libertarianinem. Jeżeli na takie cele państwo ma przeznaczać fundusze, to lepiej niech zupełnie zniknie.Niezdecydowany
Odpowiedz
cobras napisał(a):Tja, a potem dzięki takim chciwcom masz kryzysy gospodarcze, jak ten z 2008.

I trzęsienia ziemi i huragany i tsunami.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Cytat:I trzęsienia ziemi i huragany i tsunami.

Ale idź gównopostować gdzieś indziej, co?
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Odezwał się papier o zapachu rumiankowym Uśmiech
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):A z drugiej strony - jak powyższe mają się rozwinąć jeśli nie będzie własności?
Zwracam uwagę na przymiotnik "wybujały" :>
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Nie chcę mi się komentować wypowiedzi z tego tematu. Szczególnie tych cobrasowych.

Jako rozwinięcie i wytłumaczenie mojego poprzedniego postu:

Nie pamiętam już czy w tej wersji to oglądałem, bo wykładów o podobnym tytule na yt jest sporo. W każdym razie warto obejrzeć, choć fanatyków pewnie tak czy siak to nie przekona.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.

Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Odpowiedz
Kontestator napisał(a):Społeczeństwa skandynawskie gdzie ta własność jest jednak bardzo ograniczona są najszczęśliwszymi na świecie

Garbage in, garbage out.

Szwedzki socjalizm:
Property rights - 90,0
Property rights and contract enforcement are very secure.

Norweski socjalizm:
Property rights - 90,0
Private property rights are securely protected, and commercial contracts are reliably enforced.

Amerykański wilczy kapitalizm
Property rights - 80,0
Protection of property rights has been uneven, with instances of regulatory overreach by the executive branch requiring court adjudication.

Polski wilczy kapitalizm
Property rights - 60,0
...brak komentarza.

Rosja tak dla porównania
Property rights - 20,0
Protection of private property rights is weak.

Oraz pod żadnym pozorem nie będąca socjalistyczną Korea Północna
Property rights - 5,0
Almost all property belongs to the state
Odpowiedz
fertenbitenhiy napisał(a):Nie chcę mi się komentować wypowiedzi z tego tematu. Szczególnie tych cobrasowych.

Jako rozwinięcie i wytłumaczenie mojego poprzedniego postu:
Niezdecydowany

Popełniasz kolejny błąd w tym wątku, zakładając, że ktokolwiek poświęci dwie godziny na obejrzenie jakiegoś kiepskiego filmiku , który ma wyjaśniać jakąś kiepską teorię, której nawet autor nie ma chęci rozwijać.

Halooo, tu Ziemia....
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):Zwracam uwagę na przymiotnik "wybujały" :>

O ile "wybujałe poczucie własności" nie jest czymś co istnieje niezależnie od własności, to niestety tzw. "wybujałe poczucie własności" (cokolwiek to znaczy) zawsze będzie jako uboczny skutek własności.

A to na czym Ci zależy to też efekt uboczny własności.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Cytat:W każdym razie warto obejrzeć, choć fanatyków pewnie tak czry siak to nie przekona.

Sugerowanie, że chce mi się oglądać 2 godzinny wykład fanatyka z Ayn Rand Institute, rzeczywiście obiektywne źródło wiedzy xD

Cytat:Nie chcę mi się komentować wypowiedzi z tego tematu. Szczególnie tych cobrasowych.

Znaczy co było przyczyną kryzysu z 2008 roku, jak nie chciwość bankierów i rozregulowanego systemu bankowego?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości