To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Na kogo zagłosował(a)byś w wyborach?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Bronisław Komorowski
8.51%
4 8.51%
Andrzej Duda
8.51%
4 8.51%
Magdalena Ogórek
6.38%
3 6.38%
Adam Jarubas
0%
0 0%
Janusz Palikot
4.26%
2 4.26%
Janusz Korwin-Mikke
27.66%
13 27.66%
Paweł Kukiz
17.02%
8 17.02%
Jacek Wilk
6.38%
3 6.38%
Marian Kowalski
2.13%
1 2.13%
Paweł Tanajno
10.64%
5 10.64%
Grzegorz Braun
8.51%
4 8.51%
Razem 47 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybory prezydenckie 2015 - oficjalni kandydaci
Zefciu,
gdzie Braun mowi o zasilkach dla meneli? bo tego dotyczyla moja uwaga o nadinterpretacji.
....jak łatwo wy­wołać echo w pus­tych głowach.

Odpowiedz
jeahwe napisał(a): Zefciu,
gdzie Braun mowi o zasilkach dla meneli? bo tego dotyczyla moja uwaga o nadinterpretacji.
Nigdzie. Przedstawiciele spizgu przerażeni, że Braun w liberalności swojej może wygrać wybory zinfiltrowali jego sztab i podali do latarnika inkryminujące go odpowiedzi. Sam zaś Braun jest tak liberalny, że Korwin, Avx i pilaster to przy nim komuchy.
Odpowiedz
zefciu napisał(a):
jeahwe napisał(a): Zefciu,
Nigdzie.

dlaczego zatem napisałeś a Ci dla których "tak" to "tak, a "nie" to "nie" dopuszczają się "nadinterpretacji"?

mało tego, czy ze słów o "dziecko-zasilek" wyciagniecie wniosku o menelach nie jest wlasnie nadinterpretacja? (bo przypominam, iz tego, a nie wojska, dotyczyła ta moja uwaga.)

Odpowiedz
jeahwe napisał(a): dlaczego zatem napisałeś a Ci dla których "tak" to "tak, a "nie" to "nie" dopuszczają się "nadinterpretacji"?
Napisałem tak dlatego, żeby pokazać, jak bardzo naginasz rzeczywistość.
Cytat:mało tego, czy ze słów o "dziecko-zasilek" wyciagniecie wniosku o menelach nie jest wlasnie nadinterpretacja?
Nie, nie jest.
Odpowiedz
zefciu napisał(a):
jeahwe napisał(a): dlaczego zatem napisałeś a Ci dla których "tak" to "tak, a "nie" to "nie" dopuszczają się "nadinterpretacji"?
Napisałem tak dlatego, żeby pokazać, jak bardzo naginasz rzeczywistość.

w jaki sposob?

Cytat:
Cytat:mało tego, czy ze słów o "dziecko-zasilek" wyciagniecie wniosku o menelach nie jest wlasnie nadinterpretacja?
Nie, nie jest.

dlaczego? jakie to zasady KRZ pozwalaja stwierdzic, ze tworzenie dzieci oznacza bycie menelem?

Odpowiedz
jeahwe napisał(a): dlaczego? jakie to zasady KRZ pozwalaja stwierdzic, ze tworzenie dzieci oznacza bycie menelem?
Żadne. Ale przecież niczego takiego pilaster nie postulował. Postulował jedynie, że istnieją menele mający dzieci. Zaprzeczasz?
Odpowiedz
zefciu napisał(a):
jeahwe napisał(a): dlaczego? jakie to zasady KRZ pozwalaja stwierdzic, ze tworzenie dzieci oznacza bycie menelem?
Żadne. Ale przecież niczego takiego pilaster nie postulował. Postulował jedynie, że istnieją menele mający dzieci. Zaprzeczasz?
Ja zaprzeczę. Pilaster ewidentnie napisał "zasiłki dla meneli (ogółem dla meneli)", a nie "dla niektórych meneli". Erystyka użyta do usprawiedliwienia kolejnego emocjonalnego wybuchu Pilastra jest tak tania, że aż mi chrzęści w zębach.

Od dzisiaj chyba zacznę pisać, że zarówno PO, jak i Pilaster oraz Zefciu jako jej wyborcy, popierają zasiłki dla morderców. I gwałcicieli. 
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Zefciu,
Pilaster napisal, ze Braun chce dawac zasilki menelom, co jesli dobrze rozumiem, wywnioskowal z punktu o zasilkach w zwiazku z kazdym kolejnym dzieckiem. to jest nadinterpretacja, bo przeciez Braun nie chce dawac zasilkow menelom (nigdzie tego nie postuluje!). a ze wsrod osob majacych dzieci sa menele to przeciez zupelnie inna kwestia i dokonujac takiego nieuprawnionego logicznie wnioskowania jak Pilaster mozna kazdego zaatakowac, poniewaz w kazdej grupie znajdziemy czarne owce. np. ktos mowi, ze chce wspierac przedsiebiorcow, to Pilaster by "wywnioskowal", ze ktos taki chce wspierac oszustow, bo przeciez czesc przedsiebiorcow wyludza vat.

Odpowiedz
jeahwe napisał(a): Pilaster napisal, ze Braun chce dawac zasilki menelom, co jesli dobrze rozumiem, wywnioskowal z punktu o zasilkach w zwiazku z kazdym kolejnym dzieckiem. to jest nadinterpretacja, bo przeciez Braun nie chce dawac zasilkow menelom

Jak to nie chce, skoro wyraźnie napisał że chce? Dawanie zasiłków "za urodzenie dzieci" spowoduje, że menele będą mieli więcej dzieci niż ludzie pracujący. Menele odczują bowiem przypływ gotówki, a ludzie pracujący - przeciwnie, bo przecież oni te zasiłki będą menelom fundować.
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
A ja tak się zastanawiam czy Kukiz w oficjalnych sondażach nie jest nieco niedoszacowany. Co prawda to tylko anegdotka ale dała mi do myślenia - podczas ostatniego grilla rozpoczęła się dyskusja o wyborach, niektórzy powiedzieli, na kogo głosują większość mówiła, że jeszcze nie wie na kogo - w momencie gdy ktoś przyznał się, że zamierza głosować na Kukiza większość niezdecydowanych zadeklarowała, że też rozważają głos na niego, co najlepsze dwie osoby, które zadeklarowały głos na kogoś innego przyznały, że też może zagłosują na Kukiza.

Tak jakby ludzie wstydzili się przyznać, że chcą głosować na kogoś spoza "poważnych doświadczonych polityków".

Wiem, że to marzenie ściętej głowy ale nic nie miałbym przeciwko drugiej turze Komorowski - Kukiz Oczko Dudy jako prezydenta nie ścierpię.
Odpowiedz
Menele czy nie menele, jakkolwiek tego nie nazywać te zasiłki są złe i Braun myśli jak typowy pisowiec.

Cytat:Wiem, że to marzenie ściętej głowy ale nic nie miałbym przeciwko drugiej turze Komorowski - Kukiz Oczko Dudy jako prezydenta nie ścierpię.

Ja nie wiem co ludzie widzą w tym Kukizie. Widać że facet  ogolę się  nie zna na polityce. Na pytania nie odpowiada, a raczej na wszystkie odpowiada w ten sam sposów:  JOW, JOW, zmieńmy to, JOW, JOW, rozwalmy to, JOW, razem nam się uda, JOW, JOW. Nie rozumiem jego wzrastającego ostatnio poparcia. Chyba że to tylko taka ściema, a w rzeczywistości ludzie na kogo innego zagłosują.
Odpowiedz
Bunt przeciwko tzw. establishmentowi. Kukiz to człowiek bardzo zmienny i zupełnie nie stały w poglądach i deklaracjach. Nie jest wart głosu bo nie budzi zaufania.

Btw, Część znajomych mi ludzi idzie głosować tak samo jak ja na Dudę, ale część wiadomo, że nie.
Uwielbiam gdy zaczynają się w towarzystwie rozmowy wyborcze, jakieś nieśmiałe badania dyskutanta, dziewicze podchody, kręcenie nosem, itd. Wtedy bez poślizgu odrazu stawiam kawę na ławę "Głosuję na Dudę, tego z PISu".

I odrazu dziewicze podchody idą sobie w siną dal. Duży uśmiech I dopiero wtedy ludzie łapią śmiałość aby coś szczerego i otwartego powiedzieć.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
W tym sezonie padło na niego aby robić za kandydata anty-systemowego. Jest w tej roli autentyczny. Czyli to samo, co kiedyś widzieli w Korwinie, Palikocie, czy Lepperze, a sięgając głęboko w Tymińskim. Ot polityczny meteor, tym bardziej, że bez zaplecza. W dodatku niektórym nie da się wytłumaczyć, że od mieszania herbata nie robi się słodsza,
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Roan Shiran napisał(a):
Wron NIEmiecki napisał(a):
Roan Shiran napisał(a):
Wron NIEmiecki napisał(a):Jesli wybierasz miernote, odpowiadasz za to co spieprzyl/a
A więc Ty również odpowiadasz za to, gdyż ani nie tworzysz nowych opcji wyboru, ani nie próbujesz wpłynąć na wyniki wyborów za pomocą własnych uprawnień. To działania osoby, której pasują obecne rozwiązania.
Jesteś częścią społeczeństwa i zrzucanie odpowiedzialności na pozostałą część jest dość... nieodpowiednie.
 Zatem nie musze niczego na nowo tworzyc. Moge natomiast dawac jasno i czytelnie do zrozumienia wladzom co nalezy zmienic na lepsze.
Czyli nie korzystasz z żadnych uprawnień, tylko siedzisz na czterech literach i Oczekujesz zmian. Gratulacje, robisz to, co większość Polaków. Jestem pewny, że gdyby tak wystarczająco długo poczekać, to na pewno coś się zmieni.

Warto sprawe blizej nakreslic. Politycy na zlecenie lobbystow od dluzszego czasu psuja spoleczenstwo. Zespsute spoleczenstwo wybiera rownie zepsutych poltykow. Ci zas buduja kaste spoleczna i pracuja dalej na zlecenie lobbystow. Im gorzej w spoleczenstwie, tym lepiej kascie rzadzacej, bowiem tylko awans polityczny daje szanse na szybkie wzbogacenie sie kosztem spoleczenstwa. Czy w tej sytuacji ktokolwiek przerwie te petle algebraiczna? Mam powazne watpliwosci. Wybierajac glownych 2 faworytow napewno nie. Ani lobby niemieckie ani watykanskie ani amerykansko-zydowskie na tym nie straci. Lider zmielonych.pl nawet ulatwi zycie lobbystom - beda mogli bezposrednio finansowac swych przedstawicieli. Narodowcy? Ich przeciez nie ma, a jak sa to sie ich sluchac nie da. Lewica? Ogorek = Marcinkiewicz = Buzek. Sterowanie z tylniego siedzenia juz bylo. Szkoda, ze elektorat tego nie pamieta. Fuck, nie ma na kogo glosowac.

pilaster napisał(a):
Roan Shiran napisał(a): Jestem pewny, że gdyby tak wystarczająco długo poczekać, to na pewno coś się zmieni. 

Owszem, gwarantuje to II zasada termodynamiki, w myśl której nic nie trwa wiecznie Uśmiech

Dokladnie. Entropia jako stan najbardziej prawdopodobny nas wszystkich pogodzi. Duży uśmiech
Diejenigen, die entscheiden, sind nicht gewählt, und diejenigen, die gewählt werden, haben nichts zu entscheiden - Horst Seehofer, CSU.
Odpowiedz
Do mnie dotarł niestety ostatnio smutny fakt.
Wbrew twierdzeniom pilastra, w Polsce żadnego elektoratu konserwatywno-liberalnego po prostu nie ma.

Tak samo jak ateistów. To znaczy jest, ale nie w jakiejkolwiek statystycznie liczącej się ilości.

Po odejściu Korwina z KNP i założeniu przez niego KORWiN całe poparcie dla KNP odeszło razem z Korwinem; co oznacza, że ludzie wcale nie na KNP głosowali, ale na Korwina. Czyli wcale ów elektorat nie był zainteresowany partią konserwatywno-liberalną, a jedynie anty-systemowym Korwinem. To wcale nie kontrowersyjny Korwin uniemożliwiał KNP zdobycie elektoratu liberalnego - kontrowersyjność Korwina była jedyną rzeczą, na którą ów elektorat głosował.
Kiedy w wyborach prezydenckich pojawił się kandydat jeszcze bardziej anty-systemowy (Kukiz), to otrzymuje obecnie w sondażach ogromne poparcie, mimo że merytorycznie nie reprezentuje sobą nic.

Żadnego elektoratu chcącego poważnej liberalizacji gospodarki nie ma - jest jedynie elektorat chcący odejścia obecnych rządów i wprowadzenia "czegoś innego". Obojętne czego.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
Komorowski w trzech na jednego właśnie się chwali, że doprowadził do większego dawania na dzieci meneli lol
Ale ogólnie w miarę rozsądnie mówi.

Cytat: Żadnego elektoratu chcącego poważnej liberalizacji gospodarki nie ma - jest jedynie elektorat chcący odejścia obecnych rządów i wprowadzenia "czegoś innego". Obojętne czego.
Wszystko na to wskazuje, a nawet jeśli jest, to mam wątpliwości czy jest ich aż 15-20%. Gdyby taki elektrat był to albo gowin, albo pjn zgarnąłby od razu spore poparcie.
Czytając komentarze korwinowców na yt, fb mam wrażenie, że wielu z nich  głosuje na niego na zasadzie "bo powsadza do więzień bandę czworga", często też uznają PiS za mniejsze zło niż PO, co już dyskwalifikuje ich jako liberałów.
Odpowiedz
Komorowski właśnie pochwalił się wspieraniem meneli w rozumieniu Pilastra.

swoją drogą śmiesznie wygląda ten program w całej tej sytuacji (debata w jedynce), a do tego jak bardzo inne podejście jest dziennikarzy do niego w porównaniu z pozostałymi kandydatami. ich się atakuje, przerywa, a Komorowski może bez przeszkód wygłaszać swoje tyrady. prawdziwa wolność słowa.

Odpowiedz
Jeśli Bul wygra to jeszcze można go trochę po wkurzać. A to książką o "Niebezpiecznych związkach Bredzisława K." A to krzesłem. Przypominaniem różnych rzeczy. Za to najchętniej, i teraz serio piszę, wysłałbym go na badania. Poważnie zastanawiam się nad jego stanem zdrowotnym. Bo jesli on na co dzień tak bredzi jak na wiecach to przestaje to już być śmieszne.

Wulfen napisał(a): Komorowski w trzech na jednego właśnie się chwali, że doprowadził do większego dawania na dzieci meneli lol
Ale ogólnie w miarę rozsądnie mówi.

Przeciez nie będzie się chwalił, że pośrednio okradł ludzi z oszczędności Szczerbol

Wydaje mi się, że wysokie poparcie dla Kukiza dobrze uosabia podejście ludzi do podejmowania decyzji. Nie tylko politycznych. Pokazuje też, że najchętniej decyzje byle jakie podejmują osoby o byle jakim podejściu do rzeczywistości i bez argumentów dla swoich tez. To co napisał DzadBorowy, to czysta psychologia.

DziadBorowy napisał(a):A ja tak się zastanawiam czy Kukiz w oficjalnych sondażach nie jest nieco niedoszacowany. Co prawda to tylko anegdotka ale dała mi do myślenia - podczas ostatniego grilla rozpoczęła się dyskusja o wyborach, niektórzy powiedzieli, na kogo głosują większość mówiła, że jeszcze nie wie na kogo - w momencie gdy ktoś przyznał się, że zamierza głosować na Kukiza większość niezdecydowanych zadeklarowała, że też rozważają głos na niego, co najlepsze dwie osoby, które zadeklarowały głos na kogoś innego przyznały, że też może zagłosują na Kukiza.

Tak jakby ludzie wstydzili się przyznać, że chcą głosować na kogoś spoza "poważnych doświadczonych polityków".

Wiem, że to marzenie ściętej głowy ale nic nie miałbym przeciwko drugiej turze Komorowski - Kukiz [Obrazek: wink.gif] Dudy jako prezydenta nie ścierpię.

Czekam na moment kiedy ludzie przestaną obawaić się wygłaszania swoich poglądów w sposób jawny, ale nie awanturniczy (to ma znaczenie). Taka otwartość może się przyczynić do przemian światopoglądowych. Otwiera pole do dyskusji opartej na argumentach. "Warto rozmawiać" jak to ktoś tam mówi Duży uśmiech

Braun może być inteligentny, ale nie zmienia to faktu, że z Dudą mają 75% zgodnych odpowiedzi. Ja byłem zaskoczony kiedy w wywiadach opisywał swoje wolnorynkowe podejście. Na razie to za mało żebym mógł w nie uwierzyć. Poza tym, mistrzowsko troluje. Uśmiech
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Jester napisał(a): Żadnego elektoratu chcącego poważnej liberalizacji gospodarki nie ma - jest jedynie elektorat chcący odejścia obecnych rządów i wprowadzenia "czegoś innego". Obojętne czego.

W rzeczy samej. Ja szacuję zaplecze liberalne na ok. 3-4%.
I ciągle liczę, że powstanie coś na kształt niemieckiej FDP (tam też ma mniej więcej tyle poparcia).

Może Balcerowicz & Co. spłodzi coś na takie podobieństwo?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):
Jester napisał(a): Żadnego elektoratu chcącego poważnej liberalizacji gospodarki nie ma - jest jedynie elektorat chcący odejścia obecnych rządów i wprowadzenia "czegoś innego". Obojętne czego.

W rzeczy samej. Ja szacuję zaplecze liberalne na ok. 3-4%.
I ciągle liczę, że powstanie coś na kształt niemieckiej FDP (tam też ma mniej więcej tyle poparcia).

Może Balcerowicz & Co. spłodzi coś na takie podobieństwo?

Sofeiczu litości! Przecież ostatnia medialna wrzutka Petru&Co. To nic innego jak sondowanie opinii i równocześnie pokazywanie paluszka POPSL. Zupełnie ta sama zagrywka jaką stosuje Olechowski z Piskorskim (ostatnio już chyba przestali - zmiana warty?) przed każdymi wyborami. Dokładnie ten sam manewr co kiedyś Gromosławowi Czempińskiemu "chlapnęło się" o zakładaniu PO przez służby.

Gdzie był Petru przez ostatnich dziesieć lat? Balcerowicz też zniknął, a nieco ożywił się przy cudach Rostowskiego. Teraz zdaje się "liberalizuje" na Ukrainie. Jakoś trudno mi uwierzyć w szczerą chęć naprawy ustroju i stanu państwa przez tych ludzi. Bo w obecnej sytuacji nie wystarczy przeprowadzenie reform. Po prostu stan teoretycznego państwa jest na niskim poziomie, a chyba jedynym spoiwem jest wiara ludzi, że "już tak musi być i chuj w to. Jedziemy dalej".
Te elementy muszą ulec zmianie. Nie tylko politycy i organizacje lobbujące.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości