10.05.2015, 11:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2015, 11:45 przez Sofeicz.)
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
 Lepsza Sofeiczowska niż Dziadowska
Ale chyba zauważasz, że system brytyjskich JOW jest kompletnie nieadekwatny do liczby oddanych głosów i zabetonowany na amen.
I jakoś Brytole nie pomstują, nie jojczą na cały świat.
A Polacy, których system jest o wiele bardziej proporcjonalny i adekwatny wręcz przeciwnie.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
10.05.2015, 11:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2015, 11:39 przez DziadBorowy.)
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
JOWy widziałbym w wyborach samorządowych. W parlamentarnych niekoniecznie, bo jakoś nie uśmiecha mi się sytuacja w której PO i PIS zdobywają ponad 90% mandatów.Ale jakieś zmiany w ordynacji by się przydały, chociażby w kwestii niesławnych "jedynek" na listach.
10.05.2015, 12:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2015, 12:17 przez Machefi.)
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
JOW-y są w samorządowych - to raz.
Drugi raz, wybory do ciał przedstawicielskich powinny odzwierciedlać poparcie w społeczeństwie, czego JOW-y nie zapewniają. Przy czym rady w samorządach mają funkcje głównie kontrolne, a władzę dzierżą prezydenci, burmistrzowie i wójtowie. W takim wypadku nie ma potrzeby wzmacniać sztucznie wygrywającego ugrupowania.
W przypadku powiatów i województw gdzie starosta i marszałek województwa są wyłaniani nie w wyborach, tylko na głosowaniu rady, być może JOW-y były by przydatne, zależy od rozdziału kompetencji pomiędzy starostą a radą i marszałkiem a sejmikiem.
W przypadku sejmu rząd (premier) jest wyłaniany przez większość parlamentarną i dla sprawnego rządzenia wymagana jest stabilna większość. Tu rozumiem, że takie rozwiązanie jak JOW-y zapewniłoby ją, chociaż samego mechanizmu JOW-ów nie akceptuję.
W przypadku gdybyśmy mieli system prezydencki JOW-y według mnie byłyby zbędne.
Kukiz optuje za JOW-ami nie z tego powodu, że zapewniają rządzącą większość,
a dlatego że miałyby wiązać wybranego z elektoratem zamiast z partią. Tylko że JOW-y same z siebie tego nie zapewniają, trzeba by bardzo mądrze napisać ordynację wyborczą, już widzę jak partie ją piszą i przywódcy partyjni z własnej woli kładą głowę pod topór i zrzekają się władzy.
Co do niesławnych jedynek.
To nie wina ordynacji, tylko mentalności wyborców, nikt im nie karze głosować na pierwszą osobę na liście. Jedynka sama z siebie nie powoduje, że ktoś dostanie się do sejmu, jeśli wyborcy na tą osobę nie będą głosować.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Reputacja:
1,122
Machefi napisał(a): JOW-y są w samorządowych - to raz.
Nie wszędzie.
10.05.2015, 12:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2015, 12:28 przez Machefi.)
Reputacja:
75
I tam gdzie są, stwarzają taki sam problem jaki stwarzały by w sejmie.
Dlaczego w sejmie nie powinno ich być, a w samorządzie mogą?
Tym bardziej, że rady nie rządzą, tylko wybierani w "JOW-ach" wójtowie itd.
Po co oba składniki samorządu JOW-ować?
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
Reputacja:
75
Ciekawe wyniki.
Liczba postów: 1,922
Liczba wątków: 4
Reputacja:
43
Ponad 20% osób zagłosowało na Kukiza?
Chryste Panie...
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Reputacja:
1,122
Ciekawe jak sondaż będzie się miał do realnych wyników. Świetny wynik Kukiza.
Reputacja:
43
Mam szczerą nadzieję, że Ci ludzie oddawali po prostu głos na Kukiza w ramach protestu czy coś, a nie z nadzieją, że naprawdę wygra.
Zaskakuje też bardzo słaby wynik Komorowskiego. Żaden sondaż (ŻADEN) nie sugerował jego poparcia na poziomie niższym od Dudy.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
No, 3 siedzące teraz obok mnie osoby głosowały mimo moich protestów na Kukiza, ale druga tura będzie już głosem na Dudę. I bardzo dobrze. Komora nie zniosą.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Ale to się przecież świetnie wpisuje w profil wyborcy polskiego. Ludzie chcą "czegoś innego", najlepiej z tańcami i przytupem, bez specjalnego zagłębiania się w tak zawiłe kwestie jak to, jak to "coś innego" osiągnąć. Pamiętacie tę euforię w związku z Tymińskim?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Reputacja:
75
Możesz być spokojny, że to w ramach protestu.
To chyba ostatni dzwonek, protestujących i jednocześnie ignorowanych przybywa.
Poprzednio w ramach protestu był Palikot 10%, KNP8%? Kukiz to już 20%
30%, ktokolwiek je zbierze w przyszłości, to już będzie znacząca siła, nie do zignorowania.
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Ciekawe ile Nergal by dostał.
10.05.2015, 21:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2015, 21:37 przez Machefi.)
Reputacja:
75
Nergal ma na sumieniu coś takiego jak zmieleni?
Widzisz w Kukizie tylko piosenkarza? To błąd.
Obycia politycznego nie ma, to fakt ale społeczno-ideowe zaplecze budował już od dłuższego czasu.
Reputacja:
43
Cytat:Tymczasem w sztabie Pawła Kukiza radość, ale sam kandydat jest bardzo rozemocjonowany. "My już wygraliśmy! Pogardzani, odpychani, pluci, szkalowani. Ostatnie dni przed końcem kampanii to był popis TVN24 i tego typu reżimowych mediów. Osiągnęliście mistrzostwo propagandy. Przebiliście komunistów, jesteście mistrzami manipulacji. Jesteście w 80 proc. kupieni przez zagranicę, jesteście straszni."
Facet odjechał kompletnie.
10.05.2015, 21:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.05.2015, 07:13 przez Grim.)
Liczba postów: 3,196
Liczba wątków: 6
Reputacja:
26
Ja głosowałem na Kukiza, inaczej głosowałbym na JKM, bo nie miałem zamiaru oddać głosu na debila Komoruskiego i tę marionetkę Pisu. Jednak patrząc na wyniki obecne, w drugiej turze pewnie będę głosował na Dudę, bo nie chcę mieć za prezydenta "Szoguna" z Po.
Jester
Cytat:Tymczasem w sztabie Pawła Kukiza radość, ale sam kandydat jest bardzo rozemocjonowany. "My już wygraliśmy! Pogardzani, odpychani, pluci, szkalowani. Ostatnie dni przed końcem kampanii to był popis TVN24 i tego typu reżimowych mediów. Osiągnęliście mistrzostwo propagandy. Przebiliście komunistów, jesteście mistrzami manipulacji. Jesteście w 80 proc. kupieni przez zagranicę, jesteście straszni."
Facet odjechał kompletnie.
Niby czemu odjechał, skoro dostał jak na teraz, ponad 20% głosów? Pokazał, że debile z czołówki nie mogą czuć się pewnie.
"War, War never changes"
"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Reputacja:
43
Cytat:Niby czemu odjechał, skoro dostał jak na teraz, ponad 20% głosów? Pokazał, że debile z czołówki nie mogą czuć się pewnie.
Kto na niego pluł? Kto go szykanował? Co to za komunały o mediach kupionych przez zagranicę?
Jaka propaganda? Jacy komuniści?
10.05.2015, 21:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2015, 21:50 przez Machefi.)
Reputacja:
75
Niekoniecznie chodziło mu o samą kampanię (choć tu też mogły być akcje o których nie wiemy).
"Na początek należy odtworzyć listę 750 tys. obywateli, którzy podpisali się pod petycją w sprawie zmiany ordynacji wyborczej na jednomandatową. Paradoksalnie, listę przygotowała Platforma Obywatelska, ale po wygranych wyborach bardzo szybko zapomniała o tym postulacie. Dlaczego listę trzeba odtworzyć ? Bo została .....zmielona !!!"
Jak bym coś takiego podpisał, to po czymś takim poczułbym, że ktoś mi w twarz napluł.
http://natemat.pl/26625,pawel-kukiz-gaze...aty-wywiad
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 2
Reputacja:
1
Kukiz 20%... SZOK. Bul kontra Duda...
10.05.2015, 21:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2015, 21:53 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,122
jester napisał(a):Mam szczerą nadzieję, że Ci ludzie oddawali po prostu głos na Kukiza w ramach protestu czy coś, a nie z nadzieją, że naprawdę wygra.
Sam z tego powodu na niego zagłosowałem. Nie mogłem znieść durnia Bronka i cwaniaka z warzywniaka - Dudy.
Z Kukizem jest ten problem, że na pewno będzie chciał teraz przekuć sukces w tych wyborach na coś w wyborach parlamentarnych. I czort wie czego się po nim spodziewać.
Mimo wszystko tak wyraźnie pokazanej żółtej kartki dla polityków "mainstreamowych" jeszcze nie było. W sumie prawie 30% głosów to głosy na antysystemowców.
|