To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Roan Shiran napisał(a):Niezdecydowany

Popełniasz kolejny błąd w tym wątku, zakładając, że ktokolwiek poświęci dwie godziny na obejrzenie jakiegoś kiepskiego filmiku , który ma wyjaśniać jakąś kiepską teorię, której nawet autor nie ma chęci rozwijać.

Halooo, tu Ziemia....

Wykład jest bardzo dobry. Pewnych rzeczy nie można w kilku zdaniach wytłumaczyć dobrze ograniczonym umysłowo.

Generalnie jednak dla normalnych:
Bill Gates uczynił świat lepszy nie dlatego, że rozdał swój majątek, ale dlatego że założył "wstrętny kapitalistyczny" M$.

Wykład wnika w temat głębiej dużo i tłumaczy to na niskim poziomie wejścia.

Swoją drogą na wasze lenistwo intelektualne i inne przywary nic już nie poradzę. Zasób nie jest płatny, a całego nie trzeba oglądać. Głupi jednak zawsze znajdzie na swoją głupotę wytłumaczenie.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.

Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Odpowiedz
Takim, to nie da się wytłumaczyć wcale.
Sądzę jednak, że długość wykładu zależy od tego, czy wykładowca jest sprawny intelektualnie, ponoć mądrzejszy potrafi wytłumaczyć krócej. ;-)
fertenbitenhiy napisał(a):Bill Gates uczynił świat lepszy nie dlatego, że rozdał swój majątek, ale dlatego że założył "wstrętny kapitalistyczny" M$.
Mam nieco inne zdanie.
Czytałeś "Barbarzyńcy po wodzą Billa" Jennifer Edstrom Marlin Eller, czy tylko yt?
I folguj trochę, zanim do każdego kto nie podziela twoich poglądów (a może już religii?) ekonomicznych zaczniesz nazywać głupcem. To świadczy tylko o tobie.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Cytat:Bill Gates uczynił świat lepszy nie dlatego, że rozdał swój majątek, ale dlatego że założył "wstrętny kapitalistyczny" M$.

Za każdym razem, gdy słyszę te teksty o czynieniu świata lepszym mam przed oczami ten filmik xD

Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Machefi napisał(a):I folguj trochę, zanim do każdego kto nie podziela twoich poglądów (a może już religii?) ekonomicznych zaczniesz nazywać głupcem. To świadczy tylko o tobie.

Głupcem tutaj nazywam tylko cobrasa i Roan Shiran.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.

Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Odpowiedz
Skoro tak, to powtórzę to co napisał, skoro ważniejsze jest kto napisał, a nie co napisał:
"Znaczy co było przyczyną kryzysu z 2008 roku, jak nie chciwość bankierów i rozregulowanego systemu bankowego?"
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
fertenbitenhiy napisał(a):Wykład jest bardzo dobry. Pewnych rzeczy nie można w kilku zdaniach wytłumaczyć dobrze ograniczonym umysłowo.

Generalnie jednak dla normalnych:
Bill Gates uczynił świat lepszy nie dlatego, że rozdał swój majątek, ale dlatego że założył "wstrętny kapitalistyczny" M$.

Wykład wnika w temat głębiej dużo i tłumaczy to na niskim poziomie wejścia.

Swoją drogą na wasze lenistwo intelektualne i inne przywary nic już nie poradzę. Zasób nie jest płatny, a całego nie trzeba oglądać. Głupi jednak zawsze znajdzie na swoją głupotę wytłumaczenie.
Jeżeli to jest wszystko, co potrafisz napisać na poparcie swojej śmiałej tezy, to polecam wybór jakiegoś... prostszego i przystępniejszego forum.

Machefi napisał(a):I folguj trochę, zanim do każdego kto nie podziela twoich poglądów (a może już religii?) ekonomicznych zaczniesz nazywać głupcem.
Problem w tym, że on nie wypowiada się już o ekonomii, a o podstawach socjologii. Niestety jest zbyt ograniczony, by to zauważyć.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
[Obrazek: 11149278_10153716777065828_6211957328142...e=55DA8B04]

I tyle jeśli chodzi o te rzekomo lewicowe poglądy Dudy i reszty politycznego mainstreamu i dobijających się do niego, kuce nazywający PiSowców socjaluchami jak zwykle walą kulą w płot.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
cobras napisał(a):I tyle jeśli chodzi o te rzekomo lewicowe poglądy Dudy i reszty politycznego mainstreamu i dobijających się do niego, kuce nazywający PiSowców socjaluchami jak zwykle walą kulą w płot.

Pytanie tylko czemu w jakiś "latarnik" mielibyśmy wierzyć bardziej, niż w powtarzane od lat deklaracje liderów PiS.
Odpowiedz
Cytat:Pytanie tylko czemu w jakiś "latarnik" mielibyśmy wierzyć bardziej, niż w powtarzane od lat deklaracje liderów PiS.

Bo wystarczy spojrzeć co PiS robił, gdy był u władzy - zniesienie 3 progu podatkowego, obniżenie składek rentowych itd. zresztą mówi o tym nawet współczesny idol kucyków (w 25:10)
Odpowiedz
cobras napisał(a):I tyle jeśli chodzi o te rzekomo lewicowe poglądy Dudy i reszty politycznego mainstreamu i dobijających się do niego, kuce nazywający PiSowców socjaluchami jak zwykle walą kulą w płot.

A może to ty jesteś takim socjaluchem, że wszyscy oprócz ciebie to już prawica :lol2:

Mi ogólnie wyszło tak:

[Obrazek: ovuoMD0.jpg]
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Cytat:A może to ty jesteś takim socjaluchem, że wszyscy oprócz ciebie to już prawica

No nie wiem, progresywny system podatkowy, gdzie bogatsi płacą więcej, to podstawowy lewicowy postulat.
Odpowiedz
Z tym socjalistycznym pisem to taki ludowy mit.
Programem nie jest bardziej "socjalistyczny" od PO.
A działaniami realnymi (2 lata rządów) dobrze to potwierdzili.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
cobras napisał(a):Bo wystarczy spojrzeć co PiS robił, gdy był u władzy - zniesienie 3 progu podatkowego, obniżenie składek rentowych itd. zresztą mówi o tym nawet współczesny idol kucyków

To, że politycy nie spełniają swoich obietnic, jest normalne.

Ale kiedy otwarcie zapowiadają, że zrobią coś źle, a robią to dobrze - to jest podejrzane.

cobras napisał(a):No nie wiem, progresywny system podatkowy, gdzie bogatsi płacą więcej, to podstawowy lewicowy postulat.

PiS właśnie to zapowiada w swoim programie - przywrócenie trzeciej stawki PIT.

Czyli cobras jednak przyznaje, że PiS jest partią lewicową.
Odpowiedz
Cytat:PiS właśnie to zapowiada w swoim programie - przywrócenie trzeciej stawki PIT.

Czyli cobras jednak przyznaje, że PiS jest partią lewicową.

Za to ich kandydat na prezydenta mówi coś zupełnie innego xD

Cytat:To, że politycy nie spełniają swoich obietnic, jest normalne.

Ale kiedy otwarcie zapowiadają, że zrobią coś źle, a robią to dobrze - to jest podejrzane.

W cywilizowanych demokracjach wyborcy zwykle mają zwyczaj rozliczania polityków z tego co już zrobili, o ile wcześniej rządzili, a nie tego, co podobno chcą zrobić. PiS swoimi rządami udowodnił, że jak najbardziej jest partią prawicową, wiem że niektórym kucykom ciężko to przełknąć, no ale to już ich problem.
Odpowiedz
cobras napisał(a):Za to ich kandydat na prezydenta mówi coś zupełnie innego xD

O podatkach decyduje Sejm, a nie prezydent. Platforma i jej kandydaci też coś kiedyś tam mówili o podatkach.

Być może Duda nie jest tak głupi, żeby przed samymi wyborami zapowiadać, że chce podwyższać podatki. Zresztą typowym dla PiSu zjawiskiem jest rozdwojenie jaźni polegające na tym, że jednocześnie krytykuje PO za podwyżki podatków i domagaa się podwyżek innych podatków oraz wprowadzania nowych.
Odpowiedz
Ciekawy eksperyment przeprowadzony przez naukowców z MIT: http://www.bostonglobe.com/news/science/...story.html

[Obrazek: provertygraf%5B1%5D.jpg]
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Jeszcze linku nie czytałem ale to zdaje się to samo ino po naszemu :-P

http://kopalniawiedzy.pl/pomoc-program-u...tion,22443
Sebastian Flak
Odpowiedz
Mnie zastanawia jedno - czemu jest tak, że jeśli prywatna uczelnia wyższa dotuje biednych ludzi kasą i merytoryczną pomocą, to tym ludziom się udaje zwiększyć swój dobrobyt, a kiedy to samo czyni państwo państwowymi pieniędzmi, to to nie odnosi skutku.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Kwestia warunków pomocy i pilnowania dystrybucji. Do tego dochodzi otoczenie rówieśników o nieco wyższym statusie materialnym od przeciętnej i wuala, masz wyniki. Jak coś działa tylko na ogólnie określonych zasadach bez patrzenia non stop na ręce to ryzyko wypierdolenia środków drastycznie wzrasta. A tak właśnie jest w wypadku państwowych dotacji do czegokolwiek. Żeby pilnować uczciwości wnioskodawców potrzeba by było co najmniej kilka razy więcej urzędników, i to co by oszczędzono na tych nieuczciwych wydano by na urzędników. Tak czy inaczej dupa blada. Pomoc powinna być zawsze spersonalizowana, bo próby jej upowszechnienia przez instytucjonalizację i dystrybucję państwową spędzają na niczym. Brak w państwie wydajnych narzędzi do pilnowania wydatków i uniemożliwiania defraudacji. Prywaciarz albo sam dba by jego kasa nie ginęła bo zginie albo odwracają się od niego klienci od których ma kasę i też zginie. A państwo zawsze się wyżywi. Toteż środki jak pokazują badania, w 6-8 na 10 przypadków trafiają do ludzi do których nie powinny. Przytłaczająca większość przypadków państwowej pomocy to zwykle wyłudzenia. A i z tych osób które ściśle spełniają wymogi spora ilość to nie są ludzie którzy by sobie sami nie poradzili. Po prostu wygodniej brać, zwłaszcza jak nikt niczego nie wymaga w zamian. Jaki prywaciarz mógłby sobie na taką politykę pozwolić?
Sebastian Flak
Odpowiedz

Jakie są wymogi w Polsce? Dlaczego zrezygnowano z takiej formy mikrodziałalności jaką dawała ustawa Wilczka? komu to przeszkadzało? Bylo za mało socjalne? A może paradoskalnie za bardzo socjalne?
Dlaczego Europejczycy mają taką dziwną mentalność objawiającą się "kontrolowaniem wszystkiego"?

Pomijam odpowiedzi oczywiste - bo dzięki temu wyłudza się więcej pieniędzy. Są jeszcze jakieś przyczyny?

Jakie zdanie nt. formy nieskrępowanego zarobkowaniana na małą skalę, jak ukazana w nagraniu,  mają osoby wyznające socjalizm?
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości