Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
Sądzę, że dżuma ominęła nas z powodu, którego jeszcze nie potrafimy określić. Warto zastanowić się, w jaki sposób takie wydarzenia kształtowały ludzkie życie? Mówimy o zniknięciu w okropnych okolicznościach połowy europejskiej populacji. Ci którzy przeżyli, musieli to zaakceptować, jakoś zracjonalizować i zacząć życie od nowa. Zmieniły się relacje międzyludzkie, ekonomia i wiara. Ale te straszliwe wydarzenia wywołały w Europie także impuls rozwojowy. Z jednej strony Polska zyskała, nie będąc spustoszona zarazą, z drugiej, zastygła w znanym kształcie.
Opis społeczności dotkniętej zarazą znajdziecie w książce, którą na forum rozpropagował Pilaster - „Eifelheim” Michaela Flynna
Gorąco polecam.
Brat pasikonik
Liczba postów: 3,196
Liczba wątków: 6
Reputacja:
26
Ja słyszałem o tym, że u nas na przejściach granicznych stosowano kwarantannę i przetrzymywano ludzi przez dobę, dlatego wielu zarażonych do nas nie wjeżdżało, co też wydaje mi się trochę naciągane.
"War, War never changes"
"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Liczba postów: 1,846
Liczba wątków: 13
Reputacja:
39
Rojza Genendel napisał(a): DziadBorowy napisał(a): Zakładając, że teoria o uniknięciu dżumy poprzez zamiłowanie do mocnych trunków nie spowodowałaby aż tak pozytywnego odbioru zgaduję, że chodziło w uproszczeniu o słynne kible na Wawelu, które później Walezy zaimplementował we Francji jako wyjątkowo odkrywczą alternatywę dla srania tam gdzie akurat srać się zachciało 
Taki zapomniany polski (choć przez nas nie wymyślony) wkład w dziedzictwo kulturowe Europy. 
Pomysł mi się podoba, ale reżyser pewnie nie miał odpowiednio szerokiej wiedzy ;-)
Na rzeczy było coś innego. Polska, jako jeden z niewielu krajów europejskich oparła się nagonce na żydów (którzy jakoby zatruwali studnie) i przyjęła uchodźców. Całą sprawę powiązano oczywiście z Esterką :-)
tzn.? chodzi o ten romans króla, który został wymyślony jakieś 200 lat po jego śmierci? ;]
....jak łatwo wywołać echo w pustych głowach.
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Grim napisał(a): Ja słyszałem o tym, że u nas na przejściach granicznych stosowano kwarantannę i przetrzymywano ludzi przez dobę, dlatego wielu zarażonych do nas nie wjeżdżało, co też wydaje mi się trochę naciągane. Przejścia graniczne w średniowieczu?
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
było ich zdecydowanie mniej niż dziś.
łatwiej kontrolować.
24.05.2015, 12:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.05.2015, 12:20 przez Machefi.)
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
Rojza Genendel napisał(a): Polska, jako jeden z niewielu krajów europejskich oparła się nagonce na żydów (którzy jakoby zatruwali studnie) i przyjęła uchodźców. Całą sprawę powiązano oczywiście z Esterką :-) Może dopadła mnie jakaś pomroczność jasna ale nadal nie widzę związków z brakiem dżumy w Polsce.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23
Wyznanie: panteistka
A czy ja mówiłam o braku dżumy w Polsce?
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
No to teraz nie wiem nawet o czym mówiłaś, bo ja przecież pytam o ten związek
i coś na ten temat odpowiedziałeś, a teraz twierdzisz, że odpowiadałaś sobie a muzom.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
27.05.2015, 18:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.05.2015, 18:16 przez exodim.)
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Sofeicz napisał(a): Mnie zastanawia tylko jedno. Dlaczego akurat chlapnął o Polsce i Węgrzech?
Dlaczego nie przyszło mu do łba oczywiste skojarzenie z kolaborantami austriackimi, francuskimi, holenderskimi, norweskimi, ukraińskimi, słowackimi, hiszpańskimi, chorwackimi - prawdziwymi przydupasami i pomocnikami Hitlera. Hiszpańskimi? O ile dobrze pamiętam, to Hiszpanie pomagali niektórym Żydom, a trasa uciekinierów żydowskiego pochodzenia z Francji prowadziła przecież przez Pireneje.
Rząd Hiszpanii wg raportu napisanego na polecenie Yad Vashem pomimo początkowej chęci współpracy z III Rzeszą w sprawach żydowskich, nigdy nie zrealizował ani jednego postulatu wyrażonego w umowie bilateralnej. Nie ma też dowodów w postaci dokumentów czy zeznań świadków na deportację jakiegokolwiek Żyda z tzw. listy hiszpańskiej.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23
Wyznanie: panteistka
Machefi napisał(a): No to teraz nie wiem nawet o czym mówiłaś, bo ja przecież pytam o ten związek
i coś na ten temat odpowiedziałeś, a teraz twierdzisz, że odpowiadałaś sobie a muzom.
To jeszcze raz, ale powoli. Napisałam, że oglądany przeze mnie film ukazał pozytywny obraz Polski na tle innych państw europejskich.
Zaproponowałam odgadnięcie przyczyny.
Ktoś strzelił, że chodzi o to, że dżuma ominęła Polskę.
Objaśniłam, że film podniósł kwestię przyjmowania żydowskich uchodźców, czym Polska się wyróżniła.
Równolegle była prowadzona dyskusja o tym, dlaczego Polska oparła się dżumie.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
exodim napisał(a): Hiszpańskimi? O ile dobrze pamiętam, to Hiszpanie pomagali niektórym Żydom, a trasa uciekinierów żydowskiego pochodzenia z Francji prowadziła przecież przez Pireneje.
Rząd Hiszpanii wg raportu napisanego na polecenie Yad Vashem pomimo początkowej chęci współpracy z III Rzeszą w sprawach żydowskich, nigdy nie zrealizował ani jednego postulatu wyrażonego w umowie bilateralnej. Nie ma też dowodów w postaci dokumentów czy zeznań świadków na deportację jakiegokolwiek Żyda z tzw. listy hiszpańskiej.
Zapomniałeś o jednym - o ochotniczej "błękitnej" dywizji hiszpańskiej walczącej ramię w ramię z Adolfem na froncie wschodnim.
I wielu innych przykładach wspólnoty ideowej Franco/Hitler.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
|