Liczba postów: 12,009
Liczba wątków: 156
Reputacja:
101
lumberjack napisał(a): Teraz debatują nad tym czy osiągnie cenę 20$...
Na Rosję wystarczy poniżej 90$  Na razie ustabilizowało się na poziomie 47-48$. I tak dużo niżej niż się pilaster spodziewał
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj
Jest inaczej Blog człowieka leniwego
14.09.2015, 10:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.09.2015, 10:32 przez Sofeicz.)
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Cytat:Moskwa ma pretensje do Pekinu, że mimo licznych deklaracji o zacieśnieniu relacji gospodarczych Chiny ociągają się z inwestowaniem w Rosji. Żalów nie krył wicepremier Rosji Jurij Trutniew po zakończonych w środę rozmowach z delegacją rządu Chin, poświęconych inwestycjom na Dalekim Wschodzie Rosji.
- Nasz obecny obrót towarowy z Chinami pod wieloma względami ustępuje obrotom z Japonią i Koreą, co nie odpowiada potencjałowi naszych państw - stwierdził rosyjski wicepremier cytowany przez agencję Finmarket.
Zdaniem Trutniewa władze Chin do tej pory nie dały swoim koncernom sygnału do inwestowania w Rosji. - Jeśli chińskie kierownictwo powie chińskiemu biznesowi: "Inwestujcie na Dalekim Wschodzie" [Rosji], to ten proces się zacznie. A jeśli nie powiedzą tego, to się nie zacznie - stwierdził rosyjski wicepremier.
Trutniew skarżył się, że Chińczycy lepiej traktują Angolę niż Rosję i już przebudowali stolicę tego afrykańskiego państwa Luandę. - Czyżby w Angoli był stabilniejszy i bardziej przyjazny klimat inwestycyjny niż w Rosji? - zapytał retorycznie Trutniew na konferencji prasowej. I zaraz stwierdził: - Po prostu w przypadku Angoli [Chiny] podjęły strategiczną decyzję [inwestycyjną].
Głupi czy o drogę retorycznie pyta?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
25.09.2015, 21:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.09.2015, 21:10 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-...tow/mrjh79
Cytat:Największy rosyjski przewoźnik Aerofłot nie poleci już jak dotychczas do Kijowa i Odessy. Z Moskwy do Kijowa nie polecą też samoloty mniejszej kompanii Transaero. Zakaz wejdzie w życie dokładnie za miesiąc - 25 października. Ukraiński rząd zabronił też rejsów tranzytowych rosyjskim samolotom, które przewożą ładunek o przeznaczeniu wojskowym.
Taka decyzja jest realizacją listy sankcji podpisanej przez prezydenta Poroszenkę w zeszłym tygodniu. Sankcjami objęte jest kilkadziesiąt, przede wszystkim rosyjskich firm, które wspierały aneksję Krymu i agresję Rosji w Donbasie.
Dotyczy to np. firm produkujących oprogramowanie komputerowe, w tym producenta popularnego antywirusa Kaspersky. Produkty firmy nie będą mogły być kupowane przez ukraińskie instytucje państwowe i administrację publiczną.
Na stronie, do której dałem linka jest też ciekawy wywiad z Friedmanem, który praktycznie powtarza rzeczy, o których w tym temacie już wielokrotnie mówiono.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
975
A Tatarzy krymscy z Prawym Sektorem zaczęli blokadę dostaw zaopatrzenia na Krym od strony ukraińskiej.
Kolejny sukces Wołodii.
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
http://kresy24.pl/72385/wielkie-poparcie...ce-sondaz/
Cytat:Jeśli Rosjanie masowo deklarują nieprawdę, w obawie o swój los, to w tym momencie okazuje się, że owa osławiona „popularność Putina” kurczy się gwałtownie i realnie wynosi 15-22 proc. – ocenia Igor Jakowienko w „Nowym Regionie”.
Sebastian Flak
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
Jak to nie jest sukces to już nie wiem co nim jest. Tak się go boją, że wolą skłamać w głupiej ankiecie. Co może być lepszym wyznacznikiem męża stanu?
26.09.2015, 21:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.09.2015, 22:25 przez pitbbpl.)
27.09.2015, 08:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.09.2015, 08:31 przez pitbbpl.)
Liczba postów: 2,645
Liczba wątków: 8
Reputacja:
-52
No, No Irak również dołączył. Nastąpi wykopanie jankesów z regionu?
Zaczynają tracić sojuszników. Nic dziwnego po takim syfie co zrobili.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/irak-wsp...-is/l4erz4
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
Striełkow? To on jeszcze żyje? Putin się jakiś miękki zaczął robić. Takie przeoczenie?
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Reputacja:
90
Xeo95 napisał(a): http://belsat.eu/pl/news/przywodca-separ...egralismy/
Przywódca separatystów: “Projekt „Noworosja” został zakończony – przegraliśmy”
I jeszcze przyznaje, że to jego oddział rozpętał tą wojnę. Putin wygrał tak, że bardziej się nie da.
A swoją drogą to widziałem ostatnio Maxkolonko jak mówiło o tym, że dla ruskich tania ropa to nie problem, bo rubel jest tani. Widać dostaje te same instrukcje co pitbru.
17.10.2015, 19:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.10.2015, 19:41 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Koniec grillowania, węgielki przygasają.
El Commediante - Putin rzeczywiście wygrał, bo ma dzięki konfliktom duże poparcie społeczeństwa. Putin wygrał, a Rosja przegrała.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
-52
El Commediante napisał(a): A swoją drogą to widziałem ostatnio Maxkolonko jak mówiło o tym, że dla ruskich tania ropa to nie problem, bo rubel jest tani. Widać dostaje te same instrukcje co pitbru.
Dokładnie zauważył to co ja. Wystarczy trochę logiki, budżet rosyjski jest oparty na rublach, a ludziom pensje płaci się w rublach. To samo tyczy się firm.
Niskie kurs rubla sprzyja eksportowi, a nie sprzyja importowi.
I Rosjanie mocno ograniczyli zakupy zachodnich produktów.
Poucz się trochę ekonomii jak tego nie rozumiesz.
Reputacja:
975
Widać, że z Maksiem do 4 nawet nie umiecie zliczyć.
Żle was instruują.
Polska miała w latach 80 super dołującą walutę i raczej nie był to objaw zdrowia.
Skończyło się faktycznym bankructwem.
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
pitbbpl napisał(a): El Commediante napisał(a): A swoją drogą to widziałem ostatnio Maxkolonko jak mówiło o tym, że dla ruskich tania ropa to nie problem, bo rubel jest tani. Widać dostaje te same instrukcje co pitbru.
Dokładnie zauważył to co ja. Wystarczy trochę logiki, budżet rosyjski jest oparty na rublach, a ludziom pensje płaci się w rublach. To samo tyczy się firm.
Poucz się trochę ekonomii jak tego nie rozumiesz. A bogactwa Putina i innych oligarchów to są zgromadzone w rublach czy dolarach i eurach? Ropę i gaz sprzedają za ruble czy za dolary?
Poza tym: czy rubel i ropa staniały dokładnie o tyle samo?
PS. El_C możesz dać linka?
Reputacja:
-52
@Sofeicz
Akurat przykład Polski jest nietrafiony.
W Rosji nie ma Solidarności opłacanej dolarami, która spowodowała masowe strajki, dodatkowo na Polskę w owym czasie zagranica nałożyła embargo.
No to waluta dostała zawału bo jej pomogli.
W Rosji lokalnie będą produkować i mają własne surowce więc sankcje mają słabe działanie.
Osłabienie waluty to jeszcze nie hiperinflacja więc do bankructwa daleka droga.
A już czytałem, że banki przewidują ostro jazdę na ropie do 85 dolarów do 2 lat.
Reputacja:
975
To w Rosji wymyślono jakąś nową matematykę?
Jak powiedział mądrze (!!!!) Korwin "Kraje i imperia rozpadają się nie dlatego, że są nieludzkie czy okrutne, tylko dlatego, że bankrutują" Koniec cytatu.
Liczba postów: 1,922
Liczba wątków: 4
Reputacja:
43
pitbbpl napisał(a): A już czytałem, że banki przewidują ostro jazdę na ropie do 85 dolarów do 2 lat. Niestety, 85 dolarów za baryłkę to dalej za mało dla Rosji.
Nawet gdyby taki wzrost nastąpił.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Liczba postów: 12,009
Liczba wątków: 156
Reputacja:
101
pitbbpl napisał(a): A już czytałem, że banki przewidują ostro jazdę na ropie do 85 dolarów do 2 lat.
I tak dla was za mało i za późno. Zresztą powyższe zdanie napisano 17.10.2015 roku. Będziemy trzymać pitbbpl za słowo
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj
Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Reputacja:
90
Xeo95 napisał(a): pitbbpl napisał(a): El Commediante napisał(a): A swoją drogą to widziałem ostatnio Maxkolonko jak mówiło o tym, że dla ruskich tania ropa to nie problem, bo rubel jest tani. Widać dostaje te same instrukcje co pitbru.
Poucz się trochę ekonomii jak tego nie rozumiesz. A bogactwa Putina i innych oligarchów to są zgromadzone w rublach czy dolarach i eurach? Ropę i gaz sprzedają za ruble czy za dolary?
Poza tym: czy rubel i ropa staniały dokładnie o tyle samo? 
PS. El_C możesz dać linka?
Filmik jest gdzieś na jego kanale MaxTV, to chyba ten:
https://www.youtube.com/watch?v=pjT2HuPMz5o
Faceta generalnie nie trawię. Najpierw robił z siebie wielkiego Amerykanina, a teraz oczernia na każdym kroku USA i uważa że największym błogosławieństwem świata jest Vlad Putin.
@ pitbru
To może ty mnie poucz? Wytłumacz mi coś takiego (sytuacja hipotetyczna):
W poniedziałek mogłem kupić 1l mleka za 10 rubli. Dziś jest wtorek i za ten sam litr mleka muszę zapłacić 20 rubli.
Moje pytanie: gdzie tu jest wygrana?
|