Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23 Płeć: kobieta
Wyznanie: panteistka
A zatem wracamy do mojego pytania, pozwolę je sobie przypomnieć:
Pewna dobrze urodzona kobieta miała kolejno trzech mężów. Z pierwszym się rozeszła, z powodu jego przypadłości. Drugi zmarł na chorobę zakaźną. Trzeciego straciła wskutek głośnego działania militarnego.
I wszystko opisała wierszem :-)
O kogo chodzi?
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość. (Jędrzej Śniadecki)
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51 Płeć: mężczyzna
W Europie są dwie pary różnych krain historycznych które nazywają się tak samo (przynajmniej w języku polskim).
1. Pierwsza para:
jedna z tych krain to wyspa, druga kraina składa się z szeregu wysp i półwyspów. Ta druga kraina dała nazwę archipelagowi na drugim końcu świata.
2. Druga para
jedna z tych krain to w gruncie rzeczy obszar zajęty przez obce państwo. Druga z tych krain dała nazwę pewnemu obszarowi w Ameryce.
Wymień nazwy państw w których znajdują się ww. obszary.
Banalne
Reputacja:
Sofeicz napisał(a): Pierwsze to Zelandia / Nowa Zeladnia.
Tak.
Christoff napisał(a): Do drugiego pasuje Macedonia, chociaż nie wiem, czy o to autorowi chodziło.
Wytłumacz w jaki sposób Macedonia pasuje do mojego opisu.
Jeśli pijesz do greckiej/bułgarskiej/macedońskiej Macedonii to nie to. To jedna kraina historyczna podzielona między różne państwa. Analogicznie z Mołdawią.
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 97
Reputacja:
916 Płeć: nie wybrano
Xeo95 napisał(a): W Europie są dwie pary różnych krain historycznych które nazywają się tak samo (przynajmniej w języku polskim).
Gdyby to nie był język polski, to wrzuciłbym Georgia. Kiedyś miałem zawodowo do czynienia z Gruzją i naszym dostawcom musieliśmy ciągle tłumaczyć "Georgia, not in USA". O ile Gruzję zaliczymy do Europy jeszcze.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania,
czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania,
czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania,
czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania,
czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia,
czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
Cytat:Nueva Galicia (właściwie El Nuevo Reino de Galicia, pol. Nowe Królestwo Galicji) – region Nowej Hiszpanii w Ameryce Środkowej, obecnie na terenie państwa meksykańskiego. Jego nazwa pochodzi od leżącej w Hiszpanii krainy Galicja.
Terytorium Nueva Galicia obejmuje ziemie obecnych meksykańskich stanów Aguascalientes, Colima, Jalisco, Nayarit i Zacatecas.
Te europejskie Galicje to oczywiście Galicja hiszpańska i dawna Galicja austriacka, obecnie w Polsce i na Ukrainie.
Reputacja:
Kto chce Jeszcze jest nierozwiązana zagadka Rojzy.
bert04 napisał(a):
Xeo95 napisał(a): W Europie są dwie pary różnych krain historycznych które nazywają się tak samo (przynajmniej w języku polskim).
Gdyby to nie był język polski, to wrzuciłbym Georgia. Kiedyś miałem zawodowo do czynienia z Gruzją i naszym dostawcom musieliśmy ciągle tłumaczyć "Georgia, not in USA". O ile Gruzję zaliczymy do Europy jeszcze.
Cytat:Nazwa stanu została nadana na cześć króla Jerzego II Hanowerskiego (George II of Great Britain).
Cytat:Używana w większości języków nazwa Gruzji pochodzi i prawdopodobnie z protoindoeuropejskiego określenia gór lub perskiego słowa gorg (گرگ) – „wilk”. Nazwa ta w wielu językach została dodatkowo nieco przekształcona pod wpływem greckiego georg (γεωργ) – „rolnictwo”; przekształcenie to związane jest też z osobą Świętego Jerzego – patrona kraju, którego imię nawiązuje do tak brzmiącej nazwy państwa (gr. Geôrgios, gruz. Giorgi, ros. Gieorgij).
Gruzini określają swój kraj mianem Sakartwelo (საქართველო), co pochodzi od nazwy własnej Gruzinów w swym ojczystym języku – Kartwelebi (ქართველები), co z kolei ma jakoby wywodzić się od przodka całego narodu – władcy Kartlosa – syna biblijnego Togarmy, wnuka Gomera, prawnuka Jafeta, a praprawnuka Noego.
Sprawę Gruzji i Georgii mamy załatwioną, Zelandii też (nazwa pochodzi chyba od germańskiego słowa oznaczającego morze).
EDIT: co do europejskości Gruzji to sprawa dyskusyjna.
Liczba postów: 3,793
Liczba wątków: 18
Reputacja:
380 Płeć: nie wybrano
Rojza Genendel napisał(a): A zatem wracamy do mojego pytania, pozwolę je sobie przypomnieć:
Pewna dobrze urodzona kobieta miała kolejno trzech mężów. Z pierwszym się rozeszła, z powodu jego przypadłości. Drugi zmarł na chorobę zakaźną. Trzeciego straciła wskutek głośnego działania militarnego.
I wszystko opisała wierszem :-)
O kogo chodzi?
Reputacja:
Skoro nikt nie zadaje to może znowu ja
1. Jaka cześć historycznego Śląska była w II RP poza terenem województwa śląskiego?
Odpowiedz może być jedna albo dwie (co do jednego to kwestia dyskusyjna).
2. Jakich terenów które Rosja straciła po 1914 ZSRR/Rosja nigdy nie odzyskał, nie licząc Finlandii i terenów PRL/ III RP?