16.03.2016, 13:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2016, 14:03 przez lorak.)
Liczba postów: 1,846
Liczba wątków: 13
Reputacja:
39
ciekawą zagrywkę stosujecie stawiając się na wyższej pozycji, wręcz autorytetu i deprecjonujecie tych, z którymi się nie zgadzacie. tylko raczej takie klasyfikowanie ludzi jest cechą środowisk, z którymi nie chcecie się utożsamiać.
EDIT
dzięki Zefciu za potwierdzenie, iż trafiłem w sedno.
....jak łatwo wywołać echo w pustych głowach.
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Sofeicz napisał(a): Rozśmieszyła mnie do łez wypowiedź Szydło cyt. "Polacy dostaną 17 mld zł".
Zapomniała tylko dodać, że te 17 mld (+ obsługa) zostanie wzięte od innych Polaków.
A lud się k.... cieszy.
Zapomniałeś o wstrętnych bankach z obcym kapitałem.
16.03.2016, 14:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2016, 14:05 przez El Commediante.)
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
Żarłak napisał(a): Ale trzeba to robić lepiej, niż Petru czy Schetyna. Zyskać wiarygodność Zandberga i przestać się marginalizować jak Korwin. A ja myślę, że wysokiego poparcia społecznego w Polsce nie osiągnie się dzięki jednemu, charyzmatycznemu "wodzu". Paradoks PiS polega na tym, że mimo iż jest tam jeden niekwestionowany lider podejmujący decyzje - Kaczyński - to sukces tej partii nie wziął się z jego umiejętności porywania tłumów. Kaczor jako mówca jest do dupy. Nudny, spięty, przewidywalny i tekst mu się myli. Ktoś taki nie będzie potrafił zawładnąć tłumem tak jak Donald Trump albo Bernie Sanders.
Jednak można się przekonać idąc na jakieś spotkanie Klubu Gazety Polskiej, że ludzie tam zgromadzeni pytę lub cyce by dali sobie za niego odciąć. Myślę że to się stało dzięki pracy u podstaw. Dzięki spotkaniom "z ciekawym człowiekiem", wykładom i pogadankom, aktywizującą ludzi starszych, albo zbyt biednych, by pozwolić sobie na uczestnictwo w jakichś ambitniejszych wykładach spektaklach, czy innych wydarzeniach.
Swoją drogą był ktoś kiedyś na spotkaniu KGP? Ja tylko widywałem relacje z tego. Kiedyś, mieszkając Gliwicach, czyli górnośląskiej fortecy KGP, próbowałem się wkręcić na jakieś spotkanie. W internecie niby było podane miejsce i czas, ale kiedy tam przyszedłem, do takiej restauracji, to obsługa nie chciała nic powiedzieć i utrzymywała, że spotkania żadnego nie ma.
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
lorak napisał(a): ciekawą zagrywkę stosujecie stawiając się na wyższej pozycji, wręcz autorytetu i deprecjonujecie tych, z którymi się nie zgadzacie.
Hmm? A gdzie coś takiego dostrzegasz?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 5,136
Liczba wątków: 111
Reputacja:
26
Socjopapa napisał(a): lorak napisał(a): ciekawą zagrywkę stosujecie stawiając się na wyższej pozycji, wręcz autorytetu i deprecjonujecie tych, z którymi się nie zgadzacie.
Hmm? A gdzie coś takiego dostrzegasz?
Tu na forum.
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
@lorak
Jeśli pisałeś do mnie to mogę Ciebie zapewnić, że zupełnie źle rozumiesz to co napisałem. Dodam też, że każdy może się mylić, ale od razu chciałbym zauważyć, że przeciwnej strony barykady wg Ciebie deprecjonowanej, w ogóle nie widać w dyskusji. Tak jakby sama siebie wykluczyła albo nie posiadała innych argumentów poza swoimi wierzeniami.
Socjopapa napisał(a): Żarłak napisał(a): Cenzura internetu Po co? Przecież memy ze środowisk pisowskich rządzą w internecie, a memy są obecnie głównym narzędziem "dyskusji" nawet u ludzi poważnych.
Nie jest. Nie powinna. Jeśli zaś ktoś opiera się na memach to znaczy, że poważny nie jest i nie warto go wspierać.
El Commediante napisał(a): Żarłak napisał(a): Ale trzeba to robić lepiej, niż Petru czy Schetyna. Zyskać wiarygodność Zandberga i przestać się marginalizować jak Korwin. A ja myślę, że wysokiego poparcia społecznego w Polsce nie osiągnie się dzięki jednemu, charyzmatycznemu "wodzu". Paradoks PiS polega na tym, że mimo iż jest tam jeden niekwestionowany lider podejmujący decyzje - Kaczyński - to sukces tej partii nie wziął się z jego umiejętności porywania tłumów. Kaczor jako mówca jest do dupy. Nudny, spięty, przewidywalny i tekst mu się myli. Ktoś taki nie będzie potrafił zawładnąć tłumem tak jak Donald Trump albo Bernie Sanders.
Jednak można się przekonać idąc na jakieś spotkanie Klubu Gazety Polskiej, że ludzie tam zgromadzeni pytę lub cyce by dali sobie za niego odciąć. Myślę że to się stało dzięki pracy u podstaw. Dzięki spotkaniom "z ciekawym człowiekiem", wykładom i pogadankom, aktywizującą ludzi starszych, albo zbyt biednych, by pozwolić sobie na uczestnictwo w jakichś ambitniejszych wykładach spektaklach, czy innych wydarzeniach.
Swoją drogą był ktoś kiedyś na spotkaniu KGP? Ja tylko widywałem relacje z tego. Kiedyś, mieszkając Gliwicach, czyli górnośląskiej fortecy KGP, próbowałem się wkręcić na jakieś spotkanie. W internecie niby było podane miejsce i czas, ale kiedy tam przyszedłem, do takiej restauracji, to obsługa nie chciała nic powiedzieć i utrzymywała, że spotkania żadnego nie ma.
Kółko wzajemnej adoracji. Dlatego trzeba zrobić to lepiej. Nie chodzi mi żeby wskazać lidera. Mam dokładnie to samo na myśli co Ty - pracę u podstaw.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Reputacja:
39
ciekawy wywiad. nawet jest fragment odnoszący się do sporej grupy na ateiście:
"Daliśmy sobie wmówić, że można definiować człowieka na podstawie jego poglądów politycznych i tego, co myśli o aktualnej sytuacji w kraju. A przecież ta sytuacja w niewielkim stopniu przenosi się na nasze życie codzienne. Ludzie przy urnie mają bardzo różne motywacje, ale to, że traktujemy ich, jakby wyszli spod jednej sztancy, faktycznie odbija się na naszym życiu."
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
lorak napisał(a): ciekawy wywiad. nawet jest fragment odnoszący się do sporej grupy na ateiście:
"Daliśmy sobie wmówić, że można definiować człowieka na podstawie jego poglądów politycznych i tego, co myśli o aktualnej sytuacji w kraju. A przecież ta sytuacja w niewielkim stopniu przenosi się na nasze życie codzienne. Ludzie przy urnie mają bardzo różne motywacje, ale to, że traktujemy ich, jakby wyszli spod jednej sztancy, faktycznie odbija się na naszym życiu."
Polemizowałbym. Moja teoria jest taka, że ludzie o konkretnych cechach i poglądach przyciągają się, jak magnesy.
I dlatego poszczególne partie w mniejszym albo większym stopniu są takimi magnetycznymi zlepkami o dających się wyróżnić cechach.
Zachęcam do zabawy w nazwanie tych konkrecji.
Moje typy sejmowe:
PiS - Zgredowaty, obrażony wuj
PO - Europejski kłamczuszek
PSL - Znajomy Królika
N - Gładki techno-korpo
K15 - Coś by się chciało ale nie wiadomo co
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
18.03.2016, 20:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.03.2016, 20:03 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Cytat: Moja teoria jest taka, że ludzie o konkretnych cechach i poglądach przyciągają się, jak magnesy.
To nie jest twoja teoria tylko starozytnych Rzymian  Similis simili gaudet
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
39
przecież to przeciwieństwa się przyciągają i nawet przykład z magnesami jest chybiony, ponieważ takie same bieguny się odpychają.
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
Bo ludzie o tych samych interesach sie przyciagaja. Magnesy tez ; (
Reputacja:
1,399
lorak napisał(a): przecież to przeciwieństwa się przyciągają
Nacjonalisci kochaja komunistow i wice wersja?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Ja tam nie wiem czy to akurat są takie przeciwieństwa.
Sebastian Flak
Liczba postów: 12,313
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
W zasadzie tak. Ruch komunistyczny ood początku w swych założeniach był kosmopolityczny i dopiero atak Stalina na trockistów nieco zmienił tu punkt nacisku. Nieco, ponieważ ZSRR od początku do końca pozostał związkiem wielonarodowych republik radzieckich a nie państwem rosyjskim.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
890
Zdominowany przez rosyjski szowinizm. Internacjonalistyczny komunizm de facto nigdzie się nie przyjął. Za to z ponadnarodowości uczynił sobie powód podbojów. Wytłumaczenie dobre jak każde inne.
Sebastian Flak
19.03.2016, 22:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.03.2016, 22:41 przez Baptiste.)
Liczba postów: 12,313
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Szowinizm? Poważne stwierdzenie, a gdzie?
Szowinizm i gruzini, ukraińcy, polacy w samym kierownictwie? U jakich to nacjonalistów-szowinistów taki misz-masz ma miejsce?
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
1,399
W kierownictwie bylo tez wielu Zydow.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
890
A kto tęskni za ZSRR i faktem że połowa Europy i kawał Azji musiał gadać po rosyjsku i de facto służyć interesom rosyjskiej republiki rad? Gruzini, Ukraińcy, Polacy? Gruziński raczej nie był propagowany a interesom Ukrainy nie podporządkowano państw całego bloku wschodniego. Wszystkie jednostki w kierownictwie się podporządkowały tej dominacji rosyjskości i do jej wzmocnienia dążyły. Co za różnica skąd były, skoro działały na rzecz państwa do którego obywatelstwa się poczuwali? Sprawa podobna jak z nacjonalistami amerykańskimi. Też mają różne pochodzenie etniczne.
Sebastian Flak
Reputacja:
1,399
No Rosjanie tesknia ale to dlatego, ze sa pojebani i nielogiczni. To komunizm wytlukl najwieksza ilosc Rosjan.
No dobra, pijesz do tego, ze zsrrowski komunizm byl tylko ideologiczna przykrywka dla rosyjskiego imperializmu podszytego nacjonalizmem. Nie jest to taka prosta sprawa zwlaszcza gdy sie popatrzy co komunisci robili z Rosjanami-kulakami i innymi ludzmi narodowosci rosyjskiej niepasujacymi do systemu komunistycznego.
Kiedy pisalem o komunistach i nacjonalistach chodzilo mi o ludzi "czystych" ideologicznie. Tacy sie nienawidza. Tak jak muzulmanie nienawidza Zydow. Tak jak feministki nienawidza mezczyzn.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
|