To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PiS, co zrobił a nie co powiedział
bert04 napisał(a): Dla widza zachodniego jest to pół-dzieło a luki i przemilczenia powodują większe szkody, jak choćby dysonans poznawczy.

Jak ktoś nie wie nic o historii Polski, to taki filmik dobrze zadziała na taką niedoinformowaną osobę. Od polskich instytucji oczekuję działań na rzecz dobrego wizerunku Polski i Polaków na arenie międzynarodowej.

Jeśli już mam oddawać państwu prawie 1/5 kasy (chodzi mi o sam dochodowy - nie wspominam nawet o wszystkich zVATowanych produktach i usługach) z mojego ciężkiego zapierdolu, to niech to przynajmniej pójdzie na właśnie taki zajebisty filmik.

ps

Zauważyliście, że zobrazowanie polskiego państwa podziemnego to koncepcja zerżnięta wprost z tego jak wyglądała i działała baza w najnowszym X COM Enemy Unknown? Podobuje mi się to.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Żarłak napisał

Cytat:Przejrzałem. Zmiana dotyczy osób uczących się przedmiotów przyrodniczych w rozszerzonym zakresie. Nie wiem jak to wyszło w praktyce, co najmniej jeden rocznik ukończył liceum z tą reformą (więc niech się wypowie na forum), ale nie uważam, że jest to niekorzystna zmiana.
(...)

Żeby ten wspaniały PiS odważył się przeprowadzić takie konsultacje jak powyżej... (niekoniecznie w sprawie dotyczących edukacji, ale jakiejkolwiek - oczywiście najlepiej byłoby w każdej) Doczekamy się tego? Chyba nie, bo PiS "wszystko wie najlepiej", a poza tym nie ma czasu  do stracenia, więc muszą zrewolucjonizować wszystkie dziedziny nieważne jakim kosztem dla ludzi.Dla porównania PiS przeprowadził swoją reformę w ciągu jednego roku nie konsultując jej z nikim - to jest odbudowa państwa wg PiS.

Czyli nic na temat nauczania nierozwodnionej historii, tylko sporo przymiotników o PiSie. Tożsamość narodowa to w obecnej Europie cenny towar, oczywiście jak dla kogo.

Cytat:Publikacje CBOS się tobie nie podobają to jakie źródła mam cytować? Bredzisz odnośnie kwestii, która się tobie nie podoba, bo masz wyraźnie napisane kogo uznana za A czy B, ale ty wolisz napisać, że to wyniki na tej podstawie są fałszywe.

Konfabulacja, niczego takiego nie napisałem. Nie drążę z czego owa przypadłość wynika.

Cytat:Do czego mam tobie podawać źródła - do twoich argumentów? Czy do procesów myślowych w moim mózgu? Udany jesteś! [Obrazek: szczerbol2.gif]

Nie, bo nie  i tak uważam.  Podeprzeć swoje wywody czymś, za trudno pomyśleć. Ok, nie narzucam się.

Cytat: Pełna ocena skutków wprowadzanych zmian będzie możliwa za kilka lat, dlatego jestem powściągliwy w ocenach krótkoterminowych pozytywnych efektów.

Sam więc rozumiesz, że można wrócić do dyskusji za parę lat.
Odpowiedz
Cytat:Jak ktoś nie wie nic o historii Polski, to taki filmik dobrze zadziała na taką niedoinformowaną osobę. Od polskich instytucji oczekuję działań na rzecz dobrego wizerunku Polski i Polaków na arenie międzynarodowej.

Jeśli już mam oddawać państwu prawie 1/5 kasy (chodzi mi o sam dochodowy - nie wspominam nawet o wszystkich zVATowanych produktach i usługach) z mojego ciężkiego zapierdolu, to niech to przynajmniej pójdzie na właśnie taki zajebisty filmik.

ps

Zauważyliście, że zobrazowanie polskiego państwa podziemnego to koncepcja zerżnięta wprost z tego jak wyglądała i działała baza w najnowszym X COM Enemy Unknown? Podobuje mi się to.

Przynajmniej śmieszne memesy można robić
[Obrazek: 21557696_10203870273153109_8778983224815...e=5A4CA52A]
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Bert napisał

Cytat:Przepraszam Ciebie, ale mam zajady, więc nie rozśmieszaj mnie takimi tekstami. Polska polityka przekonuje kogoś w Brukseli? Skutecznie?

Śmiech na sali. Patrzy na nas coraz więcej krajów? Mityczne Międzymorze, niezłomna Grupa Wyszehradzka? Może Trójkąt Weimarski?

Polska dyplomacja w Unii leży i kwiczy, zaorana przez doraźne potrzeby wewnątrz-polityczne. Mogę jeszcze uwierzyć, że Ziobro i Morawiecki naślą prokuratorię i skarbówkę na firmy, bo to leży w ich zakresie kompetencji. Natomiast polityka unijna leży w ich zakresie... niekompetencji.

Mam wrażenie, że nie bardzo łapiesz sens polityki unijnej lub żyjesz nieco oderwany od rzeczywistości. Polityka unijna polega ona na osobnych polach działania. Znaczy, jeśli jest konflikt na jakimś polu, to nie przekłada się na inne pola. Odwrotnie jest np w polityce rosyjskiej, gdzie atmosfera odgórna rzutuje na wszystkie pola. Oznacza to, że w kwestii polityki  fiskalnej UE może być bardzo dobrze, przy konfliktach dotyczących pozostałych pól.

Cytat:Pardon, ale chciejstwo u polityka nie jest żadnym powodem do szacunku. Liczą się nie chęci, wola czy determinacja (męska, żeńska czy dżenderowa), ale skuteczność. No i efekty. Polityk, który "męską wolą" chce przekonać unię do naszego modelu w obecnym kontekście stosunków Wawa - Bruksela wzbudza raczej mój śmiech, połączony z nutką żalu.

Przede wszystkim pisałem w kontekście Polski, prób działania po marazmie lat poprzednich. Ekipa PO/PSL próbowało coś zrobić, lecz cofała sie przed każdym protestem, słupki wyborcze. Morawiecki działa na nieco innym polu niż Waszczykowski.
Nie lekceważyłbym woli i determinacji, tylko tacy ludzi zmieniają świat, choć nie zawsze na lepsze. Polska osiągnęła w rozwoju poziom średni. To potężna bariera, którą trudno przeskoczyć, by dołączyć do liderów. Przynajmniej próbę  trzeba docenić. Zamiast tego panuje powszechne - to nie może sie udać, na pewno sie nie uda.  Chiny przeskoczyły tę barierę ogromnym samozaparciem i bezwzględnością. Nie wiem czy my możemy, czy pozostaniemy największą montownią Europy. Sądzę, że to kwestia ambicji, czy pozostanie się polskimi wyrobnikami, czy chce sie czegoś więcej...
 Dżendrowa determinacja nie istnieje, nijakość pomieszanie cech uniemożliwiają to. Co najwyżej sprowadza sie do walki wokół siebie, saamoobrony,  lecz  nic sensownego z tego  dla świata nie wynika. Ale to już inna dyskusja.

Cytat:Ech, ta stara bajka o tym, że rządy autorytarne są potrzebne, żeby "wiąć za mordę" tych wszystkich złych, możnych czy cwanych. No niestety, ja znam raczej zasadę, pewną jak amen w pacierzu, że państwa autorytarne najpierw żerują na najsłabszych, zabierając im możliwości obrony, a z możnymi się dogadują. A potem szukają wroga (najczęściej zewnętrznego, ale niekoniecznie, może być też jakaś totalna opozycja), żeby na niego zwalić winę za wszelkie niepowodzenia. W Polsce jak na razie na szczęście tylko ten drugi punkt się sprawdza, ta władza jeszcze wystarczająco autorytarna nie jest. Ale jeszcze trochę i każdy może się stać kolejnym Igorem Stachowiakiem.

Każdą taktykę określa skuteczność. Czasem i "autorytarna" (skoro tak to określasz) jest potrzebna. Państwo wycofywało się z wielu pól, co doprowadziło do słynnego podsumowania wypowiedzianego w chwili szczerości - Państwo polskie istnieje teoretycznie. Niestety.
W polskich warunkach pewna "autorytarność" jest to do pewnego stopnia konieczna. Rzecz jasna pewnych granic nie można jej przekroczyć.Ostatnio  Rzecznik Praw Obywatelskich miał swoje wystąpienie w Sejmie. Nie przypadkiem naznaczono je na piątek o godzinie 16:00. Test opozycji wypadł jak wypadł. Przysłuchiwało sie ....11 posłów w tym 9 z totalnej opozycji. Tak wygląda ta dramatyczna walka o podtrzymanie  upadająca demokracje w Polsce, pojechali na weekend. Ziemkiewicz ukuł celne powiedzeni w Polsce nic nie dzieje się naprawdę. Zbyt poważnie bierze się pod uwagę co klepią politycy.
Tak na marginesie to opozycja ogłosiła się totalną i stała się opozycją w stylu latynoamerykańskim, krytykując wszystko w czambuł jak leci.
Przez całe lata wszystkiemu winna była opozycja rzucająca kłody pod nogi poprzedniej ekipie. Przecież to prezydent Kaczyński miał wszystko utrudniać, potem braciszek, a potem już nygustwa nie dało się zasłaniać kolejnymi "ofensywami legislacyjnymi". Przypomniałeś poprzedni scenariusz i to z władzą uważana za nieautorytarną.
Po prostu niepotrzebnie traktujesz wszystko na serio.

Ad Żarłak, krótkie uzupełnienie

Do określenia luki podatkowej za 2016 przywołany został przez Żarłaka portal biznesowy PwC jako  wiarygodny.

Cytat:Więc oczekuję, że coś się poprawiło w tej materii. Ale co najwyżej kilka mld zł, a nie kilkanaście jak w zmanipulowanej wypowiedzi magika od slajdów

Jednak tak jak napisałem z pełną oceną rządowych rewolucji trzeba poczekać kilka lat.

Luka w VAT według analizy PwC

Poniższy cytat pochodzi również z PwC.

Zdaniem Tomasza Kassela, partnera w PwC "działania rządu idą w dobrym kierunku". - Zresztą ten rząd przez półtora roku zrobił więcej w zakresie uszczelniania systemu VAT niż poprzednicy przez dziesięć lat – mówił w "Rz" Tomasz Kassel.
Odpowiedz
Gladiator napisał(a): Czyli nic na temat nauczania nierozwodnionej historii, tylko sporo przymiotników o PiSie. Tożsamość narodowa to w obecnej Europie cenny towar, oczywiście jak dla kogo.

Po pierwsze, dałeś odnośnik do strony, która przeczy twojemu twierdzeniu.
Po drugie, to Ty miałeś udowodnić, że owe "rozwadnianie nauczania historii" miało miejsce, a nie ja, więc rozumiem, że ten zarzut kierujesz do samego siebie.
Po trzecie, cytowany fragment wkleiłem, ponieważ ładnie pokazuje różnicę w standardach rządu poprzedniego i obecnego. Poprzedni pochwalił się, że przeprowadził wyczerpujące konsultacje dot. ledwie jednego przedmiotu szkolnego, a obecny olewa ludzi i nie przeprowadza konsultacji w sytuacji, gdy dokonuje rewolucji edukacyjnej. Idealny fragment porównawczy w odpowiednim temacie.
Jest różnica? No jest. Ogromna. Czy świadczy ona na korzyść PiS? Bynajmniej.

Ż napisał(a):Publikacje CBOS się tobie nie podobają to jakie źródła mam cytować? Bredzisz odnośnie kwestii, która się tobie nie podoba, bo masz wyraźnie napisane kogo uznana za A czy B, ale ty wolisz napisać, że to wyniki na tej podstawie są fałszywe.

Gladiator napisał(a): Konfabulacja, niczego takiego nie napisałem. Nie drążę z czego owa przypadłość wynika.

Pardon. Nie napisałeś. Ale zarzuciłeś fałsz badaniu, które przytoczyłem, twierdząc, że wynik jest wymyślony.

Gladiator napisał(a): Nie, bo nie  i tak uważam.  Podeprzeć swoje wywody czymś, za trudno pomyśleć. Ok, nie narzucam się.

O których wywodach piszesz? Co mam uzasadnić? Przecież głównie recenzuję twoje wypowiedzi konfrontując je z faktami, więc co mam uzasadniać, skoro żadnych tez nie stawiam?

Gladiator napisał(a):
Cytat: Pełna ocena skutków wprowadzanych zmian będzie możliwa za kilka lat, dlatego jestem powściągliwy w ocenach krótkoterminowych pozytywnych efektów.

Sam więc rozumiesz, że można wrócić do dyskusji za parę lat.

Czyli w końcu zgadzasz się, że hurraoptymizm wyborców PiS oparty jest głównie na własnym myśleniu życzeniowym, a nie faktach?
Dobrze, że w końcu to przyznałeś.  Język

Wygląda na to, że pojawiają się kolejne skutki "uszczelniania budżetu". Firmy w Polsce będą optymalizować koszty kosztem inwestycji i pracowników. Przydałaby się robotyzacja i dopływ tych osób, które nie pracują, ale też szkolenia potencjalnych pracowników. Nie wiem jak często firmy to proponują, ale skoro skarżą się na niedobór osób wykwalifikowanych do danej posady to powinny przyciągać pracowników szkoleniami. Inną parą kaloszy jest to na ile dany kandydat nadaje się do szkolenia, bo może jest tak, że rynek autentycznie jest już wydrenowany? Może ktoś na forum dysponuje odpowiednimi analizami?

Cytat:- Mamy do czynienia z odmienną sytuacją niż przed rokiem. Wyniki makroekonomiczne w kraju, jak i na naszych głównych rynkach eksportowych poprawiają się, a jednocześnie polskie firmy postanawiają oszczędzać, optymalizować działalność, ograniczać inwestycje i koszty (m.in. pracownicze) – zauważa Tomasz Starus, członek zarządu Euler Hermes.
Polskie firmy potrafią kalkulować

Jak wynika z raportu, podczas gdy CFO wyrazili zadowolenie z wyników swoich firm w ubiegłym roku, to są jednocześnie bardziej ostrożni w odniesieniu do przyszłości, stąd potrzeba podniesienia efektywności, zwłaszcza od strony finansowej.

- Wzrost PKB, nowe inwestycje i wciąż rosnąca konsumpcja nie wystarczą do podniesienia rentowności wielu przedsiębiorstw ze względu na ich niskie kapitały własne, krótkoterminowe finansowanie i ostatnio dołączającą do tych przyczyn konsolidację podatkową. Wzrost obrotów wiąże się ze zwiększeniem udzielanego klientom kredytu kupieckiego, a więc zwiększeniem zaangażowania kapitału własnego przy jednocześnie niskiej rentowności tych operacji. W efekcie prowadzi to głównie do wzrostu ryzyka braku zapłaty i strat, a nie do akumulacji kapitału w polskich firmach – uważa Tomasz Starus.

Dlatego, mimo zadowolenia z aktualnej kondycji swoich firm, dyrektorzy finansowi w ciągu najbliższego roku aktywnie będą poszukiwać oszczędności, i to w kilku obszarach. Badanie pokazuje, że w najbliższym czasie możemy spodziewać się znacznego ograniczenia wydatków wielu przedsiębiorstw na nowe inwestycje – jedynie co trzeci badany planuje zwiększyć nakłady na badania i rozwój (spadek o 15 p.p.), przejęcia innych firm zapowiada już tylko 6 proc. badanych (spadek o 17 p.p.), a wejście na nowe rynki planuje niecała połowa badanych dyrektorów finansowych (spadek o 14 p.p.).

Poza ograniczeniem inwestycji, dyrektorzy finansowi oszczędności będą też szukać w działaniach optymalizacyjnych. I jak wskazują autorzy raportu, w żadnej z dotychczasowych edycji corocznego badania nigdy nie mieliśmy do czynienia z tak licznie składanymi deklaracjami o zamiarze wdrożenia przez dyrektorów finansowych tego typu działań w ich przedsiębiorstwach.

Firmy będą ciąć koszty pracy

Optymalizację podatkową zapowiada obecnie niemal połowa badanych (wzrost z 24 proc. do 46 proc.), optymalizację działów finansowo-księgowego, kadrowo-płacowego oraz IT planuje 39 proc. (wzrost o 13 p.p.), a 37 proc. planuje optymalizację łańcucha dostaw (wzrost o 10 p.p.). Jedynie co 10 badany zapowiada, że nie podejmie w przyszłym roku żadnych działań optymalizacyjnych (rok temu takich odpowiedzi było dwa razy więcej).

całość

Dobra zmiana...?
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
No i biorą się za piwo i normalnych ludzi spożywających kulturalnie alkohol:

https://wiadomosci.wp.pl/bedzie-calkowit...156493953a

"Okazało się, że polskie prawo pozwala na picie piwa na przykład na bulwarach nad Wisłą. PiS chce to zmienić i zakazać spożywania alkoholu wszędzie, poza wyznaczonymi miejscami. To jeden z nowych elementów w ustawie o wychowaniu w trzeźwości, którą przygotowało Ministerstwo Zdrowia"

Co prawda ciężko tutaj wyrokować o szczegółach, ale brzmi dość restrykcyjnie. Obawiam się, że nowe przepisy będą tak skonstruowane, że mandat za piwo będzie można dostać wszędzie. Tak na bulwarach jak i np. na rybach nad jeziorem. Ale co się dziwić - komusze prawo zabrania picia w miejscach publicznych więc wiadomym było, że musi się PISowi spodobać.

Kolejna wkurwiająca rzecz. Od stycznia co druga niedziela ma być wolna od handlu. Łudziłem się, że zrobią to w najmniej dla większości ludzi upierdliwy sposób, czyli to sklepy same decydowałyby w  które niedziele byłyby zamknięte. Ale nie!  Kolegialnie i zbiorowo zgodnie z komuszą mentalnością zabroni się handlu w 2 i 4 niedzielę miesiąca.

A przecież istniało tyle innych sensownych możliwości kompromisu w tej sprawie.  Np gwarancja w kodeksie pracy 2 niedziel wolnych dla każdego pracownika pracującego w handlu. Albo tak jak w wielu państwach wprowadzenia wymogu aby w niedziele i soboty płacić więcej: np sobota +50%, niedziela +100% normalnej stawki. Ale PIS oczywiście nawet idąc na kompromis musiał wybrać rozwiązanie najgorsze z możliwych.

No i trzecia sprawa:
https://www.transparency.org/news/featur...index_2016

Wskaźnik percepcji korupcji w Polsce wzrósł o 1 punkt w stosunku do zeszłego roku. Co chyba nikogo, oprócz lemmingów łykających rządową propagandę sukcesu, nie powinno dziwić. Im więcej państwa w gospodarce tym więcej sytuacji korupcjogennych.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): Wskaźnik percepcji korupcji w Polsce wzrósł o 1 punkt w stosunku do zeszłego roku. Co chyba nikogo, oprócz lemmingów łykających rządową propagandę sukcesu, nie powinno dziwić. Im więcej państwa w gospodarce tym więcej sytuacji korupcjogennych.

No coś ty, przecież to lewacki, umotywowany ideologicznie wskaźnik. Już korsarz to stwierdził przy okazji IEF. Im gorsze wskaźniki IEF i CPI tym lepiej dla Polski, bo to oznacza, że lewactwo jest w coraz większej panice  Smutny
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Być może z tego powodu PiS pozwoliło sobie zdefraudować pieniądze z PE. W końcu pieniądze lewaków można wydawać niezgodnie z ich przeznaczeniem, co? Tylko do której kategorii PiS zalicza podatników w Polsce...?  Cwaniak

Cytat:Żuławy Nadwyżki Budżetowej

Nasi kartografowie od dawna podejrzewali istnienie tej krainy, chociaż część z nich była na tyle sceptyczna, że na mapach umieszczała obok niej wizerunki bazyliszków i innych fantastycznych stworów. Jej odkrycie było na tyle niespodziewane, że pierwsze doniesienia przyjęto z niedowierzaniem.

Niemniej jednak Żuławy Nadwyżki istnieją. Nasz budżet od trzech miesięcy ma nadwyżkę – i to niemałą. Na koniec sierpnia było to 4,9 mld zł. Bardzo rządowi pomógł w tym Narodowy Bank Polski, który wypłacił mu w czerwcu rekordowo duży zysk za ubiegły rok. Ale trzeba przyznać, że fiskus też przykłada do tego rękę, walcząc o poprawę ściągalności podatków (co widać w rosnących wpływach z VAT). Nadwyżki jednak by nie było, gdyby nie mocno zaciągnięty wydatkowy hamulec: budżet wydaje mniej, niż planował, m.in. na dotacje do emerytur, bo wypłacający je Fundusz Ubezpieczeń Społecznych ma więcej pieniędzy ze składek. Do nadwyżki przyczyniły się również wolno ruszające z miejsca inwestycje publiczne.

źródło

Mówiąc inaczej, to nie zasługa PiS, że wydaje mniej na dotacje do FUS. Dzieje się tak dzięki koniunkturze gospodarczej.

DziadBorowy napisał(a): Kolejna wkurwiająca rzecz. Od stycznia co druga niedziela ma być wolna od handlu. Łudziłem się, że zrobią to w najmniej dla większości ludzi upierdliwy sposób, czyli to sklepy same decydowałyby w które niedziele byłyby zamknięte. Ale nie! Kolegialnie i zbiorowo zgodnie z komuszą mentalnością zabroni się handlu w 2 i 4 niedzielę miesiąca.

A przecież istniało tyle innych sensownych możliwości kompromisu w tej sprawie. Np gwarancja w kodeksie pracy 2 niedziel wolnych dla każdego pracownika pracującego w handlu. Albo tak jak w wielu państwach wprowadzenia wymogu aby w niedziele i soboty płacić więcej: np sobota +50%, niedziela +100% normalnej stawki. Ale PIS oczywiście nawet idąc na kompromis musiał wybrać rozwiązanie najgorsze z możliwych.

To powinno właśnie tak wyglądać. Zamiast tego totalniacy z PiS będą mówić ludziom kiedy mogą pójść do świątyni rozpusty, a kiedy nie. Studenci i inni młodzi też mniej zarobią, nie tylko centra handlowe.

A ten pełny zakaz picia alko pod chmurką jest świństwem. Durny rząd i jego ministrowie.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
DziadBorowy
Cytat:Wskaźnik percepcji korupcji w Polsce wzrósł o 1 punkt w stosunku do zeszłego roku.
Po pierwsze - to jest chyba odgrzewany kotlet. O ile mnie pamięć nie myli publikacja danych CPI za 2016 r. miała miejsce 25 stycznia 2017 r.
Po drugie – żeby ocenić dokonania Dobrozmieńców w walce z korupcją będzie trzeba będzie jeszcze poczekać przynajmniej ze dwa, trzy lata (a przynajmniej do stycznia przyszłego roku Oczko ), bo dopiero wtedy będziemy mogli się przekonać, czy mamy rzeczywiście do czynienia ze wzrostem korupcji, czy też jednopunktowa zmiana jest tylko krótkotrwałą korektą spadkowego trendu jaki ukształtował się za rządów koalicji PO-PSL.
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz
PiS "uszczelnia": https://oko.press/skarbowka-zwraca-firmo...ej-drugie/

To byłoby śmieszne, gdyby nie było straszne.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Trwa korekta zbyt wysokich notowań
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): No i trzecia sprawa:
https://www.transparency.org/news/featur...index_2016

Wskaźnik percepcji korupcji w Polsce wzrósł o 1 punkt w stosunku do zeszłego roku. Co chyba nikogo, oprócz lemmingów łykających rządową propagandę sukcesu, nie powinno dziwić. Im więcej państwa w gospodarce tym więcej sytuacji korupcjogennych.

od kiedy jest nowa metodologia (2012) to wynik z 2016 jest drugim najlepszym w ciągu tych 5 lat (do tego to samo miejsce jak w 2015, nie wspominając, że SE wynosi ponad 1,7...). poza tym (za FAQ):

Cytat:In addition, due to the inclusion of a new data source in 2016, the scores of the underlying data sources are not comparable to previous years.
....jak łatwo wy­wołać echo w pus­tych głowach.

Odpowiedz
Podoba mi się nieprzejednana postawa byłego posła PiS. Podoba mi się także jasna deklaracja partii ustami rzecznik przekazanej, że fałszywa lojalność w ich organizacji to norma, a każde odstępstwo tj. lojalność względem wyborców będzie surowo karana. Co prawda, to oświadczenie w ogóle nie jest zaskakujące, ale tak jasne postawienie sprawy w światłach kamer jest niczym lanie miodu na me serce. Duży uśmiech Może niedługo otwarcie zaczną deklarować, że są zakłamanymi szujami okradającymi Polaków. Cwaniak

Cytat:Jaki jest powód takiej decyzji PiS? - Wystąpił przeciwko jednemu z naszych kolegów - tłumaczyła Mazurek. - To odpowiedź partii na to, że Łukasz Rzepecki w sejmowej komisji regulaminowej zagłosował "za" uchyleniem immunitetu swojemu koledze, Dominikowi Tarczyńskiemu. Jak dodała, jego decyzja dla PiS była niezrozumiała. - Zawsze w danym środowisku obowiązuje lojalność, takiej lojalności od wszystkich naszych członków wymagamy. To nie jest dla nikogo tajemnicą - podkreśliła. (SIC!!! Cwaniak )
źródło

Cytat:Młody poseł PiS Łukasz Rzepecki ma poważne kłopoty. Prezydium Klubu Parlamentarnego PiS zarekomendowało wniosek o wykluczenie go ze swoich szeregów. Ostateczna decyzja zapadnie na początku października, łatwo jednak przewidzieć wynik głosowania posłów PiS. Rzepecki nie chce komentować decyzji kierownictwa klubu. Na Twitterze zapewnia jednak, że "dalej będzie walczył, by program PiS był realizowany".
źródło

“What warrior is it?”

.
Odpowiedz
lorak napisał(a): od kiedy jest nowa metodologia (2012) to wynik z 2016 jest drugim najlepszym w ciągu tych 5 lat (do tego to samo miejsce jak w 2015, nie wspominając, że SE wynosi ponad 1,7...). poza tym (za FAQ):

LOL

Bo w sumie można na to i tak patrzeć, że spadek o 1 punkt to podobne osiągnięcie jak wzrost o 1 punkt. Jak w tym kawale o Breżniewie co zajął zaszczytne drugie miejsce :Duży uśmiech  Zresztą przecież to oczywiste, że spadek za PIS jest prawie tak samo dobry jak wzrost za PO i ja sobie z tego sprawę całkowicie zdaję Duży uśmiech

Cytat:In addition, due to the inclusion of a new data source in 2016, the scores of the underlying data sources are not comparable to previous years.

To nie można porównywać do poprzednich lat czy ten wynik jest drugim najlepszym?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
http://polskaracja.com/ustawa-o-dostepie...zla-dalej/

Cytat:Choć wiele osób jest tym faktem zszokowanych, ustawa o dostępie do broni palnej przeszła dalej.

Sejm skierował projekt do Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych. Ustawa o dostępie do broni, którą zaproponowało Kukiz’15, od samego początku wzbudzała wiele kontrowersji. Przeciwko jej procedowaniu był między innymi Ryszard Petru, który ostro wypowiadał się na ten temat.

Nowoczesna wnioskowała nawet o odrzucenie projektu. Została jednak przegłosowana w stosunku głosów 263 do 158 (15 posłów wstrzymało się przed podjęciem decyzji).

„Chcecie zrobić dziki zachód z Polski, chcecie żeby Polak strzelał do Polaka. Każdy, kto zagłosuje za tą ustawą, sprowadzi ogromne zagrożenia nie tylko na zwykłych obywateli, ale również na was (…) chcecie żeby Polska była skąpana we krwi” – stwierdził parlamentarzysta Nowoczesnej Paweł Kobyliński.

„Każdy odpowiedzialny polityk, każdy ojciec, każdy rodzic, zagłosuje za odrzuceniem tej ustawy. Polacy nie chcą broni” – przytakiwał mu Sławomir Nitras z Platformy Obywatelskiej.

Co o tym sądzicie? Ja wiem, że zwiększenie dostępu do broni palnej nie rozwiąże żadnego problemu, ale przynajmniej da większej ilości ludzi możliwość lepszej obrony.

Ciekawe jest to, że ustawę przepchnie partia, która uchodzi za partię pragnącą roztoczyć opiekuńcze ramię państwa nad wszystkimi obywatelami.

Kiedyś komuniści ograniczyli zwykłym ludziom dostęp do broni palnej, bo monopol na nią miało mieć wyłącznie państwo. Teraz ludzie oskarżani o ciągoty do PRLu sami zwiększają ludziom dostęp do broni. Fajny paradoks.

No i jak widać PO i Nowoczesna chcą, żeby było jak za komuny. I w ogóle jaka panika w wypowiedziach ich polityków - tak jakby uważali ludzi za skończonych debili, którzy jak tylko kupią sobie broń to zaraz jakieś masowe mordy zorganizują. 

Ja tylko przypomnę, że co trzeci Niemiec ma broń palną, a Polak - co setny.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Kiedyś komuniści ograniczyli zwykłym ludziom dostęp do broni palnej, bo monopol na nią miało mieć wyłącznie państwo. Teraz ludzie oskarżani o ciągoty do PRLu sami zwiększają ludziom dostęp do broni. Fajny paradoks.

A o tym, że handel od 2018 r. w co drugą niedzielę słyszał? Czekamy jeszcze na wprowadzenie dni jarskich...
Ateistą jestem z powodów moralnych. Uważam, że twórcę rozpoznajemy poprzez jego dzieło. W moim odczuciu świat jest skonstruowany tak fatalnie, że wolę wierzyć, iż nikt go nie stworzył! - Stanisław Lem
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Co o tym sądzicie? Ja wiem, że zwiększenie dostępu do broni palnej nie rozwiąże żadnego problemu, ale przynajmniej da większej ilości ludzi możliwość lepszej obrony.

Na razie ustawa nie weszła w życie, więc poczekajmy.
Jest o tyle dobra, że ciężar decyzji przeniosłaby w obszar spraw administracyjnych z obszaru aparatu ucisku. No i chyba jest tam też zapis o zniesieniu konieczności posiadania zaświadczenia od psychologa - obniżyłoby to koszty.

Dla mnie położenie nacisku na edukację w tym zakresie byłoby spójnym podejściem wraz z rozwijaniem WOT. Wyobrażałem sobie, że OT powstałaby właśnie w ten sposób dzięki popularyzowaniu strzelectwa i samoobrony na szczeblu samorządu. PiS to sobie wymyślił inaczej centralizując wszystko i tworząc kolejny rodzaj sił paramilitarnych.

“What warrior is it?”

.
Odpowiedz
Zefciu widzę znowu bryka. To, ze notowania są bezsensowne nie znaczy, że pisior nie chce ich se obniżyć. Jego kaczystowskie prawo. Opisałem sytuację:
Teraz mają te 40%, ale jesteśmy w połowie czasu między wyborami: o poprzednich ludzie zapomnieli, do następnych jeszcze daleko i preferencje wyborcze obecnie to abstrakcja. W tym okresie powinny zyskiwać mniejsze ruchy, szczególnie protestu, jak KUKIZ czy RAZEM czy WOLNOŚĆ. Potem, im bliżej wyborów ludzie urealniają swe preferencje optując na przeciwstawne duże partie: PiS i PO.

https://www.salon24.pl/u/smocze-opary/81...-kukurydza
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Odpowiedz
Gargamel napisał(a): A o tym, że handel od 2018 r. w co drugą niedzielę słyszał?

Tak, słyszałem. Jeśli mam być szczery - nie mam nic przeciwko chociaż wolałbym takie rozwiązanie, że za pracę w niedzielę przysługiwałby dzień wolny do odebrania na tygodniu. Jeśli kiedyś będziesz miał dziewczynę, która pracuje po 29 dni w miesiącu w sklepie typu żabka czy abc, to zrozumiesz, że taki zakaz wprowadzi trochę normalności w życie pary bądź rodziny , która prawie nigdy nie mogła spędzić normalnie razem weekendu. Wiedz, że jest cała armia takich ludzi...

Jeśli jeszcze nie poznałeś smaku kapitalistów żerujących na wysokim poziomie bezrobocia i desperacji ludzi chcących mieć pracę i godzacych się na chujowe warunki zatrudnienia, to życzę Ci żebyś nigdy go nie poznał....

Żarłak - w pełni zgadzam się z tym co piszesz. Wtedy mielibyśmy podejście do broni takie jak w USA. Nie ukrywam, że podobuje mnie się to, ale nawet w takiej formie pisowskiej jest to krok w dobrą stronę - zwiększenie wolności obywatelskich i zmniejszenie państwowego monopolu na prawo do szczelania ;-)
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
A dlaczego ktoś kto pracuje w handlu ma mieć wolne niedziele a pan kierowca autobusu już nie. Proponuję aby w co drugą niedzielę nie kursowała komunikacja miejska, były zamknięte restauracje i kawiarnie, stacje benzynowe, apteki itp itd. Przecież jest cała armia takich ludzi ...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości